Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 11:04 1 244 17

Мими Виткова: В България заменихме медицината за пари

  • здравеопазване-
  • медицински грижи

Над 60% от българските граждани смятат, че ако не заплатят, няма да получат качествени здравни грижи, каза бившата здравна министърка

Мими Виткова: В България заменихме медицината за пари - 1

„Над 800 000 души в България вече нямат достъп до първична медицинска помощ. Отдавна не говорим за селско здравеопазване”, каза бившият здравен министър Мими Виткова в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Да затвориш болниците в малките населени места, това означава да имаш една добре развита спешна помощ, която да може да реагира в т.нар. златен час – при инсулти, инфаркти, който е животоспасяващ. Нищо не е организирано в здравната система така, че да позволи затваряне на малките болници в малки населени места. В големите градове се разкриват болници, специалистите отидоха там. В малките населени места има сгради, но няма специалисти. Унищожихме санитарната авиация”, изтъкна бившият здравен министър.

В коментар за проучване за качеството на здравните услуги в страната тя каза, че е смущаващо, че над 60% от българските граждани смятат, че ако не заплатят, няма да получат качествени здравни грижи и около 45% смятат, че биха могли да ги получат, ако имат комуникация със здравни специалисти от системата. Това проучване говори, че системата работи твърде неефективно, изтъкна Виткова.

За плащането от страна на пациенти, тя каза, че проблемът е във вземане на огромни суми от пациентите, които са в ценоразписа на медицинското заведение. „Дори контролните органи в системата казват, че това е нормално, защото седи като ценоразпис в кабинета и след като пациентът се е „съгласил”, това е нормално. Тя направи ясна разлика между благодарността от пациента, която се изразява в кутия бонбони и вземането на изключително висока цена за „предоперативна консултация” – 5 хил. лева от частна клиника.

Бившият здравен министър каза, че очаква заради сигналите, които тя изпраща от Фонда, в който работи, да ѝ бъде направена проверка. „Аз искам държавата с нейните контролни органи да ми каже това заплащане законосъобразно ли е и тя, за съжаление, много често ми отговаря – „да”, каза Виткова и обясни, че огромните суми за здравеопазване са в рамките на закона.

Д-р Виткова сигнализира за още един проблем – липсата на превенция за ракови заболявания. Националната онкологична болница, се води към закриване заради това, че болниците в България са търговски дружества. „В целия свят вниманието на здравната система е фокусирано там, инвестира се в нови методи, нови диагностични методи, ние си ликвидираме Онкологичната болница. Всеки навсякъде вече може да оперира онкологично болен. Нещата не са толкова прости, за да може всеки хирург да оперира онкологично болен”, изтъкна бившият здравен министър. По думите ѝ на много места са разкрити лъчетерапии, защото е скъпа продецура, а ръководството на Националната онкологична болницата се сменя при всяка смяна на правителството. „Маса кадри бяха изгонени от болницата, защото са навършили пенсионна възраст, а няма постъпващи, защото това е тежко и зле платено”, поясни д-р Виткова.Илко Семерджиев: Мораториумът върху болниците означава смърт

По думите ѝ решенията на тези проблеми трябва да дойдат както от гилдията, така и от политиците – и в изпълнителната и в законодателната власт. „Ако в началото на смяната на системата ни убеждаваха как влизайки в една пазарна система пазарът ще реши всички проблеми – такава направиха здравната система, това не се случи. Ежегодно докладите на световните организации не се различават много от това проучване. Липсва чуваемост”, каза Виткова.

Тя обобщи проблемите в здравеопазването – „заменихме медицината за пари” и даде пример, че сега медиците нямат стремеж към квалификация, защото отсъствието им води до недостиг на пари. Цитираното проучване е направено от Национален център за парламентарни изследвания.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    32 4 Отговор
    В България още от 92 год медицината се приравнява с автогеноцид.
  • 2 преди и сега

    35 10 Отговор
    Медицина със здравеопазване имаше през комунизма.Сега има бяла мафия.

    Коментиран от #6

  • 3 Тома

    24 6 Отговор
    Най добре правят циганите като бият наред докторите иначе уморил човек крал пари от здравната каса нищо не им правят

    Коментиран от #10

  • 4 Хехе

    21 10 Отговор
    Ами твоя принос бе,Виткова? Не беше ли и ти здравен министър? А сестра ти - шеф на Здравната каса! Виж я ти,хубавицата, сега се сетила да се оплаква! А ние, пациентите какво.ч да кажем?
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 6 Отговор
    Имаме си Бяла Фарма мафия а Докторите Станаха Ет
    Къде е
    Хипократовата
    Клетва
  • 6 Руси

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "преди и сега":

    Не само медицината, всичко е
    заменено с пари.
  • 7 Варна

    18 5 Отговор
    Това не е медицина , това е затриване на населението !
  • 8 Бяла мафия

    12 4 Отговор
    Да се закрива здравната,по точно моргата - каса и всеки с вноските си, със здравна карта да си плаща!
  • 9 киро

    15 1 Отговор
    Браво,Мими Виткова,откри Америка!
  • 10 Виж

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    Тома сигурен съм, че даже не си прочел статията, но бързаш да коментираш с изтъркан и не на място коментар, всеки може да “бие”, но докъде ще сте стигнем тогава? Ниво- парапитеци?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Драги

    6 11 Отговор
    хора, ако в медицината нямаше пари и не е за пари, щяхме да живеем като през "социализма", т.е. в първобитния строй. 30 години не са достатъчни за тези хора да узреят.

    Коментиран от #17

  • 13 мисирка

    4 1 Отговор
    А ти замени много успешно Видин със София.
  • 14 Перо

    7 1 Отговор
    И с плащане и без плащане, здравната система е тотално ликвидирана, а неграмотните и мързеливи, невъзпитани доктори, сестри и рехабилитатори са на всякъде и “работят” на 2-3 места! Всеки пациент за тях е досадник!
  • 15 Кариера

    1 0 Отговор
    По някаква причина той не иска детето кукла да се издига кариерно в социума.Защо ли?
  • 16 Омрялпациент

    6 1 Отговор
    Още преди реформите в здравеопазването, въвели модела "здравна каца", беше ясно, че много хора ще останат без здравни осигуровки, което нарушава конституционните им права. Но нали една малка група алчни лекари, трябваше да си направят частни болници и да цоцат държавни пари.
  • 17 Напразно се мъчиш

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Драги":

    ум да наливаш на олита. Някой сеща ли се каква техника имахме в болниците по времето на соца. Никаква! Ехографите се появиха някъде към 1987-88 и то по един в окръжните болници. Диагностиката - хвърляне на боб, ама имали сме били здравеопазване. Имаше Правителствена за избраните, ама някой може ли да каже защо на Петър Младенов байпасите са му правени в Австрия. И така всички партийни другари търсеха помощ на запад, Щото нашето беше на "световно ниво". Ама било безплатно аспиринчето и най-евтиният антибиотик.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове