21 Януари, 2014 08:18 1 355 0

Двойни патрули през нощта

  • преглед-
  • печата

Преглед на печата

Спасяват от затваряне частни ТЕЦ, отбелязва в. „Преса”

Предстои спасяване на по-голямата част от въглищните електроцентрали, които не отговарят на еконормите в ЕС и трябва да бъдат затворени до края на 2015 г. Това съобщиха за „Преса“ от фирмите собственици. Според доклад на икономическия министър Драгомир Стойнев „Анализ на състоянието на енергетиката през 2013-2014 г.“, внесен в парламента, до края на 2015 г. трябва да бъдат спрени 8 енергоблока с обща мощност 1490 мегавата (мвт). Те представляват една четвърт от всички тецове в страната - 5806 мвт. Плановете на собствениците в момента са от посочените 1490 мвт да бъдат запазени пет блока с общо 860 мвт, а три с 630 мвт да бъдат затворени.

Чешката компания ЧЕЗ, която притежава ТЕЦ „Варна“, продължава проекта за екологизация на блок 4-ти, 5-и и 6-и. Програмата започна в началото на 2012 г., а в края на същата година беше избрана и технология за реконструкцията. При успех на проекта те ще могат да работят до 2023 г. Първите три блока на ТЕЦ „Варна“ с обща мощност 630 мегавата обаче ще бъдат изведени от експлоатация. За тях собственикът е преценил, че инвестицията в обновяването им е неизгодно.

Обрат по дело на Йоско, прекратиха го, пише в. „24 часа”

Спецсъдът изненадващо прекрати и върна на прокуратурата едно от знаковите дела срещу Йосиф Йосифов- Костинбродския, който бе обвинен като бос на група за дрога.

Така разследването, което върви с години и заради което сливнишкият бос бе издирван с Интерпол, се връща на старта. По него подсъдими са още 9 души.

Причината за обрата е решение на ВКС от 16 януари т.г.

В детските градини започва обучение по китайски език, разкрива в. „Труд”

Китайски език в детските градини - това ще е част от новата чуждоезикова програма за най-малките. И не е поредната реформа на образователното министерство, а е под егидата на Софийския университет и института “Конфуций”. Обучението ще стартира от тази есен само в детски градини, които искат да участват в проекта между Алма матер и Пекин. Разбира се, обучението по китайски език няма да е задължително, а при интерес от страна на родителите.

В момента подобни часове се предлагат основно в частните градини.

Двойни патрули през нощта, брои в. „Стандарт”

Полицията удвоява нощните патрули. Работното време на униформените се променя според набезите на крадците. Това са част от спешните мерки на МВР срещу битовата престъпност, научи "Стандарт". Експертите на ведомството изготвят карта, която ще показва в кой район какви престъпления преобладават.

Така ще е ясно къде се крадат повече коли и къде върлуват квартирни апаши. МВР ще търси рамо от кметовете, за да се слагат камери на най-опасните места в големите градове. По селата пък ще се засили присъствието на патрулите.

Там ще се търси съдействието и на доброволни отряди. Според доклад на прокуратурата предишното ръководство на вътрешното ведомство се е провалило в битката с крадците.

Над 500 млн. лева ДДС внесли в хазната веригите, пресмята в. „Монитор”

Големите търговски вериги са внесли в хазната над 500 млн. лева данък добавена стойност през 2013 г., съобщи вчера шефът на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев. Целият пазар на бързообортни стоки, който се държи изцяло от чуждестранни вериги, е около 3 млрд. лева за цялата изминала година, съобщи той.

Най-големите 10 търговски вериги за бързооборотни стоки у нас държат една трета от пазара, а дялът на цялата модерна търговия, включваща няколко десетки вериги с национално и регионално покритие, е под 50%. Около 4 млн. българи седмично пазаруват в тези магазини, съобщават от сдружението. Средно всяка верига за бързооборотни стоки работи с около 834 български доставчика, а 55% от продуктите в магазините им са български. 

Парите за администрацията от еврофондовете скочиха драстично, коментира в. „Сега”

Парите от еврофондовете за повишаване на капацитета на администрацията са скочили драстично в последната версия за разпределение на средствата за периода 2014-2020 г. Сравнението с предходното предложение показва, че това е политиката с най-голям ръст във финансирането. С новия си бюджет укрепването на администрацията почти се изравнява като финансиране с мерките за насърчаване на заетостта и мобилността на работната сила. Това става ясно от последните актуални данни за разпределението на парите от еврофондовете. В новите разчети вече е включен и планираният резерв от 6% по всички оперативни програми, който ще зависи от изпълнението им.

Социолог предлага да има санкции за негласувалите, обобщава в. „Дума”

Да има санкции за негласувалите по време на изборите. Това е едно от предложенията, които направи вчера социологът Михаил Мирчев по време на кръгла маса за всеобщото гласуване, организирана от НДСВ. Не може да се въведе задължително гласуване, ако то не е придружено с усещането за справедливост, каза още Мирчев.  Като пример той предложи санкции от рода на повишаване на ДОД с 3% за негласувалите, със съответно намаляването му с 3% за гласувалите. Мирчев сподели и опита на Гърция, където има административни услуги, които биват отказвани или затрудняват достъпа до тях за негласувалите.

Да има специални стимули към работодателите, които да целят въвеждането на по-голяма обедна почивка в изборния ден, но работният ден да си остане работен предложи още експертът. Той изрази опасение, че ако изборите са в работен ден, ще намалее и избирателната активност от чужбина, защото нашият работен ден ще бъде работен ден и за българите зад граница. Думите му бяха в коментар на предложението на НДСВ изборите да бъдат в работен ден, защото вотът бил отговорност и не трябвало да става в почивен ден.

Цветан Василев пое пълен контрол над "Петрол", пише в. „Капитал дейли”

Компании, свързани с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, поеха пълен контрол над дистрибутора на горива "Петрол". Така империята на банкера се разшири с 340-те бензиностанции на дружеството в цялата страна, осигуряващи около 16% от пазара. "Капитал Daily" не успя да се свърже с Василев за коментар.

Настъплението започна преди малко повече от месец, когато собствеността на единия от двата големи акционера в публичното дружество - "Петрол холдинг", бе продадена служебно от частен съдебен изпълнител. Това стана малко след като единият от двата враждуващи лагера акционери в холдинга, около Денис Ершов, взе надмощие над другия около Митко Събев. Завземането бе финализирано през миналата седмица, когато другият голям инвеститор - "Нафтекс петрол", продаде дела си. Последното е дъщерно на "Петрол" и затова досега акциите се водеха обратно изкупени и не участваха в общи събрания, така че реално  не носеха контрол. Сделките на борсата обаче са неотменяеми и така дори изпъстрената със съдебни драми сага около "Петрол холдинг" да вземе нов обрат, кредиторът ще си е подсигурил над 40% дял в компанията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове