Last news in Fakti

3 Януари, 2024 11:49 1 644 23

Харизанов прогнозира: Асен Василев ще бъде вицепремиер след ротацията, а не Денков

  • георги харизанов-
  • прогноза-
  • асен василев-
  • ротация-
  • вицепремиер-
  • николай денков

“Господин Василев от човек, който щеше да строи затвор в Банкя, се превърна в политик, който солидно упражнява властта, първо. Второ, успява да води диалог с тези, които щеше да вкара в затвора. Трето успя да проумее политическите реалности и баланси, и да разбере, че само с конфронтация няма да стане и че той няма никакъв затвор да строи, а трябва просто да си седне на стола и да си върши добре работата”, коментира анализаторът

Харизанов прогнозира: Асен Василев ще бъде вицепремиер след ротацията, а не Денков   - 1
Снимка: БГНЕС

"Към днешна дата министър-председател ще бъде госпожа Мария Габриел. Няма факти, които да подкрепят други твърдения и размисли в друга посока", категоричен бе анализаторът Георги Харизанов, който е и редови член на ГЕРБ. Той коментира пред БНР процеса на смяна на властта без да се губи мнозинството и разпределението на позиции в регулаторите:

“Представям си го като съвсем нормален процес, който, за всеобщо учудване, ще протече безболезнено и без излишни истерии и търкания, както беше приемането на държавния бюджет и Конституционните промени. Мисля, че минахме през много по-големи и важни неща, отколкото формалната смяна на върха, която освен това е договорена”.

Според Харизанов стои въпросът дали ще се стигне до радикална промяна в кабинета

“Според мен големият въпрос е кой ще остане вицепремиер от другата страна с оглед на събитията и динамиката при ПП-ДБ. Там се вижда, че гласовете за “несправящия се акад. Денков” се засилват, а фигурата на Асен Василев все повече и повече израства и набира сила в средите на ПП и за сметка на акад. Денков, и за сметка на Кирил Петков”.

Експертът е на мнение, че Василев израства в политиката “без да допуска ежедневно грешки, без да показва слабости, без да сътворява гафове и нелепици”.

“Нямам предвид публичната страна на нещата. Ако позволите да се пошегувам, това че синдикатите критикуват някой финансов министър е безплатна реклама за него. Извън закачките, имам друго предвид и то не се върти около публичните изяви на господин Василев в парламента и общите му изявления с господата Цонев, Пеевски, Борисов, Теменужка Петкова или който и да било друг. Става въпрос за разпределение на балансите, за начина, по който се упражнява властта в самото правителство, за ключови назначения, за управление на процеси. Там ако някой показва качества, това е Асен Василев”.

“Господин Василев от човек, който щеше да строи затвор в Банкя, се превърна в политик, който солидно упражнява властта, първо. Второ, успява да води диалог с тези, които щеше да вкара в затвора. Трето успя да проумее политическите реалности и баланси, и да разбере, че само с конфронтация няма да стане и че той няма никакъв затвор да строи, а трябва просто да си седне на стола и да си върши добре работата”.

Василев и Петков са създали “доста солиден втори ешалон в лицето на Денков, Лорер, Никола Минчев” в ПП, но не те са хората, които взимат решенията, подчерта анализаторът и припомни, че вече има договорка Николай Денков да заеме поста на образователен министър след ротацията.

Има механизъм, по който президентът може за малко да се върне във властта при ротацията, смята Харизанов, според когото държавният глава няма да се възползва:

"Има, но въпреки доста странното орязване на правомощията на президента, не мисля, че когато няма легитимна ситуация на приключил парламент, който е неспособен да избере правителство, г-н Радев би злоупотребил с мандата".

Конституционните промени в частта им за промяната на правомощията на президента “изглеждат конюнктурни и злободневни”, убеден е Харизанов, според когото отсъствието на парламентаризъм в последните години е било по вина на парламента, а не на президента:

“Поведението на партиите в момента всъщност е нормалното. На мен ми омръзна да слушам толкова години как България най-корумпираната, най-крадливата, най-неприятната, най-мръсната, с най-лош въздух за дишане и изобщо купища неверни неща, които в момента, в който се “възстанови парламентаризма” изведнъж изчезнаха от говоренето. Значи или не е било вярно или всичко се е променило в мига, в който господин Денков е станал премиер. Позволете ми да си мисля, че е първото, а не второто”.

Харизанов, който е редови членна ГЕРБ, не мисли че в обозримо бъдеще е възможна коалиция ГЕРБ-ДБ без ПП, но е на мнение че ДБ е по-улегналият политически субект.

"Демократична България участват, като че ли зорлем, с един министър в правителството. Няма ги скандалите за назначенията. Няма го ламтенето за власт, няма го усещането, че те са се вкопчили в тази власт и това правителство на всяка цена. Напротив, Христо Иванов и други техни представители преди декември месец казаха: “Ако нещо по това, което сме се разбрали в Конституцията не е наред, ние пак ще излезем от управлението и за пореден път ще отидем в опозиция. Правили сме го преди, ще го направим и сега”. Рядко ще чуете такива послания от ПП. Там властта носи друг тип усещане и друг тип адреналин. Освен това с нетърпение очаквам да видя дали все пак такава политическа сила ще бъде учредена. Не може да се сравняват двата субекта и сравнението е в полза на “Демократична България””.

Трябва ли да има сериозен ремонт на кабинета

“Партиите, подкрепящи това управление, се ползват с доверието на 58% от българските граждани. Това са социологиите. Правителството се ползва с 13% подкрепа. Това означава, че правителството на тези партии, които хората иначе продължават да одобряват и подкрепят, не се справя добре и не им харесва на същите тези хора, защото изведнъж изчезват 40% избиратели. Това може да бъде наваксано с по-качествена работа. Изобщо не говоря за промяна на партийни квоти. Тя, когато е самоцел, никога не води до нищо добро”.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    15 1 Отговор
    Аре, аре кой какъв ще бъде го решава посолствТО.

    Коментиран от #5

  • 2 честен ционист

    0 21 Отговор
    Ваzzилеff е щенок Путина.

    Коментиран от #18

  • 3 Употребен от Тиквата

    9 4 Отговор
    Академик от сглобката му , отива за материал.
  • 4 флипп

    17 0 Отговор
    Докога ще ни го тикате този престъпник?!
  • 5 Сиганин

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Така е, без съгласието на руското посолство нищо не става
  • 6 Що за

    9 2 Отговор
    падение да изтипосат Мара за министър председател на България ? Ама това е пълна лудост , както беше и с Бою , който я домъкна в политиката - само вреди и фал след фал !

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Мдааа

    10 3 Отговор
    Кокорчо национален герой. Всичко можеш да извъртиш по свое усмотрение, стига да има балъци да ти вярват, а в България - бол.
  • 8 Що не?

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Що за":

    В частните фирми да не се издигат най-кадърните? Повишават тея, с които шефът обича да си пие кафето.
  • 9 Мунчо

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Що за":

    Епа, ако сакаш да туриме Нинова, че е "по-представителна"..... 🤣
  • 10 Кроки

    9 2 Отговор
    В България най-много се ценят индивидите, които умеят да крадат.

    Коментиран от #17

  • 11 Иоло

    8 0 Отговор
    Х@ризанов един гнус€н "експерт" от котилото на бойко.
  • 12 Факт

    8 0 Отговор
    Този да не е акционер в сайта?Всеки ден по три статии с негови "мъдрости"?
  • 13 Мътнев

    3 1 Отговор
    58 процента от гласувалите българи не могат да се сравнява с 13 процента от имащите правото на глас. Нито математиката ти е математика,нито мисълта ти е мисъл.
  • 14 Да ама

    5 2 Отговор
    Ай стига ве харизанче по леко с цифрите ве брато Ти самия не вярваш на фейковете за 13% доверие На първан червен кольо и андрей тренд и подобните корумпирани мошеници.Уж за независим анализатор се продаваш.?? Не можеш за не чувстваш че няма никаква логика в това твърдение Ако правителството имаше само 13% доверие???? Отдавна русофилите да са го свалили със стачки и демонстрации Най малко тройно по голямо е доверието към кабинета И има за какво ..

    Коментиран от #16

  • 15 кална вена

    2 0 Отговор
    тоя да не е наместника на исус, чай май е новия грантаджия на факти
  • 16 ааахахха

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Да ама":

    и за какво има.....всичките рушвети ще си ги платите тоя път с лихвите, гледаме ви сиира ама и на нас ни писна, пък ще видим кой кво доверие имал, кой копейка кой жендър....
  • 17 хе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кроки":

    А крокитата се ценят най-много като панирано филе.
  • 18 Всъщност

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ти си кученцето и си неуморен. Добре че никой не те приема насериозно.
  • 19 Тома

    3 0 Отговор
    Защо крадеца жоро тръбата всеки ден ни разказва за живота на белите мравки
  • 20 скрий се бе тръба тъпа

    4 0 Отговор
    Знаем те и теб капацитет крадлив и долен.......ОСТАВКА ВЕДНАГА
  • 21 Кога

    1 0 Отговор
    анализаторите станаха кадровици. Този коментира всякакви теми, а дори няма и висше образование.
  • 22 дом

    1 0 Отговор
    Твърде много медийно време се дава на този прокажен гербераст. Адски неприятен и изключително подмолен. Типичен слуга на шайката. Спрете да го цитирате, нека си отиде в забвение.
  • 23 Тоя боклук окрал тръбите за напояване

    0 0 Отговор
    Нещо много се превъзбудил нещо, като разбра, че няма да го съдят за престъпленията му
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол