Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 10:46 1 443 18

Опасения от фалити при връщане на 20% ДДС

  • данък-
  • ресторантьори-
  • бакшиши

9 процента данък добавена стойност за ресторантьори и хотелиери, но срещу пакет от мерки за изсветляване на сектора – такъв е планът на финансовото министерство за догодина

Опасения от фалити при връщане на 20% ДДС - 1
Снимка: shutterstock

9 процента данък добавена стойност за ресторантьори и хотелиери, но срещу пакет от мерки за изсветляване на сектора – такъв е планът на финансовото министерство за догодина.

Като част от пакета се предвижда поставянето на ПОС –терминали в кафенета и заведения. Планира се също заплатите на служителите да се дават само по банков път. Сред предложенията е и въвеждането на по-високи прагове за осигуровки, както и от 2024-та бакшишът също да се облага с данък.

Ще вдигнат ли приходите в бюджет 2024-та тези мерки? И ще "изсветлее ли сивото в икономиката" – ще наречем нашата събеседничка Петя, защото тя не иска да разкриваме самоличността ѝ. В ресторантьорския бизнес е вече осма година. Държи заведение в Стара Загора, предава БНР. Дали то ще продължи да съществува зависи до голяма степен от това какво ще реши правителството и парламентът за данъците от догодина. И най-вече за данък добавена стойност.

И с намалената към момента ставка от 9 процента, Петя казва, че оцеляването е трудно.

"През лятото токът е около 1500 лева, а с настъпването на студеното време сметката ще стане два пъти, че и три пъти по толкова. Компенсацията ми за скъп ток за миналия месец е точно шест лева", разказва Петя. "Не знам - обмислям - ако данък добавена стойност отново стане 20 процента, тогава просто не си струва - като сложим разходите - ток, вода, наем, тротоарно право, заплатите, праговете ще се вдигнат още, просто сметката няма да излезе", казва Петя.

Сега заведението, което тя стопанисва е месторабота за двадесетина души. "Считам, че няма повече накъде да се изсветлява, при нас отдавна всичко е светло, всъщност винаги така е било. Ако се реши и бакшишът да се обложи с данък, това ще демотивира хората, които работят - защото те разчитат на тези пари. И без това е трудно с персонала, не знам, очаквам да стане още по-зле, ако тези намерения станат реалност", казва собственичката на едно от заведенията в Стара Загора.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    44 4 Отговор
    Кръчмите се пукат по шевовете, какви фалити, какъв армагедон?

    Коментиран от #13

  • 2 Някой

    33 4 Отговор
    Не вярвам това да доведе до фалити, при все, че данъкът се плаща от клиента. И сега е ясно, че ресторантите имат печалба над 50%. Пълни са - вечер не можеш да намериш място за сядане.
    Тъй че, да не ми говорят за фалити.

    Коментиран от #5

  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    33 2 Отговор
    ЗА КАКВИ ФАЛИТИ ДРЪНКАТЕ ТЕЯ КОГАТО ИМ НАМАЛИХА ДДС-ТО МЕСТО ДА НАМАЛЯТ ЦЕНИТЕ ТЕ ГИ ВДИГНАХА ПАЗАРУВАТ ОТ ВЕРИГИТЕ ПРОМОЦИИТЕ И ПРОДАВАТ ПО 4
  • 4 1221

    30 1 Отговор
    Ми да фалират. Има заведения които са гъвкави и имат добър оборот. Предлагат вкусна прясно приготвена храна и персонала е на ниво. Сигурен съм, че те ще оцелеят. Дори днес закусвах в едно и предлагаха разнообразие на което трудно можеш да избереш кое да поръчаш. Цените са нормални. А съм ходил в лъскави заведения с персонал дето забравя, че си там. Храната се вади от фризер и се претопля. Трагедия. Така, че да фалират тези дето не могат.

    Коментиран от #6

  • 5 Баш Батка

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Какви 50% те гонят, под 300%-400% няма. Ти влизал ли си в заведение мамут?
  • 6 Слави

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "1221":

    Тика щи и в студиентски град на принцеси и бурканчити дрънчиш по влака. Ходи на село и хващай мотиката.

    Коментиран от #8

  • 7 Значи

    20 1 Отговор
    Безработните и работещи хора плащат 20%, а тези с бизнес плащат 9%? После се чудите защо цените в ресторантите скочиха двойно и тройно, който знае как се начисляват проценти, веднага ще се досети...Най-глупавият ход от страна на най-глупавия финансов министър на света
  • 8 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Слави":

    Дали нема да почнем една народна акция срещу теб, да се видиш в чудо и да гризнеш няколко мотики наведнъж
  • 9 Няма лошо

    17 0 Отговор
    Няма лошо малко да се поизчисти бранша. Дори в София хубавите ресторанти с правилен баланс цена/качество са малцинството. В по-малките градчета ако има 1-2 такива пак е добре. Повечето нямат място на пазара, но за продължителното им функциониране са виновни и невзискателните, всеядни клиенти за които е по-важно завердението да е лъскаво/модерно отколкото храната/обслужването да са добри.
  • 10 Свиняр

    6 2 Отговор
    Петяяя, Петя,
    Тук при нас на село в СВИНЕКОМПЛЕКСА имаме нужда от свинярки.
    Чакаме те с НЕТЪРПЕНИЕ...
  • 11 Графата

    9 0 Отговор
    Хотелите и ресторантите са претъпкани, надценките са ненормално високи. Щели да фалират. Айде моля ви се.
  • 12 Валерко

    15 1 Отговор
    15-20лв за салата от половин домат в София... Не знам за какви фалити говорим!
  • 13 И аз

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Подкрепям те напълно. Разбира се, че няма да има фалити.
  • 14 АГАТа Кристи

    8 0 Отговор
    Не мога да разбера защо ДДС-то щяло да ги фалира.
    То се начислява на ПОСЛЕДНИЯТ по веригата, а те са предпоследни....
    С ревовете си искат да ни кажат, че са последни и след тях няма никой ...
    Тогава за какво работят ???
  • 15 Гражданин

    8 0 Отговор
    Правилно, както повечето в коментарите казвате, че кръчмите работят на пълна пара, съгласен съм. А защо е този рев от тяхна страна, не мога да си го обесня. По скоро 9% ги виждам като дискриминация спрямо останалия, даже по слабовървежени бизнеси. Поредна простотия
  • 16 истината

    5 0 Отговор
    В най-обикновено заведение половин литър шише бира, която в магазина е лев - лев и 50,
    ти го сервират за 5 - 6 - 7 лева.
    Пържените картофки от 2 - 2.50 лева, скочиха на 5 - 7 лева.
  • 17 За протокола

    8 0 Отговор
    Писна ми от тези ресторантьори.
    Крайно време е да разберат, че живеем в пазарна икономика, а не при соца, където държавата дундурка всички. Ако не могат да се справят и да оцеляват, да пускат кепенците и да заминават на село да копат.
    След като не могат да печелят достатъчно, значи са прекалено много и една част от тях трябва да затворят.
    Елементарно е.
  • 18 Пенчо

    1 0 Отговор
    Само за пари ревът тези сопственици
    Вместо да вдигнат заплата на персонала си
    Искат само да лапат не се наядоха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове