Last news in Fakti

22 Март, 2024 11:04 844 8

Милен Керемедчиев: Войната в Украйна става по-скоро европейски, отколкото световен проблем

  • войната в украйна-
  • зелена сделка

За европейците предстои ограничаване на някои от социално-икономическите блага, което може да доведе до социално напрежение, отбеляза бившият зам.-министър на външните работи и на икономиката

Милен Керемедчиев: Войната в Украйна става по-скоро европейски, отколкото световен проблем - 1

Европа е изправена пред доста трудни времена. Войната в Украйна става по-скоро европейски, отколкото световен проблем.

Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

Огромната дупка от липсата на финансова и военна помощ за Украйна трябва да се поеме от страните в Европа. Замразените активи на Русия са един от начините да се справят с тази финансова дупка от оттеглянето на САЩ, заяви той, визирайки липсващите 62 милиарда долара, "които не дойдоха от Вашингтон".

Руската икономика премина на военно-временен режим. За европейците предстои ограничаване на някои от социално-икономическите блага, което може да доведе до социално напрежение, отбеляза Керемедчиев.

Европа трябва да се откаже от някои политики, за които се харчат милиарди евро – предимно зелената политика, посочи той. По думите му, някои от проектите трябва да бъдат замразени.

Същевременно е вероятно да се емитира нов общоевропейски дълг, за да се наберат свежи средства за подпомагане на Украйна, смята Милен Керемедчиев.

След европейските избори Европа няма да е същата, коментира Милен Керемедчиев, като даде примери със спечелилия националния вот в Словакия Роберт Фицо в Словакия и "сериозния шамар, който получи Марк Рюте" в Нидерландия.

"Този тип нагласи се вижда, че нарастват."

Паралелно с това обаче той изтъкна, че тези "тенденции и залитания" няма да доведат до единни решения на общоевропейско ниво.

Липсата на стабилно правителство и мнозинство в момент, в който на външнополитическата сцена ври и кипи, е най-лошото, което може да се случи на България, изрази мнение Керемедчиев.

Според него, за разлика от Румъния, която стои стабилно като член на НАТО, ние изпращаме противоречиви сигнали.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 1 Отговор
    Важното е да не стане български проблем.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Послушко мамин

    12 1 Отговор
    Стига си развивал анти руски геории знаем къде си на хранирка
  • 4 💠🔆♻️

    7 1 Отговор
    Тук преди 3/4 години съм казвал, Европа и ЕС са като Disney World но с истински автентични замъци, добро място за туризъм но нищо повече, и това бяха добрите времена на Европа и ЕС, когато европейската икономика (да се чете Германската икономика) беше все още силна и конкурентно способна, днес положението в Европа и ЕС е “Оркестър свири, майка плаче”.
  • 5 💠🔆♻️

    6 1 Отговор
    Войната в Украйна никога не е била световен проблем, единствено и абсолютно сто процентов проблем е на бутиковият военен блок НАТО, които се състои от една сюрия държави без армия и Съединените Щати.

    Разпарчетосването на бившият СССР по тертипа на Югославия с изключителното и пожелателно съгласие на Германия, Франция, и др. водещи Западно Европейски бутикови държави се доведе ЕС до тотален крах, политически и икономически, последствията тепърва ще ни се изясняват.
  • 6 Гешевче

    3 0 Отговор
    Както винаги, един американски шит и европа трябва да рине след тях. Тозипът обаче ще е по-сложно.
  • 7 Дернев

    2 1 Отговор
    Тази война винаги е била европейса и се отразява върху Европа основно. След две световни войни започнати от Европа, сега тъпо и упорито вървим към трета заровени в историята. Глобализацията прави континента по- важен от страните в него. Особено в раздробена Европа. Не за война, а за единна система за сигурност на и в Европа трябва да мислим. А това е дело на абсолютно всички европейски страни. Всички те срябва да стоят зад тази общо европейска система за сигурност.Украйна Щатите е жертваха и жертват за да не допусна това да стане. Европа за европейците няма да стои и да чака резултата на поредни президентски избори в САЩ, защото ще е силен, независим, глобален играч, който чрез ООН ще може да налага дневният ред на света. Това е причината за войната з Европа. Европейците можем сами веднага да е спрем да покажем, че мислим и гле8аме вбъдещето, а не вминалотэ. Там няма бъдеще за нас.
  • 8 Логично

    5 1 Отговор
    Путин излекува Европа от КОВИД,сега ще я излекува и от зелените идиоти.Слава !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове