Last news in Fakti

12 Януари, 2014 12:09 994 1

Зинаида Златанова: Няма да измисляме ново наказателно право

  • зинаида златанова-
  • проект-
  • наказателен кодекс-
  • промени

Проектът за нов НК е професионалното мнение на българските юристи, обясни министърът на правосъдието

Зинаида Златанова: Няма да измисляме ново наказателно право - 1
Снимка: БТА

Нима мислите, че можем да измислим нов Наказателен закон, имайки предвид, че България има традиция на повече от 100 години за прилагане на наказателните закони?! Ние няма да измислим ново наказателно право. Това заяви министърът на правосъдието Зинаида Златанова в интервю за предаването "Неделя 150" по програма „Хоризонт“ на БНР.

„Може да получим критики, че променяме някои текстове, особено що се отнася до общата част, където някои основни понятия и институции се променят, модернизират се. Хубаво е, че има дискусия. С цел да не предпоставяме дебата, аз реших да го пуснем на обсъждане с мейл, общодостъпен на сайта на министерството, за да може всеки, които иска и има нещо важно да каже, да не бъде зависим от това да е поканен някъде да го говори. Имаме 57 страници предложения и становища. Някои от тях са много разумни и те ще бъдат публикувани. Този мейл ще продължи да съществува и докато се гледа проектът на Кодекса в Народното събрание“, увери Златанова и добави, че и в момента се отразяват забележките към промените в Наказателния кодекс от служители на Министерство на правосъдието.

Министърът потвърди, че текстът за незаконното филмиране и заснемане на граждани отпада от промените в Кодекса: „Също така ще има и прецизиране по няколко текста, които притесниха една или друга гилдия, за да е ясно и на тях, че сме имали предвид това, което сме имали предвид. Конкретно става дума за чл.305, който притесни неправителствените организации, че ще бъдат обвинени в противодържавна дейност, като за всеки юрист е ясно, че съставът на четирите алинеи касае състояние на военно време, но неизвестно защо те се притесниха“.

По отношение на промените, засягащи престъпленията, представляващи жестокост към животни, Златанова обясни, че ще останат старите наказания. Този нов текст, който ще бъде представен на Министерски съвет, с тези поправки ще бъде качен на сайта на МП и отново ще продължи обсъждането, каза правосъдният министър.

Във връзка с възраженията по повод възможността, която предвиждат промените, многократно да се освобождава от наказателна отговорност, като тя се замести с глоба, министърът репликира: „Кой възразява? Аз не съм чула коментарите по този въпрос. Съществено значение ще имат за нас. Внимателно гледаме становищата на МВР, на Прокуратурата и на други органи, които имат отношение към текста, така че това ще бъде огледано внимателно. Засега не виждам притеснение по този текст. Това е нещо широко използвано по света като инструмент за борба с организираната престъпност. Така че не мога да дам окончателен коментар, но ще бъде огледано всичко“.

Относно присъдата "доживотен затвор без право на замяна" Златанова заяви: „Прави ми впечатление, че правозащитниците бягат от коментар по този текст. Мисля, че ролята им е в известна степен да образоват и да обясняват, защото не на всеки е ясно какво стои зад тези модернизирани текстове. /…/ Аз съм против тази форма на наказание и казах, че зависи доколко нашето общество е готово за отмяната му“.

Много голям екип работи по този проект за Наказателен кодекс - четирима министри на правосъдието в три правителства и със съответните екипи, обясни тя. „Смятам, че това е начинът, по който трябва да правим в България важните неща. Това не е проектът на Златанова, нито е проектът на Попова, нито на Ковачева. Това е професионалното мнение на българските юристи в момента. Между професионално мнение и обществено мнение има разлика, но целта на един дебат в обществото е професионалистите да обяснят позицията си и обществото да вземе информирано решение“, коментира правосъдният министър.

Златанова заяви, че очаква между първо и второ четене на промените в Наказателния кодекс в Народното събрание да се внасят поправки.

Във връзка с очаквания мониторингов доклад на ЕК, тя коментира: Според мен четири години подготовка на един законопроект не е бързане. От 2011 година ние имаме общата част на Кодекса, качена на сайта на Министерството, така че не мога да разбера за какво бързане става въпрос, нито мога да разбера тезата, че няма обществено обсъждане. Искам да внеса много сериозна яснота по въпроса. Ако имаме предвид да събера няколко удобни за мен специалисти, които да обявят предпоставената моя теза в една зала за два часа – извинете, но ако на това сме свикнали, аз не го възприемам така“.

Фактът, че за първи път има открит мейл, на който абсолютно всеки гражданин може да си каже мнението и да направи предложение и то да бъде отразено в таблица защо е прието или не е прието и тази таблица също да бъде публикувана, за да я види всеки – това е далеч по-добрата практика, посочи министърът на правосъдието.
Относно процедурата за избор на главен съдебен инспектор, Златанова обясни:

„Няма толкова директна връзка между предстоящия доклад и това, че изборът се провежда сега, поради факта, че ние от година нямаме съдебен инспектор, а трябва да имаме. Това, че нямаше досега, не е добре и за обществения имидж на системата. Иначе самата процедура е такава, каквато беше използвана в предишното Народно събрание“.

Късият срок действително би могъл да бъде увеличен, но и тук другата теза е, че не е имало нито един друг кандидат, дори предложен публично. Нямаше призиви от неправителствения сектор към народните представители. Действително това е смущаващо, заключи тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 0 Отговор
    По-добре да бяхте написали НОВ,но съобразен с
    ИСКАНИЯТА НА ХОРАТА,отколкото да дооплескате още старият!
    И-ако това,което е едно ГОЛЯМО НИЩО-е най-умното,което
    са могли да сътворят ОНИЯ УМНИЦИ-то,напразно и наистина
    са си губили само времето!.....
    Като са и получавали ПАРИ за това НИЩОПРАВЕНЕ..............
    Колкото и както да се дърпате,продажници,това,което
    ИСКАТ ХОРАТА,рано или късно ЩЕ СТАНЕ!
    Защото-глас народен-глас Божии-чували ли сте го ???.......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове