Last news in Fakti

4 Март, 2024 16:49 2 161 43

Доц. Мария Пиргова: В България има същия олигархичен модел като Русия

  • българия-
  • шенген-
  • еврозона-
  • сглобка-
  • герб-
  • пп-дб

Ротацията е нещо, което не е съвсем легитимно като политическа практика

Доц. Мария Пиргова: В България има същия олигархичен модел като Русия - 1
Снимка: БГНЕС

В България има същия олигархичен модел като Русия и Украйна. Това каза пред бТВ политологът доц. Мария Пиргова.

„В България има същия олигархичен модел като Русия и Украйна. Какво договарят Мария Габриел и Николай Денков? Виждаме, че те нямат капацитет за това. Нямат поглед върху министрите, които просто не са техни“, коментира Пиргова.

Според нея сегашното правителство е било съставено под външен натиск, а депутати са оставени да си разиграват коня. Министрите пък били назначени от определени олигарси.

Ротацията е нещо, което не е съвсем легитимно като политическа практика, твърди тя

„Получи се някакво съединение на партии с много различни позиции без коалиционно споразумение. Ако има такова, ще може да говорим за легитимност“, изтъкна експертът.

Според политологът Румяна Коларова Шипка става място, където най-радикалните ултраси на русофилството не само, че се събират, но и показват агресия.

„Трети март е национален празник. Беше объркано и подменено това, което е смисъл на Шипка. Всички знаем, че опълченците са се били рамо до рамо с руски, финландски и украински бойци“, добави тя. „Председателят на парламента бе освиркан, но това не е прецедент. Кирил Петков бе замерван с топки. Голяма грешка на президента беше да се политизира Трети март, да се превръща в движение. Дали този политически проект ще се реализира под егидата на Радев няма значение. Това място трябва с общи усилия да го предефинираме.“

А според колегата ѝ доц. Даниел Смилов президентът Румен Радев трябваше да е на по-голяма висота на националния ни празник и да не допуска раздор.

„Някои хора се опитват да оправдаят путинизма, като го вкарат под политиката на Александър II, към която безспорно българският народ трябва да изпитва благодарност, защото модерната българска държава е създадена благодарение на нея“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маке

    35 10 Отговор
    Па да, и да не е същия, подобен е, след 20 години усилена русификация под егидата на Мони, Сергей, Бойко и Румен. Затова е целият вой срещу реформите в правосъдната система и службите, за да продължат да стрижат на воля с безценното ноухау на КГБ.
  • 2 Ралбо

    22 27 Отговор
    Марийке, България е част от Русия, по същия начин, както ДС е отдел в КГБ. И никой не може да промени това, защото това е геостратегически интерес на Русия!

    Коментиран от #20

  • 3 честен ционист

    16 18 Отговор
    С тая разлика, че олигарсите в България вече разпродават градове, земя и инфраструктура, докато в Русия още 100 год може да се води Перестройка и бензинът пак си остава левче.

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    13 24 Отговор
    Халюцинират се руснаци, докато останките от Роби ги врътка краварската посолство.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 аритметика, 3 клас

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    А с есна заплата могат да се купят 200 литра бензин А-93, или 50 кила свинско. Ако са пуснали, де...
  • 8 Българин

    23 11 Отговор
    Госпожо Пиргова, споменатият от Вас олигархичен модел не е характерен само за България и Русия, а и за всички страни по света. В САЩ как стоят нещата, където Хънтър Байдън е абсолютно корумпиран и винаги бива оправдаван? Навсякъде по света се поощрява обсебването на икономиката и политиката от крадци, наричани олигарси. Това се прави от задкулисието, което управлява така наречените "политици".

    Коментиран от #18

  • 9 !!!?

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    И яйцата може да са с цена от времето на ссср,...ама ги няма !!!?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Приземен

    6 3 Отговор
    Ха добро утро!!! Измислихме топлата вода!
  • 13 А добро утро

    13 2 Отговор
    Денков, Кирил Петков и другите, ако искат да покажат, че са алтернатива, вместо да ми се плюнчат да призоват народа към въоръжена революция срещу олигархията начело с Баце и Шиши
  • 14 Христо Калчев

    23 3 Отговор

    До коментар #11 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Бившите борци, след това мутри, а сега бизнесмени, колкото си живи от тях, бяха просто рекетьори и изнудвачи. Мозъците зад възхода на мутрите са сред бившите тайни служби на комунистическия режим, които бяха директно зависими от Москва. Докато новоизпечените демократи се усетят, новият "елит" завзе съдебната власт и се окопа в МВР и службите. Сега са едри бизнесмени, които цицат еврофондове и мътят водата в политиката. Проста и мизерна история.
  • 15 Чичо Петьо

    17 5 Отговор
    Съвсем нормално е Задунайская Губерния Болгария да има характерните особености на руския свят - олигархия и мизерия.
  • 16 Бг парламент и господарите им Кремъл

    15 5 Отговор
    Нормално,още сме колония на русия,и успешно смуче Бг ресурсите,чрез офшорка русия краде българското злато

    Коментиран от #41

  • 17 Ами да

    13 2 Отговор
    Българската политическа система е примитивна форма на псевдо демокрация! Осигурява безотговорна власт на криминални субекти чрез нищожна степен на пропорционално представителство, определено лично от несменяеми партийни вождове! Гражданското общество не е представено в управлението на държавата! Пред българския народ непрекъснато се разиграва политически театър основан на демагогия! Но, народът не е готов да го разбере и преустанови!
  • 18 Факти

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Олигархия има навсякъде по света. Въпросът е колко голяма е тя като процент от цялата икономика. Тук вече разликата между Русия и Запада е от небето до земята. КГБ винаги използва опорката, че никъде не е перфектно, за да принизи Запада до нивото на Русия. Това работи при глупавите хора, което е напълно достатъчно, тъй като по правило те са мнозинство. То е все едно да кажеш, че Мерцедес също се разваля и следователно е същото като Москвич. Умните хора ще ти се смеят, но какво ти пука, след като глупавото мнозинство е с теб.

    Коментиран от #22, #25

  • 19 Ми да така е

    13 2 Отговор
    Нормално. Прехода беше направен от ДС, "бизнеса" ни е от ДС, парламенто ни е от ДС, ентелегенцията и доцентите ни са от ДС, кметовете от ДС, журналята и те, е ти кво сакаш да стане?
  • 20 Значи

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ралбо":

    80 те живяхме като руснаците
    90 години мутрите ни бяха по руски образец
    2024 олигарсите и върхушката са ни същите
    Айде Стига Вече с тази Русия
  • 21 Бийк

    11 3 Отговор
    Яяяя
    Как може Пирогата да Гавари така за москвето
    Ще има пляскане
  • 22 Българин

    10 6 Отговор

    До коментар #18 от "Факти":

    Абе, момче. Логиката ти е потресаващо глупава. Какво ме интересува колко е делът на олигархията като процент от цялата икономика, след като САЩ претендират, че са пазители на демокрацията, а всъщност държавата им е препълнена с политици и техни близки, които са тотално корумпирани?! И няма кой да ги съди! Този факт е достатъчен, за да покаже какво всеобхватно лицемерие витае и там. Изобщо не ме грее какъв процент от икономиката се пада на корумпирани и олигарси, щом се извършват напълно безнаказано такива чудовищни престъпления от хора, които се представят за демократи, борци за свобода и т. н.
  • 23 Пенсионер

    9 8 Отговор
    Вечна благодарност на царска Русия за освобождението. Анатема за Путин и кликата около него. Путинова Русия няма нищо общо с Русия освободителка.
  • 24 Сатана Z

    9 8 Отговор
    Доц.Мара Пиргова трябва да е чела,че в Русия се преразглежда приватизацията от 90 те и предприятията се взимат обратно от държавата.
    Няма да изброявам,но е факт.
    България кога ще си върне златните находища ,от които Дънди Прешъс краде скъпоценния ни метал?
  • 25 Други факти

    4 7 Отговор

    До коментар #18 от "Факти":

    "Олигархия има навсякъде по света. Въпросът е колко голяма е тя като процент от цялата икономика. Тук вече разликата между Русия и Запада е от небето до земята. КГБ винаги използва опорката, че никъде не е перфектно, за да принизи Запада до нивото на Русия. Това работи при глупавите хора, което е напълно достатъчно, тъй като по правило те са мнозинство. " Я кажи, многоучени присмехулнико, кои фамилии управляват Федералния резерв? Това не е ли същото като олигархията в Русия и дори много повече? А технологичният сектор в САЩ не се ли държи от олигарси? Всички те забогатяха без злоупотреби и натрупаха трилиони, така ли? Стига смехории. Сега кой на кого трябва да се смее?
  • 26 ха ха

    10 2 Отговор
    е тия олигарси имена нямат ли си ? или няма смелост да ги назове щото я направиха доцент както и колегата и смилов , все пак са на яслата

    Коментиран от #28

  • 27 00001

    7 0 Отговор
    Няма разлика между модела на управление и избори на България и Русия. Разликата е в имената само, начина на управление е един и същ.Източноците на пари за крадене или рекет е малко по различен в България от Русия.
  • 28 Страх лозе пази

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "ха ха":

    Страх ги е защото имат семейства, защото не могат да вярват на съдебната система контролирана от високо ниво . И всички знаят имената, които са на първия ред.
  • 29 инж. Ганчо Илков

    8 1 Отговор
    Разликите в Моделите на Управление на Страните е в пряка зависимост от Икономическата Система. Идеологът Лилов създаде Политическият Проект БСП, който Разработи и Прие Конституция, която да замени Политическите Партии с Политически Проекти. Чрез налагане Модела на Приватизация (Масова, чрез Приватизационните Фондове и Касова с псевдо Инвеститори, чрез Разбиване на Банковата Система и Фалита на Държавата и пренасочване на Средствата от Външно Търговските Банки към псевдо Инвеститорите) създадоха Бизнесмени Олигарси. Издръжката на Политическите Проекти да се Извършва от Бизнесмените Олигарси и Субсидия от Бюджета. Конституцията Привилегирова Парламентарното Мнозинство, а с Квотния Принцип наложи Политизиране на Съдебната Система. Това е Моделът на Управление на Русия, Беларус, Северна Корея и други поклонници на Болшевишките Диктаторски Режими. Тези Режими се Подкрепят и Противопоставят на Демократичната Ценностна Система. В България Парламентарното Мнозинство изпълнява Ролята на Диктатора, а Коалицията в него се нарича "Сглобка".
  • 30 българин

    7 5 Отговор
    Какво друго, ако не следване политиката и действията на империята се очаква в Zадунайската губерния, тук на власт са кремълски подлоги и слугинажа им.
  • 31 00001

    7 2 Отговор
    На снимката се вижда боядисан в синьо комунист=евро атлантик, който един ден в живота си не е работил освен да бъде на безплатна държавна трапеза и издръжка, по подобие на баща му.Докато такива са е НС и управляват България, нищо хубаво няма да види стграната,стягайте куфарите за летището.към Западна Европа. Защо ли тоз руски поклонник на снимката не си купи билет за Москва и остане там, задено с бандитите от БСП,Възраждане и от Евро Атлантиците-тайни русофили ?

    Коментиран от #39

  • 32 00001

    7 2 Отговор
    Ще има разлика , когато избирателната състема в българия стане мажоритарна с гласуване за персонално за определени хора,като гласуването е за депутати, и отделно за съдии, прокурори, полицаиски началници, и за членове на правителството. Гласуване за политическа партия докарва некадърни и крадливи мафиози на власт.

    Коментиран от #40

  • 33 Хахахаха

    5 2 Отговор
    Добро утрооо драги ми смехурковциии !
    Това се вижда ит много години … модела е 1:1 с Кремъслкия, което значи че ни управляват от там
  • 34 Гражданин

    5 0 Отговор
    С хапчета "Калашников" румънците се излекуваха от Чаушеску и Секуритате...
  • 35 Оууууу ...!

    4 1 Отговор
    Откриха Топлата Вода! Само дето Феодализма тук, може би е малко по-Друг!
  • 36 КГБ ограбиха Русия !

    3 1 Отговор
    ДС ограбиха България !
    Един и същи модел !
  • 37 В Парламента имаме 5 руски партии

    2 2 Отговор
    и една турска.
  • 38 Васил

    1 1 Отговор
    Сега ли открихте топлата вода???
  • 39 Неможе!

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "00001":

    Неможе! Защото там ще е Нищо!
  • 40 Т.н. демокрация не е за прости същества

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "00001":

    Кажи поне един мажоритар бе. драги! Говориш като пиян с члена си! Само боклуци, тоя фантазира за мажоритар, ама плещи като мокра пола у ханш!
  • 41 някой

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бг парламент и господарите им Кремъл":

    И тази "руска колония" съвсем успешно праща вече две години оръжия и боеприпаси , които убиват руснаци . Също така изгони руснаците от територията , и те масово си разпродават разпродават имотите . Как по-просто да ви се обясни , че сме краварски подлоги , при това застанали в коленно-лакетна стойка .
  • 42 Име

    0 0 Отговор
    Токът - независимо дали е променлив е коварно нещо - като те удари - така става.

    В България е царството на олигархията - единствената държава дето сме си продали всичко - "Нефтохима", "Плама Плевен", Балканкара, БГА Балкан, Мелодия на годината, курортният бизнес.

    Това е истината - и имахме и минерални бани, сега е някаква -разруха или не е - не знам.

    Като почнат за Русия - Русия им е студен климата и това влияе на поведението.

    Те ядат повече и затова са и по-особени.

    Студът не е вреден по принцип - ама 30 дена лято е малко - неприятно.
  • 43 Фют

    0 0 Отговор
    А "ДОБЪР ДЕН"! И за това няма закон за лустрация и схемата е същата в изпълнителна, съдебна и законодателна власт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове