Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 07:59 2 029 28

Мартин Божанов фигурира в документи на прокуратурата като обвиняем, извършител, осъден и като пострадал

  • прокуратура-
  • мартин божанов - нотариуса

Въпреки това нищо срещу него не стига до съда

Куп жалби и преписки срещу Мартин Божанов-Нотариуса, който беше убит на 31 януари, са потънали в Софийската районна прокуратура. Това показва справка на държавното обвинение за Божанов, съобщи "Сега". В справката, освен като лице, срещу което са подавани жалби, Божанов фигурира и като обвиняем, извършител, осъден. Два пъти се появява и като пострадал - веднъж по дело за средна телесна повреда от 2013 г., което обаче е прекратено, и веднъж заради открадната кола.

Все пак Божанов е от страната на разследваните, без обаче да бъде постигнат особен резултат, особено в последните години, когато нищо срещу него не стига до съда.

През 2020 г., например, е постановен отказ да бъде образувано разследване по анонимен сигнал срещу Божанов за имотни измами с апартаменти. Сигналът първоначално е подаден към спецпрокуратурата, която го е пратила по компетентност на Софийската районна прокуратура. Там е решено, че е изтекла давността за наказателно преследване и затова прокурорът е преценил дело да няма.

Четири години по-рано срещу Божанов е подадена жалба от конкретен човек за закана за убийство. И тази преписка обаче е прекратена от районната прокуратура с мотива, че деянието не е извършено или не е престъпление. Същият човек подава сигнал срещу Божанов и през 2017 г., но отново е постановен отказ да бъде образувано разследване.

През 1998 г. Божанов е обвиняем за кражба заедно с още едно лице. Делото стига до съда. Нотариуса е оправдан на първа инстанция през 2006 г. В прокурорската справка той фигурира и като обвиняем по дело за измама и за ползване на неистински документи.

Срещу него има и съдебно производство за унищожаване на документи. Вероятно става дума за откраднатото от Върховния касационен съд дело срещу нотариус с отнети права, забъркан в куп имотни скандали.

Излиза, че в крайна сметка Божанов е осъден по някое дело, защото фигурира като такъв в прокурорската справка, като през 2021 г. е оставено без уважение като недопустимо молбата му да получи съдебна реабилитация.

От справката се вижда още, че жалба срещу Божанов е подавала и бившата му съпруга. Но и на нея Софийската районна прокуратура отказва образуване на разследване.

В петък зам.-градският прокурор Иво Илиев съобщи, че било е въпрос на време Софийската градска прокуратурата да повдигне обвинение на Мартин Божанов-Нотариуса. Той разказа, че се води едно досъдебно производство по отношение на дейността му.

"То се касае за имотни измами, пране на пари от тези измами и принуда по отношение на съдии, гледали граждански дела, по които има някакъв интерес", обясни прокурорът. И допълни, че Божанов не е бил привлечем като обвиняем, защото разследването не е приключило. Производството било на самия си финал, но, по стечение на обстоятелствата, вече няма как да се търси отговорност от Божанов. По това дело е направен опит да бъде преместено в Софийската районна прокуратура, където е потънал не един сигнал срещу Нотариуса.

Заради отказа на наблюдаващия прокурор производството срещу Божанов да бъде прехвърлено от градската в районната прокуратура, той и още един прокурор и досега са с охрана. Опитът делото да бъде прехвърлено е направен по времето, когато Иван Гешев беше главен прокурор. Прокурори коментираха, че разследването срещу Божанов се е "отпушило" едва след уволнението на Гешев. Тепърва обаче се очаква разследващите да разплетат мрежата около Нотариуса, за която, изглежда, в съдебната система всички знаят от години. Остава, разбира се, и хипотезата ликвидирането на Божанов да е опит да бъде прикрита информацията, която той е имал за магистрати и за пороците в системата. Според правосъдния министър Атанас Славов Божанов се е ползвал с протекции на високо ниво в държавата.

По информация на "Сега" за последните 20 години през Божанов, който бе убит малко преди да стане на 49 г., са минали 225 имота. Магистрати сравниха мрежата около него и влиянието му в съдебната власт с Петьо Петров - Еврото и аферата "Осемте джуджета". С Божанов са работили както прокурори, така и адвокати, за което в момента се събират доказателства.

Справка за Божанов в Имотния регистър за 30 години назад не показва такова голямо имотно движение, което да е поименно свързано с него. Божанов все пак е бил доста активен - присъства и като купувач, и като продавач, и като получил дарения, и като страна по имотни спорове, и с възбрани от някогашната комисия за конфискация още по времето, когато неин шеф бе Стоян Кушлев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    40 3 Отговор
    На всички ни стана ясно,че зад нотариуса са стояли Пеевски и ДПС

    Коментиран от #4

  • 2 Акула

    28 0 Отговор
    Съд Прощава но Бог не
  • 3 Акула

    36 0 Отговор
    Мартин Божанов и Подобни Съсипаха Много Човешки Съдби

    Коментиран от #13

  • 4 Пешо

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    На всички е ясно , че няма държавни институции, а мафия!!! Сега като са почнали да свитнат още 1000 човека и тогава да се прави оценка на съдебната система... ако пак си кара по стария начин...да свитнат още... като няма справедлив съд хората спират да го търсят... и ставааа каквото иакат престъпниците... саморазправа и хаос. Т.е. те победиха държавата
  • 5 Алф

    30 1 Отговор
    Трябва веднага боко гешев пеевски и кокаиновия бос да влезат в затвора.
  • 6 Така

    28 1 Отговор
    и щеше да си фигурира , ако не беше екзекутиран !
  • 7 Перо

    25 1 Отговор
    Защо сега се заговори за криминалния елемент и неговите съучастници в съдебната система? Защо сега става обществено достояние връзката на мафията с прокурори и съдии, на високо ниво?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Транзистор

    22 0 Отговор
    Общото между Пепи Еврото и този Нотариуса е че и двамата са петлета по 1.60 см и как са доживяли до днес е мистерия.

    Коментиран от #24

  • 10 Транзистор

    15 0 Отговор
    Това доказва че все още сме с робското мислене останало от турското робство насам....
  • 11 В заключение

    24 0 Отговор
    Слушах тази сутрин правосъдния министър, който само мрънкаше с общи приказки. Нищо конкретно не каза. Той даже не знаеше, къде де вамира Петьо еврото..ПРОМЯНА В ПРАВОСЪДИЕТО НЯМА ДА ИМА с общи прикази, и с такива безхаберници, а с дела!

    Коментиран от #20

  • 12 Аква

    18 2 Отговор
    ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ГРЪБ НА НОТАРИУСА???
    ДПС, ПЕЕВСКИ ИЛИ ДБ, СДС....???
    К О Й ?
  • 13 Лост

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Акула":

    Сега нека им помага от високо.

    Коментиран от #14

  • 14 Лост Лост

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Лост":

    помаха
  • 15 Даааа

    16 0 Отговор
    Много е трудно а се разбере с кой играе.Нали на всеки документ има име и подпис
  • 16 Тая оплетена мрежа

    18 0 Отговор
    Фрапиращо и възмутително е , че този келеш е оставен са осмърдява пространството над 20 години! Бар за магистрати с пропуски! Що за наглост и безпардонност! Хубовото, ако въобще може да се говори за хубаво,е , че пъкна вече няколко пъти името на Прасчо в тая оплетена мрежа от свински черва.
  • 17 нннн

    15 0 Отговор
    Брей, че много престъпници са помагали на Нотариуса! Тях кога ще ги съдят за съучастие?
  • 18 Любопитен

    13 1 Отговор
    обвинен за кражба 1998 ма - 2006 та съда решава,че е Невинен.... 8 години дело за кражба...Така оправдаха Сашо Апашо от БСП след събрани 26 от следователи за кражбите му и накрая Той осъди Прокуратурата да му платят 100 бона ,че бил Невинен...
  • 19 Който от магистратите

    8 0 Отговор
    няма да може да бъде отстранен от системата,по всяка вероятност,ще бъде премахнат като обикновен престъпник.Явно,настана време,когато съдебната власт започва вътрешно почистване от хора,които са се вмъкнали вътре,благодарение на стремежа на висшите магистрати,някой да им върши работата.Всякаква селяния с диплом,бе допусната между тях и сега те самите трудно се отърват от самите себе си.
  • 20 Правосъдният

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "В заключение":

    е като гол охлюв. Нищо и половина. Както и почти всички министри в това тн правителство.
  • 21 От нищо нещо няма

    17 0 Отговор
    Какво правосъдие чакате щом Десислава Атанасова е конституционен съдия????
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ххххххххххх

    13 0 Отговор
    Мутра на първобитен човек. Мафиот с връзки и влияние в съд, прокуратура и полиция – все властови кръгове, управляващи живота на милиони българи. Това са хората, раздаващи "правосъдие" и налагащи "ред". Представяте ли си в каква държава на престъпници живеем?
    Барем добре че са го ликвидирали
  • 24 Оракула от Делфи

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Транзистор":

    Оцелял е поради тава , че е носил и разадавал една , част от откраднатото, знаем че
    такива "Черни КрасьоВци,"
    ги има във всяка по голяма Община , наричаме ги ... " Калинки"!
    Трагичното е, че те не са сами , а Полиция и Прокуратура и Съдии , ги обслужват денонощно!
  • 25 ЕЕЕ СЕГА ВЕЧЕ....

    2 0 Отговор
    СЛОЖИ ВЕНЕЦА НА ВЪРХА
    НА КАРИЕРАТА СИ,МАЙ...👍
  • 26 до онзи ден пълно мълчание

    3 0 Отговор
    Вече ми е супер смешно като излезе нова "новина" за тоя плъх
  • 27 ДРТ ПРЧ

    2 0 Отговор
    И ВСЕ ПАК ЗАЩО НЕ СМЕНИТЕ ТАЗИ СНИМКА. ЧОВЕКА Е ВЕЧЕ ПОКОЙНИК А ПРИЛИЧА НА ИЗБЯГАЛ ОТ ЛУДНИЦА
  • 28 властта на мафията

    2 0 Отговор
    Мартин Божанов-Нотариуса, Георги Семерджиев, Красьо-Черния, Иво Карамански - знакови лица на корупционната и престъпна връзка на властта и мафията в България! КОЙ назначи жената на този т.н. "Нотариус" в структурите на ГД БОБ? Защо прокуратурата пак е със затворени очи и уши? Кога ще започнат да се разследват връзките на тези бандити с хора от властта?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове