Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 11:18 8 049 24

Пламен Павлов за дерогацията: Имаме златна кокошка, която не снася яйцата при нас, а някъде другаде

  • дерогация-
  • лукойл

Основният въпрос, на който трябва да се намери отговор, е дали "Лукойл" нарушава правилата на дерогацията

Пламен Павлов за дерогацията: Имаме златна кокошка, която не снася яйцата при нас, а някъде другаде - 1

"Дерогацията не е изключване от санкциите, тя се случва по определени правила. Правилата са, че този петрол може да се консумира само за вътрешна употреба, а 2/3 се реализират на външния пазар. Това, което прави на външния пазар, е без право за продаване в ЕС и на територията на САЩ и другите държави, които са включили санкциите срещу Русия", коментира Димитър Иванов от Движение за енергийна независимост в студиото на Bulgaria ON AIR.

Основният въпрос, който трябва да намери отговор, е дали "Лукойл" нарушава правилата на дерогацията. Това, по думите на Иванов, ще има по-тежки последствия за страната от всичко останало. От доклада на спецслужбите се очаква да стане ясно дали България спазва дерогацията в условията на военния конфликт в Украйна.

"Ще стане ясно добри съюзници ли сме ние, след като пледираме за евроатлантизъм, след като създаваме правителство на тази база, или има лицемерие. Службите трябва да знаят претоварвани ли са танкерите. "Лукойл" изписват, че доставят на Х определено количество, но в морето ги засичат, че този танкер се претоварва на друг и отива в неправилна посока", каза още Иванов.

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов очаква отговори защо една възможност, предоставена с дерогацията, не се използва и има ли въздействие върху рафинерията.

"Имаме златна кокошка, която не снася яйцата при нас, а някъде другаде. На принципа "не е важно аз да имам, важно е он да няма". Вместо правителство да се заеме със своите функции, ни поднасят театрални сценки", коментира Павлов.

Той допълни, че ставаме свидетели на управленска немощ.

"Имаме закон, който регламентира печалбите. Това е извадено, за да може да се пазарят управляващите. Видимо е какво се случва и в общинския съвет, а цената я плащаме потребителите", добави Павлов.

Димитър Иванов посочи, че е много важно да се установи дали свръхпечалбата на "Лукойл" е натрупана според или в нарушение на правилата на санкциите.

"В тази публикацията на Politico се говори, че Русия има 1 млрд. долара печалба, за да финансира войната. Това поставя въпроса ние можем ли да сме съюзници на Украйна и НАТО. Политическите последствия за нашата евроатлантическа позиция няма да бъдат леки. Ние да се окажем тези, които най-силно викат дръжте крадеца, а те крадат", на мнение е представителят на Движение за енергийна независимост.

Гостът смята, че по отношение на цените на горивата правителството ще направи всичко възможно да не бъдат увеличени, за да няма протести до ротацията.

Според Пламен Павлов, 20 лв. такса върху руския газ вече се отразява върху цената, която "Булгаргаз" иска за ноември - от 67 лв. за мегават става 88,60 лв.

"Ще се скараме със съседите, ще си влошим още повече отношенията с Русия и накрая може да бъдем наказани, това е тази такса", завърши Димитър Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИНЖ

    25 3 Отговор
    Как пък веднъж не застанахме единно зад решение, от което се "пълни" бюджета??? Щото мангизите не влизат в шкафчетеата и чекмеджетата, нали!?
  • 2 БСП за България и Радев

    28 11 Отговор
    Напротив! "Снася" ги където трябва. В братска Русия, единственият спасител и борец срещу неонацизма по света!

    Коментиран от #20

  • 3 А някой да попита..

    33 3 Отговор
    А бе за цената на лекарствата никой дума не обелва- българина плаща по 3-4 милиарда лева за да живее, плюс 7-8 милиарда от бюджета и пак мреме...
  • 4 Баце ЕООД

    29 8 Отговор
    Американците купуват руски газ и го продават на демократични цени, ние като тяхна собственост пак ли сме виновни?

    Коментиран от #13

  • 5 Тау

    33 3 Отговор
    Със сигурност снася, поне на няколко човека и у нас. Сетих се, че и златни руди имаме, ама...

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Макробиолог

    23 3 Отговор
    И какво ще каже експерда, след като стане ясно че Лукойл продава горива и на Украйна?
  • 8 Жоро Бекъма

    26 7 Отговор
    Горивата от рафинерията Лукойл отиват в Украйна и ги плащаме ние! Както и плащаме суровините и труда за производство на муниции за Украйна където отиват без да се плащат от Украйна.
  • 9 Факти

    20 2 Отговор
    Колко данъци са платили другите продавачи в България
  • 10 12345

    27 3 Отговор
    Аз не мога да разбера какво искат тези народоотстъпници. Цената на литър гориво у нас е около 2.80лв. В Европа е около 3.50 лв. Защо искат да се спре дерогацията и цените да скочат до европейските? Явно им е секнала хранилката и сега мучат така яко.

    Коментиран от #11

  • 11 Адолф

    28 0 Отговор

    До коментар #10 от "12345":

    Ми много ясно, че им секна хранилката. Болката години наред не закачаше Лукойл за данъци, защото пълнеше чекмеджетата. Сега прати хасковския главанак да реве за дерогация. От друга страна Пеефски ефенди е направил далавера, по заръка на шефа си Доган, с готови за внасяне горива от Турция. Нищо, ще ще ги плащаме на двойни цени ние. Нищо, че и в Турция пак са произведени от руски петрол. Важното е милиардите да тръгнат пак към джобовете на ГЕРП и ДуПиСъ. За това е врявата. В крайна сметка, не е виновен тоз, който яде баницата, а който му я дава.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Драги ми кратунчо

    6 14 Отговор

    До коментар #4 от "Баце ЕООД":

    Американците изнасят втечнен газ-сибствено производство и в момента са на първо място преди Русия и Саудитска арабия по добив на нефт!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БАКЛАВА

    3 21 Отговор
    Защо трябва да те слушам и вярвам на проруските ти бръщолевения бе главоч ? Россия капут бе мър..шо .

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Абе

    12 0 Отговор
    Идиоти вие сега ли чак светнахте. Лук пил винаги е внасял собствен петрол, който е много по евтин. За тия години защо не направихте нищо, за да влизат пари в държавата, с си пълнихте собствените джобове и ритахте футбол.
  • 18 Абе

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "БАКЛАВА":

    Май и ти си от идиотите. Русия ще фалира , когато цъфнат налъмите. Ти си от тия заблудените на запад, които си мислеха , че Русия ще фалира още след смяната на режима. Тогава на един датчанин заблуден като теб, че една държава, която може да се самозадоволява във всяко едно отношение няма как да бъде съборена. Друг е въпросът дали на нас ни харесва или не.
  • 19 Мунчо

    4 0 Отговор
    Тоя катър ,,финасист ",до кога ще му показвате тъпата мутра ,нищо ново ,там ви е силата на -факти-да преписвате от медийте .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Иванчо

    5 0 Отговор
    Аман от такива "специалисти" от некви движения (неправителствени организации издържащи се с наши пари) . Дрън-дрън, правителството ще се качи в космоса и ще гледа къде кой какво разтоварва или ДАНС ще хвърлят един боб. Щом партньорски служби с възможности не са открили нищо, най-вероятно и няма такива нарушения.
    Аман от глупаци дето през живота си павилион за пуканки не са управлявали, но акъл дават.
  • 22 Иванов

    1 3 Отговор
    На тия негодници от лукоил отдавна трябваше да се намерят заместители те открай време продават скъпо и сега нямаше да има такива циркове дали да им се прекратят договорите
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ГеЙний

    1 0 Отговор
    Искам да Яра КокорчА и Венелина от фенек- атяидем иткаФ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове