Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 11:03 1 410 26

След сигнал на БХК: Прокуратурата няма да иска от съда разпускането на партия "Възраждане"

  • възраждане-
  • прокуратура

Тази партия не е опасна, тъй като няма шансове да управлява сама, смятат от Софийска градска прокуратура

След сигнал на БХК: Прокуратурата няма да иска от съда разпускането на партия "Възраждане" - 1

Софийската градска прокуратура е отказала да иска от съда разпускането на партия "Възраждане", за което настояваха от Българския хелзинкски комитет и редица общественици, подписали в крайя на юли сигнал до и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, съобщи "Сега".

Наблюдаващият прокурор приема, че разпускането на политическата партия би било непропорционална и радикална намеса. "Възраждане" е парламентарно представена, тя подлежи на контрол от административните органи по Закона за политическите партии, а членовете и симпатизантите ѝ така също и по Закона за МВР. Прокуратурата също има инструментариум, ако има данни за престъпление. А "Възраждане" не е опасна, тъй като няма шансове да управлява сама.

Това обяснява прокурорът, отказал да сезира съда с искане за прекратяването на партията на Костадин Костадинов. В постановлението му напоително се цитира практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, както и решения на българския Конституционен съд. Така магистратът обосновава защо намесата в политическия процес би било в разрез с принципите на демокрацията.

В сигнала на БХК се искаше и "Възраждане" да бъде обявена за противоконституционна. Прокурорът обаче обяснява, че това може да бъде сторено само от Конституционния съд.

"Възраждане" извършва действия в явен разрез с установения в Република България демократичен и правов ред", се казваше в сигнала. Според него има и "призиви и форми на насилие над други български граждани", дейността на партията "отрича човешкото достойнство, свободната воля, гражданските и политическите права на българските граждани", "подбужда към насилие" и си поставя за цел "премахване на установения демократичен модел на публична власт".

Авторите на сигнала се позовават на целите и програмата на партията на Костадинов, на позицията ѝ за мерките по време на пандемията, на действията ѝ във връзка с руската агресия срещу Украйна, на позиции против бежанци, чужденци, етнически малцинства, LGBT общността и т.н.

Законът за политическите партии регламентира, че Софийският градски съд постановява разпускане на политическа партия само в случаите, когато: с дейността си нарушава системно изискванията на закона; дейността ѝ противоречи на Конституцията; повече от пет години от последната ѝ съдебна регистрация не е участвала в избори; не е подала годишните си финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години; не е провеждала заседания на върховния си орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 години, и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

В сигнала не се твърди, че "Възраждане" системно нарушава Закона за политическите партии, нито има доказателства за това, казва прокурорът. "Възраждане" участва в избори, подава годишни отчети до Сметната палата и провежда заседания на ръководството си, пише още в прокурорското постановление.

Прокурорът най-подробно изследва въпроса дали дейността на "Възраждане" противоречи на Конституцията. Той обяснява, че в практиката си съдът в Страсбург придава изключителна важност на ролята на политическите партии в демократичните общества, които допринасят за техния плурализъм, като предпоставка за демокрацията.

Конституцията оправдава намеса в правото на сдружаване (каквото е партията), когато дейността на организацията е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

Намесата на прокуратурата с иск за разпускане на партия е изключително радикална. "Толерантността и широките възгледи са два от отличителните белези на демократичното общество", пише прокурорът и цитира делото "Klass и други срещу Германия", в което ЕСПЧ отчита опасността унищожаването на демокрацията да се маскира като опит да бъде запазена.

"В сигнала се твърди, че съхраняването на нацията е фашистки постулат. Без да навлизаме в доктринерните разлики между нация и народ, следва да се има предвид, че фашизмът е политическа идеология, а коментарите на политическите идеологии, както и оценката на исторически събития не следва да намират място в един правен акт", пише прокурорът.

Конвенцията за правата на човека защитава изразяването на информация или идеи, които не са по вкуса на държавата, или са засягащи или шокиращи за някои хора, обяснява още магистратът. И допълва: "Нещо повече, според практиката на ЕСПЧ Конвенцията не забранява разпространяване на информация, за която дори има подозрения, че е невярна. В този смисъл разпространените мнения по време на пандемията също биха попаднали под защитата на правото на свобода на изразяване на мнение".

Цитира се и дело срещу Турция пред ЕСПЧ. То е и заради посланието, че "войната ще продължи, докато остане един единствен човек от наша страна" (става дума за конфликта на кюрдите с правителството). Съдът приема, че макар изказването да е направено от водеща фигура на забранена организация, не може само по себе си да обоснове необходимост от намеса в свободата на изразяване на мнение. Страсбург не приема това за подстрекаване към насилие. В друг случай самото деклариране, направено от високопоставен член на терористична или друга незаконна организация, не е достатъчно да обоснове вмешателство в свободата на словото. Дори апел към обществото да разруши затвор, където са затворени терористи, се допуска от ЕСПЧ.

"В случаите, изнесени в сигнала, става въпрос за изказвания на парламентарно представена, а не забранена партия, които са далеч от войнствената риторика по разглежданите от ЕСПЧ дела. Не следва априори да се отрича правото на обществото да получи информация за различни политически идеи, макар и враждебни понякога", казва прокурорът и причислява позициите на "Възраждане" в тази хипотеза.

Колкото до сбирките на "Възраждане" в подкрепа на "традиционните християнски ценности" и "българското семейство", прокурорът пише, че това не са са укорими идеи. А когато се упражняват превратно, полицията се намесва. "Пропорционални мерки биха били административна глоба или наказание или наказателно осъждане на лицата особено грубо погазили обществения ред. Хомофобските изявления и действия на тези събрания не налагат разпускане на партията", се казва в постановлението.

Боядисването на сградата на ЕК може да се преследва с наказателно дело, ако не се приеме, че това също е свобода на изразяването, посочва прокурорът.

Той коментира и колажа на Соломон Паси, разпространяван в "Телеграм" бившият външен министър е в раирани дрехи, носени в концлагерите и е воден насила от нацистки войници, а надписът гласи: "Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия" (правописът е запазен). По този случай се прави прокурорска проверка дали има данни за престъпление. Няма обаче каквито и да е данни за съпричастност на "Възраждане" към тази осъдителна публикация, казва прокурорът и цитира изявление на партията, че осъжда Холокоста.

Прокурорът прави и анализ на целите на партията и не открива намерение за нарушаване на конституционния ред. "Описаните в сигнала прояви са или инцидентни нарушения на обществения ред от симпатизанти на партията или от лица, които не могат да ангажират нейната отговорност. Декларациите на председателя на партията се неприемливи за части от обществото и политическите му опоненти, но са в границите на плурализма на политически мнения", заключва държавното обвинение.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как така,бе!

    10 28 Отговор
    Израждане управляват .С мнозинство!Във фейсбук!И в тик ток!

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Име

    58 6 Отговор
    Не Български, а еерейски хелзински комитет, който трябва да се закрие
  • 3 Мдаа

    53 4 Отговор
    Окупирана държава е България от еереите и техните НПО-та
  • 4 Дааа

    56 4 Отговор
    Разпускане на БХК и всички непеота финансирани от чужди държави!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Миро

    15 1 Отговор
    теб май са те изродили по погрешка
  • 7 Ъхъ

    6 24 Отговор

    До коментар #1 от "Как така,бе!":

    Костадин се заигра с шарлатаните от ППДБЛГБТ, така че е пътник! Колкото и да се пъне на тагаренко, не се зъби срещу НАТО! Може да е почнал да си епилира задните части, като тебе!
  • 8 Ветеран от Протеста

    6 34 Отговор
    Филма "Седемте самураи" показва начина да се справя Народа с подобни на Възраждане!!!
  • 9 само истински лъжи

    26 2 Отговор
    били сме демократични и атлантици тия от бхк явно им се плаща да снасят коя партия е опасна и коя не за БГ и да дават квалифицирани мнения има къде по опасни за държавата ни партии доказали го от години и нанасящи щети
    на народа ни ,защо не се направи референдум на тази тема?
  • 10 Мечо

    5 2 Отговор
    Виднагъ ги ръспуснети тес партий дет съ прутиф наз.
  • 11 ДрБр

    29 2 Отговор
    Да се забрани Антибългарския Хелзинкски Комитет!
  • 12 А с какво право

    32 3 Отговор
    НПО-тата на оная смет САЩ искат да се закрива партия? Кога ще закриваме ПП и ДБ за национално предстелство?
  • 13 бг гражданин

    24 5 Отговор
    Разпускане на сглобката и шарлатаните ППДБ!
  • 14 Петър

    14 4 Отговор
    Антибългарският хелзински комитет е вредна метастаза, която отдавна трябваше да бъде закрита. Досежно руската партийка на късия, целият й състав трябва да бъде изселен в Камчатка с образователна цел за руский мир.
    НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!
  • 15 Демократ

    7 20 Отговор
    Много ясно е,че просъветската прокуратура няма да пипне просъветската партия израждане. Нейните членове и фюрерът им копейкин вече 2 години нарушават българската Конституция и наказателен закон с профашистките си прояви и призиви към насилие,държавен преврат, агресия, физическа атака на парламента,насажда злоба и омраза сред хората и разделя опасно обществото, но това не тревожи нито прокуратурата,нито ДАНС. Така е в Русия и така правят и русоробите в България. Бог да пази България.
  • 16 даммм

    4 9 Отговор
    Така и малкото човече с мустачките не е било опасно и после изчезнаха няколко милиона.
  • 17 Хайли лайкли

    16 1 Отговор
    Ние искаме разпускане на всички неофашистки и нацистки евроатлантически организации начело с атлантическия клуб!!! Както и на правителството!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 факуса

    12 0 Отговор
    нали сме независими или бяхме,сулю и пулю ни съдят и командват,аман от наведени политици
  • 20 Всички нпо та

    11 2 Отговор
    с чуждо финансиране,да се забранят! Те защитават чужди интереси!Само Възраждане може да направи това!Гласувайте за единствената алтернатива!
  • 21 Стига толкова

    1 10 Отговор
    Тази фашистка партия трябва незабавно да се закрие!
  • 22 123456

    10 1 Отговор
    Само Възраждане ! Стига корупци, кражби и лъжи ! Всички НПО - вън! Искаме Орбан !
  • 23 Никой

    0 8 Отговор
    Фаши партии от типа " Възраждане " е имало и ще има винаги по света и у нас. Въпроса е какви неудовлетворени екземпляри / не човеци / има в тази партия. Злобата и грозното поведение винаги са били около нас. Новото и старо ,че злобата и грозотота стават легитимни. На " възрожденците " и техните приятели както и част от електората им харесва. Приказката ,че този електорат е съставен от образовани екземпляри издиша тотално след като се прочетат част от коментиращите в нета от където лъха на очевидни лъжи , факти и злоба . Разбира се начело на тази фаши партия няма сложат екзепляри с ниско кю,но този интелект не е достатъчен да прикрие злобата и грозотата ,която лъха от тях.
  • 24 и джендърите

    1 5 Отговор
    и руслямците в газенваген!
  • 25 Умирам от смях

    9 0 Отговор
    БХК трябва да се прекръсти на АБХК. АнтиБългарски Хелзинкски Комитет.
  • 26 Гай Турий

    1 0 Отговор
    Прокуратурата да се заеме с продажнато БХК и го закрие, като антибългарски файтон от предатели.Тия нищожества ще се опитомят само покрай свинарниците в Белене.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове