Last news in Fakti

20 Март, 2024 20:05 1 670 45

Румен Радев: Борбата с корупцията е основен ангажимент на всяко правителство

  • румен радев-
  • корупция-
  • политика-
  • южна корея

Приемането на тези нови правни инструменти обаче представлява само необходимата първа стъпка

Румен Радев: Борбата с корупцията е основен ангажимент на всяко правителство - 1
Снимка: БГНЕС

Борбата с корупцията на национално ниво е основният ангажимент, който едно правителство може да поеме за защита на демокрацията. Националните антикорупционни политики представляват важна гаранция за националната сигурност, стабилност и суверенитет. Това заяви президентът Румен Радев в националното изказване по време на третото издание на Срещата на върха за демокрация, домакинствано от Република Корея.

Форумът протича под мотото „Демокрация за бъдещите поколения“. По покана на президента на Република Корея Юн Сук-йол българският държавен глава Румен Радев се включи в Срещата на върха с национално изказване и участие чрез видеоконферентна връзка в пленарен панел на лидерите на ниво държавни и правителствени ръководители.

В националното изказване държавният глава заяви, че демокрацията не може да бъде защитена, ако обществата не са убедени, че тя е единствената форма на управление, която служи на гражданите, в която всеки живот има еднакво значение и човешкото достойнство е истинска ценност. Президентът посочи, че в съответствие с националните ангажименти, през 2023 г. България е предприела законодателни промени за укрепване на независимостта на съдебната система и за засилване на отчетността на прокуратурата.

Президентът допълни, че за да бъде обществото по-устойчиво на дезинформация, трябва да се повиши доверието му в демократичните институции, да се насърчи дигиталната грамотност и да се осигури социално включване на уязвимите групи. Румен Радев очерта законодателните инициативи на европейско и на национално ниво за защита на медийната свобода и на правото на информация, като допълни, че приоритет в следващите месеци за България трябва да е привеждането в регулаторната ни рамка на механизмите за повишаване на прозрачността и независимостта на медиите, предвидени в Европейския законодателен акт за свободата на медиите.

Укрепването на демокрацията обаче не изисква само законодателни мерки, а е необходима цялостна стратегия за преодоляване на бедността и социалното изключване, което обхваща повишаване на образователното ниво на уязвимите социални групи и подобряване на качеството на достъпното образование, заяви още президентът Радев.

Приемането на тези нови правни инструменти обаче представлява само необходимата първа стъпка. Борбата с корупцията е дългосрочен приоритет и тази тема трябва да остане актуална, допълни държавният глава.

Румен Радев участва и в пленарен панел на държавни и правителствени ръководители, председателстван от президента на Република Корея Юн Сук-йол и посветен на темата за технологиите, изборите и дезинформацията. В дискусията участваха още президентите на Литва, Естония, Финландия, Ботсвана, Гамбия, както и министър-председателите на Япония и Канада. Българският президент заяви, че развитието на съвременните информационни и комуникационни технологии разширява потенциала на икономиките, но също така води и до заплахи за демокрациите, особено в настоящия контекст на множество геополитически предизвикателства и дестабилизация на международния правов ред.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 2 Отговор
    Румба стягай служебното.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 С Мара Мафията?

    12 1 Отговор
    Ли ще борим корупцията.

    Коментиран от #6, #17

  • 5 смешко

    7 6 Отговор
    Този Радев е голям смешник ! Ми , нали бе г-н Президент , ако борбата с корупцията е приоритет - сглобкаджиите трябва да се самоарестуват , самоосъдят и самопратят в СЦЗ , но - и ти трябва да им правиш компания там .
  • 6 Фикри

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "С Мара Мафията?":

    Кокора щял се извини на Марчето. Няма проблеми.

    Коментиран от #12

  • 7 Корупцията започва от Правителството! От

    7 1 Отговор
    Корупцията започва от Правителството! От Правителството! - От онзи който му опъва конците! То само слуша и Козирува! И ако ти не си свършиш работата! Това ще продължава!
  • 8 АГАТа Кристи

    6 1 Отговор
    "Общата" ходи ли с ОХРАНА и КОЛА за РОКЛЯ бе, ДРУГАРЮ ???
  • 9 и ти си в кюпа президентче

    8 3 Отговор
    Румен Радев се прави на умряла лисица и си мисли ,че сме забравили кой ни довлече на главите ПеПе..расите и кой им позволи да ни яхат вече три години ,ама ние не сме !

    Коментиран от #13

  • 10 Тихият преврат на Радев

    10 3 Отговор
    Как пРезидента Радев стана Президент.
    - никому известния ген. Радев за първи път беше представен от слаФчо в неговото шоу. Направиха едно авио шоу, слаФчо го качиха на изтребител.
    - ген. Решетников поръчва на шпионинът Малинов изследване за профил, който да заблуди българския избирател, че е евро-атлантик, а всъщност да е лесен за управление безгръбначен съветофил .
    - Гоце номинира Радев. Гласуване в БСП определя ШЕСТО място на радев.
    - привикват агент Гоце и Нинова в Москва за набиване на канчето и льотчика от шеста позиция, става първи на БСП.
    - Решетников нарежда на носителя на орден Ломоносов за опазване на МОЧА -Борисов радев да е президент.
    - агент Буда издига срещу радев неизбираемата Цецка Цачева. Агент Сава и ДПС подкрепя радев за главен руски Резидент.
    ....
    Инициативен комитет, съставен от ДС-КГБ агенти го издигат за втори мандат ....
    Следва "опраскването" на ТРИ парламента от слаФчо и сценаристчетата
    Следват разрушителни за България години на еднолично управление на националния предател радев, действаш единствено за руските интереси. Смени всички шефове на службите с удобни и послушни предатели, като на практика ги подчини на кремълските бандити.
    След като закономерно слаФчо (гласуваш за слаФчо, получаваш тошко) губи подкрепа и няма как да съсипят още един парламент, инициира референдум за Президентска Република.
    Та слафчо и бойко винаги са слугували на руската мафията.
    Изтеклите документи около Пътната карта потвърждават това.

    Коментиран от #22

  • 11 лато

    7 1 Отговор
    Г-н президент борбата с корупцията е само на приказки , а един куп служби на държавна хранилка уж работят по нея без никакъв ефект. Усвояват се едни огромни средства от парите на народа и от ЕС на нашите фирми със съмнително качество на безмислени строежи . Това е известно на народа, но като парадокс не и на службите които уж се борят срешу корупцията а , взимат тлъсти заплати.
  • 12 Оле...!

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Фикри":

    Оле...! Ощипани Моми! Хайде хайде! Те много добре си Знаят!
  • 13 Изглежда не е само това!

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "и ти си в кюпа президентче":

    Изглежда не е само това!
  • 14 Така де

    7 1 Отговор
    Ама кой да се бори с корупцията, като народа вкара в парламента лъжци, крадци и национални предатели като ПП, ДБ, ГЕРЖ и ДПС! Те не само са върха на корупцията, ами те я създават!
  • 15 вони на ... корупционни партенки

    4 5 Отговор
    Ако има някой най виновен за "възхода" на ОПГ Кики/Коко и съдружие - това е този оял се тупан. За да се намести на софрата и да измести ББ повика чумата /ПП+ДБ/ и сега се чуди как да се изсули от отговорност. Лалугер.

    Коментиран от #18

  • 16 Рьоне

    3 0 Отговор
    Само в Китай борят корупцията ефективно. С твоите приятелчета е като Хидра - при всяка борба се мултиплицира... Борците са за тотално изхвърляне от власта...
  • 17 Рьоне

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "С Мара Мафията?":

    Голема гуша трудно се пълни...
  • 18 ГанЧо

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "вони на ... корупционни партенки":

    Те го излъгаха и него тия, не ги ли видя кви са?
  • 19 Пълни глупости Радев

    4 2 Отговор
    Точно борбата с корупцията НЕ е основен ангажимент на правителството! Корупцията винаги е във власта
  • 20 Радев , ти си символ на корупция , бе !

    5 4 Отговор
    Помним (все пак , само три години са минали) , че Радев с вдигнат юмрук докара хаоса в България , помним че каза (цитат) , че "ако има повече министри , като Петков и Василев , България ще просперира" , помним , че жълтопаветните мекотели му падаха на колене и още много други работи помним , така че обяснете на Радев да не се пъне много-много срещу корупцията , защото е затънал до ушите (щръкнали) в нея.
  • 21 Аре стига глупости моля

    3 0 Отговор
    """Срещата на върха за демокрация"""....... Поредната уйдорма от която нищо не произтича
  • 22 АГАТа Кристи

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Тихият преврат на Радев":

    Това, което си НАПИСАЛ, - шапки - ДОЛУ !!!
    А днес някаква зала била заключена, че да не може да се изпрати помощ зо Украйна...
    Боко и Председателят ЖелязкоF не знаят къде е ключа за вратата...
    А той е изпратен по ЕКОНТ в джоба на Путин....

    Коментиран от #26

  • 23 Що пък Радев и той да не се разходи

    1 3 Отговор
    До Република Корея.....заедно с президентите на Литва, Естония, Финландия, Ботсвана и Гамбия....
  • 24 РуZко българска мафия

    3 3 Отговор
    Още скандала "Ало, Ваньо” показа две неща:
    1.Борисов не може да откаже услуга на Гоце - архитект на Тройния шлем в полза на Путин
    2.Има хора извън официалната власт, които държат Борисов със записи и вероятно други компромати и зависимости.
    Това се доказа в свалянето му през февруари 2013 г с метеж - две седмици след постановката за покушение срещу руския агент Доган, когото обвини в опит за убийство.
    Последва Костинброд - явна постановка.
    Избирането на човек като Пеевски за шеф на ДАНС.
    Всичко това е възможно, ако зад него стои някоя могъща сила, която е блокирала нашите институции и нямаше как това да не е Русия.
    Последва доказателството Южен поток и срива на КТБ.
    През 2016 г последва оставка на еднолично управление на Борисов, залагайки успеха на неизбираемия кандидат на ГЕРБ за президент Цецка Цачева? Защо?
    Сега вече е напълно ясна - заради Турски поток било е нужно
    1.всички демократи да бъдат изгонени от властта и да им запушат устите най-шокиращото е дело срещу военния министър Ненчев, че нарушил интересите на руска корпорация)
    2.да бъде избран резидента Радев, който слага за енергиен министър скандалния шеф на Булгаргаз Николай Павлов да блокира азерския газ.
    3.кооптиране на патрЕотите във властта в помощ на Русия
    -Каракачанов да върне руските зависимости в армията
    -да се улесни руското заселване на Черноморието
    -а Сидеров направо продаде министерството на икономиката на Пеевски
    Тогава всъщност Русия тотално подчини държавата

    Коментиран от #29

  • 25 Пълни глупости

    5 0 Отговор
    и бла-бла
  • 26 Аха

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "АГАТа Кристи":

    Няма такава копи пейст простотия на тролея на ПП и ДБ! Под всяка тема! Отвращава ме всеки път от тия нещастници ПП и ДБ дето са го опростачили тоя да копира тази глупост!
  • 27 Ако не е тайна,

    3 0 Отговор
    президента би ли ни споделил, каква беше целта на визитата на американския посланик в президентството, малко преди идването на Габриел? фактът, че тази среща /с г-н посланика/, беше така неглижирана от медиите, е меко казано странен. Нашите политици дават мило и драго да се докоснат до нещо американско, без значение какво, та подобна височайша визита да не бъде отразена с нужните аплаузи, е меко казано странно.

    Коментиран от #36

  • 28 Ван дер Любе

    0 3 Отговор
    Радев, може да им е основен, но не го спазват. Особено твоите, при тях корупцията процъфтява. За Борисов да не говорим. Габриел като видна европейка да каже какво мисли за набиването с 200, пътната карта, Магнитски за Горанов, за чекмеджетата и т.н. Май няма какво да каже.
  • 29 Коментари

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "РуZко българска мафия":

    10 и 24 според мен са от ЕДИН коментатор !!!
    ПЕРФЕКТНИ...
    АПЛОДИСМЕНТИ !!!

    Коментиран от #30, #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Явво

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Така е":

    ТИ се вживяваш в ролята на ватмана /шофьора/ на тролея,
    "другарю" !

    Коментиран от #34

  • 33 Браво марийче

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Коментари":

    Изтри ком. 30 и остави на тролея на ПП и ДБ! Те и теб лъжат и крадат! Ти си трий! Нали темата ти се пълни с лъжи и простотия, какво ти дреме! Трий на воля! Ич да не тои пука, че това е тъпо!
  • 34 Не знаех

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Явво":

    Мислех, че морала и ценности катрат хората да ги е гнус от ударили дъното като ПП, ДБ и опростачени тролеи да се излагат с простотия и лъжи, в зора си да саа бедни и нещастни!
  • 35 хххх

    5 2 Отговор
    Toй освен, че е нищоправещ, е и нищоговорещ! Една нула в политиката.
  • 36 Този

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ако не е тайна,":

    Въпрос го задай на
    "др." Леонид Брежнев, - когато идваше в България изкарваха всичко живо от летище до центъра на София да скандират - "Дружба от векове за векове", - ама това е по каноните на БКП...
    Ябълките на комунизма изгонихте заедно с дървото си...

    Коментиран от #37

  • 37 Този

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Този":

    "ИЗГНИХТЕ"
  • 38 граф Монте Кристо

    2 0 Отговор
    Знаете ли девиза на ци-га-ните--който не краде,няма да яде.А на българите какъв е,който не е корумпиран,ще бъде....остракиран!А на ниско ниво,корупцията предимно се изразява във връзкарство,далеч не е толкова невинно,колкото изглежда на пръв поглед.Или ,който няма връзки,хваща пътя към чужбина и не се завръща,така се прави социално-битово прочистване.
  • 39 България 🇧🇬

    4 0 Отговор
    РАДЕВ СГЛОБКАТА В ЗАТВОРА ДО ЖИВОТ И НОВИ ИЗБОРИ ✊
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    2 3 Отговор
    Импийчмънт и затвор за рублоподлогата изгнила❗❗
  • 41 ТаУмВзе

    2 2 Отговор
    Продажния фатмак трябва е в затвора доживот.
  • 42 Кой е

    2 1 Отговор
    този?
  • 43 Пловдив

    0 0 Отговор
    Къдеее са паритее къде е Мата Хари се пита бедния и ограбен българин
  • 44 ЧЕФО

    0 0 Отговор
    НАРОДА ПИТА ГЕРБ И ДПС МАФИЯ ЛИ СА

    Коментиран от #45

  • 45 Кой

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "ЧЕФО":

    народ пита? Този който гласува за тях? Този който ги наричаше мафия по площадите, пък като се събраха с тях, почнаха да наричат мафия, всеки който е срещу мафията! Или този който не гласува?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове