Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 14:29 1 017 5

Платформата "Царски пищови" се зае да обясни на младите хора как се купуват гласове

  • избори-
  • купуване на гласове

Първо, това става с фалшиви обещания, като например кандидати за Варна обещават да построят магистрала "Хемус", което е абсурдно, казват от образователната платформа

Платформата "Царски пищови" се зае да обясни на младите хора как се купуват гласове  - 1

В навечерието на балотажи за местна власт в образователната платформа "Царски пищови" обясняват на младите граждани как се купуват гласове, какво е корпоративен вот и кои институции са отговорни за честността на изборите. Марина Славкова, съоснователка на сайта "Царски пищови", коментира пред БНР как може да бъдат обяснени на младите избиратели скандалните клипове от избирателните секции през първия тур на местните изборите от миналия петък и кои институции носят отговорност за случилото се.

Какво се случва с изборите за местна власт

"Нашата теория да се отменят машините точно в петък, преди вота, е, че идеята на това "мероприятие" е да се опитат да манипулират изборите, за да се повлияе на листите с общински съветници.

За да разберем какво се случва, трябва да знаем коя институция за какво отговаря. Докладът на ДАНС е бил по-скоро намекване, че това, което е направил министърът на електронното управление, можело евентуално, може би, да доведе до някакво съмнение у някого за честността на изборите. Ако той обаче е снимал изходния код, то това не би трябвало да бъде проблем понеже този изходен код е бил предоставен на всички партии. Но ЦИК реагира изключително бурно и прекалено бързо. В ЦИК са представени всички партии, които в момента са в парламента, освен ПП. Това обяснява и отхвърлянето на машините. Тоест, ако знаем какви са правомощията на ЦИК, ще видим, че те не са имали право да вземат такива решения, защото срокът за сертифициране на машините не беше изтекъл, когато те ги отмениха. Проблемът е и че няма как да се търси отговорност от тези лица, въпреки подадените жалби, ЦИК де факто си присвои чужди правомощия."

Купуването на гласове

"Първо, това става с фалшиви обещания, като например кандидати за Варна обещават да построят магистрала "Хемус", което е абсурдно, защото те нито имат бюджет за това, нито възможност. От тук нататък гласове се купуват освен с фалшиви обещания и с лъжи, като например кой какви правомощия има и какво може да даде на гласоподавателите. Друг начин е заплахата – за загуба на работа или непредоставяне на дърва за огрев или нещо друго, както и обещания за парични стимули. Всичко това се наблюдава в по-бедните райони на страната, където има само един работодател и хората са наплашени, че ако не е някой конкретен човек на власт, то те ще останат без работа.

Важно е е да се знае, че тези практики не тръгват от един човек в някое село, а са цели партийни стратегии на по-високо ниво. Тоест образуват се пирамидални структури, където всеки получава по нещо, за да има стимул купеният електорат да се разшири максимално много и да повлияе на изборите. Този електорат в повечето случаи не е добре образован и се затруднява, когато трябва да попълни бюлетина с преференции. Това само до някъде обяснява невалидните бюлетини от последните избори.

Друг метод е корпоративният вот. Всеки който има познати или роднини в малък град, знае за какъв натиск става въпрос – не е само в частния сектор, но и спрямо учители и навсякъде, където хората зависят от заплатите си. Има общини, в които им дават документи за покачване на заплатите с ранна дата, за да гласуват за този, който ще им повиши заплатите, ако гласуват за него. Така хората се чувстват притиснати и вярват, че само този човек ще им повиши заплатите."

Образователната кампания на ЦИК

"Не бих казала, че ЦИК през последните години прави адекватни кампания, за да обяснят как трябва да се гласува. Основната ѝ стратегия просто да преброи каквото им донесат и има за броене, и да си измие ръцете. Това е и причината всички обявени за невалидни бюлетини да бъдат опаковани в един чувал, вместо да ги отворят и да видят какъв всъщност е проблемът с тези невалидни бюлетини. Дали са многото "тикчета" или липсващи "тикчета", или нещо друго, защото, когато се види каква е причината за невалидните бюлетини, тя лесно може да бъде обяснена на гражданите, да бъде адаптирана и гражданите да знаят. Все пак идеята на демокрацията е всеки глас да бъде отчетен. "

Кой има полза от това

"Според мен интерес имат хората, които правят невалидни вярно попълнените бюлетини. Гледаме ги на записите от секционните комисии. Това е причината да не се допускат хора да видят защо са толкова много невалидните бюлетини. Някой има интерес това да остане скрито и този някой е мнозинството в ЦИК, което гласува спорните промени в петък вечер преди изборите. Както и тази пирамидална структура на партиите, които промениха Изборния кодекс и махнаха машините. Такава пирамидална структура е възможна само при стройни организации, които работят и властват от години. Защото в едно малко село кметът няколко мандата "коли и беси" за всичко, естествено, че за него няма да е удобно някой да промени това.

Наистина не разбирам при толкова доказателства от миналите години, че няма несъответствия между разписките на машините и реалния вот, в момента някой да говори, че машините не са сигурни и бюлетините в тях може да бъдат манипулирани. Това е нелепост."

Решението

"Образование, заинтересованост и желание за подаване на сигнали. Това е начинът, по който можем да противодействаме на схемите, които се въртят около нас. Няма как повече да си затваряме очите и да продължаваме с тези схеми. Можем само да изискваме и да се надяваме, че институциите ще си свършат работата. Не трябва да сме апатични и с усещането, че от нас нищо не зависи. Ако сме много и активни, и подаваме сигнали, и изискваме, толкова по-голям е шансът нещата да се променят."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уточнение

    5 0 Отговор
    Платформа е вид товарно превозно средство с конска тяга и с пневматични гуми !

    Коментиран от #2

  • 2 Трол

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Уточнение":

    И млади каруцарки.
  • 3 Тома

    3 0 Отговор
    Няма партия която не лъже на избори иначе как ще намери балъци да гласуват за нея.
  • 4 Манипулатори на килограм

    1 1 Отговор
    "Наистина не разбирам при толкова доказателства от миналите години, че няма несъответствия между разписките на машините и реалния вот, в момента някой да говори, че машините не са сигурни и бюлетините в тях може да бъдат манипулирани. Това е нелепост."

    Дайте поне Е Д Н О доказателство. Къде има публикувано тестовото броене на разписките от предишни избори сравнено с данните от флашките? Чу се за тотално разминаване с данните от флашките. Киро Ала Балата си го призна.

    Да попитам платформата.

    Машината ми отпечатва разписка, но решавам да не я пусна в кутията. Или я надрасквам или я скъсвам пред комисията. Никой не може да ме спре. И така 100 човека. Протоколът от преброяването ще е точен - 100 броя невалидни. Но той не участва никъде. Само ей така го има. В ИИ обслужване взимат данните от флашката. Кой ще е със 100 гласа по-малко? Каква е процедурата? Или и 1000 гласа повече да са в машината, а да ги няма в кутията, всичко е честно.
  • 5 СЗО

    1 1 Отговор
    За са обясниш на младите че това р "мероприятие ", първо трябва да им обясниш що е то милиционер, какви са му умствените дефицити, и какво е милиционерски номер.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове