Last news in Fakti

21 Март, 2024 14:03 1 982 9

"Ние, потребителите": 90% от проверените фирми за бързи кредити нарушават ЗЗП и Закона за потребителския кредит

  • бързи кредити-
  • нелоялни търговски практики

Констатирано е масово прилагане на нелоялни търговски практики и неравноправни клаузи

"Ние, потребителите": 90% от проверените фирми за бързи кредити нарушават ЗЗП и Закона за потребителския кредит - 1

„Независимо от неефективната работа на КЗП и наличието на редица прогласени от съда за нищожни клаузи в общите условия на фирми за бързи кредити, засегнатите потребители могат да заведат индивидуално дело, като се позоват на съществуващата съдебна практика. В това дело няма да е необходимо отново да доказват неравноправността на клаузата, а само личните си щети от нейното действие“.

Това обясни Габриела Руменова от "Ние, потребителите"във връзка с изнесената вчера в Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите тревожна информация за липсата на защита на потребителите в сектора.

По време на заседанието с участието на ръководството на КЗП, омбудсмана проф. Диана Ковачева, Мая Манолова, народни представители, граждани и представители на медии, стана ясно, че 90% от проверените фирми за бързи кредити нарушават Закона за защита на потребителите и Закона за потребителския кредит, като в своята дейност прилагат нелоялни търговски практики и неравноправни клаузи.

Същевременно тези нарушения продължават да бъдат актуални, тъй като неравноправните клаузи остават в общите условия на дружествата, а за установените нелоялни практики контролният орган е наложил санкции, които съставляват 0,015% от общия обем на дадените на годишна база заеми.

Освен това, в продължение на повече от година единственият контролен орган в сектора – КЗП, не е завел нито един колективен иск в съда за прогласяването на уговорките в ущърб на потребителите за нищожни, въпреки че законът предвижда това като следваща стъпка в 14- дневен срок след неизпълнение на предписанията за тяхното отстраняване.

Обобщението и анализа на постъпилите в институцията на омбудсмана жалби от граждани отпраща към следните прилагани от фирмите за бързи кредити неравноправни клаузи:
- прекомерни лихви и такси
- непредоставяне на достатъчна, точна и своевременна преддоговорна информация за вземане на информирано решение за сключване на договор за кредит или на анекс към такъв договор
- предоставяне за подпис на непопълнени в цялост бланки за договор и малък размер на шрифта (забранено от )
- липса на задълбочени проверки относно кредитоспособността на клиента (задължително по закон) и така се стига до потребител с 9 бързи кредита, които не може да обслужва
-липса на информация при прехвърляне на вземания по договор за кредит
-начисляване на недължими лихви и прекомерни обезщетения при предсрочно погасяване на кредита

- непредоставяне на справка за оставащите суми по дълга
-използване на неправомерни методи за събиране на дълга и психологически натиск

Проучването на омбудсмана на съдебната практика сочи, че много от идентифицираните от нейния екип и посочени в доклада на КЗП неравноправни клаузи са прогласени от съда за нищожни в рамките на индивидуално заведени от засегнати граждани дела, но продължават да фигурират в общите условия на дружествата.

Така например, това са уговорките за такса „разходи“ или за експресно разглеждане на документи. За недействителна е определена от съда и клаузата, с която се претендира неустойка за непредоставяне на поръчител в определения срок или на банкова гаранция,което е много честа практика.

„Въпреки че съдебният контрол е факт и е налице, от анализа на съдебната практика става ясно, че небанковите финансови институции продължават да предлагат договори за кредит със същите неравноправни клаузи, които са отменени в индивидуалния договор на човека, нов общите условия остават. И тук е мястото за контрол от страна на КЗП, който на практика липсва“, заяви омбудсманът проф. Диана Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    9 5 Отговор
    Луд умора няма ,това се отнася за бъ лъците теглени бързи кредити.

    Коментиран от #2

  • 2 Хмммм

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Ами какво да правят в радевината като не мрже от никъде да се изкарат пари в този комунистичечки кл0зет?

    Коментиран от #5

  • 3 Трол

    6 0 Отговор
    Това не са проверени фирми, това са правоверни фирми.
  • 4 Капитан Петко войвода

    12 0 Отговор
    Ние убихме Калън Тома че взимаше 10 процента лихва а сега вземат по 200 процента.
  • 5 ХАХАХА

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хмммм":

    А ти къде видя не комунисти, а ?Я пак помисли и пиши. ХАХАХА
  • 6 Тома

    10 0 Отговор
    Едно време пирамидите бяха държавна поръчка а сега бързите кредити
  • 7 Когато

    8 0 Отговор
    вземете пари от "бейзболисти" трябва да очаквате и "отчето", който ще ви съобщи "добрата новина"
  • 8 ква защита на потребителите бе

    12 0 Отговор
    тия нещо се побъркаха...от над година комисията за защита на потребителите не си прави труда дори да отговаря на жалби на потребителите
  • 9 Никола

    1 0 Отговор
    ЗНАЕ СЕ ОТДАВНА ТО ДЪРЖАВАТА СИ ТРАЕЕ.ПРОВЕРЕ ГРЕДИСИМО И ОТ ТАМ НАДОЛУ ПО ЙЕРАРХИЯТА,МАХО БГ,ХТРА БГ...И ДРУГИТЕ.ВСИЧКИ СА ОВЪРЗАНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове