Last news in Fakti

21 Декември, 2023 08:48 830 19

Мартин Димитров: Още в края на годината дефицитът ще е под 3 процента. Хора, страшно няма, положението е овладяно

  • мартин димитров-
  • дефицит-
  • края на годината

Според депутата това, което НС е направило с руския газ, е изключителен успех

Мартин Димитров: Още в края на годината дефицитът ще е под 3 процента. Хора, страшно няма, положението е овладяно - 1
Снимка: Нова телевизия

„Тези, които чертаеха апокалиптична картина – доста наивно го направиха. Още в края на годината, след десетина дни, дефицитът ще е под 3 процента. А догодина също очаквам подобна тенденция. Тоест ние от сега свиваме дефицита. Хора, страшно няма! Това показва, че положението е овладяно. Най-големият риск това да бъде отново поставено под съмнение е, да дойде служебен кабинет на Радев, който много бързо - за един-два месеца докарва нещата поради лоша събираемост, под риск". Това коментира по повод Бюджет 2024 в ефира на Нова телевизия депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

Според него това, което НС е направило с руския газ, е "изключителен успех". "Обясняваха ни 30 години, че нямаме избор. Имаме избор. Вече имаме алтернативи. Същото правим и с петрола в момента. Същата логика, по същия начин. Затова и дерогацията отпада март. Това конкретно притеснение, че "Лукойл" си е оставила вратичка с нискооктановото гориво - искам да видя пълния анализ на Агенция "Митници", заяви Димитров.
И допълни: "Нали помните, че имаше хора, които идваха при вас и по всички телевизии - и казаха, че за три дни трябва да отпадне дерогацията. Точно това ги питах: "Какво ще стане с цените?". Те на този въпрос никога не ми отговориха. Обобщаващото мнение на целия експертен потенциал, който събрахме в България, е, че към март месец би трябвало всичко да е наред. Има време за алтернативни количества, нещата да се направят по най-правилния начин. Въпросът е отпадането на дерогацията само по себе си, да не вдигне цените. Ние за това говорим. Не може да кажем световната цена на горивата, каква да бъде. Т.е. това ни се стори разумният вариант и той беше експертно подкрепен. И смятаме, че с отпадане на дерогацията към март месец, това е разумен вариант, който дава срокове. И ако някой не ни саботира нарочно в България - нещо, към което имаме инструменти да вземем отношение, ако се налага, няма да има проблеми".

Има положителни сигнали за подобряване на икономическата ситуация в страната. Преките чуждестранни инвестиции в България са с рекордно нарастване тази година спрямо последните 10-12 години. Това реинвестиране означава, че компаниите, които са тук влагат печалбата си у нас, защото явно очакват положително развитие, свързано с Шенген, еврозоната и стабилното управление. Това каза депутатът от ПГ на ПП-ДБ и член на Комисията по бюджета по повод данните на „Евростат”, които показват, че по ръст на доходите се нареждаме веднага след Хърватия.

По думите му през последните 12 години сме се отдалечили от Румъния, защото страната ни е догонвала средно с 1 процент годишно европейския стандарт. „При Букурещ този показател е два пъти по-висок”, посочи той.
Димитров потвърди, че статистиката на „Евростат” от 2022 година, която показва, че България и Унгария по показател на индивидуално потребление са най-бедните държави в ЕС. „Това е вярно. Но ако последните две години – 2022 и 2023 година, тази тенденция се запази, то за първи път ще имаме два пъти по-голямо догонване на средноевропейските доходи. Това темпо трябва да се задържи няколко години, за да се превърне в трайна тенденция. Ако успеем да го задържим до края на 2024 година – още тогава може да не сме последни в класацията. В краен случай това може да стане 2025 година”, прогнозира той.
На въпрос реално през следващата година ще бъдем ли по-богати или не той посочи: „България като реален растеж на доходите е на второ място и тази тенденция ще се запази. Базата разбира се е ниска, но за да стане по-бърза – трябват инвестиции. Това ни отличава от Румъния”, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Шприца

    25 1 Отговор
    Нема страшно, чекмеджаците се пълнят!
  • 2 Абе

    22 2 Отговор
    точно тези от коалицията на войната да ми говорят, че "няма страшно" ли? Те предадоха собствените си избиратели!
  • 3 Eлементарно

    22 0 Отговор
    Хпора няма страшно (за управляващите !) - вземаме още 10милиарда на кредит - ние ще ви "УПРАВЛЯВАМЕ" , а пъ после ВИЕ му мислете как ще го ПЛАЩАТЕ! ( и и и ... пука ми за дефицита... им!)
  • 4 малтин димитлоф

    22 1 Отговор
    само като та видя и разбирам, че нищо не е наред
  • 5 Лост

    22 1 Отговор
    И къде са тези рекордни инвестиции?
  • 6 гост

    21 1 Отговор
    Този тип е висша форма на НИЩОПРАВЕЩНИК ! Един пирон не е забил в живота си но ръси акъл като от последна инстанция !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 г-н

    10 1 Отговор
    Няма страшно бо---к дебел със заплата 10000 лв.
  • 9 Свикнали

    9 0 Отговор
    Сме да ни лъжат, така че продължавай да говориш, То театъра така и се играе от 33 години.
  • 10 Мъдрият

    13 0 Отговор
    Щом тоя .... го казва това - значи е точно обратното!

    Оставка и разглобяване на сглопкътъ!
  • 11 Да, бе

    10 2 Отговор
    Цялата стъкмистика е да ни набутат в еврозоната, след което прилапват резерва и за капак ще плащаме и чуждите дългове. Ало измамниците пасти да ядат...
  • 12 Тоя комсомолец лъже

    7 0 Отговор
    Изтеглиха 11 милиарда, вдигнаха цените за да покрият 8% дифицит. Производството и селското стопанство са пред спиране.
  • 13 Не мога

    7 0 Отговор
    вече да слушам лъжите на този / на тези нищоправещи и говорещи глупости боклуци, чията единствена денонощна мисъл е да получават пари, пари и пак пари за сметка на нас. Боже, защо се докарахме дотук?!
  • 14 Пенсионер

    7 0 Отговор
    Незнам, колко е овладяно положението Мартине, но мизерията стана страшна. Да не си пенсионер днешно време. И Коледни бонуси вече няма. Ужас.
  • 15 Всичко

    3 0 Отговор
    у нас, работи на принципа: "Ако повториш една лъжа 100 пъти, става истина." Затова и медоите са 100% под контрол.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДО МОДИ

    1 0 Отговор
    Майка ти, на цяло пък и навсякъде!
  • 18 Иванчо

    1 0 Отговор
    Моряци, няма страшно! Корабът потъва нормално! Спасителните лодки ги продадохме още на брега и с парите купихме коняк на капитана! Спасявайте се който както може!
  • 19 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    МафтинЧо-краварският храненик дава акЪл !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол