Last news in Fakti

13 Март, 2024 19:39 1 035 18

Министър Хинков: Най-правилният ход е да се оттегля

  • христо хинков-
  • лекарства

Много ми беше трудно да разбера защо изчезват лекарствата от аптечната мрежа. Има голям натиск при реекспорта на лекарствата. Това може да се види през програмата за проследяване СЕСПА, която обаче не работи

Министър Хинков: Най-правилният ход е да се оттегля - 1

Не съжалявам за решението си да се оттегля. Смятам, че това беше най-правилният ход. По този начин отварям възможността друг да продължи щафетата на това, което започнахме. В такива случаи човек малко се изчерпва, създава си личностни отношения на неприязън, три пъти ми искаха оставката. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Христо Хинков в предаването „Лице в лице” по БТВ.

По думите му трябва да се продължат линиите на здравна политика, които са били заложени: Законът за лечебните заведения, Законът за лекарствените продукти, подзаконови нормативни актове, да се продължи политиката, за да може да се осигурят лекарства за хората. „Подготвяме цялостен пакет от мерки за проследяване на лекарствата в аптечната мрежа”, добави той.

„Много ми беше трудно да разбера защо изчезват лекарствата от аптечната мрежа. Има голям натиск при реекспорта на лекарствата. Това може да се види през програмата за проследяване СЕСПА, която обаче не работи. В момента се работи по това системата да бъде надградена. Това ще стане с приемането на Закона за лекарствените продукти”, поясни проф. Хинков.

"Система за централизирани доставки на онколекарства ще бъде по нови критерии и ще обхване около 200 лечебни заведения", стана ясно от думите на министъра. Частните заведения ще могат да купуват на каквато цена искат. Откривам лобизъм, който трудно се преодолява на ниво парламент, смятам, че депутатите са в дълг пред населението. Частните болници трябва да имат един и същи режим, както държавните болници, категоричен бе той. "Създаде се двоен режим, както за болниците, така и за частните, които могат да си определят други цени. Аз съм сам в тази битка", призна той.

"409 са лекарствата, които ще са безплатни за хората със сърдечносъдови заболявания, а 51 са групите лекарства. Те засягат около 650 хил. души. Смъртността продължава да е най-висока в Европейския съюз", поясни здравният министър.

„Детската болница се движи в график. Очакваме на 20-ти окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията за определен търг. Този търг е за събаряне на едни сгради в Горна Баня, след което да се освободи терен”, обясни проф. Христо Хинков.

На въпрос дали медицинският хеликоптер лети, той каза: "хеликоптерът лети, нали е дошъл от Италия до България, значи лети. Досега не е спасил човешки живот, защото не е имало такава ситуация. Подсигурили сме екипи, готови да летят. Това е система, не става въпрос за една летателна машина. Тя ще бъде годна за летене, създаваме система за спешна въздушна помощ", каза проф. Хинков. Това, за което отговарям аз, е свършено, категоричен бе министърът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    9 4 Отговор
    Вот Ета правилна!

    Коментиран от #9

  • 2 Тегли

    7 1 Отговор
    им и една м@йна....
  • 3 Най - разумния

    14 1 Отговор
    Кой може да издържи в гнездото на осите и да се бори с вятърни мелници ? Щом Ботокса крадлив , закичили го с " професор" не е в затвора , а е депутат , както и много от шайката , за какво говорим ?
  • 4 Ако..

    9 2 Отговор
    Някой министър на здравеопазването се опита да промени нещо в здравеопазването,на секундата е смачкан от бялата и фармацефтичната мафия.С тях никой не може да се пребори,много са богати и купуват всичко и всеки.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Баце

    6 2 Отговор
    Най-голямата мафия, с най-големи кражби и то с бюджетни пари е точно сферата на т.нар. "здравеопазване"!!!
    Бездънна яма, кална, аморална, безкрупулна, нечовешка краде се от живота на деца, болни, възрастни, там плюскат най-големите отрепки на човешкия род, тези който в едни недалечни времена обитаваха Белене, Скравена, Ловеч.
    Всяка година в тази "черна дупка" на нечовечността потъват и изчезват около 4 млрд. лева и какво имаме насреща? - СМЪРТ, БОЛКА, БЕЗНАДЕЖДНОСТ!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ломския

    4 1 Отговор
    Внезапно почина вицепрезидентът на "Лукойл"

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Прав е

    5 1 Отговор
    Читав лекар на това министерство за дълго време не се е задържал.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 хммм

    7 2 Отговор
    Ти и без това не си много нужен.
  • 13 Да, бе

    4 1 Отговор
    Умен мъж няма да се захване с такава работа, но тоя е доста далеч от дефиницията... С една дума що си тръгва, като не е трябвало да идва.. Хубава политика, ама българска.
  • 14 Красимир Петров

    2 1 Отговор
    Беше поредната кукла на конци
  • 15 Буквоядец

    2 0 Отговор
    Когато и да си подаде оставката е късно!
  • 16 така така

    1 0 Отговор
    Oттегли се и не се показвай повече!
  • 17 Какво сте започнали?

    0 0 Отговор
    Какво сте започнали? в Параграф 2 и Параграф 4 от ПРЕХОДНИТЕ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ към Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето (ДВ, бр. 18 от 2018 г., в сила от 27.02.2018 г.) е регламентирано:

    „ 2. (1) В срок до два месеца от влизането в сила на този закон специализираните състави на НЕЛК се привеждат в съответствие с изискванията на този закон.
    (2) Започналите и неприключилите до влизането в сила на този закон процедури по
    извършване на медицинска експертиза от специализираните състави на НЕЛК се довършват по реда на този закон. Сега е 2024 година? И не сте направили НИЩО! Какво сте започнали? Явно Пр--ъдят--а Мирише от далече!

    Коментиран от #18

  • 18 А ето какво пише в параграф 4

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Какво сте започнали?":

    А ето какво пише в параграф 4: " 4. В срок до два месеца от влизането в сила на този закон подзаконовите нормативни актове се привеждат в съответствие с изискванията на този закон.“ … и.... Какво си направил ти бе ТЕЛЕ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове