Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 12:24 1 429 24

Евгений Кънев: Политиката е изкуство на възможното, а Русия залага на силата на войната

  • русия-
  • руска агресия-
  • ес-
  • политика

Унгария вече е най-корумпираната в ЕС

Евгений Кънев: Политиката е изкуство на възможното, а Русия залага на силата на войната - 1
Снимка: БГНЕС

Глашатаят на руските национални интереси по БНР пак направил ода за Орбан. Виждате ли какъв велик политик бил, като не се колебаел да налага вето в ЕС за Украйна - за да защити унгарските национални интереси. А не като нашите политици, които били веднага съгласни на всичко, за да получат потупване.

Разбира се, това примитивно мислене може да хване дикиш само пред волгините слушатели. Които няма да си зададат въпроса, че не само ние сме съгласни за помощ на Украйна, а само Унгария от 27 държави не е съгласна. И че всъщност това е рекет на Орбан, за да си получи спрените фондове, заради нарушаване договора на ЕС.

Но думата тук е много по-голяма. Става дума за руското разбиране за правото на силата и европейското разбиране за силата на правото - и оттам за национален интерес.

За първи път този конфликт в разбирането на национален интерес е ясно дефиниран от водещите политици на двете централноевропейски империи Австрия и Прусия в средата на 19 в.

Според Метерних - външният министър на Австрия, нужен е баланс между силата и нейното легитимно (!) упражняване, който да отчита интересите на всички засегнати страни, защото само така се изграждат стабилни дългосрочни отношения и се постига дълготраен мир.

Според Бисмарк - канцлерът на Прусия и по-късно Германия - никоя сила не може да стане голяма и водеща без упражняване предимно на нейната мощ. Политиката е изкуство на възможното, наука за относителното.

И така виждаме че - опростено казано - първият е смятал, че националният интерес трябва да почива на силата на правото, а вторият - на правото на силата.

Вероятно и затова - real politik на Германия я довежда до две световни войни и катастрофи. А международното право чрез международните организации след Втората световна война цели да изгради траен мир, за да няма заграбване на територии и войни от големите сили.

Така и до днес има велики сили като ЕС, които рамкират международната си политика на правов принцип и други, като Русия, които имитират неговото спазване - само когато е в техен интерес.

“Ловкият” и ”достоен” Орбан превърна Унгария от вдъхновяващ пример в битката срещу СССР до парий в ЕС. Днес Унгария потъва в почти всички класации; дори най-бедната преди 20 години Румъния я задминава. А благодарение на Унгария - България вече не е най-корумпираната страна в Европа според Transparency International.

Тогава защо у нас има толкова съветски хора, които все още слушат и вярват на пропагандисти като Волгин?

Вероятно отговор ни дава на рождения си ден днес великата Стоянка Мутафова:

“През 1937-1938 г Европа беше вече в България, българите бяха истински европейци, защото елитът беше европейски.

Сега се насилваме да бъдем европейци...Но когато не си истински, нещата няма как да се получат.”


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А продажника

    24 7 Отговор
    е мириса на боклука! Жалки грантаджии, майкопродавци на България!
  • 2 стоян георгиев

    27 8 Отговор
    Генчо Кънев не е учил история и не знае, че ФАЩ са водили най много войни на планетата и, че запада е избил най много хора също по планетата

    Коментиран от #7

  • 3 Генчо

    19 6 Отговор
    Генчо....-явно не ги разбираш ти нещата...И трудно ще ти се обясни - абе просто не пиши повече да не се излагаш...
  • 4 КОТарАК

    6 22 Отговор
    на никаква сила не са разчитали рашаните-помислиха си , че ще ги срещнат с цветя и погачи , както нашите,,русофили,,...и се натресоха здраво и сега не могат се измъкна от ситуацията! джуджето никога нямаше да нападне , ако знаеше как ще стане за посмешище с Могучая , БЕЗаналоговая
  • 5 !!!?

    11 21 Отговор
    Глашатаят на руските национални интереси по БНР...!!!?

  • 6 истината

    24 7 Отговор
    Ес е най корумпираната структура след краварника .
  • 7 КОТарАК

    5 23 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    за САЩ специално поече от 10 войни не мога се сетя! а виж Матушката-100 минимум
  • 8 р00сия

    6 12 Отговор
    като не може да привлече околни страни с нещо позитивно, го прави със сила. Ами направете си държавата привлекателна, вместо във войни вложете тези пари в развитие на наука, технологии, качествени продукти. Тогава страните сами ще искат да са във вашия свят.
  • 9 Мамин сладък

    22 3 Отговор
    Генчо, поне на днешния ден не говори глупости! По добре изрази съболезнования Дойче зеле за 300 - те хиляди германци, пленени при Сталинград!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Историк

    4 12 Отговор
    Под "мъдрото" ръководство на Орбан Унгария се свлича във всички класации, но най-вече в тези за правата на човека и свободата на словото и политическия плурализъм, което е ясен признак, че Унгария се плъзга към авторитаризъм.

    Преди 10 години беше немислимо да си го представим, че Унгария, която тогава беше една от примерите за развитие и просперитет като нова членка на ЕС, ще затъне така зловещо, че дори и опашкарите ще й дишат във врата, независимо от ГИГАНТСКИТЕ инвестиции, които геостратегическото й положение привлича.

    До това води дружбата с Русия: кражби, корупция, ограничаване на правата и свободите, и в крайна сметка до диктатура.

    Коментиран от #15, #22

  • 13 Дух

    18 4 Отговор
    Кънев е проспал,когато Русия правеше усилия да запази мира и териториалната цялостност на украйна.Девет години се раждаха Минските съглашения,-но така и не се родиха.
    Донбас щеше да има автономия в граници на украйна.Мир да има,мирно да се живее!
    Ама това не цеше целта на запада.
    Година Путин опитваше да договорят безопасно съществование Русия-НАТО,-пак всичко е аут.
    Така че,Кънев, не дей да правиш съчения по методичката от запада.И спи по малко,когато имаш претенции да си експерт!

    Коментиран от #19

  • 14 провинциалист

    15 2 Отговор
    Гената и всички атлантути никога няма да си признаят некадърността и винаги ще наричат отказа от съгласие с атлантутските глупости "русофилия". Само че филмът "кой не скача е червен" сме го гледали вече.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БЪЛГАРИН🇧🇬

    10 2 Отговор
    Евгенийййййй, много си зле, да не кажа нещо друго.
    Забрави да похвалиш Пеевски и сглобката.
  • 17 ГАНЬО

    5 1 Отговор
    Гена, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК.
    Втори февруари е. :-)
  • 18 3.14К

    3 0 Отговор
    Не зная какъв доктор е ЕвгенИЙ, но определено никога не пише по икономически теми и появата му налага намесата на психиатър.
  • 19 Да бе

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дух":

    Ако Рус беше положила достатъчно усилия сега нямаше да има война, просто Джижи търсеше причина да си включи арсенала, ама да ми разправяте, че полагал усилия за мирно решаване на проблема, хъм..., айде сега! По скоро е полагал усилия за разрастване на конфликта. Става лесно - създаваш, чрез конспирация, дребни териториални конфликти, подклаждаш ги да се разраснат, после отиваш да раздаваш справедливост като демонстрираш превъзходство. Да не посочвам! Само че понякога сметките излизат криви!
  • 20 сноу

    2 0 Отговор
    Гена -а,гена... не ми се щеше да те сравнявам с крокодила, ама все се налага..Неприятното в твоите писания е, че все клъв оттук,клъв оттам и все за исторически срам...Хубаво ще е и най важното коректно ще е преди да започнеш да пишеш ,много, много да четеш..както се казва четенето е майка на знанието...Първо не съм адвокат на Орбан ,но когато той подпали изт. европа с отварянето на границите за източни германци ,което косвено разтърси цяла Европа ,ти си каканижеше кротко на партийния секретар молбата за комсомолски секретар..Второ,нима си мислиш ,или по-скоро си сигурен че това което му спретват от ЕС не е чист мутренски рекет..Трето..
  • 21 Бай той Толстой

    1 0 Отговор
    Тозидебилчо отде го изкопахте?
  • 22 Свлича се на женка ти лигавицата

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Бегай,да те не порнем и тебе
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Вис

    0 0 Отговор
    Приятелю ..Някога нацистката политика беше Разширение на Изток...И беше Напълно смазана..
    Сега...НАТО на изток....Какво мислиш че ще стане...Мисля,че отговорът е Пределно Ясен....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове