Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 09:38 701 13

Експерти за "Достъпно за вас": Пазарът определя цените, намесата на държавата в ценовата политика е несериозна

  • достъпно за вас-
  • бюджет

Надали потребителите ще усетят намалението в техния бюджет, но е добре да има стоки с по-ниски цени, коментира Юлиан Войнов

Експерти за "Достъпно за вас": Пазарът определя цените, намесата на държавата в ценовата политика е несериозна  - 1

Ефект от инициативата „Достъпно за вас” ще има, но не такъв, какъвто се търси. Това не е антиинфлационна мярка. Това коментира в студиото на NOVA икономистът Михаил Кръстев.

„Цените и инфлацията се контролират с по-ниско потребление. Когато държавата стимулира потреблението няма как да очакваме да има намаление на инфлационния натиск. При по-високо потребление производителите на стоки ще имат изгода да поддържат по-високи цени. За да се намалят цените трябва да се намали потреблението”, каза той.

Кръстев коментира и държавния бюджет. Според него приходната част отново е оптимистична и нереалистична. „Първо трябва да станем богата държава, за да се преразпределя ресурс. С „постната пица” преди стигнахме до там, че не трупахме дълг, а българската икономика растеше”, подчерта той.

Според Георги Вулджев мерки като „Достъпно за вас” са стъпки в правилната посока. По отношение на Бюджета за следващата година той уточни, че в много от основните си части той трябва да бъде ревизиран. „Наистина е нереалистичен. Най-големият проблем във всички пера е в приходната част, по отношение на заложените приходи от ДДС”, каза той.

По думите на икономистът Юлиан Войнов е трудно да се прецени дали мярката „Достъпно за вас” ще постигне ефект. „Надали потребителите ще усетят намалението в техния бюджет. Добре е да има стоки с по-ниски цени”, каза той. Войнов коментира и бюджета на държавата като добави, че икономическата ситуация в момента не предразполага такива растежи, каквито се прогнозират за следващата година. „Числата не изглеждат реалистични. ЕК показа ясно вчера, че следващата година няма да има по-висок растеж, а дори ще бъде по-нисък. Ясно е, че приходите, които се очакват вероятно няма да ги има”, добави той.

Преслав Райков подчерта, че инициативата на държавата за намаляване на цените на определени стоки няма да има никакъв ефект върху крайните потребители. „Пазарът определя цените. Намесата на държавата в ценовата политика на търговците е несериозна и създава само административна тежест”, каза той.

По отношение на Бюджета Райков уточни, че се вижда желание за изпълнение на Капиталовата програма, която беше отлагана. „Има много корекции, които трябва да се внесат между гласуванията. Едно от тях е държавата да направи повече, за да събира, това което може да събира”, подчерта финансистът. Според него бюджетът може да е обърнат повече към бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отче Ваш

    12 0 Отговор
    За Булгаристан ВСИЧКО ПРИКЛЮЧИ на 10.11.1989 г. !!!

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БСП за България и Радев

    2 1 Отговор
    България не е свободна държава. Ако другарят Путин освободи България, то държавата сама ще определя цените. Така както другарят Лукашенко забрани инфлацията със закон
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Някой

    6 2 Отговор
    Хм, ама като почне пазара да вдига цените по няколко пъти, искате държавата да се намеси. Що да не го направи превантивно?
    А, иначе, пазара определя цените само в главите на жълтопаветниците. Това е мантра, която се насажда от над 30 години в несуверенни държавички (бананови републики) като България. Иначе, в големите и силните страни, вкл. и САЩ, това не се допуска.
  • 6 Голям зор

    3 0 Отговор
    Няма лошо цените да са по ниски но на всичко,цените ги вдигнаха твърде много за да се гушат за сметка на народа.Цените в големите вериги са различни тук и в чужбина.
  • 7 Майора

    7 0 Отговор
    Господа анализатори , още не са се появили нещата и вие почвате да коментирате с отрицание! Ами вземете примерот Гърция където има трайно намаление на хранителните стоки и цените са по евтини отколкото в България! Ами Турция , където Ердоган се разпореди и се намалиха цените с 50%! Така че моля ви не ставайте защитници на веригите , които вдигат доста цените от производител до потребител!
  • 8 Добре,

    4 0 Отговор
    Значи и ние, потребителите може да не си плащаме ток, вода, парно, цените не са пазарни-производствена цена Козлодуй - 6 ст. силоватчас-а я продавате 24 ст., производствена цена ТЕЦ2 7 ст. киловатчас-и й тикате квоти, оскъпяващи цената тройно. Вода кубик 2 стотинки София, продавате я 4 лева. Само че ако потребителите поискат пазарен принцип, им изпращате ЧСИ-та, защото имате Монополи, и не можем да купуваме директно от производител, за да ви тъпчим мазните гуши. Че се самоизбирате, самоизбирате се, че след 1945 г. в България не е имало честни избори е ясно.
  • 9 Това не е Пазар

    3 0 Отговор
    А спекула, престанете с фалшивия Новоговор. Сега разбирам защо цял един Народен Съд е бил за Спекула след ВСВ.
  • 10 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    Не пазарът, МОНОПОЛИСТИТЕ И КАРТЕЛИТЕ определят цените драг ми "екскремен.....опа "експерти"!
  • 11 Ала бала

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Отче Ваш":

    От тогава - всичко е измама. Всички избори са били фалшифицирани, което означава, че всички управляващи са управлявали незаконно, което прави управленските им актове незаконни, въобще всичко, което ни стовариха на главите и на джоба е незаконно с цел лични имотни облаги и обслужване на чужди интереси. Когато и да свърши всичко това все ще е късно.
  • 12 бл.134 в Zап. парк

    1 0 Отговор
    Глупости ! За какъв пазар говорите при пряко подпомагана ,чрез компенсации,помощи, намалено ДДС ,големия грабеж наречен количествени улеснения !
  • 13 Тити

    0 0 Отговор
    Точно обратното това че държавата не се меси и оставиха всичко на произвола цените литнаха нагоре защото няма контрол а има служби син се плаща всеки месец арезултати нула.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове