Last news in Fakti

14 Март, 2024 10:11 669 18

Марияна Евтимова: Отричане на домашното насилие от жертвите е реакция на безпомощност

  • домашно насилие-
  • превенция

Трябва да има външна намеса, за да може едно такова лице да излезе от ситуацията на насилие, смята представитеката на фондация П.У.Л.С.

Марияна Евтимова: Отричане на домашното насилие от жертвите е реакция на безпомощност - 1

"Темата за домашното насилие винаги е била актуална. Хубавото е, че се говори все повече, обществото е все по-чувствително и реагира". Това каза пред БНР Марияна Евтимова от Фондация П.У.Л.С., която от години се занимава с проблема и подкрепя жертви на насилие.

По думите ѝ обаче говоренето по въпроса трябва да бъде и с разбиране за това какво преживяват хората, които са в такава ситуация:

"Пострадалите от домашно насилие преживяват много емоции, те са много объркани, като едновременно преобладават чувства като срам, вина, безпомощност, безизходност от ситуацията. Много пъти това са хора в някаква изолация, някаква форма на зависимост, най-често икономическа. В редица случаи са и хора, които са свикнали да живеят в насилие и го приемат като норма. Затова е много трудно да реагират".

Отричането е реакцията на безпомощност, подчерта Евтимова. Според нея хора в такава ситуация често не виждат друга перспектива пред себе си и предпочитат да останат в тази обстановка. По думите ѝ е много трудно да се излезе от такава обстановка сам. Трябва да има координиран отговор на цялото общество, организациите в тази сфера и държавата, категорична бе тя:

"Трябва да има външна намеса, за да може едно такова лице да излезе от ситуацията на насилие".

Когато обаче се стигне до намеса и интервенция, вече много са закъснели каквито и да било действия, изказа мнението си Марияна Евтимова.

Според нея силата е в превенцията. Трябва да има програми в училищата и детските градини, смята тя и обясни, че още от ранен етап децата трябва да се възпитават в това да пазят своите лични граници, за да не попадат в живот с насилие.

Има алтернатива, могат да излязат от тази ситуация и да живеят като пълноценни и свободни граждани, категорична бе Марияна Евтимова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Седящият Бик

    0 1 Отговор
    Червения войн е показал ясно на своята избраница своите чувства, обаче малката немита щерка го е предала на шарифите с Опел Астра-син буркан. Сега като излиза ще я праща у интернат да са научи друг път че белите хора нямат никаква работа в делата на червения воин. Сега за пред шарифите, ще риве ща казва колко много я обича и ща го пускат. И щом шарифите си тръгнат и са скрият зад завоя, колоната, Азис и Софка на газ, и продължава боя.
  • 2 честен ционист

    6 3 Отговор
    Ганчо насилникът е виновен по презумпция, без значение Ганка дали отрича, или не.
  • 3 Еее...

    11 3 Отговор
    Жертва на домашно насилие са предимно мъжете ! Макар и вербално ! Но ежедневното вербално насилие е много по опасно , от епизодичното физическо ! Затова може да видите купища жени вдовици , които са уморили мъжете си ! Това е правило , мъж вдовец , е изключение !

    Коментиран от #18

  • 4 Външна намеса?

    8 2 Отговор
    Който яде бой и не си тръгва е или мазохист, или използвач. Човек без капка достойнство и без обич към децата си остава до насилника. Нпо-тата за пари ще се наврат между шамарите или ще намерят насилие, където го няма, това са циреи и лапачи.

    Коментиран от #5, #8

  • 5 честен ционист

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "Външна намеса?":

    Не е въпрос за пари, а за сигурността и спокойствието на децата ви, които само грижата и закрилата на държавата може да осигури.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Лиза Мишпека

    4 0 Отговор
    Козарите ще ви оправят.

    Коментиран от #16

  • 8 ддд

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Външна намеса?":

    Не е точно така. На тези хора им е промиван мозъка с години. Обикновенно насилниците са много манипулативни. За тях това става нормален начин на живот. Като ежедневие. За съжаление трябва външен фактор и много много говорене и помощ за да осъзнаят че имат проблем. Говоря го от първо лице.

    Коментиран от #10

  • 9 Криворазбрана грижа

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Грижата и закрилата са право и задължение на родителите. Насилието няма място в семейството. Там, където го има, вече няма семейство. Държавата е институция, която няма място в семейството, увеличаване на чиновниците с "грижи" само увеличава финансовата тежест за българина и семействата.
  • 10 Достойнството се възпитава

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "ддд":

    Много бой си яла за да ти дойде акъла.

    Коментиран от #13

  • 11 Грантаджиев соросоид

    5 0 Отговор
    Я стойте по-далече от децата ни!
    Псевдо експерти от псевдо университети ще зомбират децата още от малки да станат умнокрасиви.
    Мигранти могат да се снимат как бият наши деца на Витошка, ама понеже не е "домашно насилие" никой нищо не прави. А я си накарал детето да си измие чинията и да си напише домашните и хоп - вече си домашен насилник и му нарушаваш правата.
  • 12 Факт

    3 0 Отговор
    "Много пъти това са хора в някаква изолация, някаква форма на зависимост, най-често икономическа"... безработни, мърляви и мързеливи шаврантии
  • 13 Мда

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Достойнството се възпитава":

    право в десятката
  • 14 Някой

    4 0 Отговор
    Крайно време е в бг наказателния кодекс да се въведат степени за убийствата и за насилието. Не може да се приравнява шофьор неумишлен убиец на умишления изнасилвач убиец.Трябва да се наказва всяко насилие, държавата трябва да е безкомпромисна.

    България има проблем с насилието генерално, домашното е само честен случай.

    За мен е много просто, домашно насилие има само когато насилника и жертвите живеят под един покрив. Не се изчерпва само с жени, трябва да цъдат включени и деца, баби, мъже, дядовци ... Когато насилка мъж и жертвата жена не живеят под един покрив, не е домашно, а е сексуално насилие. Към него също трябва да се въведат сериозни наказания.
  • 15 Мъдрият

    7 0 Отговор
    Какво разбирате под домашното насилие?

    Ако е мъжът да бие жена си - тук съм съгласен, че това не е редно! (Въпреки, че много жени са си за бой принципно!)))

    А да шляпнеш детето си по д-то, когато не те слуша умишлено и се инати, и се гевези, и се тръшка по земята - ТОВА НЕ Е домашното насилие! Това е ВЪЗПИТАНИЕ! И е част от родителските задължения - да възпита добре детето си!

    Да не ме разберете грешно - аз не съм привърженик на боя за щяло и нещяло! Напротив!

    Смятам, че бой е необходим само първия път, когато детето прояви умишлено непослушание - да му вземеш страха(така да се каже) - говоря за бой по д-то. Аз така съм постъпвал с моите деца - и те имаха страх и респект от мен(дори и досега имат, въпреки че са вече големи) и след това вече ме слушаха за всичко до 19 годишни.

    А тия съвременни западняшки либерастки теорийки - че трябва да оставиш детето да си прави каквото си иска и да ти се качи на главата, а ти само да му ръкопляскаш - се снимайте с тях! И после децата ви като станат наркомани и дебили - не се чудете, защо е станало така! Вие сами сте си го направили!

    Така че моето възпитание беше строго, но с много любов! И това правилното, защото е изпитано с хилядолетия и работи!

    А тия съвременни западняшки либерастки теорийки - ги забравете! И не ги прокламирайте за правилни, защото не са!
  • 16 Как може да я излагаш...

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лиза Мишпека":

    Ти си и го подал тя го е лизала....и така си искал.....сега я излагай пред всички ненормалнико , че не ти вонят чаталите....
  • 17 Това Психоза ли е?

    0 0 Отговор
    Това Психоза ли е?
  • 18 истина ти казвам

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Еее...":

    Е.....ш и бегаш! Те за друго и без това не стават!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове