Last news in Fakti

29 Март, 2024 07:22 1 073 35

Депутатите изслушват председателя на НСИ за приемането на еврото

  • депутати-
  • шеф-
  • нси-
  • изслушване-
  • еврозона

Изслушването е инициирано от депутати от "Възраждане" и идва на фона на политическата криза в страната, която според експертите е много вероятно да се отрази и на процесите по приемането ни в Еврозоната.

Депутатите изслушват председателя на НСИ за приемането на еврото  - 1
Снимка: БГНЕС

Със изслушване на председателя на Националния статистически институт Атанас Атанасов ще започне петъчното заседание на Народните представители, съобщават от Dariknews.bg.

Той ще докладва пред депутатите статистическите показатели, имащи отношение към предприетите действия на правителството на Република България за приемане на еврото и влизане на страната в Еврозоната.

Изслушването е инициирано от депутати от "Възраждане" и идва на фона на политическата криза в страната, която според експертите е много вероятно да се отрази и на процесите по приемането ни в Еврозоната.
Въпреки това неотдавна финансовото министерство публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България.

В законопроекта е заложено, че на датата на въвеждане на еврото в България всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс. Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други.
От датата на въвеждане на еврото се предвижда изплащането на възнагражденията, обезщетенията, паричните и социалните помощи, както и пенсиите да се извършва в евро.

Всичко, което ви вълнува по темата за преминаването на страната ни към общоевропейската валута може да прочетете в специалния сайт https://www.evroto.bg.

В днешната програма на Народното събрание е предвиден и традиционният петъчен парламентарен контрол.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    19 3 Отговор
    Евро ще има ама през крие макарон.
  • 2 Гориил

    22 7 Отговор
    Българската суверенна финансова система престава да съществува.Страните от БРИКС не изискват жертви от членовете си. Те предлагат съгласие и хармония, без да се унижават или обиждат един друг.

    Коментиран от #10

  • 3 Фен

    29 5 Отговор
    Махайте се, преди да сте ни натресли и тая простотия! Нали с еврото лихвите щяха да паднат? И сега какво стана - лихвите в лева, по-ниски от тези в евро! За какво ни е тогава? Да им плащаме дълговете?

    Коментиран от #4

  • 4 Баце

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    Ми къ . 😂🤣😂
  • 5 М3 голд

    22 4 Отговор
    Имаме си лев. Независим. Наш. Контролиран и управляем. Привързан към еврото. Няма опасност от хиперинфлация. Символ на национална независимост. Наша гордост. И решиха да го ликвидират. Стъпка към ликвидиране на държавата ни. След нея, с еврото ще останем само територия. То това е една от целите. И никой не ни иска мнението. Референдумът беше спрян грубо от една шепа продажници. Те не се интересуват от негативните страни на мероприятието, които се крият от масите. Погледът им е насочен към перспективата да си отрежат от многомилиардния гаранционния фонд и възможността за по лесно движение на престъпните им капитали.

    Коментиран от #7

  • 6 Милчо

    7 12 Отговор
    Значи единственото, което ме вълнува, е да има Шенген и евро, за да не чакам на границата с Гърция и да обменям пари като ходя на почивка.

    Коментиран от #21

  • 7 Оги

    7 10 Отговор

    До коментар #5 от "М3 голд":

    Като гледам, тия дето въведоха еврото си ликвидираха държавите всичките, нали? Големи разбирачи. Бил независим левът, ама вързан към еврото. Ти добре ли си? Дай да го отвържем да видим какво ще стане като независим, а? Да видиш тогава колко ще е курса и колко ще е инфлацията. Еврото е една от най-стабилните валути в света, БГ са вързани към нея от 30 години и реват какво щяло да стане.

    Коментиран от #12

  • 8 майтап бе , Уили

    6 2 Отговор
    Много мило ! Значи ... днес в НС , ще бъде изслушван (защо пък точно той) председателя на НСИ за (официалното , надяваме се) приемане(то) на ... ПЕПИ ЕВРОТО (сигурно за да му предложат премиерският пост).
  • 9 Гориил

    8 3 Отговор
    По същество ново робство. Дълго и безнадеждно, като турско иго.
  • 10 Язе да ти кажа.

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    БРИКС е един хвърчащ лист.Но можеш да се преселиш у БРИКС.Ние нямаме нищо против.
  • 11 Шенген

    5 6 Отговор
    Тъй като една рубла е 2 стинки,да дадем лева на руснаците.Ние минаваме на еврото.
  • 12 провинциалист

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Оги":

    "Като гледам, тия дето въведоха еврото си ликвидираха държавите всичките, нали?" - потърси статия със заглавие "Защо Гърция продава магистрали и летища" от 9 Февруари, 2024 10:34
  • 13 ТаУмВзе

    4 3 Отговор
    Под Валутен Борд не мое да се приеме еврото бреее! Тия кви са клекнали мъпети, не е истина ей.
  • 14 Коментар # 6 милчо

    6 3 Отговор
    Ето това е трагедията на този народ. Заради " кефа" на такива дебили страната ще бъде хвърлена в последната фаза на катастрофата. А Милчо , ако не спада към престъпния свят , може да няма и никаква финансова възможност да пътува до Гърция.
  • 15 усс.ран русофил

    5 0 Отговор
    Аз съм силно възмутен!
  • 16 Факти

    4 5 Отговор
    Ние нямаме лев от 27 години. Единствената разлика е, че продължаваме да плащаме такси за превалутиране и по-скъпи кредити, което води до оскъпяване на всичко по веригата и по-висока инфлация.

    Коментиран от #18

  • 17 Перо

    1 0 Отговор
    Приемането на еврото не зависи от БГ, а си има установени финансови критерии на ЕС! Както са тръгнали тук, ще приемат еврото като Косово!
  • 18 провинциалист

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Факти":

    Таксите за превалутиране ги плащат чуждите фирми-инвеститори, за да си прибират печалбите и да продължават да плащат ниски заплати, а също така и чужди големи вериги, които продават на завишени цени.

    Коментиран от #27

  • 19 Трагедията в държавата

    4 5 Отговор
    Има ли референдум за въвеждането на еврото , Желаят ли хората да изчезне националната валута.Какво ще донесе това на народа - глад и мизерия.
    Има ли демокрация в България?

    Коментиран от #23, #25, #26

  • 20 Студопор

    1 2 Отговор
    Ще ни го натресат, ще сринат икономиката ни и ще си заминат за Канада!!
  • 21 Студопор

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Милчо":

    Ми недей! Стой си в България или емигрирай за постоянно в страна с евро. Останалите българи си искаме лева!!
  • 22 коментар

    5 5 Отговор
    Ако ни натрапят еврото това означава със сигурност едно ОБЕДНЯВАНЕ! Всичките глупости за илюзорно увеличени на заплати и пенсии, всичките лъжи за някаква измислена "стабилност" с приемането на еврото , са измама! Идете до Гърция, тя поне е близко, разходете се и питайте обикновените гърци, хубаво ли им е с еврото? Питайте ги кой и защо ги спря, когато искаха да се откажат от еврото защото имаше негодувание срещу европейската валута? С приемането на еврото ние ще получим със сигурност първо, БЕДНОСТ и после евентуално може би, ама на дали растеж на доходи. Сиреч, първо ще ни принудят да обеднеем , а после уж и ще забогатяваме.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 М.м.м

    6 1 Отговор
    Защо Великобритания не въведе евро.Тахи за превалутиране винаги ще има.
  • 25 Беги,бе.

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Трагедията в държавата":

    ПрозТрол митрофански.
  • 26 Трагедията в държавата

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Трагедията в държавата":

    Е,че има такива продажни б@kлуци като теб.Милион и половина българи работят в ЕС за юро.Не за тоалетната хартия руплата.
  • 27 Факти

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "провинциалист":

    Таксите за превалутиране ги плаща народа. Чуждите фирми ги добавят към цените и ги прехвърлят на народа. Всичко винаги го плаща народа. Колкото по-рано се откажем от лева, толкова по-добре. Ако може цялото управление на държавата ни да се поеме от Западна Европа би било най-добре. Ганьо много държи да е "независим" и неговата мафия да го скубе и стриже.

    Коментиран от #30

  • 28 Чавдар Бойков куката от Видин

    3 3 Отговор
    Какво евро бе, вие луди ли сте, няма да има евро.
    Мислите ли, че някой ще ви позволи да въведете еврото? Нали ще дойдем на място и ще стане чудо на чудесата.

    Коментиран от #29

  • 29 Банишора

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Чавдар Бойков куката от Видин":

    Чакаме те с ченгела.
  • 30 провинциалист

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Факти":

    И кво? Днес влизаме в еврозоната и утре се събуждаме богати?
  • 31 Някой

    2 1 Отговор
    За това, че по телевизии рекламират еврото, кой плаща за тази пропаганда? Взимат пари от българите, че да промиват мозъците на българите. И от ЕС да са пари, пак са от хората, та включително от българите. Да не говорим как лъжат за инфлацията. В Германия дори имаха калкулатори за обръщане марка евро, да видят колко ги лъжат. И как там неща от 1 марка (1 лев) стават 1 евро (1.95583 лева).
    И КС с абсурдното оправдание, как народното събрание не можело да промени за влизане в еврозоната. Как да не може. Решава излизаме от ЕС и НАТО и край! Кога се влиза се решава от хора и тези хора трябва да сме и ние! Не при (технически невъзможно - не е събитие и програма със следене и хоп в еди-коя-си микросекунда сме в еврозоната и изиненада), а след и 100 годни след е след и няма никакво противоречие. Така и не показа на какво противоречи - ето тук, в този договор, в ето този член.
  • 32 Мухаа ха!

    3 2 Отговор
    Разковничето за масираният натиск ,за вкарване в еврозоната,се крие в първите изречения..Всички депозитни сметки ,разплащателни,спестовни и други ,и забележете - в местни банки,ще се превалутират БЕЗПЛАТНО и ЕДНОКРАТНО.Абре ганъъо, еврото го желаят, мечтаят за него фирмаджии,индустриалците от Крибчо, олигарси и мултимилонери.Влиза еврото,и на следващия ден всичко се събужда ( без да е похарчил и стотинка) щастлив и законен мултимилионер ,но в евро.Ти какво печелиш от тази схема? Нищо! Ако считаш за огромна " печалба" че няма да обменяш,ако пътуваш в Европа.Нищо друго.Ще ти повиши ли, твоя работодател заплата дори с 1%%? Забрави! Ще блокират ли веригите,монополистите да не повишават цените,който са в евро?Забрави,защото сами признават..Свободен пазар,в който нямаме право на регулация.Да де,но сегашните примерно хиляда лева заплата,стават 520 евро.Какво ще правиш с тях,като всичко е в евро.Тотално обедняване,това ни очаква.Еврото е Рай,за онази малка група от богаташи и олигарси.Всичките им " тъмни " пари,се изпират и узаконяват през компютъра на банката.Може веднага през компа,да купува имоти,бизнеси,в цял свят,без някой да знае в държавата.Зашото парите им са в евро.Валута приемана в цял свят без въпроси,без нужда от превалутиране.
  • 33 гост

    1 2 Отговор
    ами курс 2 лв.към 1 евро спестяванията ви стават наполовина по малко а цените ще бъдат същите но в евро ,половината ви спестявания в вървежни левове,, заминават,,а сега с лева и валута може да се купи и същите стоки има стойност лева проблема е в курса трябва да бъде 1 лев за 1 евро
  • 34 Борко

    1 1 Отговор
    НЕ НА ЕВРОТО БЪЛГАРИЯ НЕ Е ГОТОВА ЗА ТОВА ,ВИЖТЕ РУМЪНИЯ СА МНОГО ПО НАПРЕД А НЕ БЪРЗАТ С ТОВА ИЗМИСЛЕНО ЕВРО И ПОЛША И ДР.
  • 35 Весела

    2 0 Отговор
    Депутатите да не се занимават с глупости ,а да оправят кашата ,която и те с правителството забъркаха ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове