Last news in Fakti

5 Декември, 2023 08:55 768 25

Даниел Смилов: Сглобката ще издържи въпреки ниския рейтинг, хората не искат да ходят на избори

  • правителство-
  • сглобка-
  • дпс

Има някакво разминаване между реалната тежест на ДПС и на самия Пеевски и на претенциите, които той има за упражняване на власт, каза политологът

Даниел Смилов: Сглобката ще издържи въпреки ниския рейтинг, хората не искат да ходят на избори - 1

Ветото на президента за предоставяне на Украйна на въоръжение с отпаднала необходимост ще бъде отхвърлено. Въпросът е принципен. Президентът очевидно има някаква друга позиция по украинската война като цяло и неговата подкрепа за Украйна е нееднозначна, а всъщност номинална - той изказва някаква подкрепа, но на практика всичките му действия са в обратна посока. От тази гледна точка ми се струва, че мнозинството е на много по-устойчиви и защитими позиции по украинския въпрос.

Това коментира пред БНР политологът и програмен директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов.

Той коментира и активността на Делян Пеевски в НС.

"Струва ми се, че има някакво разминаване между реалната тежест на ДПС и на самия г-н Пеевски и на претенциите, които той има за упражняване на власт. ДПС са важни дотолкова, доколкото те участват в конституционното мнозинство и с техните гласове ще бъдат приети конституционни поправки, а по отношение на другите им участия в управлението, на практика те са от квотата на ГЕРБ в управляващото мнозинство. ГЕРБ и Бойко Борисов са решили да инкорпорират чрез себе си по някакъв начин ДПС в управлението. Това е някакъв техен избор. Ще видим това и при регулаторите - ДПС ще получат част от това, което би се полагало на ГЕРБ като участник в управляващото мнозинство”.

"Сглобката” ще издържи и след март въпреки ниския рейтинг, тъй като хората не искат да ходят на избори", убеден е Смилов, който е категоричен, че “начинът, по който общуват партньорите в коалицията, ги изтощава един друг”:

"Това се дължи най-вече на желанието на ГЕРБ и ДПС заедно да покажат, че без тяхно по-голямо участие в управлението някакъв начин страната не може да се управлява. Сега обаче започват да се натрупват доста позитиви от управлението такова, каквото е. Ще има добри новини преди Коледа в много посоки. Аз очаквам новина по отношение на Шенген”.

Най-важното е за едно управление на практика са фискалните неща и бюджетът, подчерта Смилов.

“Това, което става, е сериозна, съществена промяна на фискалната политика и от постна пица на практика преминаваме към бюджетна политика, която може да доведе, от една страна, до по-голям растеж и, от друга страна - до сваляне на неравенство и повече публични разходи”.

Смилов е на мнение, че трябва да се подходи внимателно към конституционните реформи. В тях има два деликатни момента - разделянето на ВСС на два органа и намаляване на президентската дискреция при избора на служебен кабинет.

"Тук наистина има какво да се мисли и може да се направи баланс между скоростта на приемане на поправките и качеството им”.

Твърденията, че е възможно да възникнат още по-дълбоки противоречия вътре в коалицията ПП-ДБ и е възможно ДБ да яви самостоятелно на евроизборите догодина или дори заедно с ГЕРБ според Смилов “идват най-вече от ГЕРБ и близки до тях кръгове”:

"Това е някак си мечтата - да се разцепи коалицията и по някаква причина “Демократична България” да се присламчи към ГЕРБ. Това ми се струва, че от гледна точка на самата ДБ и на коалицията ПП-ДБ не е изгоден вариант и най-вероятно оценката ми е, че няма такова нещо да се случи”.

Относно предупреждението на премиера Денков, че няма да има смисъл от кабинета ако ГЕРБ не промени поведението си относно правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия, Смилов изтъкна:

“Това е управление създадено да изпълнява определени задачи, които бяха повече или по малко артикулирани в неговото начало. В този това е червена линия и неслучайно премиерът Денков си позволява да каже такива неща и ми се струва, че е там много голямо място за компромиси и отстъпки няма”.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Верно ли

    16 0 Отговор
    Кое НПО ти го каза и за колко гранта нещастник продаден?
  • 3 надарена кака

    4 0 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки!
  • 4 12340

    15 0 Отговор
    Де знайш кво искат хората?!
  • 5 гост44

    13 0 Отговор
    как да не искат да ходят на избори
  • 6 Народа иска нови избори, но

    14 0 Отговор
    краварските подлоги не искат, защото времето им изтече и затвора ги чака, затова ще мърсуват докрай!
  • 7 Лош материал

    0 9 Отговор
    Материала е лош!... Иска си ватенката.
  • 8 Име

    3 0 Отговор
    Просто ГЕРБ се кротнаха - нали има такава болест или дефект - хипер-активно дете, Бойко Борисов очевидно не си задържа вниманието на едно място.

    Но сега - няма накъде, налага му се да се труди, вече няколко месеца е в Парламента, непосилни усилия за него.

    Като че ли са - извънземни, благородници, а имат за задача да управляват, а не да им гледаме номерата.
  • 9 защо

    7 0 Отговор
    хората не ги искат всичките - но така са се окопаливс че няма махане
    - защо няма вот да се махнат вс и да нямат право дда са във власта никога
    тогава ще има 3-на избирателна активност- и познаите дали ще бъдат изгонени

    Коментиран от #10

  • 10 Шот Ганю Гъбарят

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "защо":

    не гласува а мрънка на салатка и ракийка. Фашагите това ги устройва.
  • 11 Пенсионер

    7 0 Отговор
    Спрете тия лакардии. За празниците оставихте пенсионерите без Коледна добавка. Засрамети се. В Гърция дават на хората по 250 евро, тука нищо. С какви пари възрастните хора ще посрещнат празниците?
  • 12 Боклуците на Боклука

    5 0 Отговор
    Палячо, въобще не съм се изморил от избори. С удоволствие чакам следващите.
  • 13 Даниел Смилов?? Правиш се на Глупак

    7 0 Отговор
    Или наистина си такъв?? Сглобката Не иска избори, Хората ще отидат на избори, за да махнат Сглобката!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 МГанчев

    0 0 Отговор
    Не искат хората избори заради такива като теб
  • 16 Соросоида искаше да каже:

    3 0 Отговор
    Посолството няма да позволи нови избори!Тези"управляващи"го устройват напълно!Къде ги намерихме тези подлоги!
  • 17 Хххх

    0 0 Отговор
    Колкото повече се сменят, толкова по зле за народа. И след Гн Борисов се краде и днес маса народ в автобуси, трулеи се оплакват, че живеят зле. Гълъбе, гълъбе, обраха дадените им по някой лев на пенсионерите и те ги дадоха насила, взеха им ги под претекст, че ще ги санират старите блокове, но едва ли сега през зимата измислиха, явно да има работа на асансьорни техници чипове за 300 лева за асансьори. Крадат и вземат от пера, било безплатни лекарста, отменено и с пари, как да живнат хора останали без работа преди 20,25 деца, родители. То шишето не ли го доливаш остава празно, но на Дс бкп все е пълно. И като измрат ще останете самл столаджии малцина българи и ванчо ще си търси айша от квартала до тях. Гогат иванчо и бедната Айше. Лошо няма. Иванчо ще го обрежат
  • 18 Е нема такова животно... като смилов

    3 0 Отговор
    "Политически анализатор"?! Обществена тайна е, че у нас няма такова животно... Кристиян Шкварек
    „За пореден път включвам телевизора, прочитам името на еди кой си гост и отдолу надпис "политически анализатор", започвам да го слушам и чувам само единствено чиста, едностранчива, неприкрита полит-агитация. Директна, партийна.
    Абе, време е да кажем едно нещо открито - в България няма такова животно "политически анализатор".“
    „...Когато в студиото например седнат Даниел Смилов или Евгений Дайнов всички знаем ,че това не са "обективни преподаватели", от които ще чуем някакъв "неутрален анализ, плод на академичната им мисъл", ами бесни либерални активисти, нерядко преминаващи към партийни комсомолци. Че тяхната задача, аз вярвам самопоставена, не е да използват академичните си познания за изграждане на обективен анализ, ами винаги и всячески да защитават поредния градски партиен проект - в момента ППДБ. Без значение какво "анализът" показва.“...
    Четем във Факти...
  • 19 Макробиолог

    0 1 Отговор
    Сглобката ще издържи,защото няма никакво значение какво искат хората.
  • 20 Мъдрият

    2 0 Отговор
    Тоя май е поддръжник на еврогеевете!

    Няма да познаеш господинчо, защото сглобката ще се разглоби!

    Ако не го направи сама - ние ще им помогнем!
  • 21 Някой

    2 0 Отговор
    Не е вярно. На хората им се ходи на избори. Поне на тези, на които им пука заБългария. Другите, дето ходят за гъби, не го правят от сега.
  • 22 Гай Турий

    4 0 Отговор
    Не хората, а Козяк не иска да има нови избори, щото вече няма да имат толкова слуги в НС, които да пилеят бюджета ни в полза на САЩ. Мафията - ГРОБ и Просто Предателите-Доносници от Б-я не искат избори. Защото отиват в тъча и няма да успеят да заграбят това което са си заплюли от европейските пари и държавни поръчки.
    За българския народ днешната власт е най-добре да я няма още утре! Оставка, предатели.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 фбр

    1 0 Отговор
    Десебарският нещастник отново се натяга ,за да си получи хонорарчето от посолството ! Поредният национален предател - укрокраварска Подлога !
  • 25 Денковист

    0 0 Отговор
    Сглобката ще издържи,докатао гоьстерицата не заиграе.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове