Last news in Fakti

28 Декември, 2023 13:21 19 723 38

Ето какви ще са заплатите на учителите от 2024 година

  • учители-
  • мон-
  • заплати-
  • увеличение

Стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лева

Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8.4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори.

"Добрият и конструктивен диалог е решаващ в търсенето и приемането на най-добрите решения за системата. Дълбок поклон към работещите в нея, които дават своя професионализъм и лично благополучие в името на успеха на нашите деца", каза министър Цоков.

След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв. Същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление "Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1985 лв. Директорите ще получават най-малко 2257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 2088 лв.

В новия Колективен трудов договор се повишават работните заплати и на работниците и служителите от непедагогическия персонал, като по-високо е нарастването при лицата, притежаващи съответната професионална квалификация, както е например при помощник-възпитателите в детските градини.

Заложено е и увеличение на допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, средствата за представително и работно облекло и др.

За увеличението на заплатите на педагозите са осигурени близо 290 млн. лв. от държавния бюджет.

Новият Колективен трудов договор беше подписан от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ д. ик. н. д-р Янка Такева, председателя на Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“ д-р Юлиян Петров, председателя на Независимия учителски синдикат към

КНСБ Аспарух Томов, представители на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България и Сдружението на директорите в средното образование в Република България.

За добрата съвместна работа със социалните партньори министър Цоков бе награден със златна значка от Синдиката на българските учители и плакет от Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“. Отличията му връчиха председателите на двете организации - д-р Янка Такева и д-р Юлиян Петров.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Налудник

    86 13 Отговор
    За тия пари от училищата трябваше да излизат вундеркинди. А не функционално неграмотни дебили.

    Коментиран от #4, #8, #35

  • 2 Сега ще започнат

    47 21 Отговор
    обичайните нападки - колко пъти ще им увеличавате заплатите, колко работели, колко почивали, какви ученици изкарвали...Как никой не завидя на заплатата на директора от над 11000лв на дружеството към МОН "Ученически отдих и спорт". Във всички държавни агенции, дирекции, ДКК, комисии, държавни банки(ББР), БНБ, КЕВР, БЕХ, бордове на директори, депутати, министерства, съдебна система, военни, полицаи, областна, общинска администрация взимат огромни в сравнение с учителските заплати, не плащат осигуровки. Държавната администрация е над 250 000 души, а учителите около 80 000. Кога се публикуват заплатите на гореизброените и с колко им увеличават заплатите? Който завижда на учителите - завършвай за учител, гледай си кефа и живей с голямата им заплата и отпуска.
  • 3 пешо

    68 18 Отговор
    колкото повече им дигат заплатите , учениците по неграмотни стават

    Коментиран от #15

  • 4 Анонимен

    30 26 Отговор

    До коментар #1 от "Налудник":

    Е нали всеки повтаря, че с 2000 лв. в София не се живее, какви вундеркинди искате тогава за тези пари ..

    Коментиран от #7

  • 5 Убооде

    44 3 Отговор
    Ама те дават дипломи на лица, които са неграмотни.
  • 6 Без име

    60 17 Отговор
    Вече прекалиха с тия учители!"Продукта" им е за брак в 90%,А те ги награждават!Безобразие!

    Коментиран от #12, #13

  • 7 Реципрочно

    27 11 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Да ама в провинцията си цар. Значи ти куца логиката.

    Коментиран от #10

  • 8 ЦЕЛТА

    39 8 Отговор

    До коментар #1 от "Налудник":

    ДАСКАЛЯТА ИГРАХА В КОРОНАТА И ОПРОСТАЧВАТ ДЕЦАТА С ФАЛШИВА ИСТОРИЯ ТОВА Е ЦЕЛТТА НА САТАНИСТИТЕ...
  • 9 Дигат им заплатите

    27 4 Отговор
    Само да не протестират.
  • 10 Анонимен

    21 16 Отговор

    До коментар #7 от "Реципрочно":

    Въобще не ми куца, просто разчитам на интелигентността на аудиторията. Щом искате вундеркинди и смятате, че учителските заплати ги осигуряват, трябва да се ориентирате най-вече към София. Там са най-силните гимназии, за добро или лошо. Отделен е въпросът, че и двойно по-високи заплати няма да направят учителската професия достатъчно привлекателна, така че спорът е леко безсмислен. А следвайки вашата логика, учителите трябва да просят по улиците или въобще да ги няма.

    Коментиран от #21

  • 11 Сатанист

    6 15 Отговор
    Другари в Русия в Русия как е??

    Коментиран от #38

  • 12 Кокошката🐔🐔🐔

    31 2 Отговор

    До коментар #6 от "Без име":

    Напротив, рибата се вмирисва откъм главата, а главата в случая е семейството ❗
  • 13 факуса

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "Без име":

    на дупетатите колко е продукта,а учителите изпълняват зададени програми от министерствата не маливат с фуния
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сега гледат само

    34 0 Отговор

    До коментар #3 от "пешо":

    диплома да вземат, друго не им трябва. Преди 20 и повече години имаше смисъл да се учи, във всеки ВУЗ се влизаше с конкурсен изпит по математика, БЕЛ, природни науки и политически. Местата за студенти бяха няколко пъти по-малко, имаше квоти за малцинствата и децата на АБПФК. Не можеше да кандидатстваш в чужбина и в някои специалности се явяваха по 10-20 кандидат-студенти за място. Сега ВУЗ-овете ги събират със свещ по средните училища и им свалят звезди с приказки - каква хубава дискотека(чалготека) имало в града, как ще получат електронна заверка на семестъра дори да не идват на занятия...
  • 16 Ниските заплати,

    28 9 Отговор
    трудната и свързана с голям стрес работа е причина много от младите и кадърни учители да си сменят професията като я превърнаха в дефицитна. Училищата се напълниха с пенсионери, некадърници, които са там от няма и къде, мъжете напуснаха и се получи "новото училище". Намесиха се разни комисии, НПО-та, които вменяваха само права на ученици и родители за сметка на малкото останали добри учители(на другите не им пука). Това удари по дисциплината в училищата. Има и други причини, като мобилните телефони, всеобщата чалгализация, наркотици, алкохол и др. които досъсипаха образованието (особено средното).Това за повишаването на заплатите и завръщането на по-добрите се наблюдава и в други професии. Например в банките при социализма (конкретно ДСК) беше изцяло феминизирана, но когато вдигнаха сериозно заплатите се появиха и мъже банкери. Същото беше и с аптеките - преди имаше само аптекарки и когато се вдигнаха заплатите се появиха и аптекарите. В пощите същото го имаше, но те сега пак са зле.

    Коментиран от #33

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Р.Алексиев 39

    22 10 Отговор
    99% от учителите са демотивирани пенсионери на които ОСНОВНАТА заплата за една и съща длъжност е с около 400лв. по-висока от тази на млад преподавател. Същите тези пенсионери, които бързат да си вземат внучето от градина и нищо друго не ги интересува!!! Ето още една причина за ниските резултати в образованието!!!
    А защо не се инвестира в млади учители, които да попият знания и опит от предшествениците си, защо има разделение м|у тях - отговорът може би се крие, че старите бабчета са “верен електорат” и нищо друго не ги интересува освен поредната заплата и пенсия !!!
    Дано има институции, които СЕРИОЗНО да ПОМИСЛЯТ по въпроса !!!
  • 19 Българин

    26 9 Отговор
    Не заслужават такивс заплати учителите.Образованието в България е дъното, на какво отгоре.Учителите не са на ниво.Всекив България може да стане учител дори и с малко акъл.Но явно след като Денков е премиер, а и бивш министър на образованието може.А медицинските работници кучета ги яли.С най-ниските заплати са в ЕС.
  • 20 Дрън дрън та пляс

    21 6 Отговор
    Пари само срещу резултати, селянчетата са прости та прости, а даскалицата взима 2000 лева заплатка
  • 21 Реципрочно

    19 4 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Делението на София и провинцията не е удачно. Напротив....надарените български деца печелещи олимпиади по химия, физика и математика не са от софийските училища които Вие наричате най-реномирани а напротив. Факт. Не мисля, че постоянното вдигане на учителските заплати е стимул за учителите и матурите го показват. Ниски резултати, потресаващи.... Заплащането трябва да се заслужи, защото това е месечно трудово възнаграждение. Не съм казал, че учителите трябва да мизерстват...това са ваши думи, не мои. Заплащането трябва да е реципрочно на резултатите в края на годината. А те са плачевни. Това увеличение не е приемливо. От друга страна педагозите в детските градини взимат на половина. Нима умаловажавате тяхния труд?

    Коментиран от #24, #34

  • 22 умен

    17 8 Отговор
    В лидл е по-висока стартовата заплата(без бонуса от 200 лв ваучери) и клиентите там са по-мили, по-малко взискателни и по-тихи от родителите на учениците и самите ученици.
  • 23 даскала

    8 2 Отговор
    /Сега ще започнат/ - и заплатата на директор на ОУ-ще е вече 5-6000 лева
  • 24 Р. Алексиев

    16 3 Отговор

    До коментар #21 от "Реципрочно":

    Съгласен съм с теб. Всички учители да минават ежедневни РЕАЛНИ тестове, както шофьорите от градски транспорт се тестват за алкохол преди работа. За съжаление тези тестове, ще са проформа, защото ще трябва да изгонят болшинството, а съгласи се за 1400лв чиста заплата след новото увеличение, няма да дойде никой да работи. Дори й мрънкащите по форумите. Ще си останат на щат високо платените пенсионери с високи основни заплати, които допълнително ще получат 40% за стаж, а младите ще се ориентират към IT - сферата и т.н. Резултатите ще са нулеви !!!
  • 25 Факти

    15 1 Отговор
    Вече няма никакво съмнение в това , че на даскалите им увеличават заплатите , за да завършват все повече НЕГРАМОТНИ млади хора . В бг , никой не харесва умните , мислещите и знаещите ! Точно обратното !
  • 26 МАРО .....марооооо

    4 2 Отговор
    Ей тука трябва да пишеш фитко , не за укронацистите и наркомана !!!!
  • 27 Миче много ша та люшкам отзад !

    4 3 Отговор
    Докато не пропишеш истината .....!!!!!!!
  • 28 Даскала

    15 1 Отговор
    Бе видяхме и тия , дето са завършили в Харвард....................
  • 29 Макс

    11 6 Отговор
    Браво, но учениците са все по-неграмотни, защото учителите им са такива .
  • 30 119-то, СПГЕ и т.н.

    7 8 Отговор
    Една чистачка в Кауфланд получава толкова. Чакай качествено образование ! Айде поне в 119-то имат Директор !!!
  • 31 не не не и не

    10 7 Отговор
    не са ги заслужили тия пари,бълват неграмотници,никаква работа не вършат,трябва да се срамуват че са учители
  • 32 дани

    10 8 Отговор
    да направят система за разплащане ,догодина слаби ли са отново матурите -глоби и слаби заплати -200лв.,аз не искам да плащан данъци и с парите ми да храня тия мързеливи и неграмотни учители. тарикати.
  • 33 денс джамбазларъ

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ниските заплати,":

    пълни глупусти
  • 34 Налудник

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "Реципрочно":

    А, да си дойдем на думата. Някогашните учиели, че и "даскалите" преди тях бяха освен учители И педагози. Имах късмета моите учители да са такива. Интересно ми е колко от учителите днес са И педагози...
  • 35 ГолямПраз

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Налудник":

    То пък щото заплата на учителя ще:
    - компенсира липсващите 7 години на половината от учениците и спести писането на доклади за поведението на тоя/тая и оня/оная
    - даде смисъл на млади доброволци да се стресират ежесекундно по предметите БЕЛ и МАТ за едно НВО и една матура
    - мотивира магически учениците да изучават останалите предмети (история, география, биология, физика, химия, ИТ), без да са заплашени от изпит по тях
    - вдъхне смелост на учителите по разтоварващи предмети (ФВС, руисуване и музика) възможност да пишат оценка различна от 6
    - налее РАЗум на родителите, които защитават най-милото си, все едно не си го познават, само за да не признаят, че и те самите не се справят
  • 36 ВЕСКО

    5 4 Отговор
    Ако работника направи брак , не му се плаща. Цялата система на образованието изкарва 90% брак. За това ли им вдигате заплатите , бе идиоти. Не вдигане. Трябва да си ходят без заплати. По математика, по алгебра и природни науки - над 50% функционално неграмотни. Защо. Защото на даскалите им малки заплатите ли бе простаци. Но скоро и това ще свърши. Даскалите да си търсят работа. Некадърници.
  • 37 Патриот

    5 0 Отговор
    Размера на учителската заплата да се определя от успеваемостта , придобитите знания и умения на учениците . 93 % от учителите няма да покрият реалните нормативи , сегашната образователна система създава неграмотни лумпени , едва около 10% от ученици имат адекватна подготовка с помощта на частни учители . България няма бъдеще , защото населението е практически неграмотно !
  • 38 Смях

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сатанист":

    Супер е другарю, ти що питаш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове