Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 10:06 1 705 53

Виктор Папазов: Еврозоната е капан, от там излизане няма. Влезеш ли един път, край

  • еврозона-
  • решение на нс-
  • референдум за еврото

Според председателя на Инициативния комитет за провеждане на референдум за еврото решението на НС, с което се отхвърля референдумът, е нелепо и невежо

Виктор Папазов: Еврозоната е капан, от там излизане няма. Влезеш ли един път, край  - 1

"Еврозоната е капан, от там излизане няма. Влезеш ли един път, край и няма излизане".

Това заяви пред БНР Виктор Папазов, председател на Инициативния комитет за провеждане на референдум за еврото.

Днес Конституционният съд трябва да се произнесе дали е противоконституционно решението на Народното събрание, отхвърлило провеждането на референдум, ограничаващ въвеждането на еврото преди 2043 година.

Основание за подобни съмнения и очаквания, че решението на КС ще е в ущърб на искането на "Възраждане", дава противоконституционният избор на двамата нови членове на КС, изказа мнението си Папазов. И добави:

"Нещата са били на кантар, за да се забави 7 месеца решението. Сега тези 2 партийни калинки се очаква да наклонят везните в ущърб на интересите на българския народ".

Според него самото решение на НС, с което се отхвърля референдумът, е нелепо и невежо. "Няма мотиви, има позоваване на грешни членове, алинеи и точки", подчерта той.

В НС никой не успя да обясни с какво нашият въпрос противоречи на международен договор, отбеляза също Папазов. По думите му никой не отрича, че сме се подписали и че трябва да влезем в еврозоната, но някой ден, когато сме готови.

"В момента по паритет на покупателна способност ние сме на около 60% от средното за еврозоната. За да няма негативни икономически последици за населението, за стандарта на живот и икономиката ни, трябва да сме на около 90%. В последните 2-3 години настигаме с около 1,5% на година, т.е. ни трябват 20 години, за да стигнем 90% от средното за еврозоната - тогава безболезнено за икономиката ще можем да се интегрираме в тази валутна зона", обясни той и подчерта:

"Ние сме на опашката. Ако влезем сега неподготвени, това ще е катастрофално за икономиката и за жизнения стандарт на хората".

Вместо правителствата да харчат като невидели, да се занимават с градеж на икономиката, препоръча Виктор Папазов. Според него текущият икономически екип са хора, които са икономически невежи, и те не могат да го направят.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 общите давания

    36 2 Отговор
    ще са и наши, евродепутат за година взема повече от българин за цял живот
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Крум

    31 4 Отговор
    То и тиквуна с кирчо са капан....веднъж избрани са за цял живот.
  • 4 патриотична копейка

    23 44 Отговор
    Махнете валутния борд и за броени дни радетелите за български лев ще намалеят до нула.

    Коментиран от #13, #14, #16

  • 5 от шенген ще се вдигнат

    19 12 Отговор
    цените . а с безпаричието нарастват битовата и крими престъпност . даа . Скокообразно мисля че беше .
  • 6 флипп

    38 12 Отговор
    Много ясно, и целия български народ го знае, затова окупационната администрация никога няма да допусне референдум. Следва въвеждане на еврото - дигитално евро и край на мача за свободния свят. Тоталитарна диктатура каквато не сме и сънували
  • 7 Прав е

    40 9 Отговор
    Да не би Унгария и Чехия да са по глупави, че казват да не се бърза с еврото, щото засега повече са негативите, за поскъпването на цените да не говорим....и то при една унищожена икономика и липса на инвестиции, както е у нас

    Коментиран от #8

  • 8 И ПОЛША

    23 4 Отговор

    До коментар #7 от "Прав е":

    И РУМЪНИЯ
  • 9 А в руския капан добре ли ви

    14 22 Отговор
    беше?
    „С външни врагове ни плашат,
    а вътрешно убиват ни,
    но с времето не се променя
    девизът царски:
    кради, лъжи!“
    Това е казал Пушкин през 1830 г.

    Големият руски писател САЛТИКОВ-ШЧЕДРИН пише:„Ако заспя и се събудя след сто години и ме попитат, какво днес се случва в Русия, аз ще отговоря: пият и крадат...” Спор няма – прозорлив писател, а при това е бил и рязански и тверски вицегубернатор, а това изключва подозрението, че си „измисля”.

    Коментиран от #18

  • 10 аааахахахааа

    11 30 Отговор
    Абе Викторчо, ай стига с тия опорки бе нашто момче!Как да няма излизане бе, то това да не е като да влезнеш в руската федерация?Виж от там наистина излизане няма,оставаш си роб до живот.Ама да говориш че от еврозоната нямало излизане айде моля ти се.Те хората от евросъюза излизат/виж Великобритания/ ти за еврозоната ми говориш.Много на дребно почнахте с ваште опорки бе приятелю.

    Коментиран от #44

  • 11 ИНЖ1

    16 34 Отговор
    Който не иска да живее в ЕС, Еврозоната, Шенген и т.н. - на самолета и в Москва!!!! Оставете ни нас - балъците, да си живеем в тази "отвратителна" Европа!!! На спокойствие!!!

    Коментиран от #37

  • 12 Име

    20 0 Отговор
    Наистина правителствата харчат като невидели!
  • 13 Ами като махнат

    23 6 Отговор

    До коментар #4 от "патриотична копейка":

    Борда,най добре ще се разбере колко уж отговаряме на изискванията за еврото. Най бедна,най корумпирани,най застаряваща нация ,най крадлияа но с претенции да влизаме в клуба на богатите,както го наричат евроатлантиците.
  • 14 Адолф

    16 16 Отговор

    До коментар #4 от "патриотична копейка":

    Те точно на тия радетели за българския лев сметките са им в евро, така че може и да са доволни от премахването на борда.
  • 15 Мъдрият

    29 6 Отговор
    Аз смятам, че това отлагане е излишно!

    Въпросът в референдума трябва да бъде не за еврозоната - там е ясно, че въобще не трябва да влизаме, а трябва да е:

    Желаете ли България да бъде силна и независима държава като за целта излезем от НАТО и ЕС?

    Коментиран от #26

  • 16 Питанка

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "патриотична копейка":

    Човече, тук се съзира връзка между предложението ти и медийната публикация от последните дни на небезизвестния в света баща на нашия валутен борд, който също оприличава финансовата ни евровизация като безмилостен и опасен "капан"!? И как ли преди, напр. 50-на години, сме удържали в "тоталитарните" времена да не ни наложат друга конюнктурна тогава валута, въпреки "доброзорния диктат и политики"!?
  • 17 Викторе

    2 5 Отговор
    Викторе Викторе Викторе
  • 18 Сталин

    14 7 Отговор

    До коментар #9 от "А в руския капан добре ли ви":

    Този руски писател ако се събуди в сегашните времена ,оня свят от минали времена ще му се стори рая на всички светове,бедна му е фантазията за ада на чифутската демокрация
  • 19 Бийк

    6 18 Отговор
    Звън на копейки
    Между другото гледах лайф в ютюба на костя цигането
    Правилно се обърка и каза 604 000 престъпници
    Горкият за нищо не става но кремъл е налял доста копейки в него и нема отказване
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ха ха

    5 8 Отговор
    Истина е Виткуре, ама нашите политици са по-голям капан. Така, че с еврото е по-сигурно.
  • 22 Банкер

    20 3 Отговор
    Точно така! За разлика от договора за присъединяване към ЕС, няма възможност за излизане от Еврозоната, което противоречи на международното право, защото прилича на диктатура. Влизането в еврозоната е бреме за България , от повишаване дълговете на България, за да купуваме облигации на тези „богати“ държави. А тези нови дългове за чужди икономики не позволяват за устойчиво икономическо развитие на страната и повишаване благосъстоянието на населението.

    Това се потвърждава от Маастрихтските критерии, които не включват нито един свързан със стандарта на живот и ангажимент за повишаване му след приемане на еврото. Същевременно самите критерии не се спазват от членките на Еврозоната-задлъжнялостта расте под погледа на Европейската централа банка и Европейския парламент и Комисия.
  • 23 ДеПе

    9 0 Отговор
    Днес Конституционният съд трябва да се произнесе - т.е. деса и компания ще преповторят решеното от нс...
  • 24 ха ха

    8 8 Отговор
    За тези, които са достатъчно наивни за да папагалят как Полша, Чехия, Унгария и Румъния не искат веднага еврото, ще напомня, че най-зле е Румния. Тя е увеличила над 6 пъти БВП-то си след 89-та. Нашата шайка е успяла да увеличи БВП-то около 2.5 пъти. България няма нищо общо с нормално функционираща икономика. Ако левът бъде освободен ще обеднеем в пъти. Някой, ако мисли, че бордът ще е вечен е просто наивен.
  • 25 Костя

    6 8 Отговор
    Най добре да се вържем към рублата,че иначе много губя от обмения курс
  • 26 Йо Несбьо

    4 14 Отговор

    До коментар #15 от "Мъдрият":

    В ЕС живеят и работят около 3 млн български граждани. Познай при едно излизане от ЕС къде ще останат тези хора?

    И да се върне някой, целият брой завърнали се ще е смешен и пренебрежителен.

    Впрочем как го виждаш да се излезе от ЕС и с какво ще се прехранва страната и населението й? Абсурд е!

    Коментиран от #28, #31, #45

  • 27 Тьотя

    1 9 Отговор
    На българите не им трябва евро ,а рубли
  • 28 И не само

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Йо Несбьо":

    Колко ще се върнат ,ами и колко ще заминат като се разбере
  • 29 Йо Несбьо

    7 13 Отговор
    Тезата, че еврото е капан, я изказа пръв Стийв Ханке, създателят на българския валутен борд. Той донякъде е прав, в смисъл, че при евентуални сътресения е по-добре да имаме самостоятелна валута. Той обаче е пристрастен, никак не му се иска неговото творение да изчезне, макар и изпълнило целта на създаването си.

    В Чехия гражданите не искат еврото. Стана ясно от проучванията обаче, че срещу еврото са предимно жителите на малките населени места с нисък образователен ценз. Точно като в България.

    У нас и в Чехия евро не искат необразованите, хората от дълбоката провинция и въобще такива, които и без това нямат голям досег до европейската валута.

    Парадокс!
  • 30 явер

    5 8 Отговор
    Ако излезем от Еврозоната къде ще отидем, ние сме една измислена държава. По вероятно е да ни изгонят от там, защото сме едно калпаво племе във всичко и все някой ни е виновен. До сега трябваше да сме настигнали по БВП Чехия, Португалия, Малта и Кипър, но 20г. кражби, лъжи и некадърно управление.
  • 31 Мъдрият

    15 3 Отговор

    До коментар #26 от "Йо Несбьо":

    Ще се приберат в България! А който не иска - ще си остане, където е!

    Освен това, този процес ще стане плавно - за 1 година примерно, така че ще имат достатъчно време да преценят какво да направят.

    Помислете трезво каква ни е ползата от тоя прогнил, изкривен и извратен ЕС и ще видите, че съм прав!

    Коментиран от #35

  • 32 Брат ДАНКО

    0 5 Отговор
    банките имат полза да не приемем еврото няма лапачка за тях а на глупаците така им казват
  • 33 Ужас безкрай

    5 2 Отговор
    Викторе! Ти на парите, които изпращат българите в чужбина и на плащанията от ЕС икономика ли им казваш?
  • 34 Шопо

    12 1 Отговор
    Не ви щем еврото, не ви щем шенгена
    Референдум за еврото
    Референдум за ЕС
    Референдум за НАТО
  • 35 Ужас безкрай

    0 8 Отговор

    До коментар #31 от "Мъдрият":

    Ползи, колкото искаш. Например получените пари от България от ЕС са в пъти повече от внесените. Ако излезем от ЕС, с мижавата ни "икономика", с изчезването на и без това несериозно малкото западни инвеститори и спирането на плащанията от ЕС, след по-малко от една година ще питате "къде аk@t гладните?".

    Коментиран от #40, #43

  • 36 Въпрос

    5 0 Отговор
    Защо Великобритания излезе от ЕС българи ? Мислете бре маскари !

    Коментиран от #38

  • 37 Крум

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "ИНЖ1":

    Ами ти,щом не искаш да живееш тука с бг лев и без Шенген хайде куфарчето и към твоята любима розова европа.
  • 38 Отговор

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Въпрос":

    Колко трябва да ти е акъла, за да сравняваш GB с България!? И въпреки това голяма част от британците гласували за излизането от ЕС, вече съжаляват.
  • 39 Иво

    2 5 Отговор
    Тия смешници от иZраждане да им плащат заплатите в рубли. Да имат забрана да използват евро и долари. Само да обръщат рублите в левове по курса за деня. 1руб.=0,020 лева.
  • 40 Аман

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ужас безкрай":

    от недоучили гейпарадчици.

    Коментиран от #41

  • 41 Ужас безкрай

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Аман":

    Това, че истина не ти харесва, не я прави по-различна, нито пък прави теб много учен, колкото и да обиждаш.
  • 42 Към к коментар #10

    2 0 Отговор
    Траловете изпадат в истерия. Стигнаха до долни лъжи , че имало излизане от Зоната. Виждате ли какво правят тези 10 милиона бюджетни лева дадени за пропаганда на еврото. За такова публично разпространение на фалшива информация трябва да има съд.
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ужас безкрай":

    що се плашиш? Чака ни "Новият съюз"...
    копи пейст: Има някакъв такъв проект на Балканите. За него ми разказа един от сръбските приятели на Виктор Канзуров. Когато аз им пожелах куртоазно да забравим кавгите в миналото и да заповядат в ЕС, той отговори: "В новия съюз." Първо не схванах какво точно има предвид, после ми обясниха: в Сърбия се работи с руска помощ за създаването на алтернативен на ЕС пост-юго съюз, но се надяват в него някога да влезе и България, ако властта бъде взета от крайните русофили. Идеята е общ пазар с отделни армии. Надяват се да привлекат още Черна Гора, Македония и Босна. Аз му обясних, че това е утопия и най-реалистичният вариант е максимум Република Сръбска, но сърбите си вярват. Затова е и битката за Македония. А този план е част от руски план за хегемония на Балканите. Основата му идеологически е: Православие и славянофилство.
    В този съюз обаче забравете за българските интереси в Македония и ЗП
  • 44 Настрадин Ходжа

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "аааахахахааа":

    Великата Британия да не би да си беше сменила лирата с евро бе чожум, макар , че толкоз години беше в еврозоната. Нямаш ли си твои пари, ще чакаш някой да ти даде, ама не толкова, колкото ти трябват, а толкова, колкото той реши.
    Един българин беше казал: -" Какво ще решиш, като нямаш пари? Не можеш да решиш нищо." Нека не се правим на по-умни от ингилизите.
  • 45 Настрадин Ходжа

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Йо Несбьо":

    Като не бяхме в ЕС, с какво се прехранвахме бе чожум ?

    Коментиран от #52

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гражданска инициатива Народен референдум

    2 0 Отговор
    Предстоят избори за европейски парламент. Повечето от нас не ги интересува темата. Но това е един добър момент да проведем народен референдум "не на еврото". Всеки да напише или разпечата на малък лист хартия "не на еврото" и да го загъне с официлната бюлетина без значение какво е отбелязал или не отбелязал в нея. Така ще се чуе гласа на народа. Макар и неофициален начин на изразяване на мнение това би имало съкрушителен обществен отзвук върху безродните продажници на сглобката! Споделяйте и разпространявайте!
  • 48 Тоалетна хартия

    1 0 Отговор
    ЕС е една обикновена финансова пирамида и има нужда от донори, като България с над 40 милиарда валутни резерви.... ще има “”болен здрав носи”””

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Експерт

    0 0 Отговор
    РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО НЯМА ДА ИМА -----РЕШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД!
    АБСОЛЮТНА ЛЪЖА, ЧЕ НЕ СЕ ИЗЛИЗА ОТ ЕВРОЗОНАТА!!! ГЪРЦИЯ В НАЙ ТЕЖКИЯ МОМЕНТ ПРИ ВЪНШЕН ДЪЛГ-300% УМУВАШЕ ДАЛИ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА, НО ГЪРЦИТЕ СА ХИТРИ, ЗАЩОТО С ДРАХМАТА ЩЯХА ДА ВЛЯЗАТ В ТАЙФУН И КАТАСТРОФА И СИ ОСТАВИХА ЕВРОТО!!! К.О.П.Е.Й.К.И. СТИГА РЕВАЛИ СРЕЩУ ЕВРОТО - ОБСЛУЖВАТЕ ПЕРАЧИ И МАФИОЗИ...ВИЖ ФАЛИТА НА КТБ.НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ЗАПЛАШВА ЕЦБ!!!

    Коментиран от #53

  • 51 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Тоалетна хартия":

    Добре, че е България с 100млрд.€ -БВП да подпре ЕС с 16000млрд.€ БВП...ДРАГИ МИ СМЕШНИК! ЕВРОЗОНАТА Е КЛУБ НА БОГАТИТЕ, ТАМ СЕ ВЛИЗА, А НЕ ТЕ КАНЯТ!
    АКО ИСКАШ РУБЛИ-ЧЕМОДАН, ВОКЗАЛ -МАСКВА!!!
  • 52 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Настрадин Ходжа":

    Вярно е, че на РОБА му е достатъчно да се прехранва и повече претенции няма!!!
  • 53 Инфо

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Експерт":

    Вероятно си по-експерт от повечето писали тук, затова дообясни защо наричаш противниците "перачи", когато всъщност при прието евро прането, особено на подкупите и далавери в лева, би било улеснено поради отпадане на необходимостта от обменяне многото левове за много евро, което все някъде би усложнило прането и оставило възможност за неоспорвано проследяване на такива похвати!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове