Last news in Fakti

15 Март, 2024 07:36 3 082 18

Патриарх Неофит дарявал заплатата си на църквата в село Тетово

  • неофит-
  • патриарх-
  • заплата-
  • църква

Негово Светейшество е безсребърник

Патриарх Неофит дарявал заплатата си на църквата в село Тетово - 1
Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит е бил таен дарител, става ясно от думите на кмета на село Тетово Калоян Терзиев. До миналата година не само Неофит, но и семейството на покойния му брат Димитър са дарявали ежемесечно за храма "Света Параскева".

"Негово Светейшество е безсребърник.

Аз го помня от малък. Знам за него само хубави неща", казва кметът, цитиран от "България Днес".

Според приближените до Неофит той дарявал всичките си пари обратно на църквата. Въпреки че получавал заплата от две места - от митрополията и в качеството му на Софийски митрополит и от синода като патриарх, той отделял само малко средства за себе си, останалото избирал да дарява на бедни, нуждаещи се или за църкви.

"Мъката ми е голяма! И другите сини, добри очи се затвориха за вечен сън. Светъл път. Братя Двоицу завинаги заедно! Бог да прости!".

Това сподели племенникът на покойния патриарх Неофит - Стефан Димитров. Той е един от двамата синове на брата на патриарха, който си отиде от този свят на 11 януари. Другият дълги години работеше в чужбина като оперен певец - Симеон Димитров.

Двамата мъже останаха сираци, след като освен баща им преди два дни се спомина и чичо им - Симеон, известен като Неофит, Патриарх български.

"Тежко ми е много, защото и баща ми си отиде преди два месеца. Не мога да говоря още. Звъняха ми от повечето медии, но не сега, не искам", каза талантливият Стефан Димитров.

И той, и брат му, както покойните им баща и чичо пеят ангелогласно, по думите на близките им.

Стефан бе един от хористите, които създаваха неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата "Св. Александър Невски", която дълги години бе негов втори дом. И двамата племенници на патриарха бяха негова изключителна гордост.

"От съвсем малък съм в храма, специално в катедралата "Св. Ал. Невски", тъй като баща ми, разбира се, е диригент от много години назад, майка ми също пееше в хора - разказва Стефан Димитров. - И когато имаше служби, аз винаги бях с тях. И от малък, съвсем малък, може би съм бил на 4 или 5 годинки, все пак, за да не стоя така, те решиха да ми дадат шанс и аз участвах в самата служба. Бях подстриган като иподякон и участвах в службата дълги години наред. И така те са в хора, аз съм в олтара и участвам в богослужението. Всички заедно сме в църквата."

Като тийнейджър Стефан искал да е различен, да не се занимава с музика и дори завършил бизнес администрация. Брат му обаче все настоявал да го заведе при музикален педагог. След дълги увещания това се случва, а оценката е категорична.

"Проф. Рени Бръмбарова за първи път ме чу. Започнахме да работим и няколко упражнения, разпяване. Свършихме и чакаме тя да каже професионално мнение. Тя каза, че има доста материал, много работа, но все пак има смисъл. И аз реших да опитам. Айде още един път, айде още един път..."

Талантът е възпитаник на френската гимназия.

Работил е с педагози от световна величина - Карло Коломбари, Анна Томова-Синтова и много други. Димитров не обича да спекулира с роднинството си с патриарха. Като роден чичо той го е гледал на оперната сцена, слушал го е и като солист на хора на "Св. Александър Невски", а баща му - диригентът Димитър Димитров, е създател на хор "Йоан Кукузел".

И не е чудно, че Стефан Димитров имаше и великолепни изпълнения в Националната опера и балет в столицата. Известно време той е на щат там, но по желание напуска и вече работи като брокер. Стефан има и дъщеричка, която обожава и тя също е закърмена с християнството и песнопенията на хора.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    25 2 Отговор
    Поклон
  • 2 Брей !

    4 13 Отговор
    Тоя сигурно е на 150 години,щом го помнел още от малък !?

    Коментиран от #16

  • 3 българина

    24 1 Отговор
    Боже, кога ще се падне такъв и за МП! българино само боклуци си избираш, значи и българите сме боклуци! Ванга е казала, ще се оправим когато вероучението влезе в училищата, за което радетел беше Неофит, мир на праха му, свят човек!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русофил

    4 23 Отговор
    Бог да прости Неофит,агент Симеонов!

    Коментиран от #9

  • 6 кръстен

    7 15 Отговор
    БПЦ се тресе от интриги. С това да се е занимавал!? А заплата лесно се дарява, ако луксът ти е безплатен.
  • 7 Лингури

    1 6 Отговор
    Москва пак ви курдиса
  • 8 адмирации за това дело

    9 2 Отговор
    това си е смелост да даряваш на църква в село без българско/християнско население браво на човека бил е упорит вярвал е че някога там ще се заселят българи…

    Коментиран от #14

  • 9 Абе да те питам

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Кой инсталира комунизма и ДС в България??? Не беше ли любимото ти СеСеСеРе?
  • 10 Племенникът на Петър Младенов

    1 5 Отговор
    Отчето за мен няма и грам икономическо образование. Сега, ако е Пи Ар добре, но например и аз уж дарявам кметската си заплата за Пи Ар, но си ги избивам парите десетократно от бизнес схеми. Не го знам той дали е имал акъл за подобно нещо обаче
  • 11 Герен

    9 1 Отговор
    ХРИСИМ ДОБЪР ПОЧТЕН ЧОВЕК И ХРИСТИЯНИН. ВЕЧНО МУ ПАМЕТ А НЕКА ЕДИН РУСОФОБ ХАМЕРИКАНЕЦ ДА ДАРИ НЕЩО НА ДРУГИГО. НИКОГА И СИ ИМ ЛИЧИ ПО НАДУТИТЕ БУЗИ И ВИНОВНИТЕ ПОГЛЕДИ. АЙДЕ ДЕЛНИТЕ СЕ ЯКО УУУ И ДА СЕ СВЪРШВА.
  • 12 Дано делата

    2 1 Отговор
    му да ни бъдат за пример, дано и ние сме като него!
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 7 Отговор
    Имам един въпрос:Щеше ли този "Блажен" и Благ владетел на миряните в бг,да бъде на длъжност "патриарх",ако не бе служител на дс,която е филиал на кгб???Няма да задам и въпросът следващ по логичен път предният...има ли митрополит,който да не се е ръкувал с дс....която е филиал на кгб??Накрая една аксиома.Човек няма право да се кланя на друг идол освен Мен....Това е казал в светото писание Исус .....Ако цял живот си се кланял на идолът -дс къде ще отидеш след кончината си,а мишел......

    Коментиран от #18

  • 14 Морска птица

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "адмирации за това дело":

    Явно въобще не знаеш за кое село става дума и нямаш никаква представа какви хора живеят там.
  • 15 Иванов

    2 5 Отговор
    Чудо голяма , че е починал Неофит. Отиде се още един агент в расо на ДС. Трябва да го поледват и другите ченодрешковци от БПЦ. От тях нищо не става. Само занят д акрадът от църквата, а народа е длъжен да им слугува. Е тази няма да я бъде. Народа не е будала.
  • 16 НЕДЕЙ...

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Брей !":

    А ПРИМАТА НА БЕГЕ ПОП ЕСТРАДА
    Е БЯЛА НА ПРОЩЪПАЛНИКА
  • 17 АГЕНТ ОО6 ОТДЕЛ

    0 1 Отговор
    ЧОВЕКО В ЗЕМЯТА...ВХ №
    КАРТОНЧЕТО В АРХИВА☝...ИЗХ№
  • 18 Центъра за изследване

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не мога до ти сложа повече от един минус, съжалявам!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове