Last news in Fakti

13 Март, 2024 14:34 5 129 72

Най-голямата ни инвестиция от 1990 г. насам: 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" по план трябва да са готови до 2035 г.

  • аец-
  • инвестиции

За сравнение - проектът за АЕЦ “Белене” се роди, живя и умря за период от близо 30 години

Най-голямата ни инвестиция от 1990 г. насам: 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" по план трябва да са готови до 2035 г. - 1

Ако всичко върви по план, 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” трябва да е готов до 2033-2035 г., малко по-късно и 8-ми. Но строителството на ядрени блокове не е като на газопроводи – продължава по-дълго, струва по-скъпо и изисква значителен човешки ресурс. JТова анализира в euractiv.bg Емилия Милчева.

Българските управляващи взеха решение за най-голямата инвестиция в най-новата история – изграждане на два нови блока на площадката на атомната централа, за рекордно кратко време. Проектът за АЕЦ “Белене” се роди, живя и умря за период от близо 30 години.

Новите блокове за АЕЦ “Козлодуй” имаха късмет. Идеята за тях се появи през 2012 г., когато парламентът даде принципно съгласие за изграждане на нова ядрена мощност на територията на сегашната централа до януари 2024 г., когато 49-ото Народно събрание утвърди решение за 7-ми и 8-ми блок с технология АР1000.

Решението изненада – нито законът го изисква, нито парламентарният контрол е необходим от гледна точка на оперативната работа, коментира за Euractiv председателят на Института по енергиен мениджмънт (ИЕМ) Славчо Нейков. Той смята, че управляващите дължат информация на обществото защо е било необходимо това бързане за новите мощности, след като законът за ядрената енергетика дава право за решения на изпълнителната, не на законодателната власт. Според Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) парламентарната санкция е, за да се избегне отговорност.

Депутатите одобриха изграждането на двата нови блока с технология на “Уестингхаус”, без да е приета енергийна стратегия и да е отчетено развитието на съседните на България енергийни пазари. Но парламентът е активен съучастник в процеса още когато през януари 2023 г. задължи правителството да преговаря със САЩ за сключването на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ “Козлодуй” именно с технологията AP1000.

Бързината, с която бе раздвижен проектът, откакто управлява правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, не отменя търсенето на отговори за два от важните въпроси – за необходимия финансов и човешки ресурс.

Финансовата схема

В края на март ще стане известна цената на проекта и на тока от него. Към момента е ясно, че до 25-30% от разходите ще са за сметка на държавата, а останалата част от финансирането ще се осигури чрез заеми (от държавната енергетика, б.а.).

Въпреки че за АЕЦ “Белене” държавната гаранция за заемно финансиране беше изключена с решение на парламента за условията за строителство, в интервю през декември зам.-министърът на енергетиката Никола Николов допусна такава за двата блока на “Козлодуй”. Държавната гаранция ще бъде от помощ за набирането на заемен ресурс, казва той.

Енергийният министър определя като крайна цена за новите реактори 25 милиарда лева. Но преобладаващите мнения на експерти са, че те ще надхвърлят 30 милиарда лева. Няма ядрен проект в света, чиято крайна цена да не се е променила. Двама от тях – Славчо Нейков и проф. Валентин Колев от Електротехническия факултет на ТУ-София, изразиха съмнения в икономическата обоснованост на проекта.

Според проф. Колев ще бъде много трудно да се намерят банки, които да финансират проекта и ако това се случи, ще е показател за неговата жизнеспособност.

“Ако приемаме, че ще произвеждаме 15 тераватчаса годишно, при 20 години работа прави 300 тераватчаса. Разделете 35 милиарда лева на 300 и получавате 115 лева/MWh, но това е само инвестицията. Не са включени разходи като горивна компонента и много други, така че цената няма как да стане под 200-250 лева за мегаватчас (100-125 евро, б.а.)”, обяснява проф. Колев, който членува и в Американската асоциация на енергийните инженери. Уверенията на енергийния министър Румен Радев са, че токът от новите блокове на АЕЦ “Козлодуй” ще струва 65 евро/MWh.

При проект за 30-35 милиарда лева няма да е лесно да се осигури и 20% самоучастие, казва проф. Колев. Той припомни проучването на HSBS за АЕЦ “Белене”, според което цената на тока от втора атомна ще е 75 евро/MWh и това е наклонило везните проектът да не се реализира.

Засега няма яснота как ще се изплатят новите ядрени мощности, коментира и Славчо Нейков, според когото реално става дума за повече от 30-40 милиарда лева, които ще плати България. Всяко спиране на работата оскъпява допълнително инвестицията, заявява той.

Наскоро по БНР друг енергиен експерт – Георги Стефанов, също изрази опасения да не се стигне до Белене 2.0 – харчене на пари без краен резултат. “Изграждането на една мощност трябва да се гледа така: колко пари ни трябват, колко пари ще спечелим и след това колко пари ще платим за обезвреждането, когато се затвори АЕЦ-а и за поддържането на ядрените отпадъци”, каза Стефанов.

Базовите мощности

Въпреки изразените съмнения в икономическата целесъобразност на проекта, проф. Колев отбелязва, че до 2047 г., когато ще бъдат изведени от експлоатация 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, България трябва да е изградила заместващи базови мощности. Още по-рано спират и въглищните ТЕЦ до 2035 или 2038 г., тъй като няма как да работят при себестойност 300 лева на мегаватчас.

Според Славчо Нейков обаче на пазара настъпва тотална преоценка на ролята на базовите мощности, която тепърва ще се променя още по начин, който ни е трудно да осмислим.

“Ето ви две причини, поради които тази роля се променя – все повече бизнеси и битови потребители в бъдеще ще разчитат на собствено производство, втората са батериите, където промените са в геометрична прогресия. А да не забравяме и конкуренцията вътре в самата ядрена енергетика между конвенционалните и модулните реактори”.

Решенията за нови базови мощности са като стрелба напосоки без енергийна стратегия, която да ги обоснове с прогнозно потребление, отчитане на развитието на съседните на България пазари, развитието на ВЕИ и водородната икономика и др.

Кадрите

Кой ще строи новите реактори на площадката на АЕЦ “Козлодуй”? Изборът падна върху южнокорейската “Хюндай”, но ситуацията с кадрите в България е много тежка. В България вече почти няма заварчици, а ще правим АЕЦ, казва проф. Валентин Колев.

Ако въпросът с кадрите не бъде решен предварително, проектът ще се оскъпи още, казва и председателят на Института за енергиен мениджмънт. За строителството са необходими поне 300 инженери и до 10 000 души средноквалифицирана работна ръка, но не разполагаме с тях, отбелязва Славчо Нейков.

Слаб е интересът и към специалността “Топлоенергетика и ядрена енергетика” в Техническия университет-София, където кандидатите са не повече от десетина човека – макар това професионално направление да е защитено, което означава, че студентите не плащат семестриални такси и получават стипендии. Изглежда, че освен заварчици, България ще трябва да внася и инженери от чужбина.

За строителството на газопровода “Турски/Балкански поток” руската компания “Газпром” осигури строителите от Русия и Беларус. 150-километровата тръба беше готова за близо година, а в строителството участваха близо 2000 чуждестранни работници. Изграждането на двата реактора на АЕЦ ще отнеме най-малко десетилетие, а заварчици и ядрени инженери с парламентарни решения не се произвеждат.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    40 1 Отговор
    Крайната цена няма да е под 30 милиарда, зелени, на реактор.
  • 2 честен ционист

    49 9 Отговор
    “През 2030 година няма да има нито държава България, нито живи българи!”
  • 3 КОТарАК

    8 21 Отговор
    след влизането ни в ШЕНГЕН , трябва да се борим за първите реактори да влязат в употреба

    Коментиран от #9

  • 4 провинциалист

    51 1 Отговор
    "Депутатите одобриха изграждането на двата нови блока с технология на “Уестингхаус”, без да е приета енергийна стратегия и да е отчетено развитието на съседните на България енергийни пазари." - е това казва всичко.
  • 5 Вълчан войвода

    57 5 Отговор
    Щяхме да имаме ако беше жив бай Тошо. Сега ще видим реактори, колкото видяхме американските самолети
  • 6 Глав

    16 23 Отговор
    Сърбия прави централа с Унгария.Гърция ще внася от Египет.Турция строи две централи.И къде щеше се продава ел.енергията от Белене ако беше готов преди 10 години.

    Коментиран от #37

  • 7 Да,

    36 3 Отговор
    най-голямата е, според днешни цени проектът ще струва 120 милиарда лева, като не се знае изобщо кога ще бъде завършен. България става ядрено сметище. За сравнение Белене 12 милиарда лева, с прибиране на ОЯГ. След година отиваме на борса ток Василев, плюс предложение за премахване нощна тарифа и 7% някаква такса. Зимата 6 месеца без базови мощности сме загинали. През последните 6 месеца постоянно горене на крушки, лунички, трансформатори, в мен ли е проблемът, или е някакво пренатоварване на мрежата фото и перки, или непостоянни напрежения?
  • 8 Хохо Бохо

    12 4 Отговор
    Снощи салонацистките терористи са нападнали Ростовска АЕЦ с дронове.
  • 9 Пха ха ха ха

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Шенген през крив Макрон нема ес нема нато
  • 10 Нури

    4 7 Отговор
    Дано
  • 11 Статистик

    49 2 Отговор
    25 млрд, ама друг път. Уестингхаус снрои такава АЕЦ в щата Джорджия вече 16 години и цената е прескочила $35 млрд. За нас като приятели ще е поне $50 млрд. А в това време "глупавите " унгарци си строят два руски хилядника в Пакш само срещу 8 млрд евро...
  • 12 Дедо ви....

    39 1 Отговор
    Що ли уестингхаус нямат започната и завършена до момента и една АЕЦ за 30 години фалирайки веднаж. Как от 16 милиарда сумата нарастна на 34 милиарда. Само крадат едни пари!?!?!?

    Коментиран от #18

  • 13 сравнявайте жълтопавентици

    42 1 Отговор
    за сравнение 6 блок ана Козлодуй се проектираха и построиха за 10 г без компютри и интернет, без еврофондове още едно сравнение, Руснаците щяха да построят Белене за 3.9 млрд лв, които БМБ каза че били много за гьола, а не за 50 млрд ДОЛАРА , колкото ше струват 7 8 НАКРАЯ! сравнението е с нашето БВП, 100 млрд долара.
  • 14 Ъхъъъъъъ мозък

    12 0 Отговор
    инвестиция дръжки .....
  • 15 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    25 0 Отговор
    А НА БАС ЧЕ НЯМА ДА СА ГОТОВИ И ДО 2040-ТА
  • 16 Ъхъъъъъъ мозък

    15 1 Отговор
    В България вече почти няма заварчици, а ще правим АЕЦ, казва проф. Валентин Колев. То точно български заварчици ще я правят нали ? Пази боже....
  • 17 ХаХа

    23 0 Отговор
    Ма на чертеж ли?
  • 18 ФАЛИРАХА

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дедо ви....":

    НЯКОЛКО ПЪТИ
  • 19 И ядреното отработено гориво

    18 0 Отговор
    У мазето сигурно ще си го слагаме нали ?
  • 20 Сатана Z

    19 0 Отговор
    Т.нар. Инвестиция ше бъде открадната още преди да е започнал идейния проект на Атомната мелница .
    Освен това България не разполага с квалифицирани работници ,нито инженери,нито материална база.Да не говорим за логистика и инфраструктура.
    Абе,лаф да става.До 2035 БГ я я има ,я няма на салфетката.
  • 21 технология на “Уестингхаус”

    22 3 Отговор
    Не съществува реализирана никъде ! Експериментална площадка ли ще ставаме ?

    Коментиран от #29

  • 22 ядреното отработено гориво

    12 1 Отговор
    Никъде в България не можем да съхраняваме. Голяма беля ще стане.
  • 23 Вие нормални ли сте

    22 1 Отговор
    Болни от краварска бесовщина, лъжци и измамници ..кви блокове, йви инвестиции хаха същото като самолетите ви, страйовете и радарите на чертежи , но платени 100% авансово ....тия кравари надминаха всички ало измамници, а ол--ги- фре--ните , окупирали властта тука, хвърлят ли хвърлят милиардите на българите през балконите на БНБ директно в джобовете на Фашингтонските престъпници

    Коментиран от #36

  • 24 Град Симитли

    7 0 Отговор
    Най-малкия внук на Тлъстия Бою,
    като най-млад Премиер ша пререже лентичката!
  • 25 Анонимен

    14 0 Отговор
    Това да не е по схемата с Ф16, плащане сега пък ше има да взимаме след години. Българите на това му викат да чакаш от умрял писмо.
  • 26 Ъхъъъъъъ мозък

    12 1 Отговор
    по план трябва да са готови.... Къв план ? Те Уестингхаус нямат план за 2 години напред даже
  • 27 ⚜️Ентерпрайз архитект⚜️

    17 1 Отговор
    Моля някой колега от форума да ми припомни, кога изобщо нещо е завършено по план в България? Аз лично съм забелязал, че дори и двете дупки на уличката в квартала не са завършени по план! Няколко квадрата км павета не можем да подредим по план! След като една кофа асфалт и няколко павета няма кой да подреди по план, що за мъпет се е захванал да говори за планово завършване на ядрени реактори? От къде ядрени физици , от къде другите незаменими специалисти?
  • 28 ЯЕЦ

    18 2 Отговор
    Първи и втори блок на Белене трябваше да са готови през 1993-та, обаче дойде демокрацията. После се оказа, че не били необходими нови мощности. След затваряне на 1, 2, 3 и 4-ти блок на Козлодуй, преждевременно, проектът се възобнови, обаче дойде тиквата и го обяви за гьол. След като бяха поръчани нови реактори за Белене, проектът пак не беше възобновен. Така че, всички вече дълбоко се съмняват в бъдещи срокове и дати.
  • 29 Варненец

    1 13 Отговор

    До коментар #21 от "технология на “Уестингхаус”":

    Брей не съществува, американските АЕЦ, да не са съвеЦки?

    Коментиран от #39, #48, #57

  • 30 Ако трябва

    10 1 Отговор
    да сме честни, Уестинг фалира, заради проблем в САЩ - там построиха, беше мазало. После мисля са инвестиционни фондове в Уестинг, а изпълнители, проектанти и др. тепърва ще се набират, с или без конкурси не знам. В Китай построиха, там имаше проблеми 20 г. не можаха да стартират, накрая реално подмениха реакторите и тръгна. Чехия категорично отказа и искаше конкурси, имаха проблеми с горивото. А нашите били притиснати, натиснати, изнасилени и прочие. Да се пита човек щом са толкова системно нещастни политиците ни защо напират за власт и не я дават. Отделно като факт при французите 50% си спряха АЕЦ-овете, някакво изтичане. Германците започнаха търговските войни с Франция, будали закриха си АЕЦ-овете и ТЕЦ-овете, изнесоха производства в Китай и САЩ. Прекрасната Финландия за първи път стачки на социално слаби финландци, заради спиране руски ресурси. За първи път тази година България внася ток.
  • 31 Комуновирус

    2 6 Отговор
    Голям проблем със заварчиците. Ако в България ги няма то в Сърбия, Румъния,Северна Македония, Хърватия, Молдова,Словакия,Полша,Чехия има бол. Ей,това да плащаш да саботират със статии някакво начинание в България стана национален спорт.
  • 32 Шъ стане

    2 2 Отговор
    Няма начин да не стане... Разрешението от ЕК сигурно вече е получено.
  • 33 Гост

    7 1 Отговор
    Крепостните селяни нямат право на собственост.
  • 34 Не на Уестингхаус!!!

    10 1 Отговор
    Да не позволяваме кражбата на века!Американците ни заробват завинаги!За какво ни е ток,който не можем да плащаме!
  • 35 Задава се нак Голямото крадене от 1890г

    9 1 Отговор
    Насам! Самолети, Магистрали, Огради всичкото това крадене ще Бледнее пред това, което ще се случи покрай тея реактори!! Жална и майка на Държавата, и Народа!!
  • 36 Дедо ви....

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Вие нормални ли сте":

    Плащането на ефките бе лобизъм, Тръм да приеме Тиквоча!!!!
  • 37 Мало умник

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Глав":

    такъв,АЕЦ се прави за собствени нужди,ако има излишък,тогава се продава в чужбина!Аман от"разбирачи"!
  • 38 Руснаков

    2 6 Отговор
    С вайкане не стават нещата...да се започва 35 год.ще дойде като днес...живот и здраве и ще ги имаме...колко време се загуби с Белене...и накраят...нищо...въздух и вода...
  • 39 Сетих се!

    0 8 Отговор

    До коментар #29 от "Варненец":

    Защо всички държави,в които има съвеЦки АЕЦ -овe, ca бедни държави?!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 След чао Газпром.

    0 9 Отговор
    Чао Росатом .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 усс.ран русофил

    0 4 Отговор
    Аз съм силно възмутен!
  • 44 Никой

    5 2 Отговор
    Само в България изисква повече време,повече човешки ресурс и пр. повече измишльотини ,свързани с повече пари естествено. Да, не става за две-три години, но не и за двадесет или тридесет. Хората строят ядрени централи, у нас все нещо не става, все нещо не е наред.....политическия матрял е калпав,много калпав .
  • 45 Надарен

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Членестия":

    Няма,ли кво да ядеш?
  • 46 Бмх

    4 3 Отговор
    На вниманието на неукото простолюдие само ще кажа, че до 2032г няма да има нито кравария нито Европа.

    Коментиран от #50

  • 47 Азззззззз

    5 2 Отговор
    Цената над 35 милиарда лева да бъде платена от депутатите, които гласуваха тая простотия!
  • 48 И горивото уник в САЩ даже

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Варненец":

    е съвеЦко
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Бмх":

    Така ли открехнатият...и от къде ги вадиш тези бисери...от 00 ли
  • 51 До: Защо са бедни с АЕЦ

    6 2 Отговор
    За първи път видях германци на опашки за социални помощи. За първи път видях протестиращи финланци срещу бедността. Във Франция и Полша редовни протести срещу данъците и украинската конкуренция зърно, захар. В Хърватия медиите мълчат за безумната инфлация, чак Правителството се намеси и сложи таван на цени на над 30 стоки от малка потребителска кошница.В Британия всяка година от студ загиват в домовете си между 14 и 30 000 британци, чак ЕРП-тата им се смилиха и им даваха безплатно ел. одеала. Там са си ограничили ток чрез временни карти, слагаш картата вариш кафето, но ток е по-скъп.Доста българи мислят да се отказват от ЕРП-та, кой дърва, кой свещи, кой фото по къщите.

    Коментиран от #54

  • 52 Сетих се.

    1 5 Отговор
    Абе бай Тошо ,комунистите и сесесре що не построиха Белене.М?Парите,ли бяха свършилиили ги окрадоха?

    Коментиран от #63

  • 53 СЛАВА НА РУСИЯ

    8 1 Отговор
    С Парите на българите ще бъдат построени тези американски централи и след това американците ще продават тока на българите като най-скъп и ще го изнасят за другите държави евтино
  • 54 Спри да гледаш

    0 3 Отговор

    До коментар #51 от "До: Защо са бедни с АЕЦ":

    Симонян и скабеева.

    Коментиран от #62, #72

  • 55 Бонев

    6 3 Отговор
    Колкото получихме Ф 16...
    Никога няма да е готов 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй НО ще плащаме като последни идиоти на САЩ.
    Нали сме тяхна колония.
  • 56 ИНЖ1

    4 4 Отговор
    Щом като няма да използваме руските "самовари", настъпи голяма трагедия!!! Откъде ще вземем заварчици и инженери??? Ами ако се предложат дори условия - ще се намерят!!!
  • 57 койчо от койнаре

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Варненец":

    Ще трябва да те разочаровам подкаблучник , реакторите са Хюндай !!
  • 58 До:спри да гледаш

    3 0 Отговор
    Ние спряхме да ги гледаме, лошото е че всичко го дават по ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ френски, немски, полски, английски, финландски, американски. Какво да направя, сега и Западните медии ли ще цензурирате?
  • 59 Леле,мале

    1 5 Отговор
    Червените "труба...дури" яко са насядали на компа да предричат катаклизми и мизерии за Европа и Америка. Като гледам по площади и арени как се забавляват след ковида добре изглеждащи старци над 80 години, весели младежи,как пълнят стадионите уж умиращи с хиляди британци от студ и ми става смешно. Дано по-простите хорица не им се връзват на лъжите ала Костя Копейкин.
  • 60 Боклуците на Боклука

    3 1 Отговор
    Най-голямата инвестиция на България от 1990 година насам е в шайките на ДПС, БСП, ГЕРБ-СДС, НДСВ,ПП-ДБ и всички останали партийки,които завлякаха държавата с над 100 милиарда €.
  • 61 Асен

    8 0 Отговор
    Ако останат живи българи!! Продажници подарихте на окраинските фашисти реактори,закрихте Белене, сега сте натиснати от алчните американци да ни ограбят в милиарди и чакайте малоумни идиоти!! Гледайте Турция,Унгария строят АЕЦ руснаците ,а нашият ток поскъпва и внасяме!! Съд за родоотстъпниците!!
  • 62 tъп-anar, това го пише

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Спри да гледаш":

    в английските вестници бе!
  • 63 Мало0умен,малко неща

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Сетих се.":

    ли построиха?
    По тая логика можеш да кажеш - "Ми що не изратиха човек на Луната".
    Е, поне изпратиха в космоса, с това ще си и останем.
    Или и ти като Бойко "Ми ако е могло, комунистите да са го направили".
    Егати и плевенското гувядо си.
  • 64 00001

    0 4 Отговор
    50 % Българската икономика работи на черно, 80% от парите на държавните търгове отиват в джобовете на Държавните чиновници които са администратори на държавните търгове и в покровителствуващите ги политици в НС, Има достатъчно пари в България за да се платят тези реактори, само желание да има и да се иска. Цената на Реакторите ше зависят от Българските фирми, работници и доставчици на материали, колкото повече си надуят цените толкова по-скъпи ще са централите. Централите АП 1000 в САЩ се строят от 2013 , и сега и двете са включени в електро преносната мрежа.
  • 65 1кВтп солар

    1 2 Отговор
    да струва 1000лв, 1МВтп е 1млн., 1ГВтп е 1млрд. лв. - колкото е реактора от 1000МВт. До 20млрд. колкото ще струва реактора могат да се произведат 10ГВтп солари и за още 10млрд. ПАВЕЦ, батерии, станции за получаване на зелен водород. 1ГВт ядрен реактор произвежда 8ТВтч електроенергия, а един солар 1ГВтп - 1,3ТВтч. което означава, че 6-7ГВтп солари произвеждат колкото 1ГВт ядрен реактор. Някой щурчо ще каже - А какво ще чиниш ти зимъска? През зимата ще се ползват ПАВЕЦ, ВЕЦ с икономисаната вода през лятото и ТЕЦ на произведения през лятото зелен водород. Сложно е наистина и хич не е евтино, но има едно голямо предимство - няма радиоактивни отпадъци за вечно съхранение, задължителен демонтаж на реактора след като му изтече срока на работа. Инфраструктурата за изграждане на соларите се запазва и след техния срок на годност(20г.) или те се подменят в процеса на работа със същите евентуално по-евтини и по-ефективни.

    Коментиран от #71

  • 66 Знайко

    4 0 Отговор
    Е, щом Милчева пише статия за АЕЦ съм спокоен. Тая разбира от всичко. Журналята на Сорос са така :))

    Апропо, за Белене същите тези главчовци обясняваха, как 5 млрд евро са грешни пари и не може да ги избием десетилетия, загробване с дългове поколенита... Сега над 30-40 млрд лв ги дават все едно бълха ги ухапала. Щом ги даваме на американци, може...

    И да кажем, параметрите все още не са ясни...цената само ще расте. Комисионерите се наредиха. През носа ще ни излезе.
  • 67 Слав Караславов

    4 0 Отговор
    Изпуснахме питомното- за да гоним дивото. Такава е продажната политика на нашите управляващи. Чехите и Унгарците имат много повече основание от нас да мразят руснаците , но не се отказват от търговията с тях, когато не се нарушават интересите им. Нашите продажници са готови да служат на янките берприкословно срещу националните ни интереси. Това не е ли престъпление или какво , истинско дупедавство.
  • 68 Киро брейка

    1 0 Отговор
    Раздавам пениси за да се задоволят нуждите на лгптд+++
  • 69 Баба костенурка.

    2 0 Отговор
    Добре че съм костенурка,та внуците ми да доживеят да ползват ток от 7 и 8 блок на
    АЕЦ-Козлодуй!
  • 70 Атом

    1 0 Отговор
    За ваше съжаление, проектът Белене е още жив, а проектът Уестингхаус е роден мъртъв, защото е заченат в грях!!!
  • 71 Алооо

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "1кВтп солар":

    ,Соларис,,
    Вие да не сте Станислав Лем , ако знаеш кой е .
  • 72 Не ма па ти

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Спри да гледаш":

    Урсула и онзи пияния .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове