Last news in Fakti

5 Ноември, 2023 07:19 795 4

Цените на основните хранителни стоки на борсите в страната остават без особена промяна

  • цени-
  • храни-
  • борси

Това отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържища

Цените на основните хранителни стоки на борсите в страната остават без особена промяна - 1
Снимка: БНР

Цените на основните хранителни стоки на борсите в страната остават без особена промяна, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), предаде БТА.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, тази седмица се повишава с 0,64 на сто до 2,206 пункта. Миналата седмиа ИТЦ беше на ниво 2,192 пункта.

Равнището на ИТЦ в началото на годината беше 2,316 пункта, а през първата третина на март достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Оранжерийните краставици тази седмица обаче поскъпват с 13,9 на сто до 2,29 лева за килограм.

Цената на доматите пада с 3,6 на сто и те се търгуват по 3,26 лева за килограм. Картофите са нагоре с 6,7 на сто до 1,28 лева за килограм. Цената на морковите се понижава с 0,8 на сто до 1,03 лева за килограм. Цената на зрелия лук кромид (внос) се повишава с 2,1 на сто до 1,43 лева за килограм. Зелените чушки се търгуват с 16,6 на сто по-скъпо на цена 1,76 лв. за килограм. Поскъпват и червените чушки - с 6,7 на сто до 2,22 лева за килограм. Зелето се търгува по 0,94 лева за килограм.

Ябълките от внос спадат с 5,8 на сто и се търгуват по 1,80 лева за килограм. Поевтиняват и лимоните - със 0,9 на сто до 2,29 лева за килограм. Цената на бананите се повишава с 0,7 на сто до 2,91 лева за килограм. С 4,1 на сто поскъпват портокалите и те се купуват по 3,28 лева за килограм. Гроздето поскъпва с 0,9 на сто до 2,27 лева за килограм.

Цената на кравето сирене нараства с 0,5 на сто и се продава по 11,42 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поевтинява с 0,3 на сто до 17,35 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) тази седмица се купува за 1,15 лв. Цената на прясното мляко (3 процента масленост) се вдига с 0,5 на сто и то се продава по 2,19 лева за литър.

Пилешкото месо пада с 1,6 на сто и се предлага по 6,34 лв. за килограм. Яйцата (размер М) поскъпват с 1 стотинка и се купуват по 0,34 лева за брой на едро.

Цената на ориза се понижава с 1,3 на сто и той се търгува по 3,14 лв. за килограм. Поевтинява и лещата - с 0,7 на сто до 4,17 лева за килограм. Зрелият фасул отстъпва с 0,5 на сто и той се търгува по 4,12 лева за килограм.

Захарта се продава по 2,42 лв. за килограм. Олиото поевтинява - с 3,7 на сто и се търгува по 2,87 лв. за литър. Брашното тип 500 поевтинява с 4,3 на сто до 1,35 лева за килограм. Цената на кравето масло (пакетче от 125 грама) се вдига с 3,3 на сто и се продава по 2,52 лв. за брой.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 полиран моЗ(м)ък

    9 0 Отговор
    отивам в кафланда с вдъхновение и позитивизъм да пазарувам на сензационно ниските цени по тАлАвизията казаха че там е най евтино и колкото повече пазарувам толкова повече ще пестя в кафланда продават карфиол на цена от 2.49 лв.БРОЙКАТА а на пазара карфиола струва 1.50 лв.ЕДИН КИЛОГРАМ!!!но аз на очите си не вярвам аз вярвам на тАлАвизията защото там казват че в кафланда са зенцационно ниските цени и колкото повече пазарувам там повече съм щял да спестявам...
  • 2 СИИИИЧКо Е НА ДВОЙНИ И ТРОЙНИ

    4 0 Отговор
    ЦЕНИ А ЗАПЛАТИТЕ СА БЕЗ ПРОМЯНА. ТВАТ РЯА ДА Е ЗАГЛАВИЕТО....
  • 3 смях

    3 0 Отговор
    На тях ли да вярвам или на очите си да вярвам.
  • 4 Моарейн

    8 0 Отговор
    Под "без особена промяна" разбираме, че продължава бързото и сигурно поскъпване, нали?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове