Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 19:12 1 191 23

Йордан Божилов: Президентът не трябва да се занимава с назначения в службите

  • йордан божилов-
  • орезидент-
  • спецслужби-
  • назначения

В момента в Националната стратегия за сигурност въобще липсва Русия

Йордан Божилов: Президентът не трябва да се занимава с назначения в службите - 1
Снимка: бТВ

Не за пръв път има противопоставяне и желание да се сменят шефове на служби. По мое време също е имало такива неща, но аз за пръв път виждам такова противопоставяне и министър-председателят да не иска да работи с шефа на ДАНС, особено в тази сложна международна обстановка - близо до нас бушуват две войни и работата на ДАНС е пряко свързана с тях. Тази ситуация трябва да се реши час по-скоро. Трябва да има доверие между институциите.

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ експертът по национална сигурност и бивш зам.-министър на отбраната Йордан Божилов, който коментира между изпълнителната власт и службите.

"За мен президентът трябва да има роля в назначаването на шефовете на службите, но това не трябва да се случва, когато управлява служебно правителство. В такъв случай президентът не трябва да се занимава с назначения. За мен шефовете на служби трябва да се назначават и след изслушване в комисиите в парламента. Аз призовавам тази криза да се реши с един нормален и детайлен разговор. В момента в Националната стратегия за сигурност въобще липсва Русия. Последната стратегия е от 2018 година, далече преди войната в Украйна да избухне. Двете страни трябва да седнат и да се разберат, защото има по-важни неща от политическите страсти", призова Божилов.

"Решението за "Страйкърите" е взето от военната експертиза и от цивилната експертиза в МО. Това не е политическо решение. Тези машини ще бъдат закупени директно от правителството на САЩ и това изключва някакви договорки с фирми. със сигурност с покупката на тези машини ние ще придобием нещо качествено", категоричен беше Йордан Божилов относно вчерашното решение на НС България да закупи бронетранспортьори от САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Симитли

    33 5 Отговор
    Нацупил устнички карто кА pUt, оня ми ти "експерт"!
  • 2 Някой

    35 5 Отговор
    И що така? За да им е по-лесно на кирчовците и кокорчовците да узурпират властта ли?
    И ти ли си от тях, че защитаваш тази теза?

    Коментиран от #21

  • 3 Лустрация до девето коляно

    29 7 Отговор
    за комунетата от ппдб.
  • 4 тоз пък кой е

    31 3 Отговор
    че да казва Президентът какво да прави
  • 5 Милен

    26 2 Отговор
    Я па се питам защо ни е президент след като не трябва да има никакви правомощия, за едната новогодишна реч можем да си използваме и изкуствен интелект. А и избори не ни трябват да се онаследяват елитарните особи, така ще си спестим доста разходи 😂😂😂😂
  • 6 Ний ша Ва упрайм

    25 3 Отговор
    трябва да има хора у държавата на постове, които да не свалят гащи баведени пред щенията на чужди посланници. За щастие такъв е Президент Радев и институцията която води. Президента трябва се избира мажоритарно пряко от Народа!
  • 7 Абориген

    24 3 Отговор
    Ти ли ще кажеш какво да прави Президентът? Какъв си? Я си гледай работата!
  • 8 Баба Кина

    13 1 Отговор
    Чудя се защо си играйкаме на партийки, избори, електорати!? Много лицемерно, като по Татово време всичко се съгласува с тия на които сме се предали доброзорно. Вместо всички да се хванат в това което могат и си изкарватхляба, всички се правят на политици, социолози, политолози, антрополози, а бачкаторите измряха и няма кой дадвижи държавата на терен. Хубаво, всичко ще си внасяме, но не изкарваме за да се случва така както е в "белия" свят. 30 години само процентаджии ни управляват. И чеп за зеле не става от тях но ония от вън дето раздават "дивидентите" са доволни. Евтино им е тъпи парчета управляват и им излиза сметката. Остава и за даващите, като при Тулупио- повече от половината.
  • 9 ЛИЛИ

    15 3 Отговор
    АКО НЕ БЕШЕ ШОРОШКИ СЛУГА БИХ ТИ ПОВЯРВАЛ
  • 10 9689

    19 3 Отговор
    Туй недоразумение си мисли,че като сложи очила става по умен.Иначе си е задница на слон.Така ли ще разсъждава ако Президент е мутрата?
  • 11 ежко

    17 2 Отговор
    Що не си гледате работата!Президента, ако се гледа избирателната активност е 100 пъти по-легитимен от вас!А и властта не трябва да бъде соми в един център, колкото и да ви се ще!
  • 12 Българин

    18 3 Отговор
    Потресаваща неграмотност. Аве умен, президентът е единственият избран мажоритарно и пряко от народа ве. Кой да назначава шефове на служби ве? Тези дето са избрани от един вагон хора ли бе неграмотник

    Коментиран от #16

  • 13 Българин

    14 3 Отговор
    Джуката му е виснала от лизане иминюги на тоя иксперт неграмотен
  • 14 Жив пеерааС..

    10 4 Отговор
    Нали затова е президент бе льоло!Това са му функциите и задълженията!
  • 15 Пилотът Гошу

    10 2 Отговор
    Че ако главнокомандващият армията не се занимава със службите за сигурност, кой тогава бе, паляк? Чистачката на тоалетната в парламента ли?

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Главнокомандващ

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "Пилотът Гошу":

    плешивия пъпчив каунь ще стане само при война! Ама тогава ще сме с автомати та не е сигурно.
  • 18 ганев

    3 2 Отговор
    ЕЕЙ ПЛЕШИВКО....ИЗЧЕЗВАЙ НА СЕЛО ..КУПИ СИ 12 КОКОШКИ...И ИМ ОБЯСНАВАЙ.....НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И Е ПИСНАЛО ОТ ТАКИВА....ДУХОВИ МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ...КАТО ТЕБ........ТЯ И ЗАТУЙ Е НАЙ БЕДНА
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Европеец

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    И как "кирчовците" узурпират властта? Те са избрани на избори преди 5 месеца... Фатмакът беше избран на балотаж и направи 6 правителства, а това значи ЦЯЛАТА власт. Колкото и да искат, от Парламета не могат да назначават кадри в президенството, но президентът може и назначава в министерски съвет и в службите. Парламентът не може да маха хората на радев по собствено желание!

    Коментиран от #23

  • 22 Пиои

    0 0 Отговор
    Сигурно върло компетентния премиер трвбва.
  • 23 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Европеец":

    Помниш ли онзи запис със самопризнанията точно на Киро Тъпото? За не повече от 7 % подкрепа от дясно мислещи хора. Останалото било "ала-бла".
    Нима смяташ, че изборните алабалузми са нормален начин за печелене на властта? Ако 90% от народа не те подкрепя, това правителство има ли представителност?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове