Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 11:19 967 29

Явор Божанков: Непримирими противници направиха правителство с такива компромиси, че няма как да няма напрежение

  • правителство-
  • ротация-
  • избори

Бойко Борисов готов ли е да каже на софиянци и на цяла България, че всичко, което сме постигнали - ще го хвърли в канала, защото не може да си преживее егото, попита депутатът

Явор Божанков: Непримирими противници направиха правителство с такива компромиси, че няма как да няма напрежение - 1

„Това е абсолютно безумие да пратиш държавата отново на избори заради позицията външен министър. Защо е толкова важно външното министерство. Ако Бойко Борисов е готов да каже на софиянци и на цяла България, че всичко, което сме постигнали - ще го хвърли в канала, защото не може да си преживее егото. Нека е така, няма да ни сгъне.“

Така Явор Божанков от ПП-ДБ коментира пред bTVдумите на лидера на ГЕРБ, че Мария Габриел трябва да е премиер, МВнР – да е на ГЕРБ след ротацията или няма да се водят повече преговори.

"Ако ГЕРБ искат цялата власт във външната политика, външен министър, председател на външна комисия, искат цялата отговорност, за нас е изкушаващо. Изключително важно е тези международни политически цели да не падат жертва на егото на някого. Очевидно не е нормално човек да стига дотам. че да каже хвърляме държавата на избори отново, слагаме червена линия“, добави Божанков.

Според него напрежението не е излизало извън зоната на ескалация от началото на кабинета.

„Неговото естество е такова - непримирими противници направиха правителство с такива компромиси, че няма как да няма напрежение“, каза Божанков.

По думите му външното инистерство е важно, защото има няколко причини за съществуването на този кабинет и най-големите от тях са външно-политическите цели, които са си поставили - Шенген и еврозона.

„Така че ГЕРБ искат цялата власт във външната политика - премиер, външен министър, председател на външната комисия в НС. Те искат да носят цялата отговорност и за нас е най-лесно при един евентуален провал с Шенген да кажем - ето, те искаха цялата власт във Външно, получиха я. Но определено това не е работещо за България, защото ПП имат добри международни контакти, добри кадри в международната политика и можем да сме повече от полезни и заедно да постигнем тази цел“, обясни Божанков.

Ротацията е много ясно определена още при самото сформиране на кабинета. Мария Габриел и Николай Денков ни предлагат доклад с оценка за работата на всеки от министрите.

Записано е, че акад. Денков става вицепремиер, може да е с всякакъв ресор, заяви Божанков.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    28 6 Отговор
    Краде се ударно и дружно! Голем Компромис да.
  • 2 Допедавец

    28 7 Отговор
    Морал ли четеш?
  • 3 3.14К

    38 9 Отговор
    Това нещо олицетворява цялата поквара в политическата ни класа.
  • 4 ЯВОРКА....

    22 7 Отговор
    ОБЪРНАХ ПАЛАЧИНКАТА ШОТ МА ФАНАХ НА КАЛЪП С КОНПРОМАТ С МЪЖКИЯ МИ СПЪТНИК В ЖИВОТА И ЛЕГЛОТО...
  • 5 Примирихте се

    28 7 Отговор
    Измамихте народа.
  • 6 хммм

    20 2 Отговор
    Taka e, Божанков! Заради алчността на Бойко е възможно правителството да не продължи, а той е най-заинтересуван това да стане. Никога не прикрива алчността си! Нагъл тип и мафиот!

    Коментиран от #19

  • 7 Селянин

    24 9 Отговор
    Днес Възраждане блокира границите на България с Турция при Лесово, с Румъния при Йовково-Кардам и с Румъния при Русе. Управляващите престъпници се изгавриха с волята на 604 000 българи и погазиха конституционното ни право на референдум за запазване на българския лев. Сега е наш ред да отвърнем на удара! Тепърва почваме!
    Утре продължаваме, в цялата страна! Българи, подкрепете Възраждане в борбата ни за свобода и независимост!

    Костадин Костадинов

    Коментиран от #20

  • 8 смешен пъдпъдък

    17 6 Отговор
    Мушморок....
  • 9 Изнудване

    11 6 Отговор
    Според мен тук става въпрос за най-обикновено изнудване. Нито повече, нито по-малко. На всички ни е ясно кой е козът на ПП и те го използват много умело ,за да завладеят ,колкото се може повече позиции в държавата.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българка

    10 4 Отговор
    Истината е, че РЕАЛНАТА власт е в ръцете на ОПГ ГЕРБ-ДПС. ПП-ДБ са удобни за шайката, която обилно залива медиите, че министрите са на ПП-ДБ, а ГЕРБ имат само Габриел. Още в сряда Кирил Петков каза пред Люба Кулезич, че Калин Стоянов е министър на ГЕРБ. Факт е, че министър-председател не може да отстрани министър в правителството, защото Пеевски-Борисов застанаха на амбразурата да бранят силовия министър. Факт е, че въпреки помията, саботажа на корумпетата,управлявали и управляващи повече от 15 години, все пал нещочко поне малко се променя. И факт е, че ГЕРБ-ДПС не могат да си развяват байраците и дерибейства абсолютно безконтролно.
    Лично аз смятам, че Борисов и КО са се вкопчили във външното министерство, подкрепяни от корполетния наглец Шиши, защото ДПС иска да отпаднат санкциите на САЩ и Великобритания срещу Пеевски, а ГЕРБ спасяват главатаря си от попадане в списъка Магнитски.Те не искат да се чува сред партньорите гласа на ПП-ДБ и тръпнат да не станат известни истините КОЙ и КАКВИ са Пеевски, Борисов и ортаците им И заради едни меко казано нечистоплътни политици цял един народ страда

    Коментиран от #16

  • 12 Абе продажнико

    12 6 Отговор
    Правителство направи посолство на САЩ, от мафията и националните предатели в България. А напрежението е една демагогия и борба за власт. България никога не е имала нещо по-вредно от ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС.

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ооф

    2 2 Отговор
    Три свръхдържави се карат кой да ни управлява докато се мъчат да изритат четвърта...
  • 16 Гласувах за ПП получих Пеевски

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Какъв министър председател е щом не може да избира сам министрите си????Какво зависи от него тогава и какви са му задачите???Да ни обеждава,че сме в Шенген ,че стандарта ти е много висок и цял свят ни завижда??Или може би ,че ще ни подготвя за война с руснаците??Тагарев преди дни обяви,че заплахата била реално и трябвало да се подготвим.Ако допуснем,че не ни лъже и не вдява паника,би ли ми обяснил някой запознат как точно се готвим за война??Може би тоталното занемаряване на пътната мрежа е с цел спиране на руските танкове?
  • 17 Ангеларий

    7 1 Отговор
    Джендър.
  • 18 Майора

    4 3 Отговор
    "Комсомолецът "Божанков пак не разбира нещата! Не заради Борисов , а заради ПП/ДБ , които не ги интересува страната , а те да имат външен изглед , стоят така нещата! Изрично е записно Божанков , че след ротацията Денков ще е вицепремиер и министър на образованието , така че "не търсете под вола теле"!
  • 19 ОМБРЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "хммм":

    да беше САМО ТОИ
  • 20 А защо блокаж на КПП-та?

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Селянин":

    Там ли се намира конституционният съд?
  • 21 Гост

    3 1 Отговор
    Отвратителен индивид.
  • 22 хххх

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Абе продажнико":

    Явно не си спомняш за тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) когато се разбраха и сформираха кабинетът "Станишев"... Проспал си тези дни! После 4-ната коалиция (ИТН, ПП, ДБ и БСП). България е отгледала не една 3-на ламя...

    Коментиран от #23

  • 23 Не бе

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "хххх":

    Спомням си. Но няма нищо общо. Тройната коалиция, колкото и да краде и лъга, е далеч от тия. Колкото и да усвоява институции, е далеч от тия, които усвоиха всичко, без президентството. Дори създадоха и някой друг закон, за разлика от тия, които обслужват личните им интереси и са пълна пародия на закони, които падат в КС. Дори посегнаха на конституцията и сътвориха поредната боза.
    Четворната коалиция, беше твърде за кратко и се разпадна, защото ИТН не заигра с тях. Та и тук няма нищо общо. Вече 34 години, България е ограбвана и лъгана, но никога като сега. Никога мафията в България не е имала държава до такава степен като сега. Няма по-вредно за България от ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС.
  • 24 Яворке с меките ставни връзки

    3 1 Отговор
    Яворке рекламно лице на смазки си
  • 25 Анонимник х

    2 0 Отговор
    ОТ СДС ДО БСП СЕКА ПП ТОВА СИ ТИ. МНОГО СИ ЖАЛЪК ИЗПОЛЗВАЧ И НАТЕГАЧ.
  • 26 Коко

    2 1 Отговор
    Пляс пляс съединителите водно колело.
  • 27 как

    2 1 Отговор
    и защо да е вицепремиер с всякакъв ресор като е записано точно ресора е министър на образованието ЗЕМИ ЧЕТИ или е нямало кой да те ОБРАЗОВА
  • 28 Това....

    0 0 Отговор
    Това и Изкуствения интелект може да го каже!
  • 29 Ю. СЛАВКОВ

    1 0 Отговор
    По-опитните и отдавна ояли се Борисов и Пеевски не се съобразиха с това, че с подобни персони не може да се разчита нито на писмени споразумения, нито на джентълменски уговорки. Явор Божанков, Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер ... Те са по-млади, втурват се мощно в правенето на пари. Имат да наваксват. Борисов, Данчо Цонев, Пеевски са се отдавна нагушили. Както казва Бертолт Брехт в „Опера за три гроша“ (което не е опера, ами си е театрална постановка): “Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.” - „Първо идва яденето, след това идва моралът“. Такова е изначално положението и в Сглобката. Първо се напълват стомасите, чак после се мисли кое е добро и кое е правилно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове