9 процента данък добавена стойност за ресторантьори и хотелиери, но срещу пакет от мерки за изсветляване на сектора – такъв е планът на финансовото министерство за догодина.
Като част от пакета се предвижда поставянето на ПОС –терминали в кафенета и заведения. Планира се също заплатите на служителите да се дават само по банков път. Сред предложенията е и въвеждането на по-високи прагове за осигуровки, както и от 2024-та бакшишът също да се облага с данък.
Ще вдигнат ли приходите в бюджет 2024-та тези мерки? И ще "изсветлее ли сивото в икономиката" – ще наречем нашата събеседничка Петя, защото тя не иска да разкриваме самоличността ѝ. В ресторантьорския бизнес е вече осма година. Държи заведение в Стара Загора, предава БНР. Дали то ще продължи да съществува зависи до голяма степен от това какво ще реши правителството и парламентът за данъците от догодина. И най-вече за данък добавена стойност.
И с намалената към момента ставка от 9 процента, Петя казва, че оцеляването е трудно.
"През лятото токът е около 1500 лева, а с настъпването на студеното време сметката ще стане два пъти, че и три пъти по толкова. Компенсацията ми за скъп ток за миналия месец е точно шест лева", разказва Петя. "Не знам - обмислям - ако данък добавена стойност отново стане 20 процента, тогава просто не си струва - като сложим разходите - ток, вода, наем, тротоарно право, заплатите, праговете ще се вдигнат още, просто сметката няма да излезе", казва Петя.
Сега заведението, което тя стопанисва е месторабота за двадесетина души. "Считам, че няма повече накъде да се изсветлява, при нас отдавна всичко е светло, всъщност винаги така е било. Ако се реши и бакшишът да се обложи с данък, това ще демотивира хората, които работят - защото те разчитат на тези пари. И без това е трудно с персонала, не знам, очаквам да стане още по-зле, ако тези намерения станат реалност", казва собственичката на едно от заведенията в Стара Загора.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Анонимен
Коментиран от #13
10:49 15.11.2023
2 Някой
Тъй че, да не ми говорят за фалити.
Коментиран от #5
10:53 15.11.2023
3 ДОНЧО ГОРСКИЯ
10:54 15.11.2023
4 1221
Коментиран от #6
10:56 15.11.2023
5 Баш Батка
До коментар #2 от "Някой":
Какви 50% те гонят, под 300%-400% няма. Ти влизал ли си в заведение мамут?10:58 15.11.2023
6 Слави
До коментар #4 от "1221":
Тика щи и в студиентски град на принцеси и бурканчити дрънчиш по влака. Ходи на село и хващай мотиката.Коментиран от #8
10:59 15.11.2023
7 Значи
11:12 15.11.2023
8 Абе
До коментар #6 от "Слави":
Дали нема да почнем една народна акция срещу теб, да се видиш в чудо и да гризнеш няколко мотики наведнъж11:14 15.11.2023
9 Няма лошо
11:16 15.11.2023
10 Свиняр
Тук при нас на село в СВИНЕКОМПЛЕКСА имаме нужда от свинярки.
Чакаме те с НЕТЪРПЕНИЕ...
11:25 15.11.2023
11 Графата
11:33 15.11.2023
12 Валерко
11:41 15.11.2023
13 И аз
До коментар #1 от "Анонимен":
Подкрепям те напълно. Разбира се, че няма да има фалити.11:49 15.11.2023
14 АГАТа Кристи
То се начислява на ПОСЛЕДНИЯТ по веригата, а те са предпоследни....
С ревовете си искат да ни кажат, че са последни и след тях няма никой ...
Тогава за какво работят ???
11:58 15.11.2023
15 Гражданин
12:17 15.11.2023
16 истината
ти го сервират за 5 - 6 - 7 лева.
Пържените картофки от 2 - 2.50 лева, скочиха на 5 - 7 лева.
12:18 15.11.2023
17 За протокола
Крайно време е да разберат, че живеем в пазарна икономика, а не при соца, където държавата дундурка всички. Ако не могат да се справят и да оцеляват, да пускат кепенците и да заминават на село да копат.
След като не могат да печелят достатъчно, значи са прекалено много и една част от тях трябва да затворят.
Елементарно е.
12:18 15.11.2023
18 Пенчо
Вместо да вдигнат заплата на персонала си
Искат само да лапат не се наядоха
18:34 15.11.2023