Last news in Fakti

28 Януари, 2024 21:25 2 415 10

Проф. Хинков: Медицинските бележки за учениците ще отпаднат

  • проф. христо хинков-
  • ученици-
  • медицинска бележка

В областите с висока заболеваемост от грип вероятно ще има дистанционно обучение, обяви здравният министър

Проф. Хинков: Медицинските бележки за учениците ще отпаднат - 1

„В Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на „Информационно обслужване“ и на Министерството на образованието и науката (МОН) да отмени изцяло медицинските бележки за учениците и да се използва амбулаторният лист“. Това каза в предаването „Защо, господин министър“ здравният министър проф. Христо Хинков.

В момента за бележките за отсъствията на учениците по болест се заплаща и всеки общопрактикуващ лекар сам определя цената. В крайна сметка тя варира от 4 лв. до 60 лв.

„Имаме принципното одобрение за отпадането на бележките от Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се финализира в най-скоро време. Сега медицинската бележка допълва това, което се прави от общопрактикуващия лекар по принцип. Когато се прави един преглед, се издава амбулаторен лист и този амбулаторен лист трябва да бъде приет от учебното заведение за медицинска бележка“, уточни проф. Хинков.

Относно очакваната от много ученици грипна ваканция здравният министър обяви, че в 8-те области, обявили грипна епидемия – Плевен, Смолян, Пловдив, Габрово, София-област, Варна, Бургас и Пазарджик, плюс София-град, вероятно ще се премине към онлайн обучение.

„Има лобизъм, който стига до парламента и парламентът отхвърля идеята частните болници да провеждат обществени поръчки. Логиката е, че тези болници оперират с обществен ресурс от Здравната каса и би трябвало да правят необходимото, за да намалят цената, а се получава обратното и всъщност се източва ресурс от НЗОК“.

Така министърът на здравеопазването коментира разследването на журналиста Мария Ванкова от bTV за това как Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща много различни цени. В някои случаи разликата е 28 пъти.

„Ресурсът отива в частните болници, които търсят своята печалба, ние не трябва да ги обвиняваме тях. Те оцеляват точно с тези свои мениджърски умения и на това да могат да използват всички пролуки в системата, а пролуки се намират. Депутатите гласуват така, че да облагодетелстват именно това“, каза още министърът.

Той напомни, че правителствата са функция на Народното събрание и трудно могат да противодействат, ако няма воля в парламента.

Проф. Христо Хинков отново обяви, че категорично няма да остане на поста здравен министър след ротацията през март.

„Взех решението на база „студена калкулация“ – без емоции. Тя е на разположението на силите и на отношението, основно на тези овластени хора в здравната комисия, които определят до голяма степен и поведението на един министър.

Той напомни, че вече два пъти му е искана оставката от политическа сила, която го е издигнала за министър.

„Не се чувствам предаден, по-скоро се чувствам неразбран. В крайна сметка надделяват “, коментира проф. Хинков.

Министърът признава, че основната причина да се оттегли е казусът с директора на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров, за който Хинков беше издал заповед за уволнение.

Спора за това дали „Пирогов“ има дългове той коментира така: „Като теглите един заем от 34 млн. лв., който след две години ще трябва да изплащате с много сериозни лихви и такси. В договора с банката, от която е този заем, е казано ясно, че до 80% от приходите на лечебното заведение ще отиват за покриване на главницата от този заем. (…) Не е без значение коя е банката – това е Dbank. Между другото има данни, че не само това лечебно заведение, а и доста други сключват договори за заем с тази банка“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яяяяяя

    23 4 Отговор
    Кога ще отпадне училището?
  • 2 Буквоядец

    5 12 Отговор
    Този 70 годишен психиатър,който отдавна е станал администратор,явно е чел трудовете на един бивш и провален главен прокурор,че да теглиш кредит е едва ли не престъпление. Това не е забранено от закона.Нищо положително не направи,освен да се скрие , по повод на скандала с един бивш съветник.
  • 3 проф Хинков??? Най после ви Овряха

    27 3 Отговор
    Главите, че мед бележки за Учениците са една голяма Глупост!! Събирате по коридорите здрави и болни, деца и родители да"гонят и търсят с дни личния лекар на Ученика" Направихте един Организиран ХАУС!!

    Коментиран от #7

  • 4 гнас

    30 3 Отговор
    Провалът на Байдън на границата със сигурност ще остане в историята като един от най-големите гафове на президент на САЩ. Досега не се е случвало не само федералното правителство да позволи нашествие в Америка, а и да се бори срещу това да бъде овладяна ситуацията от самите щати. Гафът е толкова сериозен, че големите медии, които обикновено бягат презглава да защитават Байдън за всичко, в момента мълчат и отказват да напишат каквото и да е за случващото се, въпреки една от най-значимите новини в скорошната история на държавата. Тишината показва истината – границата наистина е пробита, нашествието е факт, а Демократите го поощряват.
  • 5 Шопо

    16 2 Отговор
    От всички държавни служби само КАТ, НАП и митници носят приходи, всичко останало да се закрива !
    Все пак живеем в условия на пазарна икономика.
  • 6 Кирил петков

    21 2 Отговор
    От утре отпада ходенето в училище, който иска диплома да плаща такса 150лв в мон хехе продължаваме зануляването!
  • 7 Алчността убива.

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "проф Хинков??? Най после ви Овряха":

    А как се издава амбулаторен лист, с подпис, без присъствието на родител?
    Така че потоците от болни и здрави пак ще са смесени, но без заплащане по хрумки на лакомници. Все е нещо.
  • 8 Последният абзац е,

    16 0 Отговор
    че и " много други болнични заведения сключват договори за заеми с DBank", Нямало значение коя е банката.Е, как да няма, като повечето се обръщат към нея. Никой ли не знае, чий е собственикът й, какви и до колко високи кредити и срещу какви лихви ги дава, че там на ръководна позиция е бил бивш, вече покойник. министър на финансите, чиито син наскоро беше обвинен в убийство. Не е не необходимо даже да се замислим, че тук здравеопазване няма, има банкиране.
  • 9 голяма глупост

    8 0 Отговор
    Първо - не всеки лекар издава амбулаторен лист. Второ - пак ще се чумерят , защото има писане. Постоянно са сърдити, начумерени и казват, че им е писнало от бумащина. А за бончетата да не говорим. Не издават изобщо. Таксите отдавна са завишени поне 5 пъти. И пенсионерите дори дават по 10-15 лв. С 1лв само те записват и чао....никакво внимание.
  • 10 това е

    0 1 Отговор
    първия български министър на здравето в България, който е мъж с топки и не попада в определението "малоумник"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове