Last news in Fakti

14 Март, 2024 22:52 10 400 48

Даниела Везиева: Със сигурност ще станем свидетели на увеличението на тока

  • даниела везиева-
  • свидетели-
  • увеличение-
  • ток

"Ако не влезем от 1 януари в Еврозоната - това не е добре чисто икономически. Влизането в по-късен етап означава, че не можем да ползваме одобрените програми за Еврозоната за съответната текуща година. В средата на март е рано да се каже дали ще успеем да влезем, нека да мине първото тримесечие, нека да видим към юни как ще се движим", коментира бившият служебен министър на икономиката

Даниела Везиева: Със сигурност ще станем свидетели на увеличението на тока - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Може ли България да влезе в Еврозоната през 2025 година, дори да няма фиксирана дата?

"Увеличението на тока, което ни очаква, ще увеличи общата инфлация. Така или иначе през последните години се движим в диапазон до 30% инфлация, така че това допълнително ще натовари както бизнеса, така и гражданите. И е логично, че като не изпълняваме някой от показателите за Еврозоната, да не влезем", каза бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева в студиото на "Денят ON AIR".
По думите ѝ със сигурност ще станем свидетели на увеличението на тока.
"Това, което виждаме на световния пазар, сочи точно това - ние имаме проблем с енергийните ресурси, както и с доставките на енергийни ресурси, освен това от трета по износ държава на ток, ние в момента внасяме ток от Турция и Северна Македония. Предстои да видим дали има буфери, или ще се появи следващият дълг. Ние сме в една дългова спирала не само заради външния дълг, а и заради това, което се отвори в бюджета като дългове към държавните предприятия", допълни Везиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитана дали финансовият министър Асен Василев разчита на счетоводни схватки, тя отговори: "Повечето експерти точно това коментираха, че бюджетът е добре балансиран като сметка. Ако не влезем от 1 януари в Еврозоната - това не е добре чисто икономически. Влизането в по-късен етап означава, че не можем да ползваме одобрените програми за Еврозоната за съответната текуща година. В средата на март е рано да се каже дали ще успеем да влезем, нека да мине първото тримесечие, нека да видим към юни как ще се движим".
Според нея на този етап ние не отговаряме на критериите.
"За да овладеем инфлацията, напоследък много се говори за преки чуждестранни инвестиции, само че управителят на БНБ каза неща, които останаха встрани. Първо, че това увеличение идва от реализацията на печалба на дружествата, където е най-голямото перо, след това - дълговете са далеч по-ниски, закупуването на имоти е с 15 млн. надолу", коментира още бившият служебен министър.

А влезлите нови инвестиции са далеч по-малко също.

"Инвестиционната страна като цяло е разбутана. Виждаме, че Европа е в пълна рецесия, което означава, че ние вървим към спад на икономическите постоянни показатели, които ни дават силната добавена стойност. А къде сме ние в цялата тази индустрия? Ние не говорим за индустрия. Очаквам актуализация на бюджета, иначе не виждам как би могло да се продължи в тази посока", категорична е Даниела Везиева.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    20 3 Отговор
    Тази е плагиат, вижте в Уикипедия. Защо се тиражира плагиат по медиите? Имате ли деца?
  • 2 ........

    28 4 Отговор
    С мръсните ботушки потропва Бай Дрън в този час:
    "-Дечица веселушки,ще ви увелича цената на тока аз!
    Цената на тока ще е тройна,
    на всичко друго десеторна!
    В коша погледнете!Всичко има там:
    зелен клоун,мечка,маймунка,барабан!"
  • 3 Мда

    56 8 Отговор
    Закривайте я тая територия, вече. Турци, руснаци, които иска да ни превзема, тук е мафия, геноцид над българите.
  • 4 ДОПУСТИМО Е !

    16 73 Отговор
    След като ни управлява Русия вече осемдесет години ще бъде така . Честито !

    Коментиран от #11

  • 5 Шопо

    64 7 Отговор
    Премахването на нощната тарифа автоматично прави цената на тока по две, свободния пазар ще я качи още.
    Референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #29, #40

  • 6 ежко

    14 3 Отговор
    Що за тъпотия и плиткоумие?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Коки

    26 5 Отговор
    Бедните да го д.хат. Ма.й.н.ата му на обществото.
  • 9 Полуидиот

    23 8 Отговор
    Мога да си позволя и десеторна цена на тока, не ми дреме. Гласуващите за сглобката и гъбарите да се оправят.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 по времето

    51 8 Отговор

    До коментар #4 от "ДОПУСТИМО Е !":

    на Русия, тока беше 2ст брат, сега при "демократичния" ток ще плащате колкото ви кажем

    Коментиран от #13, #33

  • 12 Имефон

    6 14 Отговор
    Няма как да няма увеличение на тока, защото новите ядрени мощности са рентабилни при 300 лв за МВт/час с руските реактори или 400 лв/МВт с Уестингхаус, А сега тока е 100 лв МВт/час. Значи, ако искаме да имаме АЕЦ, цената трябва поне да се удвои!
  • 13 Имефон

    22 6 Отговор

    До коментар #11 от "по времето":

    По времето на СССР тока беше 4,5 ст. С една заплата може да си купиш 4500 киловата. Сега за това са нужни 0,224500= 990 лева. Всеки който получав апо малко е прекаран и трябва да се бори, за да се върне, както си беше!

    Коментиран от #14, #16, #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ъхъ

    41 4 Отговор
    Целият български народ иска да стане свидетел на екзекуцията ви! Само така ще се обедини народът и ще тръгне напред! От иван костов, до следващата гнус, която ни готвите!
  • 16 85та година

    24 11 Отговор

    До коментар #13 от "Имефон":

    тока ни беше към 20лв, без да имаме парно, а нашите вземаха едвам 640лв, направо ужас беше
  • 17 4ц9

    17 1 Отговор
    пак ли грозната служебна крадла
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мамул

    41 7 Отговор
    От Османската империя оцеляхме, но от евроатлантическа едва ли!

    Коментиран от #21, #44

  • 20 хххх

    8 27 Отговор

    До коментар #13 от "Имефон":

    Как пък ги сметна... Пълни глупости! На никого тока не е 990лв. Освен, ако нямаш фабрика. Голям апартамент отоплявам зимата и е не повече от 110-120лв. Излиза, че искаш с тези 990 лв. да отоплвяваш 9 апартамента... за жалене ли си?

    Коментиран от #34

  • 21 Сигур

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Мамул":

    Ще умиргаш
  • 22 Колкото

    21 2 Отговор
    по-зле, толкова по-добре! Стрижене до кръв. Хич не ме е жал за овцете. Вие си ги избирахте и сега ще хапнете дръвцето.
  • 23 Рх фстэ

    18 1 Отговор
    Защо тази жена грее по всички телевизии? Кой я лансира? До сега не сме я виждали и чували...коя е каква е и кой й плаща да ни занимава с мнението й?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хъхъ

    15 2 Отговор
    Следващата стъпка е вдигане на данъци, а от там народа масово ще се премести да живее в уредени държави а в БГ-то цялата паплач на държавната хранилка ще лапате мухите !
  • 27 Мдааа

    9 17 Отговор
    Тази кукумявка е на резидента Радев подпалвачката. Искат отново да правят протести и да слагат служебни правителства за да ни фалират дъежавата !
  • 28 Аз съм прост като Бочко

    5 12 Отговор
    ТАЗИ БАБИЧКА НА РЕЗИДЕНТА КР.АДЕВ, НЕПРЕКЪСНАТО ГОВОРИ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА И ПРОРОКУВА ХОРОР И НЕУСПЕХИ...И ТЯ КАТО КОЛЕЖКАТА СИ СЛУЖЕБНАТА ФИН. МИНИСТЪРКА, КОЯТО ЛЪЖЕШЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ФАЛИРАЛА!!!
  • 29 Дедо Пене

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Шопо":

    Референдум за нов "Закон за защита на държавата от зловредна фейк агитация сред населението", което ще ОЗАПТИ такива антибългари като ТЕБ!!! В противен случай при бай Ставри в ЦСЗ!
  • 30 Държава без народ

    14 0 Отговор
    И демографията ни , която в момента е катастрофална , ще бъде близо до абсолютната нула . Едно бебе трябва да е на топло , и бойлера постоянно да работи . За бизнеса , индустрията ще е воденичен камък. Как стана така , че от енергиен тигър на балканите , сега да внасяме ток , дори от Македония . Виновни естествено няма.
  • 31 БгТопИдиот🇧🇬

    9 0 Отговор
    Поздрави на гъбарите !!
  • 32 25 % повишаване на цената на тока

    5 1 Отговор
    Такава ще е сметката след премахването на нощната енергия от 1 юли . . .
  • 33 Другият един

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "по времето":

    1960- 1965г. То по повечето села нямаше и ток но по градовете имаше Имаше ток но някой даже нямаха електромери а ползваха ток Сетне около 1970г електромерите станаха задължителни Ел енергията струваше 02ст Можеше да се плати и накрая на годината Никой никого не откачаше от Ел енергия От както дойде жадуваната демокрация стана ей това дето е сега Впрочем и риба имаше по реки и гьолища От както има зелена сделка екология в името на човека и чистата природа реките мътни мръсни не риба ами и жабите и комарите изчезнаха Ха отрече те го това дето го пише тук и си помислете ако е вярно кой го направи така Путин ли?
  • 34 Дивуй

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "хххх":

    Що си толкова кух,или се правиш на умен?Човека ти е обяснил с една заплата тогава и сега какво количество купуваш.Или опитваш да манипулираш?
  • 35 Стария рокер

    2 3 Отговор
    Експертката ,Даниела не е на ред - 30% инфлаци!. Експерта - финансист Василев обяви 2.3 % инфлация. Аз му вярвам, безрезервно!
  • 36 Справедлив

    9 1 Отговор
    Напълно вярно е - всяка година цените скачат с 30 % а за 35 години демокрация - повече от 10 пъти. В следващите години инфлацията ще бъде по- висока около 50%годишно.Предстои значително увеличение цената на тока, вдигане на данъците, недоволство от заплатите на населението и много стачки. Така че бленуваната " Еврозона" остава мираж .

    Коментиран от #48

  • 37 Със сигурност

    7 1 Отговор
    Не сме толкова добре в ЕС!!! НЕОФАШИСТКИ КОПЕЛЕТА УМРЕТЕ!!! ЗАПАДА Е ЕДНА ОГРОМНА ИЗМАМА ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ НО ЩЕ Е КЪСНО!!!!

    Коментиран от #43

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Рики

    2 1 Отговор
    Джендърско творение затвори си устата!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Живота като ЕвроПопфолкгеноцид

    1 0 Отговор
    Целта е ясна всичко трябва да се вдига ток, храна, бензина, газа, лекарства и пр.. Златен милярд не се стига лесно.. ТРЯБВА РЯЗКО РЕДУЦИРАНЕ НА Матряла..
  • 42 Дамммм

    1 0 Отговор
    Е и какво от това ,спекулации на всякакви ку..р..ви голям праз увеличение натока ,да трябва да има ,задължително е .
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Халваджан

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мамул":

    Умрете русофили.

    Коментиран от #45, #46, #47

  • 45 Живота като ЕвроПопфолкгеноцид

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Халваджан":

    Целта е ясна всичко трябва да се вдига ток, храна, бензина, газа, лекарства и пр.. Златен милярд не се стига лесно.. ТРЯБВА РЯЗКО РЕДУЦИРАНЕ НА Матряла..
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Урсула

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Халваджан":

    Умри ти,тротинеткоНещастна..
  • 48 Милка

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Справедлив":

    Всичко е следствие на неконтролируемото печатане на зелена тоалетна хартия от империята на говедарите с червените вратове
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол