Last news in Fakti

14 Март, 2024 14:24 16 475 32

Откриват Дома за възрастни хора "Чекотин парк" край Правец

  • дом за възрастни чекотин-
  • село калугерово-
  • правец

Тържественото освещаване е в петък, 15 март, от 11 часа

Откриват Дома за възрастни хора "Чекотин парк" край Правец - 1
Снимка: ФАКТИ

България е изправена пред сериозни предизвикателства, свързани със застаряване на населението. Това води до повишаване на потребността от услуги за дългосрочна грижа.

Освен липсата на достатъчни средства, която ги принуждава да се лишават от храна, отопление, лекарства, и лечение, те са изправени пред още един огромен проблем – самотата.

В различни области на страната се откриват домове за резистентна грижа за възрастни хора, целящи да преодолеят социалната изолация на възрастните.

Един от най-новите домове е Домът за възрастни хора „Чекотин“. Той се намира в китното селце Калугерово, община Правец. Местоположението му е уникално - само на около 30-40 минути път с кола от София, на брега на река Малък Искър, сред тишината и спокойствието на Предбалкана.

Всичко започва през 2020 година, когато един запален ентусиаст вижда в стратегията на Местната инициативна група Ябланица – Правец възможност да реализира своята мечта – изграждане на дом за резистентна грижа за възрастни хора. Разработва и кандидатства с проект. През 2021 г. подписва договор за неговото изпълнение. Трудни времена – ковид криза, скок на инфлацията, повишаване цените на строителни материали... време на изпитания. Но Георги Милушев, управителят на „Чекотин“ ООД, има мотивация и кураж да извърви пътя до успеха. Решителен и креативен, комуникативен, гъвкав и упорит той успява, във време, в което много хора се отказват да инвестират.

И домът за възрастни хора „Чекотин парк“ в с. Калугерово е вече реалност. В петък, 15 март, от 11 часа ще бъде неговото официално откриване и освещаване.

Домът е с капацитет 56 места за настаняване в самостоятелни или споделени стаи. Всички стаи са с климатик, телевизор и самостоятелен санитарен възел. Домът разполага с просторна столова и кухня, в която се приготвя вкусна и здравословна храна, съобразена с диетичните изисквания на домуващите.

В двора на Дома е реновирана, обзаведена и оборудвана самостоятелна сграда, за занимания по интереси, за срещи с приятели и близки, без да се нарушава спокойствието на хората, които си почиват. Сградата е оборудвана с компютри, има интернет и телевизия.

Създателите на дома са се погрижили и за двора – той е голям, 3800 кв.м, красив, с дървета и тревни площи, предразполагащи за почивка навън.

Но не само физическите условия са важни за хората, които ще постъпят в дома. Наистина, който влезе в дом „Чекотин“ ще се радва на широките, светли коридори, на асансьорната платформа в помощ на домуващите, на добре обзаведените стаи, на местата за отдих и забавление. Но за възрастните хора и за близките им от огромно значение е и персоналът, който ще се грижи за тях. Персоналът на дома е подбран с грижа и внимание: да бъде квалифициран и отзивчив, да работи за пълноценното обгрижване на възрастните хора, ценейки тяхната индивидуалност, свобода и достойнство. Ежедневно за хората от дома ще се грижат кардиолог, психолог, медицински сестри и друг помощен персонал.

Създателите на дома още от сега мислят за разнообразяване на ежедневието на домуващите. Село Калугерово предоставя условия за разходки до махала „Чекотин“, с нейните стари къщи ще се почувствате като във Възрожденска България; до Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил“, където може да се види запазена църква от 14, век, иконостасът от 18 век, запазеният стар римски мост. В близост до манастира се намира крепостта Боженишки урвич, ценен паметник от Второто българско царство. Непосредствената близост на река Малък Искър пък предлага прохлада и условия за риболов. В селото има читалище, което организира много празнични събития, на които домуващите ще могат да присъстват, а защо не и да участват.

Повече подробности за условията в Дома и за настаняването можете да намерите на сайта на дом „Чекотин“ на адрес www.chekotinpark.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смърфиета

    6 31 Отговор
    Домът денацифицира престарели, но мега разглезени гъ3овè.
  • 2 От нас

    49 6 Отговор
    След като ни препишете цялото си движимо и не движимо имущество, ние ще се "погрижи" за вас.

    Коментиран от #18

  • 3 добре е

    50 2 Отговор
    но каква категория старци могат да си го позволят - само тези с максималната пенсия, цената е по джоба и на малко наследници, а иначе е чисто и подредено, но безлично и малко подтискащо като интериор, не знам какъв дизайнер ко е обзавеждал
  • 4 дядото

    38 2 Отговор
    после да не се окаже и той скъпо платена морга за възрастните пациенти,като други преди това
  • 5 това е

    45 2 Отговор
    Това е платена публикация / реклама
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А КОЛКО Е ТАКСАТА И НА КОЯ МУТРА Е ТОЗИ

    32 2 Отговор
    ДОМ ?

    Коментиран от #23

  • 9 БЕЗПЛАТЕН ЛИ Е

    15 3 Отговор
    ИЛИ ..................
  • 10 европейска практика

    21 1 Отговор
    Надявам се в близките години такива домове за възрастни да има във всеки окръг! Така живеят белите хора по Европа!

    Коментиран от #17

  • 11 2500лв на месец

    41 2 Отговор
    Цената е доста висока. Това не е социален дом. Май е реклама на някой доктор мутраген?!?!

    Коментиран от #15

  • 12 Изи

    29 3 Отговор
    И защо са изолирани от светът?! Тия хора са като изолирани от светът в ръцете на 90 % хора с комерсиална цел! По добре е да са р рамките на град и многократно контролирани от НАП, НОЙ, ХЕИ! За мен е изолация на хора в неравностойно положение!

    Коментиран от #13

  • 13 Има такива хора и такива предпочитания,

    16 3 Отговор

    До коментар #12 от "Изи":

    Аз обичам тишина и простор, да съм сред природа, и при хубаво време по цял ден да не се прибирам в дома, но не обичам да спазвам правила, като кога да ставам или кога да ям, подобни
    Ще дойде време когато ще искам да съм вече в такава среда и природа,,,
    Благодаря за рекламата
    🍃
  • 14 Има такива хора и такива предпочитания,

    6 3 Отговор
    Аз обичам тишина и простор, да съм сред природа, и при хубаво време по цял ден да не се прибирам в дома, но не обичам да спазвам правила, като кога да ставам или кога да ям, подобни
    Ще дойде време когато ще искам да съм вече в такава среда и природа,,,
    Благодаря за рекламата
    🍃
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Яна

    20 2 Отговор
    Защо. не пишете цените на дома
  • 17 Истина

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "европейска практика":

    То ще построят такива домове ,което ще е много добре, защото населението в България е застаряващо ,но дали качеството на обслужване ще бъде добро е под съмнение ,а и хората няма да имат възможност да плащат такива високи такси с тези мизерни пенсии.кой пенсионер живее с пенсия от 1500 лева повечето са с 500,600 до 1000 тька че тежко и горко на горките вьзрастни за които няма кой да се грижи.
  • 18 До отнас

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "От нас":

    Т добре казано ,ЩЕ ВИ ПРЕПИШЕ ВСИЧКО ДВИЖИМО И НАДВИЖИМО, И ЩЕ СИ НАПРАВИТЕ ТРУДА ДА ГО УМОРИТЕ ПО БЬРЗО ЗА ДА ПРОСВОИТЕ ИМУЩСТВОТО НА ЧОВЕКА И ПОСЛЕ УМРЛ ЗАЩОТО МУ ДОШЛО ВРЕМЕТО.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Посветен

    25 7 Отговор
    Колкото по-често бъдат закривани подобни" домове", толкова повече възрасни хора ще оцелеят.
    Зарязани от безродници, оставени на"грижите" на безродници,възрастните хора биват малтретирани, тормозени,бити, наказвани и зарязвани на произвола на съдбата.
    Истината за тези"домове" е доста по- различна от действителността и туристическата атракция, която ни показват по снимките и рекламите.
    Написах, че до тук ни докара СДС-Чумата и жълтопаветните мисирки ми забраниха коментара
  • 21 честен ционист

    16 4 Отговор
    Звучи като име на гробищен парк.

    Коментиран от #31

  • 22 Платено съобщение

    14 2 Отговор
    Алау Факти- що не посочихте някъде , че това е платено съощение. демек Реклама
  • 23 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "А КОЛКО Е ТАКСАТА И НА КОЯ МУТРА Е ТОЗИ":

    На Боко и Шиши!
  • 24 Евтино

    20 2 Отговор
    обзавеждане , неудобно , а и пълна безвкусица ! Подтискаща болнчна атмосфера , пребиваването скъпо и прескъпо !
  • 25 Нора

    21 1 Отговор
    Правете домовете за стари хора със самостоятелни стаи.Малки ,но самостоятелни.Човек има нужда от усамотение.Престанете с общи стаи.Затова си има общи помещения,но когато човек почива,спи,се нуждае от самота.Тогава ще имат успех тези домове.Дори който идва сам ще си обзавежда стаичката.Сега е като казарма и са места за умиране,а не за достойни старини.Не казвате и как приемат.Какви са условията за прием?Това е най-важно и интересно.
  • 26 Отвратен

    8 2 Отговор
    Хотел " Калифорния"
  • 27 Бай Иван

    11 3 Отговор
    То стигне ли се да ходя в такъв дом, по-добре да съм умрял.

    Коментиран от #28

  • 28 Вальо глухия телкажия

    0 5 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Иван":

    И твоита е изпята байко
  • 29 гаро

    9 2 Отговор
    Веднъж взели евро пари и после пенсии
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 патето Яки

    5 1 Отговор
    Кревати, железни столове и желязна минимасичка е всичкото обзавеждане. Даже няма и едно шкафче до кревата да не говорим за телевизор, радио, диван и др. неща за почивка. Не се вежда в стаята врата за тоалетна това означава обща тоалетна и обща баня някъде в зградата. По бедно от казарма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове