Last news in Fakti

15 Март, 2024 07:16 1 605 50

Меглена Кунева: Да търсиш правата си изглежда уморително и неблагодарно

  • меглена кунева-
  • европейски комисар-
  • права на потребителите-
  • ес

Правата на потребителите са гражданско право

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителя. Традиционно различни инициативи ни припомнят основните ни права при покупката на стоки и ползването на услуги и как най-добре да ги упражняваме.

С развитието на икономиката, свободното движение, глобализацията, значението на потребителската защита нараства все повече и придобива нови измерения.

Само преди два дни Европейският парламент подкрепи по-строги правила на ЕС за безопасност на играчките и същевременно одобри законодателен акт за изкуствения интелект, който гарантира безопасността и зачитането на основните права, като същевременно насърчава иновациите.

"Темата за потребителите и тяхната защита е икономически много силна, многозначителен индикатор е къде се намира обществото ни и как държавата гледа на задължението си", коментира в интервю за БТА първият български еврокомисар Меглена Кунева, чийто ресор беше именно защита на потребителите. Като признание за активността и работата си в него, през 2008 година тя стана "Еврокомисар на годината" и "Европеец на годината".

"Правата на потребителите са гражданско право. През 2009 година аз вложих много усилия, за да може защитата на потребителите да се включи в Лисабонския договор, който държи Европейския съюз заедно и който определя общите цели, общите политики", каза тя.

По думите ѝ фактът, че защитата на потребителите е призната на европейско ниво като неотменно гражданско право в повечето страни, дава много силен тласък на националните законодателства и администрации, и повече самочувствие на гражданските организации да продължат усилията си по темата.

"Нелоялните търговски практики, профилирането за това кой в каква ценова ниша може да бъде обслужван, тоест да те следят през социалните мрежи, е една от големите опасности, особено сега с изкуствения интелект", коментира тя част от предизвикателствата днес.

Меглена Кунева изтъкна, че голяма част от брутния вътрешен продукт на европейско ниво се дължи на това, което всички ние като потребители влагаме в икономиката, и този процес е още по-интензивен сега заради високия дял на услугите.

Тя даде пример с "горещата" тема за мобилните услуги, като посочи, че сме защитени в отношенията си с операторите, ако правилно прилагаме законодателството - имаме право на своя иск, на защита на правата си, включително и по съдебен път.

"В момента в Народното събрание у нас има законопроект за колективните искове, който следя с голямо внимание. Ако мине на второ четене, без да бъде осакатен, това ще бъде много силно оръжие в ръцете на потребителите, защото тогава наистина компаниите ще почувстват какво означава да са заплашени от тежки санкции", каза още Кунева, като припомни, че колективният иск присъства много силно в САЩ. В Европа по думите ѝ изключително силно се лобира този закон да не се случи в отделните държави, защото той не е в интерес на големите компании.

"Да търсиш правата си изглежда уморително и неблагодарно понякога, но това е начинът нещата да започнат да се променят. Ако например 10 000 потребители с нарушени права успеят заедно с един колективен иск да осъдят един производител на стоки, дали той ще повтори същото нарушение", попита риторично тя.

По думите ѝ дали ще имаме силни организации, зависи от нашето желание и готовност да се обединяваме: "В България това, което ме притеснява, е, че дори когато сме започнали нещо хубаво, нямаме търпение да се грижим достатъчно дълго и отговорно за него, за да може то да даде плодове, а когато сме заедно, сме сила".

Според Меглена Кунева у нас се говори малко за защита на потребителите и институциите изостават в това чрез диалог помежду си да правят обща политика, а не сегментирана. А като граждани трябва да сме достатъчно настойчиви при упражняването на правата, които ни дават законите.

"В Европа в голямата си част потребителските организации възникват след Втората световна война, когато се развихря черен пазар на спекула и глад, и хората се мобилизират, за да могат да защитят своите интереси. Това е много показателно, че е необходим граждански натиск", посочи тя.

Меглена Кунева сподели, че ѝ е било много приятно да работи по темата за защита на потребителите, защото тя е свързана с грижа.

"Да се грижиш за хората според мен е едно от най-хубавите неща, когато си ангажиран с политика, поне аз така го чувствам", заяви първият български еврокомисар.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Движение България без граждани

    44 1 Отговор
    Това е, тая баба е, разбира ги нещата. Само тя знае как да ни оправи.
  • 2 пешо

    67 0 Отговор
    оооооо не пак ли кривата уста , тая що не е в затвора

    Коментиран от #4

  • 3 Така е

    67 0 Отговор
    Права е другарката Пръмова-Кунева. Благодарение на глобализацията затворихме няколко блока в Козлодуй. Не им ли омръзна на видните бивши комунисти да ни дават акъл как да живеем.
  • 4 Киро

    53 0 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    Щото и в затвора не я искат 🤣😂🤣

    Коментиран от #41

  • 5 12343211

    18 0 Отговор
    Приеме ли се на второ четене,явно икономиката ще забие.
  • 6 Твоите

    52 0 Отговор
    права са отдавна да си в Сливен , другарке !
  • 7 Зико

    54 0 Отговор
    Тая да търси, къде са трети и четвърти блокове на АЕЦ Козлодуй!
  • 8 Ден

    50 0 Отговор
    Толкова много щети нанесе на БГ,че ако бяхме нормална държава като Русия щеше или доживотно да лежи в Сибир или леко нещо ще и стане!
  • 9 АКО ИМАХМЕ ПРАВА.............

    47 0 Отговор
    ТАЗИ ПРО ДАЖНИЦА ЩЕШЕ ДА Е НА СЪВСЕМ ДРУГО МЕСТО ............НАЙ МАЛКО В ЕДИНИЧКА..............
  • 10 Хмм

    50 0 Отговор
    "На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителя"...Няма човек днес който да не потребява електроенергия. Ама тази ни затвори 4 от 6-те ядрени реактора произвеждащи ток в Козлодуй. И тази зима сме потребявали ток от съседните държави на които от 50 г. досега сме продавали ток.
  • 11 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    37 0 Отговор
    НА ТЕБ ТРЯБВА ДА ТИ ТЪРСЯТ САМО ОТГОВОРНОСТ И ОТДАВНА ТРЯБВАШИ ДА СИ В СЛИВЕНСКИЯТ
  • 12 Пазиш

    34 0 Отговор
    ли още огромния килим за хола от опиканата Цола , който ти подари за сватбата ? Побърка хората да правят специален голям стан да ѝ го такат , жено безсрамна !
  • 13 БгТопИдиот🇧🇬

    33 0 Отговор
    Туй гнусното секи ден ли ще му гледаме кривата муцуня !

    Де изпълзя влечугото ?
  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    29 0 Отговор
    Другарката кривоуста с кеф бих е пуснал в 6-ти реактор в Козлодуй.

    И да дам форсаж на макс !
  • 15 ха ха

    31 0 Отговор
    уморително и неблагодарно е да си търсиш правата , затова държавата бандит си назначава такива като тази за да е още по трудно
  • 16 Боруна Лом

    24 0 Отговор
    ГНУСНА ТВАР!ПУУУ!
  • 17 Демократ

    25 0 Отговор
    Няма отърване от комунистическия боклук. Затова държавата ни затъва все по-дълбоко в блатото. Не накрадоха се, не наядоха се, нямат умора в лъжите си, как хората търпят такива пропаднали морално и политически елементи да ги поучават? Къде са достойните българи?
  • 18 Този бкп фосил

    20 0 Отговор
    още ли не сте го мумифицирали бе. Прод-ажницеее
  • 19 Чочо

    13 0 Отговор
    Как да ги търсиш.
    По принцип ,нали има харта за правата на човека.
    Явно юридическите права са над правата на хората.
  • 20 Гошо

    19 0 Отговор
    Абе Господ кога ще ги прибере тези дърти куманистическите мутри
  • 21 Алекс

    24 1 Отговор
    Първата госпожа, станала всеизвестна със своето "YES".
    Втората ни управлява (с чужда помощ) днес.
    "YES", ЕС!
    Банално е да се повтаряме в коментарите си, но е вулгарно непрекъснато да ни показват "знаковите лица на демокрацията" ;), предали националните интереси на България.
  • 22 Артилерист

    24 0 Отговор
    Тази много се е уж загрижила за потребителите. Снаха на първи секретар на ЦК на БКП, ама голяма демократка. Заради нея затвориха изправни блокове НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ и ние, потребителите, плащаме сега скъп ток. Но заради тази й услуга, колко години вече е чиновничка в ЕС. Също като КриСТАЛИНа Георгиева, която участва в провала на българската кандидатура за шеф на ООН. Затова от такива предатели край казана ни в ада няма пазач...

    Коментиран от #24

  • 23 Надявам се да последваш

    19 0 Отговор
    съдбата на реакторите
  • 24 Копипасте

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "Артилерист":

    Не е снаха Меглена! Дъщеря е на Иван Пръмов! Другото е вярно!

    Коментиран от #40, #44

  • 25 Крико

    16 0 Отговор
    Тая още лине жива ве. Пръмова тръгнала да ми говори за права
  • 26 Рррр

    18 0 Отговор
    Откъде я намерихте пръмовица?
  • 27 Порно

    21 0 Отговор
    Всички беди в ЕС ги дължим на мадам Йес.
  • 28 Гробокопачката Кунева

    20 0 Отговор
    Тази закопа АЕЦ-а и ще носи отговорност както казваше Трактора.
  • 29 Момчил

    16 0 Отговор
    Още ли е жив тоя върколак? Много жалко.
  • 30 Баба Кина

    15 0 Отговор
    Тъз крива муцуна задейства плана за унищожение на българската енергетика! Лобистка на френската ядрена енергетика нахранена от Париба.
  • 31 А50

    16 0 Отговор
    Боклук, въобще тия не ги ли е срам да ходят по улиците
  • 32 българина

    16 0 Отговор
    което ме подсеща, българите да си търсим правата за закритите реактори с ЛЪЖА! но този път ше е благодарно и кратко, клон и въже!
  • 33 Отвратен

    11 0 Отговор
    На тая кога ще и потърсят сметка за унищожението на енергетиката с необоснованото затваряне на част от АЕЦ Козлодуй?
  • 34 шефа

    11 0 Отговор
    Тази кривоуста т.ар е за раз.....
  • 35 Гост

    7 0 Отговор
    Тая скумрия пак се появи
  • 36 АРЕС

    9 0 Отговор
    Пръмова,много си долна и гнусна.
  • 37 Особено големи

    9 0 Отговор
    щети. От затворените лично от Пръмова реактори, България е загубила над 90 милиарда лева. По случайност е назначена в директорски борд "Париба", действия в ползи на други държави и злоупотреба с власт.
  • 38 ТИР

    7 0 Отговор
    Защо всички иесмени са често показвани и то на голям портрет,,, дайте и Александър йордановия...

    Коментиран от #39

  • 39 Щото

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "ТИР":

    ония тумбак неможе да го побере монитора! Евроатлантически амбриаж!
  • 40 Артилерист

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Копипасте":

    Копипейсте, когато ме опровергаваш, си направи труда да провериш фактите! Меглена Кунева е дъщеря на буфосинхрониста Щилиян Кунев. Женена е за Андрей Пръмов, СИН НА ИВАН ПРЪМОВ, БИВШ ПАРТИЗАНИН, СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП.
  • 41 Търновец

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Едно време имаше една династия Примо които станаха Пръмови и се възнесоха в секретариата на ЦК на БКП, Примо е по смисъл някой по благороден от нас по рождение. А в България няма безпристрастна съдебна система, не ние избираме съдии и прокурори а политиците, и как такива съдии ще съдят фирми на политици и олигарси? А бивш сътрудник на Пръмова е топ в Nexo и те съдят България за 3 милиарда долара
  • 42 Унищожаване енергетика

    5 0 Отговор
    Към г-жа Пръмова, официално се присъединиха ИТН, ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС.
    "Народното събрание ратифицира споразумение за сътрудничество между България и САЩ за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй". Решението ще бъде повторно гласувано през следващата седмица.
    Няма да има АЕЦ в България, няма, помнете ми думата. Това е територия, готвена за унищожение или окупация, без народ.

    Коментиран от #45, #47

  • 43 А да търсиш възмездие,

    2 0 Отговор
    от него по-сладко няма.Колко граждани останаха без препитание и бяха вкарани в шеста глуха,благодарение на затворените реактори?Кой се погрижи за тях?Ти ли?
  • 44 Истина

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Копипасте":

    Истина е,че е снаха, защото е женена за сина на Пръмов. А е дъщеря на Трифон Кунев, артиста, и хитро се казва Кунева, а не Пръмов, за да заблуждава овците, че има нещо общо с културата , а не с ДС, защото е била от научно-техническото шпиониране на ДС за крадене на западни технологии. Това й е специалността.
  • 45 Търновец

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Унищожаване енергетика":

    "Алтернатива за България" - не е ли време да си основен наша партия?. В САЩ има много голяма многокултурна глобализация и вместо за нови технологии и медицински осигуровки парите на средната класа отиват за война.
  • 46 М3 голд

    2 0 Отговор
    Къде я намерихте този продажници? Че и много площ за писане сте й дали. Като еврокомисар на потребителите, като каква се намеси в ликвидацията на блоковете в Козлодуй? Клетвите на българите ще тегнат на наследниците й. И се го е на добре платена позиция. Позор!
  • 47 Марков

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Унищожаване енергетика":

    В допълнение към написаното: бях чел, че за в бъдеще САЩ смятат прибалтийските републики и България за руска зона на влияние. Ето затова бързат да ни ликвидират образованието, промишлеността, военно. Всичко. Огледайте се. Подложени сме на ликвидация като държава. Не ни дават нови АЕЦ да довършваме. Не ни доставят самолетите платени на по висока цена от F35 на Полша. Тагаренко плати някакви катафалки модел от преди 30 и повече години. Докога?
  • 48 Леле и тая лейка акъл дава

    0 0 Отговор
    Пръмова, ...?
  • 49 Справедлив

    0 0 Отговор
    Нелоялните търговски практики са присъщи за системата " демокрация ". С процесите на глобализацията лъжите и прецакването са на почит, а системата само защитава тези практики. С помощта на политиците се защитават интересите на мафията и олигархията , както и на техните господари. Всяка държава първо трябва да задоволява нуждите на населението си и чак тогава да мисли за износ. Това е начина за премахване на нелоялните търговски практики.
  • 50 дом

    0 0 Отговор
    Меглена КУПЕНА. Топ 3 на предателите в България, след поп Кръстю и Георги Димитров. Малцина за ни набутвали толкова много, колко тязи вещица. Ще гори в ада, сигурен съм.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове