Last news in Fakti

19 Януари, 2024 09:58 2 170 18

Ангел Кунчев: Още шест области са на прага на обявяване на епидемия от грип

  • грип-
  • епидемия

В момента грипът е много масов, а случайте на ковид са значително по-малко, каза държавният здравен инспектор

Ангел Кунчев: Още шест области са на прага на обявяване на епидемия от грип - 1

Намираме се в началната фаза на грипната епидемия. След като Смолянска област обяви началото на грипната вълна, можем да кажем, че сме в епидемична обстановка. Това заяви в студиото на БНТ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Според думите му областите, в които има по-висока заболеваемост са Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Плевен, София област, Габрово.

"Възможно е в началото на следващата седмица и други области да се присъединят към Смолян", подчерта главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев обясни, че симптомите, по които да се ориентираме, че сме болни от грип са много отчетливи.

"В повечето случаи още в първите един-два часа човек чувства рязка умора, вдига температура, има главоболие, трудно се поддават на потискане тези неразположения. Едва след това или паралелно вървят още кашлица, хрема, запушен нос. За лечението на грипа е много важно да се приложат антивирусни средства, които са доста ефективни. Ако са взети първите 48 часа, те почти се справят със заболяването, важното е да са навреме. Затова и общопрактикуващите лекари трябва да имат възможност да ограничат своевременно грипа от ковид, за да проведе адекватна терапия. Грипът не се лекува с антибиотик, нека подчертаем. Освен да си навредят с него болните от грип - ефект друг няма", допълни главният държавен здравен инспектор.

Тестовете, които се продават в аптеките, е добре да се приложат поне 24 часа след началото на заболяването, за да имат реален резултат, каза доц. Кунчев.

"Мерките, които се налагат, не са изненада. Ограничават се дейностите, които могат да се отложат - консултации, планова оперативна дейност, свиждания, с оглед да намалим интензитета на епидемията. Не си правя илюзиите, че с каквито и противоепидемични мерки да се реагира, може да се спре една епидемия, която се разпространява по въздушно-капков път, особено пък от грип, бързо и лесно се предава. Целта ни е да не се разболеят 500-600 души на 10 000 население. Да не се пренатоварва здравната система и да не препълваме болниците, както става в Смолян", каза той.

Доц. Кунчев препоръча да се носят маски повече в закрити помещения и особено в здравни заведения.

"В лечебни заведения, независимо дали става дума за поликлиника или болница, е повече от необходимо да сме с маска, това е в наш интерес. Хората се умориха от мерките, но това да носиш маска, когато влизаш в помещение с чакащи болни хора, е повече от логично", подчерта той.

В Смолян от два дни е обявена грипна епидемия, но учениците не са в грипна ваканция.

"Създава се впечатление от последните няколко години, че има ли грипна епидемия - автоматично всички ученици излизат във ваканция, но това не е така. Решенията се взимат с местните РЗИ на база отсъствия и то най-вече при малките ученици, по обясними причини. С колегите се опитваме да не ходим след събитията, ако вълната расте, ще освободим децата от присъствие в училище, по-добре болните да намалим, а не да очакваме половината да се разболеят и вече болни да са вкъщи", допълни доц. Кунчев.

Той обясни, че в момента грипът е много масов, а случаите на ковид са значително по-малко.

"Някъде в началото на януари вървяха паралелно и ковид, и грип, и други респираторни инфекции. С началото на грипната епидемия, грипът H1N1 - Виктория взе превес и много по-малко хващаме ковид - под една четвърт от заболелите са с коронавирус спрямо болните от грип."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ккк

    27 3 Отговор
    Стига си плашил хората , скрий се вече
  • 2 От този

    23 2 Отговор
    Умряха чудо народ.Омръзна ни с неговите глупости да психясва народа.Защо го каните?
  • 3 Бедни и болни

    21 0 Отговор
    С сглобка няма да се оправи България. Друго трябва.
  • 4 Доротея

    21 0 Отговор
    Тези същества бе пандемия не могат! Несамо искат да усвояват, но и да са значими! Лечители, спасители, експерти! Особено тези двамата и Радка! Мутафчийски се осъзна, макра и малко късно, и се оттегли скромно от маскарада в който го вкараха.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мнение

    20 1 Отговор
    Уважаеми сънародници,
    Ако не сте наясно, да ви информирам, че доц. Кунчо е от онези овладените лекари, промотиращи едни вакси, които не бяха тествани по международните стандарти, обаче шепа хора ги лансираха като почти задължителни, инак няма работа и храна!!!

    Добре ги запомнете продалите се като тоя "лекар", "генерал Годжи", "бай Шиле" и др подобни, които за кинти са готови да експериментират с един цял народ!!!

    Време е народът български да си върне контрола над държавата!!!
  • 7 Копипасте

    18 1 Отговор
    Ако беше през КОВИД времето досега Светата Троица Мутафчийски, Кантарджиев и Кунчев щяха да ни страхуват по всички СМИ, КПП тата щяха да са инсталирани и всичко навсякъде да е затворено (включително и болниците) - без Кауфланд, Лидл, Метро .... разбира се!
  • 8 Тома

    11 1 Отговор
    Кунчев да яде на всички сигани л....та
  • 9 Мъдрият

    11 1 Отговор
    Значи тоя като го видя - вече ми навява неприятни асоциации: само какви епидемии имало, колко болни и т.н.т.

    Стига вече писахте неговите измислици!
  • 10 Ковидунчев

    9 1 Отговор
    Нали точно Ковидунчев каза, че сме щели да станем "кромид гетото на юропата", че не щем ваксата. Е, и? Ко стана? Да разкажат ковидарите, какво се случва в масово вапцаните страни и що така млади здрави хора, падат като круши
  • 11 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    2 5 Отговор
    ...ЗА ДРУГАТА ЧНГ...
    ...ПРЕДЛАГАЙТЕ С...
    ...ТУР. ПАКЕТИ..И ПАКЕТИ С МАСКИ😷.....
  • 12 ген. Муфтаджийски

    7 1 Отговор
    На тоя до цент не знам дали някой му вярва вече. Като тръгне по медиите да пропагандира нещо - значи е точно обратното.

    Лъга като циганин за Файзера, после изкара половин-годишен Ковид. Циркаджия ветеринар.
  • 13 1551

    6 1 Отговор
    Винаги края на януари до края на март се наблюдава висока честота на разпространение на респираторни вирусни инфекции! Деца, пенсионери, хора с коморбидности и редуциран имунитет са таргетни. Някои друг съвет как да се предпазите от компетентен лекар около вас не Ви е излишен, предвид, че масово се наблюдава липса на елементарни хигиенни навици! Пък после се изказвайте за ваксините....
  • 14 Да ама не

    10 0 Отговор
    Нещастик, да приготвяме ли черните чували!?
  • 15 Вай вай вай

    5 0 Отговор
    И кво ?
  • 16 Кунчев загубил си битката

    6 0 Отговор
    Влизай в затвора, разкриха ви биолабораториите.
  • 17 Стършел

    2 0 Отговор
    Кунчев ОГЛАДНЯЛИ ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове