Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 14:28 2 135 17

Иван Демерджиев: Седмица след убийството на "Нотариуса" ни подават контролирана информация

  • нотариуса-
  • прокуратура-
  • петьо еврото

Как в последните дни всички са много изненадани, но никой не е реагирал през последните 20 години – заплашени съдии и бездействие на институциите, каза бившият МВР шеф

Тревожи ме, че през тази седмица, от убийството на Мартин Божанов-Нотариуса насам, постоянно се подава контролирана информация, как не бива да очакваме особени резултати. Това коментира пред БНР министърът на вътрешните работи в служебния кабинет "Гълъб Донев" - Иван Демерджиев.

До истината трябва да стигнат компетентните институции, а те пък трябва да намерят сили там да се отзоват хора, които не са свързани с такива случаи, препоръча Демерджиев, коитъо наследи и Янаки Стоилов като правосъден министър в служебния кабинет на Стефан Янев..

Той припомни, че е оскъдна информацията и за Петър Петров – Пепи Еврото, като направи аналог на дейността му с тази на убития Мартин Божанов.

"Министърът на МВР не каза нищо за Пепи Еврото. Жив ли е, не е ли, къде се намира, работи ли се по неговото издирване? Вътрешният министър веднъж сподели, че нямало данни. Аз питам какво се предприема, ако е жив да бъде издирен. Същото е и с убийството на Алексей Петров. Или някой не иска да работи по тези убийства, или не може да се справи. И в двата случая не е добре", каза Демерджиев.

И призна, че няма особени очаквания и от Парламентарната комисия, която проверява клуба за магистрати.

"Очаквам тази комисия да отвлича вниманието и не очаквам да получим съществени отговори", прогнозира бившият вътрешен министър.

"Как в последните дни всички са много изненадани, но никой не е реагирал през последните 20 години – заплашени съдии и бездействие на институциите. И по средата разкривахме същото и за Петър Петров. Това ми прилича на замитане на следите и опит да се прикрият действия 20 години назад. Много къса се оказа паметта на тези хора, които стоят зад тези действия. Те бързо забравиха, че тази дейност, ако мога да я нарека дейност изобщо, се развива 20 години. И въпросът е, защо държавата не намери сили да противодейства на тази дейност, когато същите тези хора управляваха цялата държава и сега те са изненадани от нещо, което се е случвало 20 години под носа им?", попита Иван Демерджиев.

И допълни: Имаме проблем, че прокуратурата бездейства години наред, не от днес и не от вчера. Това е проблемът! Ако всяка институция си върши работата еднакво съвестно и старателно , нямаше да сме изпаднали в тази ситуация, в която сме днес. Но да се върнем на Мартин Божанов, аз не чух от вътрешният министър да отговори: Как съпругата на Мартин Божанов се оказва в ГДБОП? Как е преминала и спечелила конкурс? Как е минала през проверките за надежност, отнет ли е достъпът до класифицира информация, уволнена ли е, защо?

Иван Демерджиев върна лентата назад и припомни, че "Сарафов беше дясната ръка на Иван Гешев и изведнъж рязко се разграничи от него".

"Тази проверка, която се извършва в СРП, доколкото ми е известно компетентната прокуратура, която разследва магистрати и политици е СГП. Данните, които се изнесоха за въздействие върху магистрати и участие на политици, за мен лично е интересно, какво е правила през това време СГП? Дали Сарафов не използва повода, както предупредих преди дни, да извърши действия спрямо магистрати, които трябва да бъдат санкционирани и предупредени", коментира Иван Демерджиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разлог

    7 3 Отговор
    Пълен напред с Трети март

    Коментиран от #4

  • 2 Нали

    13 2 Отговор
    беше министър , ти защо не направи нещо ? Сега се сетил !
  • 3 Явно

    6 0 Отговор
    Явно в Каламбера е много трудно да се подредят нещата както ти искаш! И пак няма да има открити Доказателства!
  • 4 Не чакай панацея!

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Разлог":

    Не чакай панацея! Всяка политическа партия е там в Парламента за да отстоява личните интереси на нейните членове! Така че ти Винаги ще си Губещ ако не си сред тях!
  • 5 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Тия и гащите си не могат да намерят, камо кво са им Подали де! Излиза, че тука Поръчковите Убийства са си норматив.
  • 6 Мексо

    5 4 Отговор
    Следвайте пътя на парите и ще разберете защо. Не ровете на дълбоко само отгоре. Ще излезе истината и много ще се разсмърди. Покрийте уликите и доказателствата и назначете нов посредник. Всяко чудо за три дни.
  • 7 Стефка ама не Берова

    4 1 Отговор
    Ще ви го подават вземи отиди на софийските гробища да видиш какво се случва! И това ти го казвам съвсем честно без майтап.
    А ти си се загрижил за един оперативен "Нотариус"
  • 8 Някой виждал ли е Божанов мъртъв

    4 1 Отговор
    В тъмното пътища много
    Кофа с боя и извозване към желана дестинация
    Гледайте филма Рибамеч
  • 9 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 0 Отговор
    ТОВА Е ............ ВТОРИЯ МАФИОТ , СЛЕД ............ РЕZИДЕНТА ............. /ПАРИТЕ СА ТОЧНИ/ ........... ФАКТ
  • 10 Джорджия

    4 0 Отговор
    Важно е циганката, която Ви хвали да си е същата
  • 11 сложно е , но пък и да няма

    2 1 Отговор
    резултати то поне се работи . убиици ходят на свобода . взели са много пари . умрелия е бил правно грамотен . Спец съда беше за най-големите и тежки престъпления . 12 с карти ходели на клуб . а мартин влияел върху решениятя им и криел и подменял документи . за какво да го прави . а едно е сигурно има Различни последици от действията му . от 2 години съдя не е плашил . От 1 година неработи в клуба с тези спецялни хора . те пишат , а Гешев ги цензурира . Ходят при мартин и пак пишат и Гешев ги цензурира . Снасяли му инфо . За дела . Лупи не дал 300 бона . А някои са дали . Мартин обаче няма или ги е скрил пачките от вземането . И бум . като на филм .
  • 12 жозе баролу

    2 1 Отговор
    фирмата дето први клубните карти за магистрати в "часното клубче" да дае имената на притежателите. Ако ги даде то незнам дали няма да се срине съдебната система. Затова не очаквам както винаги нещи да излезе на яве.

    Коментиран от #14

  • 13 НИКОЙ ДА НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВА ЧЕ ЕВРОТО И НО

    1 1 Отговор
    ТАРИУСЧЕТО НЕ СА НАШИ ХОРА ..........ДОРИ И МЪРТВИ ТЕ СА ИМУНИЗИРАНИ СЪС ФЕКАЛИИ ОТ ПОСОЛСТВОТО !
  • 14 РАЗНИЩВАНЕТО НА SS КЛУБЪТ Е

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "жозе баролу":

    БЕЗСМИСЛЕНО ............ ТАКЪВ КЛУБ ИМА ПРАВО ДА СЪЩЕСТВУВА И ТАМ СА ИМАЛИ КАРТИ ВСИЧКИ БОКЛУЦИ , КАКТО И ВЪНШНИ БОКЛУЦИ ПРЕСТЪПНИЦИ - ПОВТАРЯМ ВСИЧКИ ДО ЕДИН , БЕЗ ИСТИНСКИЯ ЕЛИТ НА БОКЛУЦИТЕ !
  • 15 БОЙКО НЯМА КАРТА ТАМ

    2 1 Отговор
    КАКТО И ТЕ НЯМАТ КАРТИ ЗА ЗАЙЧАРНИКА В БАНКЯ !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ю. Славков

    0 0 Отговор
    Конкретно по случая с убийството на Алексей Петров със сигурност някой не е искал да работи. Телефонът му бе даден за разкодиране на ФБР чак след четвъртия месец. Действително, към Федералната агенция се обръщат от различни държави с молба за помощ при отварянето на GSM-и. Но с основна цел: ПО-БЪРЗО разплитане на даден случай. Изисква се обаче време за комуникация, разяснения и логистика със специалистите от ФБР. При нас някой нарочно не е бързал. Бюрото за разследване е посредник в процеса. То започва да търси трета компания, която разполага с конкретен специализиран софтуер и е готова да го предостави. Конкретният софтуер е най-гарантирания начин за “отваряне” (съществуват и 1-2 метода “на налучкване”). Независимо, че информацията от телефона му е криптирана, все пак Петров е бил клиент на някой от трите телефонни оператора у нас и се е споразумял с него. ФБР ще се наложи да контактува и с оператора - “Вивател”, “А1” или “Йетел”. Но срокът на съхранение на данните при тях е ½ година. Времето минава! Вероятно по стара българска традиция това убийство ще остане неразкрито.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове