Last news in Fakti

10 Март, 2024 20:10 2 629 13

Александър Николов: Странно е, че отново се появява дискусията по казуса „Турски поток“

  • александър николов-
  • енергетика

Липсата на Пътната карта показва, че нещо не е наред толкова години, заяви бившият министър на енергетиката

Александър Николов: Странно е, че отново се появява дискусията по казуса „Турски поток“ - 1
Снимка: БГНЕС

„Важен е, защото описва основните механизми и рамката, в която ще се реализира един проект. Дори липсата му показва нещо неясно и нещо, което не е наред толкова години. Третото важно е, че ако документът няма нищо неизрядно, когато се поиска, контрагентът следва до предостави, ако липсва българското копие“.

Това каза бившият министър на енергетиката в кабинета „Петков“ Александър Николов пред bTV.

„Който и да е подписал Пътната карта, както се вижда е ясно, че тогава е министърът Теменужка Петкова, отговорност носи ГЕРБ. Обаче когато има проблем, то е ясно проследима нишката политически. Затова аз ще продължа кой носи отговорност текущо за вземаните решения? Случват се неща, които са меко казано неприемливи“, допълни той.

По думите му е странно, че отново се появява дискусията по казуса „Турски поток“. „Особено когато се очакват новини за сглабяне, разглабяне или каквото и да било. За всички, които водят преговорите днес този документ не е новина, нито проектът е новина. Вдигането на темата за природен газ и инфраструктура по природен газ е много интересна, защото последните 18 месеца показаха изключително тревожни тенденции – абсолютна липса на прозрачност, сключване на дългосрочни договори в очевидна щета за България, чутовно мълчание от институции и партии, които следваше да донесат прозрачност и борба с корупцията“, каза Николов.

„Заварихме 93% зависимост от руски газ. „Турски поток“ е част от тази зависимост, защото основните количества бяха доставяни по тази инфраструктура. За да се изплати една инфраструктура, това значи, че единственият възможен доставчик е „Газпром“. За да се изплати, „Газпром“ трябва да има добрата воля да си изпълнява договорите с България, Унгария и Сърбия. Много ми е интересно през последните 18 месеца какво се случи с подготвения арбитраж срещу „Газпром“. Какво се случва с парите, които трябваше да влязат в „Булгаргаз“ от потенциален арбитраж, къде е процедурата? Кой е основната причина да има толкова гробовно мълчание за сектор „Енергетика“? Защо се мълчи, някой го е страх ли?“, попита бившият енергиен министър.

По думите му, ако транзитната такса се вдигне едностранно от България, това значи, че ставаме страна по договора, който няма нищо общо с първоначално сключения.

„Това може да се случи само ако се направи целенасочено и за всички в ЕС и в резултат на европейска регулация, а не самоинициативно, защото тази „инициатива“ предизвика единствено контрареакция от Унгария и налагане на вето по други процедури“, допълни Александър Николов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 господин палячо

    21 6 Отговор
    тя газта е все руска, каква да е ?
  • 2 Красимир Петров

    23 4 Отговор
    Тиквата скри пътната карта
  • 3 Да бе

    17 5 Отговор
    Турският поток с "печалба" от милиард евро на година се превърна в загуба - минус стотина милиона на година. Колко е далновиден Боко, подари куче на Путин и после легна доземи за турския поток пак на Путин, за сметка на нас - данъкоплатците. Сега сащ отрязаха украйна и Боко пак ще е на далавера, резна тагаренко и може да има второ куче за Путин...
  • 4 8383

    17 4 Отговор
    Някой много иска всичко да бъде забравено- Турски поток, Барселонагейт, кюлчета и пачки, къщи за тъщи, КТБ, пари за магистрали, санирането, самолетът с фурми, Черепа, Гешев, Иванчева, Пепи Еврото, Алексей Петров, сега и Нотариуса ще потулят...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Софийски

    9 2 Отговор
    Не е странно,тиквата ще влезе в един списък и дотук с евро герП
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 имало едно време

    4 14 Отговор
    Сега тези от краварите тук на форума ще започнат пак да лъжът ,че не сме биле 27 ик-ка в света но всичко е в нета прочитете сами без евтини енегоресурси не се прави икономика а и конкурентите (нали затова юсей взриви потоците на Русия)щяха под нас и за евтиниЯ ГАЗ !!!! А ТОВА Е НАЙ ВАЖНОТО В БИЗНЕСА - ЕВТИН ТОК ,ГАЗ И ВОДА !!!!
  • 9 реру

    10 7 Отговор
    Една от ОСНОВНИТЕ причини за спиране проекта "Южен поток" освен КОРУПЦИОННИТЕ схеми е НЕДОВОЛСТВОТО на варненци, което беше на прага да ескалира. Най-голям проблем предизвиква входната компресорна станция. Заради занижения контрол от страна на българските институции, руснаците са настоявали, че най-удобно място е на около 10 km от центъра на Варна и само на 1,5 km от най-близките жилищни сгради.

    Варненци искат съоръжението да бъде по-далеч от гр.Варна и плаж „Паша дере” със защитените си местности „Лиман” и „Ракитник”. Освен компресорна станция трябва да се строи и приемен терминал и измервателни станции с обща площ от близо 500 дка, които ще са разположени на височина, видима от южните квартали на Варна.

    Руснаците са против другата възможност, защото искат съоръжението да бъде на повече от 10 km от руските хотели в комплекс „Камчия”.
  • 10 Чакаме

    10 2 Отговор
    Пиратът от Банкя и Теменужка Петкова да бъдат намагнетизирани,както и Росен Христов за договора с Боташ.И тези,които са в Магнитски и в масонски ложи да нямат право да заемат постове в държавата.За какво върховенство на закона говорим?
  • 11 Гориил

    7 2 Отговор
    Изненадан съм от българския десен и ляво-либерален елит. Президентът Румен Радев, преглъщайки сълзи, молеше Владимир Путин да поднови строителството на "Турски поток".
  • 12 Много

    7 0 Отговор
    Добре се разбира,че нищо не е наред.Ако беше БАнКЯТА и Теменужка нямаше да крият пътната карта на Турски поток ,като ужилени от коприва.От нея личи как Путлер ги е командориш и те руските подлоги са се подчинявали.Очакваме Теменужка,която е била счетоводителка на сикаджията Пашата,с когото Борисов и Цеца Секса имаха общи овшорки и сега общо влияние в енергетиката да бъдат следващите намагнетизирани и Доган естествено,който си купи ТЕЦ Варна и един куп други корупционни сделки.Дори в офиси на Цветелина Бориславова са се водили преговори по сделката за Турски поток.Като пишете в Гугъл Дъщерята на ДС,ще разберете как е забогатяла бившата на Боко,но те си имат общи авоари и тайни.
  • 13 Грозен натегач на сащ

    3 4 Отговор
    Заради тоя пъпчив кухар плащахме и ще плащаме скъп газ и ток
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове