Last news in Fakti

13 Март, 2024 16:11 2 257 9

Само няколко блока в България са били класирани за саниране

  • блокове-
  • саниране

Министерството е в процес на търсене на допълнителни решения за резервния списък, а и народните представители също се интересували от това да се намери решение за тях

Само няколко блока в България са били класирани за саниране - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Заради подадените жалби от Сдруженията на собствениците на неодобрените проекти в първия етап на процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е извършило и ръчна оценка на машинната, каза в Кърджали заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева.

Тя обясни, че наистина са открити технически грешки, непълноти, документални особености, които не са били забелязани на първия етап, но в единични случаи и само няколко блока в България са се оказали класирани след жалба.

Припомня ме, че класирането за саниране на многофамилните жилища предизвика реакции в региони на страната, заради големия брой неодобрени проекти, сред които и Кърджали, където от 43 проекта едва осем бяха определени да получат финансиране.

Заместник-министър Бонева каза още, че министерството е в процес на търсене на допълнителни решения за резервния списък, а и народните представители също се интересували от това да се намери решение за тях.

„Мисля, че скоро и парламентът ще ни задължи да го направим, но и без да го направят, ние се чувстваме длъжни. Например с Фонд за справедлив преход, част от българските общини имат вече достъп до средства от зелената сделка. Там също ще има саниране“, коментира Бонева.

Тя посъветва Сдруженията на собствениците ако не са от регион, засегнат от намаленото производство на въглища и използването им в електропроизводството като Перник, Кюстендил и Стара Загора, да се включат в схемата 80/20 (Етап II на процедурата, който е с 20 процента самоучастие) и да не чакат. Заместник-министърът допълни, че самофинансирането действително е трудно за част от гражданите, но това е инвестиция, която в бъдеще ще им спести средства и ще повиши стойността на техния имот. И подчерта, че се мисли и за енергийно бедните граждани. За тях е създадена специална наредба за бъдеща подкрепа, но трябва да се изчака IT система, която да може да проверява точно кои граждани са енергийно бедни.

Заместник-министър Ангелина Бонева бе в Кърджали като гост и участник в национална конференция на Българската асоциация за паркиране и градска мобилност, която продължава и утре в родопския град.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма пари в бюджета

    3 1 Отговор
    да стоят грозни и с парно . хахаха
  • 2 Иво

    13 1 Отговор
    Поредната измама ,взеха ни по две вноски за проектанти ,а сега върнете парите ни измамници !!

    Коментиран от #7

  • 3 Да кажа

    7 0 Отговор
    Дъщеря ми санира седем стени(апартамент 120 кв.м) за 7 000 лева.Как така апартамент от 60 кв.м,самоучастие от 20% ще е 6 000 лева.Повечето хора са си сменили дограмата,това ще се приспадне ли.Други мои приятелки казват ние сме си санирали и отказваме да участваме.Пак ще настъпи голям хаос.

    Коментиран от #6

  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    8 0 Отговор
    Тия които се хванат на въдицата 80/20 голям рев ще реват....само стойте та гледайте!
  • 5 Истината:

    7 0 Отговор
    ПсевдоСанитането беше Голямото Кр@дене на борисоФ
  • 6 и аз ще кажа

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да кажа":

    Санирането не е само топлоизолация. Решението за кандидатстване е на цялата етажна собственост и твоите индивидуални претенции трябва да са насочени към нея. Моят блок е класиран и дотук сме дали средно по 450 лева на апартамент за обследване. Дограмата ми е сменена, но е вече на 20 години и няма да е лошо да се поднови.
  • 7 Какво са ти проектирали, колега?

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иво":

    При мен всичко е включено и не плащаме.

    Коментиран от #9

  • 8 Да, бе

    2 0 Отговор
    Не е само проблема в самофинансирането, а и в нереалната цена на тая схема. Другият въпрос, че държавата дава до 80 процента, ама 50,60 или колкото и дойде на сърце. И основният въпрос:как за едни е безплатно, а за други не... Туй не е държава, даже от средновековието.
  • 9 Изготвянето на

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Какво са ти проектирали, колега?":

    технически паспорт за сгради, които нямат такъв, се заплаща за сметка на етажната собственост. Няма да забравя как баща ми ми повтаряше - недей да плащаш, всичко е една лъжа, но аз, вярвайки наивно, изгърмях едни бързи 600 лева. Сега ми го натяква при всеки възможен момент, а всички съседи псуват непрекъснато. Дори не беше включен нашия блок в списъка, а идентичен съседен блок беше напълно саниран и нямаше никаква разумна причина да не ни одобрят. Но в държавата България много неща не подлежат на логика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове