Last news in Fakti

13 Март, 2024 09:42 1 295 21

Директорът на ЕСО: Енергийната ни система е в добро състояние, не може да се говори, че е пред срив

  • есо-
  • енергийна система

900 хил. евро е санкцията, която заплатихме през миналата година за причинен небаланс в рамките на 1 час заради нелоялни търговци, каза Ангелин Цачев

Директорът на ЕСО: Енергийната ни система е в добро състояние, не може да се говори, че е пред срив - 1

"Силно казано е, че енергийната ни система е пред срив. Системата ни е в добро състояние". Това заяви пред БНР Ангелин Цачев – изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

"С инвестициите, които направихме в развитието на мрежата, ние създадохме възможност за една доста по-голяма междусистемна свързаност, отстранихме голямо количество от тесните места в мрежата, с което дадохме възможност от страната ни да се изнасят преди година и половина по 55 хил. мегаватчаса в денонощие и в момента да се внасят между 10-15 хил. мегаватчаса на денонощие", обясни той.

Именно Цачев каза пред парламентарната енергийна комисия, че енергийната ни система е пред срив. По думите му системата ни изпитва сериозни трудности, а причините за това са две:

"В системата навлязоха изключително много възобновяеми мощности и отпадат конвенционални централи. Другата причина е, че ние с бавни темпове правим пазарните реформи. Ако пазарните реформи се случват с бързи темпове, тези недостатъци в пазара досега щяха да бъдат изчистени, т.е. нямаше да има регулирани цени за небаланса, което щеше да създаде достатъчно позитивни сигнали в инвеститорите и те да създадат маневрени мощности, които да помагат на системата в часове на големи излишъци или недостици в системата. Тези законови и регулаторни недостатъци, които все още не са отстранени, са предпоставка за една нелоялна практика от множество търговски участници".

Ангелин Цачев даде пример от сега проверявана ситуация:

"Както системата беше с малък излишък – около 200 мегавата, изведнъж в този час ние получихме през пазар в рамките на деня, даже се изсипаха в страната ни, едни 400 мегавата електрическа енергия, която не се потребява в страната, тя е внесена, закупена от някой търговец, но не се потребява, тя не се продава на някой клиент – тази енергия се изсипва и нашият непланиран обмен с останалите държави става вече 600 мегавата. Ние сме вече в критична точка за задействане на аварийна процедура от останалите и задействането на такава процедура вече води до редеспечиране в някои от другите участници, което е огромна санкция за нас".

900 хил. евро е санкцията, която заплатихме през миналата година за причинен небаланс в рамките на 1 час, подчерта той и обясни:

"900 мегаватчаса електрическа енергия излязоха от страната непланирано, а в същия момент 1100 мегавата излязоха от Франция и 2000 мегавата се разхождаха през Европа и те започнаха да влияят върху европейската честота на мрежата, което предизвика задействане на аварийна ситуация от стана на останалите оператори. 3 държави редеспечираха техни мощности, за да могат тези 2000 мегавата да бъдат преодолени и съответно ние и Франция си заплатихме този гяволък".

Цачев отбеляза, че тези пари ги плаща българският данъкоплатец. По думите му КЕВР е компетентният орган, който може да извърши разследване, за да бъдат установени и санкционирани нелоялните търговски участници.

Според него това може да срине системата ни:

"Ако енергията е в такива количества, които не могат да излязат извън страната, честотата в страната ще започне да се качва до нива, в които автоматиката ще изключи цялата държава с цел да не се компрометират останалите съоръжения, които са присъединени в мрежата".

Решението на това е да се изчистят всички законодателни и регулаторни пропуски, които дават възможност за такива нелоялни търговски практики, категоричен е Цачев.

"На този етап с приемането на тези поправки в закона и приемането на методиката така, както обещаха и депутатите, и колегите от КЕВР, вероятно до 10 април да бъдат факт и законодателните, и регулаторните промени, аз смятам, че това ще ни даде достатъчно инструменти, с които да можем да балансираме системата и да неутрализираме нелоялните търговски практики, които се случват в страната.

Иначе ще имаме сериозни проблеми, които вероятно ще бъдат насочени в плащане на сериозни санкции от страна на преносния оператор към други страни-членки на ЕС, които ще трябва да ни балансират, но това балансиране, направено отвън, струва много пари на всеки един от нас".

По думите му ни трябват и гъвкави мощности, които да преодолеят небалансите, но ние в момента ги нямаме.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 0 Отговор
    Сглобката превърна България в насипно състояние.
  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 1 Отговор
    ФЕЙК ДО ФЕЙКА ЛЪЖА ДО ЛЪЖАТА
  • 3 Зевс

    16 1 Отговор
    Като спрем ТЕЦ и останат само соларките, по обяд ток ще има повече от необходимото, вечер никакъв. Как се балансира такава система не искам и да знам.
  • 4 Вервайте

    2 0 Отговор
    Кога е много арно не е на арно !
  • 5 Гост

    9 1 Отговор
    По обяд има свръхпроизводството от фотоволтаици за няколко часа,през останалото време се компенсира недостига с внос.
  • 6 Истината

    3 2 Отговор
    ТОВD ЛИ ТИ НАРЕДИХА ДА КАЗВАШ? МОЖЕБИ ЗАРАДИ ПОСТА НА КОЙТО СИ!!
  • 7 25 % повишаване на цената на тока

    8 2 Отговор
    Такава ще е сметката след премахването на нощната енергия от 1 юли . . .
  • 8 Действащ енергетик

    2 1 Отговор
    Айде и този циври,дай ги на ЕСО Инженеринг те ще оправят АЧР,много са добри.
  • 9 за първи път говори

    6 0 Отговор
    Кой ли го е провокирал . Ясно е за лъжите как 4 милиона стари коли ще отидат на скраб и как новички електрически 4 милиона ще ги сменят . Ще дадат на 1 милион семейства с електрички мощност да си ги зареждат по цял ден . Това и Турска не може да си позволи . Защо са тези лъжи . Защо е този рекет бе .
  • 10 факуса

    5 0 Отговор
    що преди тъпата борса нямаше сривове и нелоялни търговци,всичко измислено от запада се оказва вредно,нацвъкаха едни посредници за печалби и сега сривове
  • 11 Чочо

    4 1 Отговор
    Но е скъпа за нашите стандарти.
    То и инфлацията била малка,ама в магазина,като плащам виждам как парите(разбирай заплата,която ТЕ ми повишили)....се топи!!!!
  • 12 Перо

    5 1 Отговор
    Абсолютен хаос в електроенергийната система! В един столичен квартал, преди няколко дни, нямаше ток повече от 10,5 часа, без да има никакви проблеми с времето!
  • 13 българина

    6 1 Отговор
    Ами ако е в добро, кое налага увеличение с 24 пр от 1 юли? истината е, надувате цените, за да се изплати по бързо бъдещата американска инвестиция в двата реактора. . затова ежегодно тока ше скача с по 10 пр следващите 10 г . все пак 50 млрд долара, което е половината на бвп на България, трябва да се изплатят
  • 14 Димитър

    1 1 Отговор
    55000 МЕГАВАТЧАСА в денонощие !?!? Машаллаааа.....
  • 15 Така е

    2 1 Отговор
    Тя е СЛЕД срив и горе долу, криво ляво е закрепено положението, с обещания за много внос отвън, а бяхме износители
  • 16 ЕСО Ангелин Цачев!! Енергийната мафия

    4 1 Отговор
    ви върти на шиш!! В тоя, Опратор сте само Марионетки! Къде отиде Разликата между Износа и вноса 55 мг ват часа на денонощие износ, сега 10-15 мгват часа внос на Денинощие)?? КЕВР са ОПГ "рабитят"в Синхрон с Енергийната мафия!! Не очаквайте от Иван Иванов да Разследва нещо Пълнят им сметките в Овшорките Яко!!! Полиция, Прокуратура, ДАНС Следствие"ни чули ни видяли" те Винаги нищо не знаят!! А 900мил Глоба, платена от Данакоплатците е НИЩО!!??? Врътките на Енергийната Мафия се плащат от Народа!!
  • 17 некаф селяк

    0 1 Отговор
    Да, затова при един малък снежец и половин България остана без ток за часове, а на места и за дни защото системата е добра :Д
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 До 15. 55 гига ват часа

    1 0 Отговор
    10 - 15 Гига ват часа. Корекция!
  • 20 Действащ енергетик

    2 0 Отговор
    Бат Ваньо,КЕВР,10 години,по 12 месеца,по 8000 лв = 960 000 лв Боли лого дъртия.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове