Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 10:19 2 036 22

Теодор Славев: Напрежението и в съдебната система, и сред обществото е огромно. Скандалът е брутален

  • съдебната система-
  • всс

Проблемът тръгна оттам, че ВСС отказа да работи в условията на новата Конституция, отбеляза юристът

Теодор Славев: Напрежението и в съдебната система, и сред обществото е огромно. Скандалът е брутален - 1

"Имам съмнение, че дори след това убийство тази мрежа за натиск върху магистрати ще продължи да действа, само че може би с нови аватари или посредници".

Това заяви пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи в коментар за убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

"Правилникът позволява главният прокурор да бъде изслушан в НС за това как се управлява наказателната политика в страната. След такъв скандал, който се припомни, защото той не е от сега, след убийството на Божанов наново излезе на преден план, е задължително да разберем всъщност прави ли се нещо, правено ли е нещо и докъде стига, защото нещата, за които се твърди - специални заведения за магистрати, подслушвания, инсинуации, намеса в личния живот, за да могат да се склоняват по едно или друго дело, да действат по определен начин, адвокати-посредници - това означава, че ние нямаме независима съдебна власт и това е така в продължение на години".

Според него изслушване е задължително и необходимо:

"Напрежението и в съдебната система, и сред обществото е огромно. Скандалът е брутален. Имаме убийство на знакова фигура от ъндърграунда. Нямаме никаква институционална реакция".

По думите му такова разследване е възможно.

Теодор Славев коментира и въпроса как се стигна до там през закон да се направят промени в току що направените промени в Конституцията. Според него е можело без да се пипа Конституцията през закон да се решат допуснатите пропуски.

"Проблемът тръгна оттам, че ВСС отказа да работи в условията на новата Конституция", отбеляза той. По думите му на 28 декември е имало среща между двете колегии, на която е бил поставен въпросът как да се действа в тази ситуация.

"Начинът, по който беше направена през преходни и заключителни разпоредби, може би е противоконституционен, защото се дописа Конституцията, но най-малкото е хипернагъл. Това, което се случва в момента, е, че малкият коалиционен партньор - ПП-ДБ, започва все повече да заприличва на ГЕРБ от лошия му период", изказа мнението си Славев.

ВСС има задължение да защитава независимостта на съдебната власт, което те в момента упражняват декларативно, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 поредният

    11 6 Отговор
    Поредният НПО Джендър ..

    Коментиран от #2

  • 2 Сила

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "поредният":

    Тоя е от
    Кукленото шоу........ Братчето на Пиги!

    Коментиран от #16

  • 3 Отгоре

    30 0 Отговор
    Значи ,ако нещо се прави то първо се отнема правото на нотариус Кършевски , който е бил напълно наясно какво прави! Оттам се минава на следващия било то съдия или прокурор. Взимат се делата ,които са в обсега на Божанов и се тръгва едно по едно и главите една по една падат! Затвор ,конфискация ,присъди! Как по друг начин да се изчисти системата?!?Иначе всичко си остава по старому!
  • 4 честен ционист

    14 0 Отговор
    Съдебната власт скоро ще бъде премахната. И без това вече 34 год само имитация на дейност.

    Коментиран от #19

  • 5 Та те ПП и ДБ

    16 3 Отговор
    са от същата люпилня на ГЕРБ, кръга капитал. В България, мафията си има държава и то благодарение на глупав народ, който водят с лъжи и си я преизбират. И това е най жалкото, защото така има благодатна почва за развитие.
  • 6 Емигрант

    18 0 Отговор
    Няма никакъв скандал, това което става си е нормална българска политическа дейност, щом не беше достатъчно скандализирано избирането на дуловската Деса за КС до толкова, че да бъде провален изборът и значи всичко е "нормално" и не е скандално ! В тази българска "кошара" никога нищо не е скандално когато се извършва по политически причини или с политическа поръчка ! България не е политически ориентирана, тя е мафиотски ориентирана благодарение само на суверена който не иска да бъде управляван от честни и почтени политици, а от мафиоти за които се реди на опашка за да им гласува "доверие" ! "Не ходете за гъби или за риба когато има избори, за да не дойдат честните и почтените" - това е истинската цел на тази сглобка която ДС на БКП продължава да клонира в нови и нови шарлатански шайки за да имитира "загриженост" за суверена и продължаващо разединение по схемата "разделяй и владей" която все още не може да бъде разбрана, а и как да бъде след като опростачването е поголовно ! Единствени сме от бившия СИВ които нищо не схващаме защото сме прости червени кратуни !

    Коментиран от #9

  • 7 мафия

    12 0 Отговор
    оставки...и нови избори..памперсът пак е за смяна.
  • 8 Оракула от Делфи

    14 0 Отговор
    Без "тази мрежа от Прокурори и полиция" , корупцията отдавна да е на нормалните нива на поносимост,
    но понеже не е ,
    сме в това смрадливо състояния на " корупционна безтегловност"!
  • 9 Е като ги разбираш нещата

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Емигрант":

    Защо гласува за "честните и почтенни" лъжци и крадци от ПП и ДБ? Ей го твоя принос за избор на лъжци, крадци и мафия! Колко лъжи имаше, които ти подхвана, вместо да се замислиш и да пренебрегнеш всички очевадни сигнали? И още много като теб, които ги лъжат елементарно и резултата е 34 години ОПГ на власт, само с различни имена! Не намерите ли проблема в себе си, да вярвате на измамници, това ще продължи! Та по големият проблем от гъбарите са, тези които ги водят като стадо! Като се опомнят и разочароват и им поднасят следващият проект от "честни и почтенни" измамници и правите същото. Вие сте мотора на ОПГ в България!

    Коментиран от #13

  • 10 Лорда

    0 0 Отговор
    Това захърче го папкам през вечер с Мондьо.
  • 11 Аман от приказвачи

    1 1 Отговор
    Момченцето ут РусИ кога стана юрист, след като е завършил някаква политология. Явно е юрист, колкото и политолог и напоследък взе да се вре навсякъде, та чак дразни с "анализите" си.

    Коментиран от #20

  • 12 Дедо ви...

    5 0 Отговор
    Няма место за чудене, а Конституция в страната на (не)правните чудеса. Доживяхме! Само това не се беше случвало. Е, вече се случи. Да се промени Конституцията на едно четене и с обикновено мнозинство. Каква смела иновация! Какъв полет на юридическата мисъл! Какъв триумф на бакалските сметки над конституционализма! Тези дни някакъв местен адвокатски съвет с апломб ни осветли, че Народното събрание било „най-висшият държавен орган в парламентарната република". И Парламентът сякаш повярва в тази функционална юридическа неграмотност и набързо реши да демонстрира такова мнимо върховенство. Направи го като с преходните и заключителни разпоредби на един изменителен закон – за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, измени Закона за съдебната власт, с което пък промени, макар свенливо и мълчаливо, наскоро гласувани, обнародвани и влезли в сила разпоредби от Конституцията на Република България.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Отвратен

    7 0 Отговор
    Обявен е Конкурс за освободеното място на Нотариуса ! Търси се човек , безскрупулен , нагъл . ниско образован , с задължения : Да подкупва , заплашва , изнудва , Съдии , прокурори , полицаи и др. висши държавни служители ! За предпочитане осъждан престъпник ! Заплащането е в Апартаменти и други имоти който може да си открадне ! Задължително Застраховка Живот !

    Коментиран от #17

  • 16 а стига бе

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    нали му направиха журналистическо разследване на тоя мартин нотариалния.кво повече искат тиа хора.
  • 17 Оракула от Делфи

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Отвратен":

    Да питат Красьо "Черния," той има и мрежата и таланта да убеждава ,
    както прокурори които плащат така и съдии , които взимат рушвети!
    Подготвено момче, като "отлят" за работата!
  • 18 Може би

    0 0 Отговор
    Може би Аватарите ще са си същите... Просто ще се сменят изпълнителите! Това което става зад Врха, очевидно Системата не може да го хване!
  • 19 Само Разходи!

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Само Разходи! И Проблеми!
  • 20 Луд

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Аман от приказвачи":

    "анализите" в случия се пише с две л .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Радката

    0 0 Отговор
    Тоя е малко ... долен ляв амбряж. Или модерен ляв.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове