Last news in Fakti

5 Януари, 2024 16:42 1 749 10

Националното участие на България във Венецианското биенале предизвика шумен скандал

  • виенско биенале-
  • петко дурмана-
  • министерство на културата

Творци и чиновници от Министерството на културата се разминаха в оценките си за проведения конкурс и резултатите от него

 Националното участие на България във Венецианското биенале предизвика шумен скандал - 1

Шумен скандал произведе конкурсът за избор на проект за националното участие на България във Венецианското биенале за изкуство, съобщи БНР. Участвали са 17 проекта и в първия етап на надпреварата, организирана от Министерството на културата (МК), са избрани пет проекта, а във втория етап е определен и победителят.

Срещу обявения резултата се обяви художникът Петко Петков - Дурмана.

"Министерство на културата" няма капацитет за справедлив и прозрачен конкурс. Процедурата трябва да се промени и българското участие във Венеция да се отмени", заяви той. Творецът също участва в конкурса, но проектът му не е класиран в петицата.

На 2 януари художникът е изпратил гневно писмо до МК, до премиера и до Тома Биков, председател на парламентарната комисия по култура и медии. Пред БНР Дурмана обясни, че писмото е написано, преди да разбере резултатите от конкурса и недоволството му е заради начина, по който е проведен конкурсът.

Той е убеден, че не е била разпространена информация за конкурса, а "сайтът на МК е от 2004 година и документите за конкурса се отваряли само с "екзотичен" браузер. Той е задал въпроси до МК относно попълване на документите, но му отговорили, че и те не знаят.

"Направих анкета в групата за публично изкуство и 86% не знаеха за конкурса, а тези, които знаеха, бяха разбрали от членове на журито за конкурса. За съжаление, подозренията ми даже бяха надминати, когато видях резултатите. Това е поредният нагласен конкурс", убеден е Петко Дурмана.

И е категоричен, че процедурата за оценка на проектите е порочна. Конкурсът не е за авторски проект, а за кураторски проект и дава пример с участието на световно известния куратор Дейвид Елиът. Неговият проект също не е в петицата, а той е високо ниво и е курирал биеналета по света.

"МК подхожда все едно е обществена поръчка за инфраструктурен проект и затова няма как да се получи добър резултата. Конкурсът е нагласен", повтори Петко Дурмана и допълни, че много от проектите не отговарят на темата на конкурса.

Катерина Джумалиева, директор на дирекция Културно наследство, музеи и изобразително изкуство в МК, се опита да обясни целта и процедурата на конкурса и отхвърли обвиненията и твърденията на Петко Петков.

"Неговите твърдения от писмото от 2 януари т. г. не отговарят на истината и са субективни. Темата не е задължителна за участниците в конкурса. В конкретния случай при този конкурс не е задължително проектите да са свързани с темата - "Чужденци навсякъде".

Относно информацията за обявения конкурс тя обясни, че на пресконференция още през миналата година е съобщено, че МК е наело експозиционно пространство във Венеция за 3 години – 2023, 2024 и 2025 година.

"Имаше медии и публикации, а тази година самата обява беше публикувана на страницата на МК в раздел "Новини" и на фейсбук страницата на МК. А на 3 ноември и от Националната галерия, която е единственият държавен културен институт в областта на визуалните изкуства", поясни Джумалиева и отрече конкурсът да е нагласен.

Участието във Венецианското биенале цели изграждането на актуален образ на България в областта на съвременното визуално изкуство в диалог със световните тенденции.

Предвидени са 70 000 лева за екипа на спечелилия кураторския проект, а другите разходи - транспортиране и др. дейности, са на стойност около 480 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмм

    6 2 Отговор
    Разгледах абстрактното му изкуство в мрежата. Може би 5-то място е заслужено.

    Коментиран от #6

  • 2 Кой е този Дурмана петко?!

    9 5 Отговор
    В текста пише. че е художник. Сигурно е известен на широк кръг приятели по чашка, и на семейството си!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Предлагам

    12 0 Отговор
    Да се закрие М-во на културата, само корумпирани дрти калинки има там!

    Коментиран от #8

  • 4 Е"....

    4 1 Отговор
    Е! С–ега ! Ние си имаме Традиции! Нашите хора първо... После Всички останали! Колкото по-малко хора чуят! Толкова по-лесна е работата! Къде ли не е така! Та и при нас да не е така! Това са стари трикове от Социализма! Шефа на СБХ -На първо място в Откупките! И за всички международни изложби! - Стара Изтъркана История!
  • 5 фссссс...

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "Кой е този Дурмана петко?!":

    Това че ти който не се интересуваш от Култура! - Не си чул! това Не значи че той е Безизвестен! Но не това е най-важното! А Подхода на МК!

    Коментиран от #9

  • 6 хм....

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "хмм":

    Всеки с Критерия си! За един 5-то! За друг 1-во! За трети 10-то! Това е Изкуство!
  • 7 9798

    4 0 Отговор
    Всички конкурси в това министерство са предварително нагласени.Всички творци го знаят,дори и министъра.
  • 8 Хохохо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Предлагам":

    А защо само то, министерството на спорта не е ли същото?

    Коментиран от #10

  • 9 Бабун

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "фссссс...":

    Аа,познах те, ти си от широкия кръг приятели по чашка.
  • 10 Еиеи

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хохохо":

    Напълно вярно! Министерства на неща, които ги няма!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове