Last news in Fakti

21 Февруари, 2024 15:11 1 830 52

НС: За да имаш българско гражданство, трябва да знаеш български език

  • българско гражданство

Създават се разпоредба, с която от българско гражданство не могат да се освобождават лица, срещу които има образувано наказателно производство от компетентен орган, както и такива, които имат непогасени финансови задължения към българската държава или към българско физическо или юридическо лице

НС: За да имаш българско гражданство, трябва да знаеш български език - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Със 154 гласа „за“, без нито един „против“ и 22-ма „въздържал се“ парламентът прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство, предложени от Министерския съвет. Така, като задължително условие за придобиване на българско гражданство от лица с български произход, както и от лица с родител, придобил българско гражданство, е владеенето на български език. Това изискване няма да се прилага спрямо лицата, придобиващи българско гражданство на основание осиновяване от български гражданин при условията на пълно осиновяване, тъй като би създало непреодолима пречка за финализиране на процедурата.

Създават се разпоредба, с която от българско гражданство не могат да се освобождават лица, срещу които има образувано наказателно производство от компетентен орган, както и такива, които имат непогасени финансови задължения към българската държава или към българско физическо или юридическо лице, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган.

С друг текст се предвижда възможност за отмяна на натурализацията в случаите на системно и умишлено уронване на престижа на България, на българските институции и национални интереси чрез реч на омраза или при извършване на действие от омраза срещу българската държава, нейни граждани и/или български общности в чужбина. Предлага се Съветът по гражданството да изслушва лицето, за което е направено предложение за отмяна на натурализацията. При обективна невъзможност то да присъства на заседанието, може да представи писмено становище по направеното предложение. Целта е да се гарантира, че решението за лишаване от гражданство не е произволно, аргументират се от Министерския съвет.

Вносителят предлага да бъде преустановено съществуването на Консултативния съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина, тъй като дейностите до този момент са се осъществявали от Министерството на правосъдието, без това да оказва влияние върху ефективното провеждане на цялостната процедура по придобиване на българско гражданство на основание български произход, а съществуването на втори допълнителен орган, се счита за нецелесъобразно.

Със законопроекта се предвижда връчването на удостоверенията за придобиване на българско гражданство да се извършва на тържествена церемония, която ще се извършва в Министерството на правосъдието или в дипломатическите и консулски представителства на Република България в чужбина.

Като цяло от „Възраждане“ декларираха, че ще подкрепят промените на първо гласуване, но ще имат свои между двете четения. Маргарита Махаева отбеляза, че е чудесна идеята за задължително владеене на езика от лицата с български произход, които искат да получат гражданство.

Болшинството от молбите за натурализация са на основание „български произход“, коментира и колегата ѝ Петър Петров. Според цитирани от него официални данни от 2023 г. 97% от подадените молби за гражданство са именно на основание „български произход“. Затова с изискването за владеене на езика ще се ограничи подаването на молби от заявители, чиято цел е път към Западна Европа или пък участие в избори, подчерта депутатът. Един от големите проблеми за получаване на българско гражданство е огромният брой молби за гражданство, за миналата година само са 23 хиляди, става дума най-вече за неспазване на сроковете, посочи Петров, като изтъкна, че Министерството на правосъдието не спазва закона и произнасянето по преписките отнема средно 2 години. Мнозинството от преписките биват забавяни за сметка на „правилните преписки, които не трябва да бъдат забавяни“, отбеляза депутатът. По думите му няма съдебен контрол върху произнасянето по преписките. От „Възраждане“ смятат също, че за термина „български произход“ трябва да се намери по-конкретно определение, за да се избегне разширителното тълкуване.

Деница Симеонова от „Продължаваме промяната-Демократична България“ смята, че паралелно с промените, свързани със изискването за владеене на български език, трябва да се работи активно и по друга част от програмата на правителството - развитие на мрежата на неделните училища зад граница, както и адекватни финансови условия за продължително командироване на преподаватели зад граница.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че ще подкрепят текстовете сега, но ще се наложи да се поработи по някои от тях между двете четения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    12 10 Отговор
    братушките не учат български

    Коментиран от #3, #6

  • 2 гонете руснаците

    14 14 Отговор
    Пълно е с руснаци ,дето не знаят български!

    Коментиран от #7

  • 3 честен ционист

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    За сметка на това Ганчо ще научите руски.
  • 4 Мдаа

    11 2 Отговор
    не се уточнява дали това важи за хората с вече придобито българско гражданство от смесени бракове които не владеят български език.

    Коментиран от #40

  • 5 Аз съм от ссср

    28 3 Отговор
    Ако се спазва този закон трябва да вземат българското гражданство на 80% от електората на ДПС и 50% от електората на ГЕРБ.
  • 6 123

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    А на соро соидните от репки трябва да се взима гражданството
  • 7 Сс3мпа

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "гонете руснаците":

    Пълно е с мангалиий дето не знаят български.
  • 8 Ехааа

    15 1 Отговор
    А какво правим с туземците които не знаят български език а са родени в държавата ?
    Ще се отнемат ли паспорти ?

    Коментиран от #38

  • 9 Юрист

    10 2 Отговор
    Бухаш 700лв и вече знаеш бг 😏

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пико

    11 5 Отговор
    Киро остава без гражданство, щото български не знае.
  • 12 ГЕРБ=ДПС=БСП

    13 1 Отговор
    ГЕРБ и Борисов, защо чак сега "приемат" такъв закон. Защо не го приеха преди 18 години?
    Защо 18 години ГЕРБ и Борисов не направиха поне една реформа.
  • 13 лют пипер

    3 3 Отговор
    За да имаш българско гражданство, трябва да имаш дебели български връзки.
  • 14 Торанага

    9 1 Отговор
    Ми тез паспорти де ги раздадоха над 100 000 на унуците на турските изселници дет не знаят и една дума български ся ще ги пребират ли?! А като се има предвид молбите за натурализация са на основание „български произход“ - те с български произход ли са аджеба ???!!!
  • 15 Азззззззз

    8 0 Отговор
    То по конституция българския гражданин е длъжен да знае български писмено и говоримо. Какво са приемали тия...
  • 16 Да, бе

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Юрист":

    Това може да се докаже. Да му мислят онези, които прибират парите!
  • 17 Капки за свои

    4 0 Отговор
    Защо има цяла камара изключения? За "наште" хора ли? Защо да е без изключения?
  • 18 Българин

    0 0 Отговор
    Добър ден.
    Може ли някой да ми каже, при смесен брак. Как се придобива Българско гражданство? Аз съм Българин а жена ми е Чехкиня. Искаме да се върне да живеем в България. Благодаря

    Коментиран от #25

  • 19 Бацо Гацов

    1 0 Отговор
    Крайно време беше!В Германия е така и не само там.Всичко добре,но не съм чул да се отнеме гражданство.Имаше лица от територия Северна Македония на които би следвало да им се отнеме.
  • 20 Тракиец

    1 0 Отговор
    То тогава Киро тъпото няма вземе българско гражданство.
  • 21 Майко мила....Майко мила....

    3 0 Отговор
    За да имаш българско гражданство, трябва да знаеш български език.... Сега и Бойчо и Лорер го закъсаха
  • 22 да знаеш български език

    1 0 Отговор
    Е да си чел "Винету"
  • 23 Има едно

    1 0 Отговор
    много лесно решение - временно даване на българско гражданство за 1г. примерно като се дава срок за научаване на български език. След 5г. имаш пак правото за временно гражданство и т.н.
  • 24 "Аз съм българче"

    1 1 Отговор
    Колко от депутатите ни го знаят а? А Радев знае ли за какво точно се е борил Левски, щото от речта му не се разбра точно? Нито един път нямаше "турско робство", "иго" или нещо подобно. Внучката питаше: за какво бе дядо точно се е борил Левски ? За какво ?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ на Парламента!

    2 0 Отговор
    Раздадоха десетки хиляди БГ паспорти на украинци и гагаузи по Програма " Български корени" и почти всичките избягаха в ЕС.
    Кой печели? Фирмите посредници!
    Кой губи? Губи България! Не печели нито икономически, нито демографски!
    Това е ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА ЗАКОНОДАТЕЛЯ!
  • 27 Русофилският парламент на НРБ!

    1 1 Отговор
    Отворена врата за руските шпиони. Нарича се „ Търговско представителство“ . Има около 50 000 руски фирми и почти всичките не упражняват дейност. Те са само повод българската държава да им издаде ПМЖ , т.е. право за пребиваване. А тези, които работят, обикновенно, канят и продават жилища на други руснаци, за което данъци не плащат. НАП не знаят руски и не могат да ги следят в интернет.
  • 28 Ъхъъъъъъ мозък

    2 1 Отговор
    """"За да имаш българско гражданство, трябва да знаеш български език""" .....да мъ извинявате обаче вече 4 пъти Украинската Академия на Науките обяви, че българският език е украински и поне 96 години по късно е дошъл в България от Украйна..... Мога линкове да ви пусна от УАН
  • 29 Продажни политици !

    1 1 Отговор
    Продажните ни политици намалиха населението на България с 3 милиона българи, но за сметка на това заселиха по морето над 1 000 000 руски генерали и полковници!
    400 000 руски имота по нашето море със собственици предимно руски генерали и полковници, средно по двама жители на имот = 1 000 000.
    Ще минат 10 години да се успокои положението и ще измислят „ референдум“!
    Те са търпеливи, умеят да чакат!
  • 30 Къде е ДАНС?

    1 2 Отговор
    Във Външно Министерство работят национални предатели! България е единствената страна от ЕС, която издава визи на руснаци!
    Има няколко банки, които в нарушение на европейските санкции отварят сметки на руснаци!
    Кои са тези банки, тук няма да казвам, ДАНС лесно може да ги намери, руснаците сами си ги казват в ютюб каналите за България!
  • 31 Ъхъъъъъъ мозък

    3 0 Отговор
    НС: За да имаш българско гражданство, трябва да знаеш "украински език" Я вижте как урките обявиха от раз, че българският бил диалект на украинският .... Не се шегувам хора, влезте в сайта на УАН и четете....

    Коментиран от #37

  • 32 Питайте вицето Илияна

    2 0 Отговор
    Колко БГ паспорта раздаде на руските шпиони?
  • 33 Иван Иванов

    0 2 Отговор
    Не съм сигурен някой да се е затичал да става български ситизен ъф дъ уърлд.
  • 34 Абе хора, вие верно не знаете

    1 1 Отговор
    Какво пишат от УАН : "украинската академия на науките" ..... Княз Украински Володимир забил с пирони щита си на входа на Константинопол и казал: До тук е Украйна пичове.... .... Абе четем и се смеем верно ние от БАН, но родните ни политици като нищо ще го признаят ....
  • 35 Да, де

    0 0 Отговор
    Ама колко да го знаеш? Ако Киро отиде на Магурата за 12-ти клас по БЕЛ ще има чиста двойка, пък българин по произход...
  • 36 Мнение

    3 0 Отговор
    Преписките за българско гражданство трябва да се подават лично на място в Министерство на правосъдието под видеозапис. Иначе ще продължат посредниците по веригата, които вече искат по 5000 евро за придвижване на молбата. Каква тържествена церемония, като в консулските ни служби работят максимум по двама души и залите за прием са пълни с римски граждани, позагорели от слънцето?!
  • 37 13 века баце, даже 14

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    Украйна била видиш ли преговаряла с Византия ........ и България я е нямало в този филм......а Урките били подписвали договори с Византия на "Украински език".... 94 години преди в България да го има този език
  • 38 Яяяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ехааа":

    Правим като в балтийските републики , да не описвам за какво става въпрос
  • 39 Абе хора, вие верно не знаете

    2 0 Отговор
    Какво пишат от УАН...... Обаче да ви кажа пичове, че "украинските академици" в тази велика УАН(украинската академия на науките) е средна възраст точно 26 години и 9 месеца...... Въобще не се бъзикам хора, проверил съм го ! 27 години е средната възраст на "академик" в Украйна ....във великата УАН....
  • 40 кирчо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мдаа":

    Част от ромите не владеят български, ще им отнемат ли българското гражданство.
  • 41 Академик Зелйонски

    2 0 Отговор
    И Академик Петрйонски на по 23 и 26 години са най големите академици ! ,N1
  • 42 Ъхъъъъъъ мозък

    2 0 Отговор
    За да имаш българско гражданство, трябва да знаеш български език......и да цитираш: аз съм българче без грешка
  • 43 Аз съм чел "Винету"

    1 0 Отговор
    И знам български
  • 44 Ъхъъъъъъ мозък

    1 0 Отговор
    """""да цитираш: аз съм българче без грешка""" 2-3 ма в парламента, ще има ли ? Кирчо, Кокорчо, Танас или Ристю Бойчо, Лорер .....
  • 45 Бай Дамян от Пловдив, - "евреина" .....

    1 0 Отговор
    НС: За да имаш българско гражданство, трябва да знаеш български език====Лорер каза, че изявленията на Ганев отговарят на определението за антисемитизъм....... „Обвиняването на еврейските граждани в по-голяма лоялност към Израел или предполагаемите еврейски приоритети по света, отколкото на интересите на собствените им нации е антисемитизъм”.... !!!!!!!!!!......Същата тази кретения беше повторена и от Александър Оскар, президент на Организацията на евреите в България Шалом....ъхъъъ......За да имаш българско гражданство, трябва ли да знаеш български език ?
  • 46 Бай Дамян от Пловдив, - "евреина" .....

    1 0 Отговор
    НС: За да имаш българско гражданство, трябва да знаеш български език!!!! ...... Може и да не си българин и даже да мразиш България и да си доказан терорист нали ? Може и да направиш 48 израелски терористични актове в България и да са доказани на 101%...... да имаш българско гражданство ще се убедите че ще стане оправдание за израелският нацизъм

    Коментиран от #50

  • 47 Ъхъъъъъъ мозък

    2 0 Отговор
    НС: За да имаш българско гражданство, трябва да знаеш български език...... Категорично съм "ЗА" на 1001%.....и искам всички от "организацията на евреите в България Шалом"да минат теста ! И аз да съм в комисията ...
  • 48 Пичове, много съм богат ей.... Много !

    1 0 Отговор
    Само със основно образование съм впрочем . Викат ми "Иван -Дебелият" от 6 клас още когато бях всички.... правя плочки и бордюри щото за толкова ми стигаше мозъка 1989 г ....после направих една фирма Лео- бетонови изделия. Ми кво да ви кажа ? Сега само з тази година трябва плочки и бордюри само за София з са 132 милиона да направя..... Верно е че фирмата ми е офшорна и постоянно се менят едни 35% собственост ама кво ми пука като съм "Само със основно образование" и вече накарах 50 милиона по сметки в ШвейЗария и по Кайманите още 70
  • 49 Ужас безкрай

    1 0 Отговор
    "Така, като задължително условие за придобиване на българско гражданство от лица с български произход, е владеенето на български език."
    Та значи, кръвта му е българска, ама не знае български - няма българско гражданство. Обаче, идва талибан отнякъде, научава 5 български думи, дава някой лев, където трябва и хоп - българско гражданство.

    Коментиран от #51

  • 50 А кой уби

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Бай Дамян от Пловдив, - "евреина" .....":

    Ицхак Рабин, евреин ли беше, знаеше ли иврит, чий гражданин беше? Димитър Пешев дето спаси десетки хиляди евреи от смърт евреин ли беше, знаеше ли иврит, чий гражданин беше?
  • 51 Та значи

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ужас безкрай":

    кръвта му българска, не знае български, не е роден в България ама като дойдат избори идва там дето са раждани родителите му и определя кой ще ми е кмет или президент. После пак си ходи там при другия кмет и президент. Като навърши наборна възраст и не му се служи в казармата или става студент пак се сеща, че е българин, като му се пътува в ЕС пак, но езика не знае и тогава си признава че не е българин.
  • 52 Цензура

    0 0 Отговор
    Това е добро начало. Хъхреците да полагат изпит по Български език, преди да им се издаде лична карта. Ако не го владеят писмено и говоримо, да бъдат екстрадирани в Бангладеш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове