Last news in Fakti

15 Декември, 2023 09:37 1 453 45

Доц. Лозанов: МОЧА стоя 30 години, а трябваше да се демонтира през 90-те години, когато и този на Ленин

  • моча-
  • паметник на съветската армия-
  • доц. георги лозанов-
  • андрей райчев-
  • проф. росен стоянов

Сега тази драма се случва, защото това се проточи

„От защитниците на паметника това е силно драматизирано. Това е технологичен процес. После с оксижен всички части ще се съберат. От другата страна по-скоро има опит за нормализация на това, което се случва".

Това обобщи пред "Здравей, България" по "Нова телевизия" доц. Георги Лозанов. Той заедно със социолога Андрей Райчев и политолога проф. Росен Стоянов спореха за скандала с Паметника на Съветската армия.

За медийния експерт тази мощна вълна, която се разиграва на съпротива срещу паметника е главно са московска публика. "Този паметник стоя 30 години. Трябваше да се демонтира през 90-те години, когато и този на Ленин. Сега тази драма се случва, защото това се проточи”, припомни доц. Георги Лозанов.

„Според мен големият въпрос е дали това е реваншизъм или раздаване на справедливост . Дали това е символичен акт или е тенденция, която ще продължи”, намекна проф. Стоянов.

„Няма съмнение, че тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена. Правят грешка. Върху част от българите се извърша символично насилие. Властта показва, че е силна и може да докара кран и да реже статуи. Всичко това се развива на фона на украинско-руския въпрос. България е разделена на две. Едните казват, че ще има победа срещу Русия, другите казват трябва преговори. На този фон демонтажът е опит да се каже че ще победим руската държава. Няма да стане. По изкуствен начин се опитват отново да ни противопоставят един на друг”, обясни Райчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лоцент Дозанов

    48 7 Отговор
    Ама когато откриваха паметника на Бай Тошо, построен от баща ти, ти тогава се гордееше. Днес обаче този дребен факт от миналото е по-добре да не се споменава. Някак си не е юроатлантическо

    Коментиран от #19

  • 5 Живял като човек в България

    53 16 Отговор
    Да взривят и магистрала Хемус, мостовете на Витиня са социалистически, и цялата пътна мрежа на България е социалистическа. С изключение на 120 км пътища направени за 34 години. Не може да има толкова много варварщина в политиците ни! Но явно я има! Пари за миене на София няма, но за рязане на склуптори има! Толкова съм омерзен и ме е срам, независимо, че никога, нито един от тези варвари не са получили моя глас. И знайте: който реже ръце и глави на паметници, рано или късно ще свърши по същия начин !!! Просто отврат. Дори не ми е мъчно за месното туземно население на кочината Булгаристан, няма за какво, като гледам , че сме се превърнали в СТАДО, каквото сме били през всичките 500 години ??!!!

    Коментиран от #20

  • 6 тогава имаше

    7 15 Отговор
    само 2-4 тв канала . после друго стана- Роро, дим дуков, шашава тв . нямаше какво да се гледа в мръсна и окрадена софия с лоши паркове . излизаш и чешма , паметник , дървета , пак паметник . като всички деца ги водеха на групи до шипка, до батак - там има 40 паметника . снимаш се на паметник . сега на софра с ракия . хаха
  • 7 лекуващ лекар

    40 9 Отговор
    Историята помни премахвания на знакови социалистически символи в София и кочината като цяло след 1989 г. Петолъчката на Партийния дом, статуята на Ленин, Мавзолеят, AEЦ Белене, АЕЦ Козлодуй 1,2,3,4 ти блокове, Нефтохим, а сега дойде и реда на Паметника на Съветската армия, която освободи разрушената Варшава, Прага и Берлин, концлагерите Аушвиц, Треблинка, Освиенцим, Бухенвалд... Но видиш ли, според отрочетата на БКП - Ивайло Мирчев, Христо Мравояда и онзи Панев, доносниците Инджев и Василев, и явочника Стефанов същата армия-освободителка, в чийто състав в Унгария и в Чехословакия е и българската армия, под командването на легендарния български ген. Владимир Стойчев, била окупирала фашистка България! Както се вижда кочината Булгаристан върви към ПЪЛЕН РАЗПАД във всичко, след безвремието от 34 години насам !!!

    Коментиран от #24

  • 8 Последния софиянец

    35 16 Отговор
    Социалистите Родината изграждат,
    Демократите след тях рушат,
    Ех фашисти, ех фашисти, чака ви народен съд !!!

    Пак ще ехти червена песен,
    пак ще грейне червена звезда,
    Пак ще дойде девети септември,
    а Белене пак ще натъпчем врага!

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Орби

    13 8 Отговор
    Райчев и Първан Симеонов са като баща и син. Говорят едно и също.Каквото каже Райчев Първан го повтаря. Аман от манипулатори на общественото мнение!
  • 11 Леля Кристи

    23 4 Отговор
    Я, Папийончо, дето години наред стоеше начело на СЕМ и изнудваше медии да му плащат, за да ги лицензира, а неудобните ги рекетираше със солени глоби. Корумпе е слаба дума, с която може да се опише тази колоритна личност.
  • 12 Ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "На Гого-то,да му":

    Даже и слон не може да напълни твоята.
  • 13 Вашето мнение

    27 1 Отговор
    Нека да се знае, какви паметници е създал бащата на тоя изкуфял еюрюатлантик. С паметника на бай Тошо се усигуриха безоблачни дни за тогавашния юноша Георги Лозанов. Няма нищо по-гнусно от пребоядисан индивид.
  • 14 Име

    7 3 Отговор
    Не ми прилича много на интелектуалец Георги Лозанов, защото има и само едно мнение, като че ли - не е възможно да има друго.

    Ама - това е - като кажат нещо и - окончателно. Какво да кажем за българските филми - "Зарево над Драва", който е скучен - но - "Тримата от запаса", все пак - има и драматизъм, нищо, да е комедия.

    В Унгария сме имали битки - както и в Македония и Югославия - при изтласкването на Хитлер.

    Приказват - както едно време - пропаганди. Сталинизъма, хитлеризъма.
  • 15 Комунистически мръшляци

    10 10 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    С идването си на власт отнемате собственост,гоните хората интернирате ,заграбвате убивате.Цървуланковците качихте на власт и отгледахте децата им като много знаещи и можещи.И още ви сърбаме попарата.

    Коментиран от #22

  • 16 !!!?

    10 12 Отговор
    Съветският ботуш беше застраховката за вечното управление на руската диаспора в България !!!?

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Истината

    20 4 Отговор
    Лозанов ти какъв си бо..клук извънземен

    Жалки продажници
  • 19 Грешиш

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Лоцент Дозанов":

    Архитект Лозан Лозанов е правил сгради, например хотел Плиска в София. В Правец е правил правителствената резиденция и ресторант „Шатра“. Паметникът на Живков е правен от скулптора проф. Секул Крумов. Ама на теб архитектура и скулптура не са ти ясни кое за какво се отнася, май?
  • 20 Анджо

    4 17 Отговор

    До коментар #5 от "Живял като човек в България":

    Ти си луд комунис, какво хубаво видя през този режим, защо падна ако беше всичко наред.
    Хората се радваха , че това проклето време от 45 години свърши , дано повече не се повтори. Никой не е омерзявал така Българският народ както комунистите и руските окупатори. Знаеш ли , че след освобождението колко исторически архив е откраднат от България, даже Турците ни дават част от техният архив за България и той е запален незнайно как. Слава на Бога, че този моча го премахват и ако може и руските проклетници , колко може да премахнеме техното влияние.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Анджо

    3 8 Отговор

    До коментар #15 от "Комунистически мръшляци":

    Точно, обаче не само комусти има живи още, има и демократи които знаят какво нещастно време беше тогава.
  • 23 АнтиКомунист

    4 7 Отговор
    райчев, комунистическа радиоточка, отживелица ................
  • 24 Анджо

    2 12 Отговор

    До коментар #7 от "лекуващ лекар":

    Сталин с кой си подели Полша.
    Не пиши лъжи , защото хората знаят истината. Мой трябва да да те закарат в психиатрията.
    Освободили Полша, след заграбване, еее такова руското освобождаване.
  • 25 Лозанов оксижениста

    8 2 Отговор
    Цял живот оксижен е държал в сънищата си.
  • 26 Aлфа Bълкът

    6 7 Отговор
    Лозанов не го слушах, но слушах аутиста Райчев.
    Нямаше ли кой да го прекъсне и да му каже, че България нито е предала български евреи на Хитлер, подчертавам на български, нито е изпратила един войник на руския фронт?
    Ами го оставиха да дрънка българофобската си пропаганда!
    Никой не го прекъсна защото са същите боклуци като него.

    Коментиран от #33

  • 27 Анонимен

    12 3 Отговор
    Помиярът Лозаное се е взел много насериозно. Трябвало да махнат ПСА преди 30 год. Ама не допълва,че това е нехово мнение. Аз пък може да мисля, че преди 30год. е трябвало да се едигне още един паметник от такъв тип. Тази наглост на папионката идва в повече.
  • 28 инфо

    14 3 Отговор
    Разрушители на паметници (каквито и да са) могат да бъдат: диваци, неуки, ограничени в мисленето, вандали, варвари, простаци, крайни комплексари.
  • 29 явер

    5 12 Отговор
    Няма по-тъпо същество от българина. Нали се гордеем с нашата история, канове, царе, революционери, а най-високите и големи паметници са на руснаците. Не само МОЧА, ами във всички градове съветските паметници трябва да се разрушат. Те обявяват война на България и я окупират, като през туй време унищожават цвета на българската нация. Няма свободомислещ народ, който да величае окупатор. Да издигнем паметник на Баязид Втори, защото османците като са ни окупирали е имало пак идиоти, които са се радвали. Паметника пред Народното събрание на мястото на МОЧА, а този от МОЧА се претопява и Чапа изгражда хубав такъв пред Народното събрание.

    Коментиран от #40

  • 30 Къде е комисията по реставрацията?

    12 1 Отговор
    Къде са плановете за демонтаж по правилен начин ? Защо няма реставратор при демонтажа? Къде е министерство на културата с контрол по демонтирането ? Кой носи отговорност за некачествено свършена работа или умишлено унищожаване?
  • 31 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    0 2 Отговор
    САМО В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ОТ ЕДИН
    БИТОВО КОМУНАЛЕН ПРОБЛЕМ ДА
    СЕ НАПРАВИ ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ..
  • 32 Доцентът

    11 0 Отговор
    ще шества из телевизиите, докато напълно внуши на населението, че фашизмът е прекрасен, борбата за социална справедливост, неуместна и невъзпитана.
    Пълното отричане на предишната държава ни направи лесна плячка на чужди хитреци и ако за Лозанов остават титлите и гастролите, спечелени от антисъветско говорене, за мнозинството остана една слаба държава.
    Ленин и Троцки да ги оценява, когато напише повече трудове от техните.
  • 33 Ком

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Aлфа Bълкът":

    Става въпрос за еврейте в Македония изпратени в лагерите от българския окупационен корпус. А едно запитване :"Защо Българската армия не е защитила територията на държавата си?"

    Коментиран от #36

  • 34 Бай Иван

    5 1 Отговор
    Като го видя Гого папионков що ли се сещам за омразните комунистически пеер.си част от който е и той.
  • 35 доц Лозанов?? 30год седиш на Държавната

    7 1 Отговор
    трапеза, а отдавна трябваше да бъдеш изхвърлен от там!! Нищоправещо Чучело, бостанско плашило!?
  • 36 Реплика

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Ком":

    Защото тогавашното правителство е взело такова решение.
  • 37 долари

    6 1 Отговор
    А защо е трябвало да се демонтира, доц.Лозанов? Защото на получателите на грантове от едни фондации така им е наредено?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Калъчев

    5 1 Отговор
    Антибългари и цинично-либерални марионетки, купени от НПО ЦРУ, мародерстват из българската история, култура и в случая с монументалното изкуство, паметник от една скорошна епоха. Само негодяи, лумпени и продажни родоотстъпници са способни да заличават без да мислят много нашата история, задавяйки се в слюнки и жлъч, заради клетви дадени към козяците. Историята и да се реже на парчета, не може да се промени. Все някак си тя излиза наяве със своята истина и факти. Само че тая продажна сган иска да задълбочи историческото опростачване на нашия народ, започнало с псевдодемокрацията, настъпила у нас с атаките на файкянисатн в Източна Европа. Работи младото ни поколение да расте сляпо и непрогледно с чуждовнесени възприятия, възпитание, оглупяване и ментално историческо ослепяване. Долу продажната клика от лакеи и чуждопоклонници, пособници на новите ни поробители с цилиндри и 50 звезди по гащите. Съд за вас, народен съд и в Белене по милост.
  • 40 Булба67

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "явер":

    Вместо на Баязид ние издигнахме на аМериканските Убийци, и много наши ,ефро- атлантици Квичаха ( и квичат) от Екстаз!
  • 41 Стършел

    4 1 Отговор
    След ,,Моча" какво ще Рушат подлогите? Ще връхлетят Гробищата и где що има Българско име или фамилия ще бъде Изтрито!Така както Турция в едни други времена изтри произхода на милиони арменци
  • 42 Ватник

    0 3 Отговор
    А Альошката кога?
  • 43 Идат НОВИТЕ варвари

    4 0 Отговор
    Беззаконие и вандализъм, но то така при тоя реванширам на бивши и нови фашисти,жалко за милионите убити
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Комунист

    1 0 Отговор
    Куче на гроба да ви се измочa.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове