Last news in Fakti

1 Декември, 2023 08:04 12 066 28

Левон Хампарцумян: Да не се паникьосваме и да си посипваме главата с пепел, аман-заман дойде кризата

  • лихви-
  • криза-
  • финансов пазар

Мисля, че не трябва изкуствено да нагнетяваме тревога и стрес в икономическите играчи, въобще и в хората. Защото стресираният човек взима грешни решения, каза финансистът

Левон Хампарцумян: Да не се паникьосваме и да си посипваме главата с пепел, аман-заман дойде кризата - 1

Очевидно, през 2024 година ще има повече предизвикателства на пазара, защото основните търговски партньори на България в Европа влизат в по-трудни години на рецесия, което може да доведе до по-високи лихви. Това каза финансистът Левон Хампарцумян по Радио “Фокус” .

По думите му, специално софтуерните компании вече започват да усещат ефектите от новите технологии, свързани с изкуствения интелект. Изкуственият интелект няма в обозримо бъдеще да замести естествения интелект, но ще замести един куп относително простички, повтарящи се действия, които могат да се автоматизират и да се направят с помощта на новите технологии много по-ефективни, много по-евтини. Това означава, че най-ниско квалифицираните хора в тази индустрия са заплашени да загубят работата, но тези, които са висококвалифицирани, напротив, ще имат повече възможности.

Хампарцумян не вижда проблем в това, но има предпоставки за корекция на пазара през 2024 година. В България, основно говорим за пазара на недвижими имоти в София и няколко големи града, като останалото е друга опера, където не се случват някакви драми и няма опасност да се случат.

"Така че аз не мисля, че трябва изкуствено да нагнетяваме тревога и стрес в икономическите играчи, въобще и в хората. Защото стресираният човек взима грешни решения. Ще трябва хладнокръвно да анализираме причините на проблемите, какво се случва, как може да се излезе. Да се търсят решения, заедно с финансиращите институция, евентуално, с предприемачите, които изграждат нови проекти и така. Това е, което трябва да се прави, а не да се паникьосваме и да си посипваме главата с пепел, аман-заман дойде кризата. Ами няма, в смисъл ние даже технически не сме в криза, а това, в което живеем, по-скоро трябва да го приемем като новото нормално", добави финансистът.

Според него, много неща усилиха скоростта на промяната - Ковид и войната в Украйна, и войната в Близкия изток, и изкуственият интелект, въобще, неща, които в един момент така или иначе са се развивали, изведнъж започнаха да дават, събитията ги ускориха, ефекта от всички тези неща. И нормалният човешки прогрес също, понякога е прогрес, понякога има и регрес. Ние трябва да анализираме и да си намираме правилните стратегии на поведение и като личности, и като корпорации, и като фирми.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    84 10 Отговор
    Един в зъбите и ще спре да се хили

    Коментиран от #5

  • 2 дядото

    78 6 Отговор
    предложение.не пускайте тази отвратителна физиономия ,особено след хранене
  • 3 Хайде ,

    73 6 Отговор
    стига вече от акълите кремиковски "банкери" инДженери !
  • 4 Фори

    51 7 Отговор
    Да внимава какво говори, че волгин ( Ленин), като вземе власта с помощта на руснаците,ще го прати на народен съд!
  • 5 Хахахахаха

    53 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Те са му с такова разстояние един от друг че може и да не уцелиш . Като се знае колко е нагъл може да ти отхапе ръката таа гад .
  • 6 М3 голд

    54 6 Отговор
    Препоръчвам му да не коментира неща, които не разбира. Да коментира стръмната крива на задлъжняване на държавата, неадекватния бюджет на Кокорчо, самоубийствения стремеж за премахване на лева и влизане в еврозоната. Тия работи по ги разбира след толкова години в Булбанк.
  • 7 Ефектът

    44 4 Отговор
    Аман-заман,като прила...па милиони....всеки може да говори така.
  • 8 Боруна Лом

    25 5 Отговор
    УЛЕВАН ТИКВУН!
  • 9 Перо

    43 5 Отговор
    За костовисткия мошеник няма да има криза!
  • 10 дядо поп

    28 4 Отговор
    Ти , и всички крадци от партии и управа може и да не се паникьосвате , ама обикновените хора пита ли ги някой на кой хал са!
  • 11 ЕвроАтлантически шарлатанин

    37 7 Отговор
    Кризата сами си я натресохме със санкциите, ама това ги е страх да го кажат
  • 12 ПОРЕДНИЯ

    37 3 Отговор
    Мошеник, ограбил българския народ. Нагъл и мазен какъвто е профила и на останалите грабители на България.
  • 13 Аз Кочо

    18 4 Отговор
    В България, основно говорим за пазара на недвижими имоти в София и няколко големи града, като останалото е друга опера, където не се случват някакви драми и няма опасност да се случат

    Така е, няма страшно, ще паднат цените на имотите в големите градове и толкова, света няма да свърши!
  • 14 Евреи 2.0

    21 4 Отговор
    Този няма да умре в леглото си! Арменците ми стават все по-противни.
  • 15 Павел пенев

    22 4 Отговор
    Отивай в Карабах бе изрод.
  • 16 Моше с Порше

    17 1 Отговор
    Левон Хампарцумян -арменки горски ЕВРЕИ ,дедо му дъртия евреи продавал менте парфюми на пазара в Истанбул

    ЛЕВОН на еврейски КУКА,крива кука,рибарски ченгел

    ХАМПАР-на еврейски иврит УДРЯМ,правя удар, цапввам нещо
    ЦУМ-на иврит БЪРЗО,Скоростно
  • 17 нахалник

    13 1 Отговор
    Каква безпардонна физиономия.
  • 18 Васко

    11 2 Отговор
    Палячо
  • 19 повечето сте жалки

    13 8 Отговор
    Не му съм въобще фен на човека! Но истината е, че казва правилни неща и това са фактите.
    Повечето от вас плюят по него просто от омраза, омраза защото той живее по добре от тях. А той живее по-добре от вас защото явно има повече акъл. Задавали ли сте си въпроса защо просто мразите и убиждате по инерция, ей така!?
    Пак казвам, че не му съм хич привърженик, но не го и мразя! Човека казва нещата каквито са, това е.

    Коментиран от #22

  • 20 Име

    7 3 Отговор
    Мазник!
  • 21 анти арменец

    6 4 Отговор
    сус бре гюбре арменско,тоа си проси тричането
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тюхчев

    3 0 Отговор
    Скоро на работа ще остане само ИИ.
    Ще измести по-простичките и бедни хорица.
    И то до 5 години.Кво ще стане с тая човешка биомаса. Няма да има пари да си купи продукта на ИИ, защото ИИ я изхвърля от работа. Нещо като параграф 22.
  • 24 Нищо и половина

    3 2 Отговор
    Празнословия....
  • 25 Мери

    5 2 Отговор
    ТОВА ТВОРЕНИЕ НА ПРИРОДАТА ХАРПАРЦУНЯМ Е УЖАС ЗА ВСИЧКИ ПОСТОЯННО НАРИЧА ХОРАТА ПРОСТИ И ИСКА ДА ВЛЕЗЕ ЕВРОТО ЗАЩОТО ЩЕ ПАДНЕ ВАЛУТНИЯ БОРД И ПАРИТЕ ОТ ТАМ ЩЕ БЪДАТ ОКРАДЕНИ ОКОЛО 40 МИЛИАРДА ТОВА ЩЕ ИМ Е ПОСЛЕДНОТО ГОЛЯМО КРАДЕНЕ ,НО НЯМА ДА СТАНЕ
  • 26 Мери

    2 1 Отговор
    ТОВА ТВОРЕНИЕ НА ПРИРОДАТА ХАРПАРЦУНЯМ Е УЖАС ЗА ВСИЧКИ ПОСТОЯННО НАРИЧА ХОРАТА ПРОСТИ И ИСКА ДА ВЛЕЗЕ ЕВРОТО ЗАЩОТО ЩЕ ПАДНЕ ВАЛУТНИЯ БОРД И ПАРИТЕ ОТ ТАМ ЩЕ БЪДАТ ОКРАДЕНИ ОКОЛО 40 МИЛИАРДА ТОВА ЩЕ ИМ Е ПОСЛЕДНОТО ГОЛЯМО КРАДЕНЕ ,НО НЯМА ДА СТАНЕ
  • 27 Делайла

    3 2 Отговор
    ИМАТЕ ПРЕД ВИД ЧЕ ХОРА С РАЗДЕЛЕНО НА ЗЪБИТЕ ГОРЕ СА КЪСМЕТЛИИ В ЖИВОТА СЪЩИЯ Е ТОЗИ ГОЛ ОХЛЮВ И МУШЕННИК НО ГОРЕ НА ОНЗИ СВЯТ ЩЕ ПЛАЩА НЯМА ДА МУ Е ЛЕСНО И ПАК НЕ ЗНАЕ КАК ЩЕ СВЪРШИ ТУК НА ЗЕМЯТА

    Коментиран от #28

  • 28 Левон

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Делайла":

    Много интересно си написал/а мушенник.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове