Last news in Fakti

17 Декември, 2023 14:07 800 19

Атанас Славов очаква подкрепа в пленарна зала за реформата в съдебната система

  • атанас славов-
  • всс-
  • съдебна реформа-
  • конституция-
  • българия

Конституционният съд еволюира в своята практика

Атанас Славов очаква подкрепа в пленарна зала за реформата в съдебната система  - 1
Снимка: БГНЕС

Надявам се разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде прието и в пленарна зала поради една много проста причина – това засилва независимостта на съда и отчетността на прокуратурата.

Това каза пред журналисти в парламента правосъдният министър Атанас Славов, който участва в заседанието на комисията по конституционни въпроси, на което бе приет на второ четене проектът за изменение и допълнение на Конституцията. Очаква се промените да бъдат гледани на второ четене в пленарна зала на извънредно заседание във вторник. За да бъдат окончателно приети измененията в основния закон, те следва да бъдат разгледани и на трето четене.

Атанас Славов не изключи възможността въпросните изменения да бъдат атакувани пред Конституционния съд. „Аз вярвам, че предложеното изменение ще устои, защото то отговаря на възприети стандарти и вярвам, че Конституционният съд еволюира в своята практика и си дава сметка за това, което се случва в момента и в нашата държава, и в Европейския съюз", коментира министърът.

Той посочи, че в хода на разискванията в пленарна зала Министерство на правосъдието ще продължи да защитава тезата председателят на Върховния касационен съд (ВКС) да бъде изключен като възможност за избор за служебен премиер. Това крие риск да компрометира независимостта на съдебната власт, имайки предвид функциите, които са отредени на председателя на ВКС да председателства новия формат на ВСС, да председателства общото събрание на двата съвета. Не считам, че това предложение отговоря на стандарта на независимост на правосъдието, добави министър Славов, пише БТА.

Относно възможността сегашният състав на ВСС и изпълняващият длъжността главен прокурор да действат още поне година, Славов каза, че има обективен процес, в който самите конституционни промени трябва да бъдат разработени на законово ниво. Ще има изцяло нов Закон за съдебната власт. Този процес отнема време. След като бъде изготвен законопроектът, следва задължителен един месец обществена консултация, изготвяне на пълна оценка на въздействието на законопроекта, гласуване в Министерски съвет и чак тогава ще дойде в парламента. Реалистично е това да стане в средата на март и е нормално изцяло нов законопроект да бъде приет в рамките от два до три месеца. Сроковете са реалистични, коментира министърът.

Депутатът Златан Златанов от „Възраждане“ посочи, че тези промени следва да са обект на решение на Велико Народно събрание. Това са фундаментални изменения в основния закон на републиката, които са недопустими в този вид и съдържание. Ще отправим искане до Конституционния съд за отхвърляне на измененията, които така наречената „сглобка“ ще прокара, защото явно са се договорили за кадровите промени в съдебната власт с цел овладяване на цялата съдебна власт, каза депутатът.

Доц. Наталия Киселова от обществения съвет към Комисията по конституционни въпрос каза, че в пленарна зала може да бъде коригиран списъкът от лица, измежду които президентът следва да избира за служебен министър-председател. По думите ѝ част от хората, които са предвидени – като председателят и заместник-председателят на Сметната палата ще бъдат в своеобразен конфликт на интереси. По отношение на председателя на ВКС има възражение от самото ВКС и смесване на разделените власти.

Доц. Киселова коментира още, че и разпоредбите, свързани с квалифицираните мнозинства също могат да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Става въпрос за приетите текстове, според които Народното събрание избира независими регулаторни органи. В текста е предвидено, че решенията за избор се приемат с мнозинство от две трети от всички народни представители, когато това е предвидено със закон.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Неграмотници

    12 0 Отговор
    И съдебна сестема
  • 2 Българка

    2 9 Отговор
    Най-важно е ПП-ДБ да не допуснат 1/3 от регулаторите да са в ръцете на сараите ДПС, както от ГЕРБ намекнаха. Ако ГЕРБ искат ДПС да участва във властта, то нека да преотстъпи свои места, а не да извиват ръцете на ПП-ДБ.

    Коментиран от #7

  • 3 Щом и Джаба се усети

    10 0 Отговор
    Кратунковците много бели ще направят за малко време и това ще им изяде главата или те ще я изядат, въпрос на гледна точка.
  • 4 Хахахах

    12 1 Отговор
    Очаквал подкрепа???.То това е като да си поръчаш жрица и да се правиш,че няма да ти пусне!!!
  • 5 Ееегати

    11 1 Отговор
    Разбира се, че ще има подкрепа, нали се вижда как протичат всички гласувания в тоя парламент! Аз не разбирам само защо всички си мълчим!!? Какво още трябва да се случи, че да се вдигнем и да протестираме...май няма такова нещо, което да ни накара да защитим и себе си и малкото останало от България...
  • 6 3.14К

    14 0 Отговор
    Генетично и юридическо недоразумение изпълнява ролята на министър на правосъдието. Заедно с Боби Сарафов оглавиха съдебната пералня!
  • 7 Едни и същи са

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Сглобка.
  • 8 Красимир Петров

    8 1 Отговор
    Крупните крадци Борисов,Пеевски и Сарафов ще правят реформа в съдебната система
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сатана Z

    8 0 Отговор
    Реформа в съдебната система не се прави от днес за утре.100 години време е едно добро начало.Доказаният корупционер Пеевски ще прави реформа? Абе,вие нормални ли сте бе?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БлБ

    4 0 Отговор
    Депешите на посолството чакат гласуване @
    Никаква изненада не може да има в това долно не народно събрание...
    Ицо може да пусне едно залагане за резултат до 3та минута...
  • 13 Асен

    7 0 Отговор
    Вземете се разпилейте отрепки,не се гаврете с народа ,фашистки подлоги не пипайте Конституцията ,унищожихте ни поробиха ни краварите кръвожадни алчни продажници !!!
  • 14 само питам

    2 1 Отговор
    каква реформа в съдебната система смях в залата това е недоносче на христя и неговата секретарка йорданова съдебната система е пропита от корупция съдии адвокати вещи лица грабят с пълни шепи не може да се отчаква справедливост и милост от такива
  • 15 ха ха

    3 0 Отговор
    ще имат подкрепа , само ако намалят пълната давност за кражба на европейски средства на една седмица
  • 16 овчи мозъци

    3 0 Отговор
    А бе простак неграмотен и слуга на дпс и герб.Ти знаеш ли че ако отидете на избори ,сте извън парламента бе мухльо с мухльо заедно с правния неграмотник христо иванов дето се натиска белким ще замаже нещо от опг дпс -пеевски .С вас е свършено завинаги .Герб идпс / опг / постигнаха целта си да ви ликвидират завинаги и да оглавят ислямския джихат и да превземат българия без съпротива и нито пукната пушка .Вие ппдб сте за пилони ,но ще усетите скоро .Народа не е някакъв си христо нищожеството и кирчо простака от извънземното със своите простащини .Това не е България .България има достойни синове и дъщери които ще ви изринат със земята независимо че парите и военната сила е във вас
  • 17 Майора

    1 1 Отговор
    Славов кой ще подкрепи вашата идея за независими съдии , които пускат предсрочно убийци на свобода или намаляват присъдите им и отказват да водят дела срещу такива посочени от КОНПИи прокуратура , в която повечето членове се избират от НС , което е наруушение на Конституцията заради независимостта на отделните власти! Това винаги ще бъде атакувано от ВКС !
  • 18 морски

    3 0 Отговор
    Каква реформа като изпрахте най големите крадци лъжете хората само!!!!!!!!!
  • 19 Имитирай вятъра

    1 0 Отговор
    Простак
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове