Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 17:53 2 379 29

Приеха на първо четене т. нар. "Донос-бонус"

  • донос-бонус-
  • нап-
  • доносници-
  • парламент

Плащанията в брой оказват влияние на сивата икономика

Приеха на първо четене т. нар. "Донос-бонус" - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене да се въведе финансов стимул за подаване на информация за данъчни нарушения - т. нар. донос-бонус, и да се намали прагът на сумите, допустими за извършване на разплащания в брой, от 10 000 на 5 000 лева. Мерките са част от промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които бяха гласувани днес от депутатите, уточни БТА.

Подадената информация трябва да съдържа конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения за данъци, задължителни осигурителни вноски и лихвите върху тях във връзка с укрити и/или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества на обща стойност над 100 000 лева. Предвидено е размерът на възнаграждението за лицата да е 10 на сто от събраните от НАП и/или Агенция „Митници“ допълнителни приходи за бюджета.

Лицето, изпращащо информацията, не трябва да е получило достъп до нея в качеството му на служител в приходната или митническата администрация или служител в държавната администрация с правомощия за извършване на контрол за спазване на нормативни правила и/или за извършване на проверки и/или за установяване на административни нарушения, или в качеството му на свързано лице с такъв служител.

С измененията в ДОПК се въвежда изискване работодателите от ресторантьорския сектор, които предлагат услуги в заведения, категоризирани с две, три, четири или пет звезди, да изплащат възнагражденията на работниците и служителите си задължително по банков път и да разполагат задължително с ПОС терминал.

Дебатите по законопроекта започнаха вчера като спор предизвика какъв да бъде прагът за разплащания в брой и дали да се въведе т.нар. донос-бонус. От „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“ се противопоставиха на намаляването на кешовите плащания и видяха в тези текстове лобизъм за банките.

Мартин Димитров от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) предложи или да запазят сегашния праг, или ако има намаление, то да е минимално - от 10 000 на 8000 лева. Той посочи, че за последните десет години, в които не е намаляван прагът за кешови плащания, натрупаната инфлация е над 50%, т.е. реалната покупателна способност на тези 10 хиляди лева е спаднала наполовина.

Тошко Йорданов (ИТН) каза, че тогава от партията му ще предложат увеличаване на прага от 10 000 на 15 000 лева заради инфлацията.

Днес лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че също ще предложат увеличаване на границата на кешовите плащания от 10 000 на поне 15 000 лева.

Венеция Нецова-Ангова (ПП-ДБ) посочи, че плащанията в брой оказват влияние на сивата икономика. Според нея картовите разплащания ще помогнат за изсветляване на приходите и попълване на хазната.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така така

    39 2 Отговор
    Честно казано предпочитам кеш който иска да се дигитализира мене не ме бройте. Така че няма донос. Не всяка чета има предатели

    Коментиран от #10

  • 2 сигурно

    33 0 Отговор
    Сега някои хора може и милионери да станат , а други да влязат в затвора , а трети голям бой да ядат !!
  • 3 Майна

    31 0 Отговор
    Значи..
    Виновен до доказване на противното..
    Ясно..

    Коментиран от #12

  • 4 Донос

    51 2 Отговор
    Един бивш премиер има пълно чекмедже недекларирани евраци и кюлчета.
  • 5 Сатана Z

    47 2 Отговор
    Цифровизацията на българите е в ход.Правителството ни обяви война.
    Ще става страшно

    Коментиран от #17

  • 6 Искам си бонуса, нау

    26 3 Отговор
    Всички чорбаджии плащат половината заплата под масата. Това са милиарди скрити пари. Искам си 10- те процента.
  • 7 Искам си бонуса, нау

    8 19 Отговор
    Руските фирми в България са 50 000

    Почти всичките не развиват дейност и не плащат ДАНЪЦИ. Това е само една възможност за пребиваване на руските шпиони в България!
    Толкова е ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА ПАРЛАМЕНТА!
    Искам си бонуса, сега!
  • 8 На органите по приходите не било известн

    29 0 Отговор
    кой крие доходи?
    Айде бе, верно ли?
  • 9 Някой си...

    22 0 Отговор
    Малеееий..като знам какъв предател е българина, педполагам какво ще стане..
  • 10 дедо ти Ванго

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Така така":

    Тва за четата..не си прав , да знайш. В българските чети предател не е имало, всичките са били такива и това си е факт неоспорим.
  • 11 странно

    22 1 Отговор
    ама, в парламента гледат на изсветляването на приходите и попълване на хазната като елемент на репресия. Вместо да повишат качеството на работа на данъчните и да стимулират хората да си плащат данъците, те решили за по-лесно да затягат условията, та съвсем да накарат хората да крият данъци. Ей на това, му се вика мазохизъм, ама тепърва ще го разберат.
    Питам се, някой въобще постарал ли се е да види каъв е оборота на дребните кешови разплащания, че тогава могат и 100 лв. да изберат за граница

    Коментиран от #13

  • 12 Иванов

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    От едно време българина е бил доносник и предател товае в генаму просто зависта го убива

    Коментиран от #14, #24

  • 13 дедо ти Ванго

    23 2 Отговор

    До коментар #11 от "странно":

    Абсолютно си прав . Българинът вече няма държава. И добре, че не съм в тоя свинарник. Какво чудно, че няма работна ръка, младите се изнасят на тълпи през Т2/ а вече и старите/ , а унуките ви не знаят български? Останаха само копои, наречени полицаи, т.нар данъчни., които само гледат как да напълнят гушите и тук -таме, някой работяга, дето си мисли че е патриот..
  • 14 дедо ти Ванго

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иванов":

    Стой тагледай сега ко ше стане. Как ще се топят едни други за жълти стинки.. такова чудо не си виждал, ама и до това доживяхме..
  • 15 Към "политиците" и депутатите:

    24 1 Отговор
    По време на инквизицията в Испания /15-17 век/ Църквата въвела също ДОНОС - БОНУС! Когато отидеш да наклеветиш някого, че е ЕРЕТИК църквата му конфискува имуществото като 75% остава за нея и 25% за доносника! А горкия човечец е подлаган на ужасни мъчения за да си признае,че е еретик и накрая го изгаряли жив публично защото било грехота църквата да пролива кръв. С тожи акт поповете пречиствали душата му и го провождали в рая! Пиша го за тези които имат компетенцията / сега в парламента му казват "експертиза" защото там всичките са пенкилери/ да го разберат! Останалите да слагат минуси!
  • 16 Възрожденско ми е

    4 11 Отговор
    Къстадин Копейкин прибира по 155 000 лв. всеки месец от безотчетните пари, полагащи се на фончовците, които се докопаха до парламента. 155 хиляди БЕЗОТЧЕТНИ КЕШ. И после няма да е против всичко над 5000 да минава по банка.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 др.Бонев

    9 0 Отговор
    Не се знае кое и как ще мине на второ четене.
  • 19 ха ха

    8 0 Отговор
    е май някой ще отиде на среща с Шефа преждевременно , или пък ще е точно на време ?
  • 20 QR Виза

    8 1 Отговор
    Във Византия има такъв закон, т. е. навсякъде в колониите, където са инсталирани кирчовци, но досега не е изплатен нито един донос понеже трябва да застанат с имената си, а не анонимно и уж дават 3000 евракита, но как казах никой не е видял такива!
    Явно и бг кирчовците по същия път?
    В България държавaта всячески се опитва да вмени задълженията и работата си на гражданите пък те да се самоизбиват!

    Коментиран от #22

  • 21 филип ейджи

    7 1 Отговор
    шесто управление нa дс връщат ли

    Коментиран от #23

  • 22 Да ти кажа..

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "QR Виза":

    Ами не са изплатени, верно е. Щото не са предатели като Ганя.. Живял съм доста сред тях, и съм видял повече добро от обикновенните хора там,отколкото в България. Така че, почакай малко и ще гледаш изпълнения..син предал баща си, брат натопил брата си..това е българинът . За един декар нива ще се изколят, та за сто 100 лева ли няма да се натопят..
  • 23 Да ти кажа..

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "филип ейджи":

    Що питаш, зор ли имаш? Ще има и седмо иосмо, че може и десето. поне в това може да си сигурен..
  • 24 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иванов":

    Като започнем от 7 век по Радой Ралин: "Срещнали се на полянка прабългарин и славянка. В резултат се родило племе лъжливо, крадливо и завистливо" та стигнем да великата сентенция на Нане през 20 и 21 век: Я НЕ САКАМ ДА СЪМ ДОБРЕ, Я САКАМ ВУТЕ ДА Е ЗЛЕ!
  • 25 От Старата школа

    5 1 Отговор
    В Америка ги възпитаха да бъдат Доносници . Сега искат и в България всички да са Доносници . Всеки който е ходил в казарма знае че не е Хубаво да си Доносник . Имате малко достойнство .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Нещо такова

    2 0 Отговор
    Ще срутят и малкото останало живо на територията. Това са мерки да сложиш натоварена каруца пред козел. Козела няма да бута каруцата , но може да я прескочи , и избяга. За да работят подобни мерки , трябва дълги години преди това да е създаван порядък. Тоест, да се допускат да редят паветата , само тези които могат .
  • 28 Лумпен

    2 0 Отговор
    Стригане до кожа на раята му е майката!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове