Last news in Fakti

3 Декември, 2023 15:22 1 443 19

Капитан далечно плаване: Откакто има кораби в моретата и океаните, пиратите са част от живота по вълните

  • пирати-
  • кораби

Търговските кораби са най-беззащитни, тъй като според международните стандарти нямат право на борда си да имат оръжие, каза Светослав Цонков

Капитан далечно плаване: Откакто има кораби в моретата и океаните, пиратите са част от живота по вълните - 1

Откакто има кораби в моретата и океаните, пиратите са част от живота по вълните. За съжаление съвременните нашественици изобщо не приличат на Джони Деп и нападенията на кораби се случват непрестанно.

Един от българските капитани, които имат опит в опазването на кораба, екипажа и товара, е Светослав Цонков, който вече 23 години е част от екипа на Български морски флот.

"Моретата не са най-безопасното място на света, затова отговорността за всичко е на кораба е на капитана. Решенията му винаги трябва да са правилни. Добрият шанс е екстра.

Най-важната задача на капитана на кораба е да не допусне пиратите да се качат на борда, каза за БНР капитан далечно плаване Светослав Цонков.

"Много по-опасно от местата, за които сега се говори - Израел, "Хамас", това е Западният бряг на Африка, за които не се говори, не знам защо, явно някакви икономически интереси, това са Нигерия, Атлантическия океан.

Там около брега на Нигерия, Того, Бенин въоръжени групировки отвличат кораби за откупи. Отношението към пленниците, както беше и при сомалийците, не е добро.

Ние не можем да се защитим по никакъв начин, освен да не допуснем да се качат пиратите.

Търговските кораби са най-беззащитни, тъй като според международните стандарти нямат право на борда си да имат оръжие. Въведени са правила, които се знаят добре от целия екипаж и се прилагат при опасност от нападение.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 киру гела

    12 1 Отговор
    къв БМФ ? всичко съм нарязъл
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    Морските Пирати са от Незапомнени Времена по Морета и Океани
  • 3 абе от къде ви кпат такива бе

    1 9 Отговор
    ало капитана, и вие сте увца.. сега дайте определение кое е оръжие? ножа стрелата копието пищова пушката картечницата гранатомета? кое

    щото с ножа си режиш хляба ама ако е по голям нож става сабя копието и стрелите и тях ли за оръжие ги водите може да са окраса на кораба

    тия последните дойдоха с въртолетче какво можете да им направите и оръжие да имат? война ли ще водите?

    Коментиран от #10

  • 4 Алфа херинга

    4 3 Отговор
    Правилата са ала бала. Да се опаше с бодлива тел навсякъде и приготвят пожарните кранове, за да ги пръскат с вода докато се качват. Сякаш това ще ги спре.
  • 5 въпроса е друг .......

    1 3 Отговор
    И правилно , не че го желая но и в политиката е така бе байно . Виж господарите от САЩ , и техните слуги ......Какво се учудващ тогава ?
    Проблема не са ви пиратите а системата и ограбването . Докато съществува САЩ винаги ще има пирати (по принципа , те крадат а ние защо не можем ! )
  • 6 сащ най големите пирати

    5 4 Отговор
    по големи пирати от краварите няма, помня скоро прибраха няколко ирански танкера като за целта използваха гърците

    кош кажете за това ? или това е нормално а?

    абе защо никой не смее да пиратства със руските кораби?

    Коментиран от #9

  • 7 стоян георгиев

    12 3 Отговор
    слава на путин, никой не смее да пипне руските търговски кораби ха ха ха

    дори руски танкер никой не пипа и не кофискува

    слава на руската армия бият както подобава

    справка украйна, бой по фашисти и пирати всеки ден и в чували
  • 8 Баце

    5 1 Отговор
    Прав е човека, ама у територията откакто дойде неолибералната демокрация пиратите слязоха и на сушата и все повече и по-алчни стават.
  • 9 Бри танец

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "сащ най големите пирати":

    Аааа, моля, моля, да си имаме уважението при нас е било даже държавна политика.
  • 10 Минувач

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "абе от къде ви кпат такива бе":

    Това с хусите и хеликоптера не са пирати,бе, шноршел! Това е тежко въоръжена, организирана и финансирана групировка. Какви пирати те гонят в случая? Пиратите идват с малки, бързи лодки, въоръжението им е калашници, ножове, мачете и най-много да имат РПГ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тоя па !

    1 2 Отговор
    По време на "студената война" пирати нямаше.Явно липсва желязната ръка на Русия,защото говедарите се обявиха за господари на Света.
  • 13 С ак 630

    1 1 Отговор
    Няма да има живи пирати
  • 14 КДП ZIM

    1 1 Отговор
    Глупости!
    За какви международни стандарти говори, при положение, че наличието на оръжие на борда на търговски кораб се регулира законодателно от всяка отделна държава.

    Коментиран от #16

  • 15 Да си наемат 30

    0 0 Отговор
    професионални военни за охрана, а те ще си дойдат с въоръжението - няколко Стингъра, гранатомета, тежки картечници и останалите с автомати. В тия опасни води може да има десетина военни кораби, те така или иначе стоят някъде в морета и океани.
  • 16 Господине,

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "КДП ZIM":

    Вие имате ли въобще представа от корабоплаване и морска индустрия? НИКОЯ държава няма право сама да въвежда възможности за наличие на оръжие ( огнестрелно) на борда на търговските кораби! А и този въпрос отдавна е решен със съответната резолюция на IMO.

    Коментиран от #18

  • 17 сноу

    2 0 Отговор
    Светльо...я кажи като си почнал кои са учителите на днешните пирати , че и на предните ..и на по предните...изобщо тава пиратлъка си беше главно и основно занимание на кравешките бифтеци още от времето на баба им беца девата..
  • 18 Господине

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Господине,":

    повече от очевидно е, че познанията ви по морските дела се базират на прочетени вестникарски статии! Препоръката на IMO, по-точно на MSC (Maritime Safety Committee) НЕ забранява, а НЕ препоръчва на държавата, под чиито флаг плава корабът да разрешават и поощряват носенето на огнестрелни оръжия на борда... Носенето на огнестрелни оръжия на борда зависи от няколко неща, най-важното е да се разрешава от държавата, под чиито флаг плава корабът, дали пристанищата, което посещава корабът разрешава оръжия на борда, дали чартьорът и застрахователят разрешават на борда да има такива оръжия... Така че носенето на оръжия на търговските кораби зависи от тези условия, които в 99.9% от случаите са забранителни и затова практически няма кораби, които да носят огнестрелни оръжия на борда... Е, тук таме има по някой пищов, но това е изключително рядко... Друга бира е въоръжената охрана, която се препоръчва от MSC и много корабособственици вече вземат такава...
  • 19 ОТКАК ИМА ЖЕНИ ИМА И ТЪПКАЧИ

    0 0 Отговор
    КАКТО И ОБРАТНОТО !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове