Last news in Fakti

8 Януари, 2024 11:35 2 460 30

Основателите и първите водещи на "12+3" по БНР: Предаването днес е менте, сривът е страховит

  • бнр-
  • предаване

Георги Папакочев, Петко Георгиев и Чавдар Стефанов определят 34-та годишнина от старта на популярното предаване като "тъжна"

Основателите и първите водещи на "12+3" по БНР: Предаването днес е менте, сривът е страховит - 1

Програма „Хоризонт“ беше доста напредничава за времето си и беше без аналог в бившите соцстрани. „12+3“ беше работно заглавие, което после се наложи като най-слушаното предаване, което трябва да се изучава във факултета по журналистика.

Това казаха пред Euronews Bulgaria основателите и първите редактори и водещи на емблематичното предаване „12+3“ по програма „Хоризонт“ на БНР,което навърши 34 години Георги Папакочев, Петко Георгиев и Чавдар Стефанов.

Националното радио направи опит да се промени изцяло в демократична посока в годините на прехода. Проблемът беше, че се появи агент „Николай“, депутатът Георги Марков, номад по партии, който каза „седесарски шут на Александър Марков“. Махнаха генералния директор, след което всичко се промени, разказа Чавдар Стефанов.

После 10 г. посветих на „вражеската“ радиостанция „Свободна Европа“. Питам се дали днес БНР и програма „Хоризонт“ не са се превърнали в новата вражеска радиостанция. Сривът е страховит, нивото е паднало изключително много. Причината за това е скандалният водещ Петър Волгин, който прави безогледна проруска пропаганда, допълни Папакочев.

Най-яркият ми спомен е като на следващия ден след падането на Тодор Живков от власт се обърнах към слушателите с „Добър ден, дами и господа“. Исках да маркирам, че това, което се е случило нещо дребно, а е фундаментално начало на нов етап от живота на България, припомни Петко Георгиев.

Бащата на предаването Йордан Лозанов ме помоли да прочета нещо много важно. Данчо обясни антибългарската пропаганда по БНР в лицето на Волгин, който използва опорни точни на престъпния спрямо собствения си народ режим на Путин. В този смисъл лицето Волгин е и тотален русофоб, а не русофил, каза още Папакочев.

Предаването днес е менте. То няма нищо общо с предаването, за което си говорим тук. Това е една тъжна годишнина, маркирана от дълбоко разочарование, професионална безпомощност и обществена безотговорност на БНР. Големият проблем, че професионалната общност вътре в радиото и обществото като цяло не могат да се справят с толкова елементарен проблем (като Волгин – бел. ред.), заяви Георгиев.

Не съм спал нощи наред, за да се чудя защо се опитват да развалят нещо добро, което върви и се слуша. Имаше два милиона слушатели по онова време, допълни Стефанов.

„12+3“ е символ, който беше опорочен в наши дни, но не е късно да бъде поизлъскан отново. В същината на предаването има много журналистически хляб, заключи Папакочев.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    50 8 Отговор
    БНР сега е нито българско, нито национално и много спорно да се нарече радио!
  • 2 Браво Волгин

    64 32 Отговор
    Пръкнал им е много дълбоко откъм гърба на соросоидите безродни.

    Коментиран от #5, #7

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    40 9 Отговор
    хоризонт го слушахме едно време щото друго не хващаше радиото

    сега никой не ви слуша хоризонта
  • 4 Пешо Волгата

    32 45 Отговор
    направи от БНР , радио " Гаварит Масква"
  • 5 Сила

    12 42 Отговор

    До коментар #2 от "Браво Волгин":

    Волгин е точно СОРОСОИД...... заради него много хора намразиха Русия и руснаците.......ОБРАТЕН ЕФЕКТ

    Коментиран от #12

  • 6 Реалист

    47 11 Отговор
    Щом са работили за Свободна Европа значи ЦРУ пропагандисти на Сорос
  • 7 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    53 24 Отговор

    До коментар #2 от "Браво Волгин":

    Само Волгин е единственият който може да се нарече журналист, другото е мисирки и неолиберални подлоги. Няма другаде по света национално радио което да пуска 24 часа англосаксонско виене.
  • 8 Сатана Z

    40 13 Отговор
    Папакочев беше изключително некадърен радиоводещ ,които не правеше радио-журналистика ,а платена пропаганда.Дреме ми за него и останалите подлоги,които се изучиха безплатно по времето на соца и успяха да се инфилтрират с чужда помощ в казионните медии на новия режим,а тези ,които останаха верни на своето креди като журналист бяха уволнени без обяснения.
  • 9 Трол

    29 10 Отговор
    Пичовете ги е яд, че не ги пускат да бачкат сега в радиото, когато с едно цъкване на мишката намираш какъвто си пожелаеш антируски материал. Едно време е трябвало да се поизпотят доста за да стане номера и се чувстват прецакани.
  • 10 Българин 🇧🇬

    32 9 Отговор
    БНР го направиха пропагандна черна станция на западни служби точно тези от това посредствено предаване по обяд от 12 - 15h
  • 11 Поп

    37 9 Отговор
    Да, на стари години да лапнем някой долар за пропаганда, жалки хора
  • 12 Ускорение

    30 7 Отговор

    До коментар #5 от "Сила":

    Други опорки пратиха ли ви от Козяк? Тези са смешни.

    Коментиран от #19

  • 13 Не им прави чест

    34 6 Отговор
    Да не говорим ,че някои от тях са били на служба и платени от Свободна Европа
  • 14 Много силно

    29 9 Отговор
    е бръкнал в душите на комунетата и отрочетата им Волгин.
  • 15 Доста жалки типове

    29 9 Отговор
    И хич да не се изживяват като истина от последна инстанция, народът предпочита Волгин, защото е журналист

    Коментиран от #26

  • 16 Ментата журналисти

    24 4 Отговор
    Барабар с Лозанов, само се излагат на стари години

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сила

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Ускорение":

    Засега не, за по 20 000 долара на месец от мене толко...... А ти другарю, за 4 000 лева само това, а......... СПОРЕД ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ БАГАЖ И ЗАПЛАЩАНЕТО Е РАЗЛИЧНО
  • 20 Гешевче

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ментата журналисти":

    Особено Чавдар. Имам лични наблюдения, от времето му в Москва. А 2 млн слушатели не са много, защото тогава имаше само 2 радиопрограми.
  • 21 Говорит Москва

    10 18 Отговор
    Ако Волгин направи такова свободно предаване в Русия ще бъде осъден и изнасилен ,но ще бъде щастлив. БНР за него е шериат.!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 резервист

    16 2 Отговор
    Че беше хубаво предаване - беше. Че го слушаха хората - слушаха го. Като няма друго! Само че не знам каква е ролята му за свалянето на тоталитарният режим. Голям дисидент няма що! Поздравил с "дами и господа". Колкото до Волгин, той поне има волята да защитава собственото си мнение. Въпреки всичко и всички! Като брадат журналист би трябвало да знаеш, че проблемите трябва да се обсъждат детайлно с аргументи и факти и после да се решават по най-правилния начин. За това са публицистичните предавания по БНР. Да запушваш устата на някого, да му лепиш пошли етикети е много далече от свободата на словото - основа на демократичното общество.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дълго_Име

    12 2 Отговор
    Тия хубостници от снимката са чиста проба политически хамелиони. Точно в "свободната" "Свободна Европа" им е мястото. Била "тъжна" годината, такава е за вас, защото няма кой да ви слуша, забравени сте и затова е тъжна, а и боли.
  • 26 Диамантената ръка

    2 8 Отговор

    До коментар #15 от "Доста жалки типове":

    Волгин журналист, а Путин е демократ, виц...

    Коментиран от #29

  • 27 Сандо

    11 3 Отговор
    Личи си,че са минали през школата на Свободна Европа,да не говорим за сороските НПО-та,на които те отдавна са във ведомостите.И трябва да благодарят на Волгин че го има,иначе по кого щяха да плюят и разнасят отровната си смрада за да натрупат поредния пробит долар?
  • 28 Хахаха

    2 1 Отговор
    Тези с интелектуална недостатъчност обвиняват тъпо ВМЕСТО ДА ОБОРЯТ В ДЕБАТ
  • 29 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Диамантената ръка":

    Село, предполагам, че никога не си държал диамант ......
  • 30 Зачестиха напоследък цензорите

    3 0 Отговор
    Ами нали скоро американците все изсипват по някой фонд за борба с руското влияние.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове