Last news in Fakti

20 Януари, 2014 16:01 1 136 0

ГЕРБ: Има безвластие, липса на контрол и пълно „разгащване“

  • десислава атанасова-
  • пламен нунев-
  • герб-
  • орешарски-
  • здравеопазването-
  • мвр-
  • андреева

Десислава Атанасова и Пламен Нунев коментираха сферата на здравеопазването и МВР при сегашното управелние

ГЕРБ: Има безвластие, липса на контрол и пълно „разгащване“ - 1
Снимка: ГЕРБ - Русе

„Колкото и отчети за изпълненото през тези 7 месеца на управление на „експертното“ правителство на Орешарски да има, не само у нас - единствената парламентарно представена опозиция, но и у всички граждани остава усещането, че това правителство не се справя с нито една тема“. Това заяви днес на пресконференция в Русе народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, която посочи, че дори в последните часове и по темата външна политика има сериозен скандал.

„Не само този скандал, но и тези около професионалното и политическото ръководство на МВР нямат отговор на въпросите за подслушването, кой го контролира, както и кой следва да разкрива подобни престъпления спрямо лидери на опозицията“, посочи Атанасова.

По думите на бившия здравен министър в кабинета на Бойко Борисов, в петък е представен формално отчет на правителството за свършеното, като написаното в него са само добри пожелания за бъдещи периоди. „Това важи и за сектора на здравеопазването“, отбеляза Атанасова. „Вероятно за първи път министър Андреева е написала някакъв документ относно дейността на Министерство на здравеопазването. За 7 месеца управление няма един проектозакон, който да е внесен от това управление на МЗ. Няма стъпки и мерки по важни и заявени от правителството приоритети“, посочи народният представител.

„По отношение майчиното и детското здравеопазване се стигна дотам, че майки на деца с тежки заболявания пишат писма и ги публикуват в социалните мрежи, като обръщат внимание върху драматичен факт. Пълно безхаберие и бюрокрация цари след назначението на новия директор на Фонда за лечение на деца в чужбина. Децата чакат експертни становища повече от месец – нещо, което никога не се е случвало по време на предишното управление на този фонд. Това не е ставало при който и да е министър на ГЕРБ, откакто го има този фонд“, коментира Атанасова.

„В скалъпения отчет са посочени като изпълнени ангажименти подкрепата и разкриването на болниците в малките населени места“, посочи Атанасова, като даде пример с неоткритата още болница в Девин. Въпреки поетите ангажименти от министър-председателя, министъра на финансите и министъра на здравеопазването болницата да заработи още през ноември, то в края на януари 2014 г. тя все още не функционира.

„По-сериозен е проблемът, че Общинският съвет в Девин е решил да се назначи директор със заплата 1500 лева въпреки липсата на лечебно заведение. Това е класически пример за източване на общински бюджет, като в същото време болницата има задължения за над 2 млн. лева по време на управлението на БСП и ДПС. Няма и национална здравна стратегия. Тя обаче е в основата на предвиждането на финансиране за новия програмен период до 2020 г. Брюксел „удари шамар“ на министър Андреева и цялото правителство, защото изпратеното там е окачествено като обтекаеми изречения и нищо конкретно“, посочи Атанасова.

Според нея друг сериозен проблем е, че няма никакво решение за здравнонеосигурените пациенти. „Няма мерки за кадровото обезпечение не само в малките населени места и в общинските и областни болници. Няма стратегия за лекарствената политика, а само нахвърляни мерки. През последните дни представители на фармацевтичния бранш и пациентски организации се опълчиха срещу прилагането на административни мерки, без да има реален диалог и обществен консенсус“, допълни Атанасова. Тя обобщи, че ситуацията във всички останали секторни политики е същата.

„Има безвластие, липса на контрол и пълно „разгащване“ на криминалния контингент. Българските полицаи работят в трудна и тежка обстановка. Това, че не им се удава да разкриват извършените престъпления до голяма степен е управленски проблем на ръководството на Министерството на вътрешните работи“, заяви от своя страна народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев.

„Съществува или некомпетентно, или некачествено управление на цял комплекс от дейности – обучение, подготовка, преквалификация, тактическо управление на конкретни операции. За кратко време бяха „обезглавени“ почти всички областни дирекции на МВР, като си отидоха кадърни качествени ръководители на полицията“, добави депутатът.

Той даде пример с промените в ръководната структура на ОД на МВР – Русе в края на миналата година. „Криминалните сектори и групите за охрана на обществения ред са обезлюдени, защото полицаите са или пред сградата на Народното събрание, или пазят българо-турската граница. Ако се направи една снимка на оперативната обстановка в страната и региона, се вижда, че са извършени много тежки престъпления и то в началото на годината“, посочи Нунев.

Той отбеляза, че или полицията е безсилна, или има нареждане да не се намесва, или е забравила за превенцията и пресичането на криминалните престъпления.

„Анализите на експерти по темата сигурност сочат, че регистрираните престъпления са около 140 хиляди, т. е. по 12 000 на месец, по 400 дневно, по 17 на час или по около 3 на всеки 10 минути. Анализът на латентната престъпност показва, че годишно се извършват между 300 и 600 хил. престъпления, или криминалният контингент извършва по 1 или 2 престъпления в минута. В същото време голяма част от българските граждани не заявяват престъпленията“, допълни Нунев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове