Last news in Fakti

28 Януари, 2014 08:21 1 179 0

1 млрд. лева тръгват към фермерите

  • фермери-
  • субсидии-
  • чиновници-
  • заплати-
  • пенсия-
  • възраст

Преглед на печата

1 млрд. лева тръгват към фермерите - 1
Снимка: AP/БTA

1 млрд. лева тръгват към фермерите, радва се "Труд"
Поне 980 млн. лв. от ЕС тръгват към българските фермери тази седмица. Помощите ще получат над 80 000 земеделски производители, които през м.г. са обработвали поне 10 дка ниви или 5 дка плодни градини. Сумата ще бъде разплатена до този петък, 31 януари, обеща в интервю за “Труд” изп. директор на фонд “Земеделие” Мирослав Николов.
Субсидията за всеки декар ще е 30,98 лв., като в нея се включва и национално доплащане. Изплащането на други около 100 млн. лв. остава за март. При тях има припокриване на площи при исканията на субсидия и фермерите трябва да доказват правото си с документи. Парите за разплащането са осигурени, след като финансовото министерство пласира успешно вчера втората за т.г. краткосрочна емисия от 400 млн. лева.

Заплатите на висши чиновници, кметове и депутати ударно растат, акцентира "Сега"
Правителството и парламентът показаха изключителна щедрост, въпреки че кризата все още не е приключила. Вчера стана ясно, че МС е увеличил рязко максималните заплати за висшата администрация. А депутатите размразиха месечните си възнаграждения, които не бяха пипани 4 г. заради солидарност с българските граждани. Разликите в максимално позволените месечни възнаграждения на членове на политическите кабинети на министрите, шефове на държавни агенции и комисии, областни управители и кметове надхвърлят 1000 лв. Дали заплатите на конкретните лица ще бъдат увеличени до новия лимит обаче, зависи от възможностите на вече определените бюджети за възнаграждения. Това се разбира от публикуваното на сайта на правителството постановление за изпълнението на държавния бюджет, което се очаква да бъде обнародвано днес и в "Държавен вестник". С документа се променя и друг нормативен акт на МС - постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности. Според новите текстове ръстът на максимално позволените заплати е чувствителен за всички ръководни длъжности.

Възрастта за пенсия расте по Дянков - с 4 месеца на година, ако не въведат автоматизма, пише "24 часа"
Правителството запазва схемата на финансовия министър на ГЕРБ Симеон Дянков за нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране. Това стана ясно, след като за обществено обсъждане бяха пуснати промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Възрастта и стажът за придобиване право на пенсия да растат с по 4 месеца всяка година, докато достигнат 63 г. за жените и 65 г. за мъжете, предвиждат текстовете на наредбата. Това трябва да стане през 2021 г. вместо предвидената в схемата на Дянков 2020 г. Промените в наредбата се налагат заради приетата в Кодекса за социално осигуряване пенсионна ваканция през 2014 г., обясниха експерти от социалното министерство. Според тях текстовете на наредбата би трябвало да се променят, след като правителството и парламентът одобрят нова схема за нарастване на възрастта за пенсия. Това обаче едва ли ще стане преди средата на годината. Механизмът за растеж на пенсионната възраст и осигурителния стаж с по 4 месеца ще остане, ако БСП и ДПС не се разберат за друг вариант на пенсионна реформа.

Всяко четвърто хлапе е тормозено в нета, предупреждава "Стандарт"
Лаптопът, таблетът, мобилният телефон и всички електронни джаджи се превърнаха в любимите играчки както на тийнейджърите, така и на по-малките деца. Почти всяко семейство има в дома си компютър или друго устройство, свързващо го с интернет пространството. Вече за никого не е странно, че едно 5-годишно дете може да борави спокойно с интернет. Може би много скоро, вместо "мама" и "тати", първата думичка на децата ще бъде "фейсбук". Много от нас обаче са пропуснали да преподадат на своя малчуган уроците за безопасно сърфиране. А и едва ли самите ние знаем как да предпазим децата си от опасностите, които носи интернет. Ето защо през изминалата седмица МВР издаде своя наръчник за родители, озаглавен "Как да предпазим детето си от престъпление". Един от проблемите, които са засегнали експертите, е именно онлайн тормозът и педофилията в интернет.

Бинго залите и лотариите плащат само 10% данък печалба, съобщава "Капитал Daily"
От началото на тази година бинго залите, организаторите на томболи и на лотарийни игри плащат само 10% данък печалба. Така те се превръщат в единственото изключение от общия режим за облагане на хазарта. Това е тълкуванието на Националната агенция за приходите (НАП) за промените в Закона за корпоративното подоходно облагане и за хазарта, които касаят тази дейност и са в сила от януари 2014 г. Оказва се, че при гласуване на второ четене в зала на законовите поправки през декември депутатите, експертите към бюджетната комисия и Министерството на финансите са пропуснали да отбележат какво точно да е алтернативното облагане за хазартната дейност от лотарии, томболи и числови лотарийни игри Бинго и Кено. Досега за тях се дължеше 15% върху оборота, т.е. данъчната тежест беше значително по-голяма. В същото време от началото на годината освен данък печалба, наземните хазартни оператори дължат 15% върху оборота си, а онлайн организаторите - такса от 20% върху разликата между събрани залози и изплатени печалби на залагащите. Точно в суматохата около изненадващата промяната на третирането на онлайн и офлайн букмейкъри, която предизвика минискандал между управляващите, е направен и пропускът с бингото и лотариите. От Министерството на финансите твърдят, че проучват възможността да променят режима.

Пленум в събота решава дали отцепниците от АБВ са се самоизключили от БСП, пише "Дума"
На пленум на Националния съвет в събота ще стане окончателно ясно дали членовете на БСП, които работят по проекта АБВ, са се самоизключили от партията. Това съобщи за ДУМА заместник-председателят на БСП Димитър Дъбов. На своето заседание в специален документ ръководството на левицата може да констатира това самоотпадане. Стана ясно обаче, че има вероятност Сергей Станишев още един път да призове участващите в проекта АБВ да се откажат от паралелната листа.
Преди два дни Дъбов уточни, че ако това не стане, има 7 позиции в чл. 27 от устава на БСП (озаглавен "Прекратяване на членството"), спрямо които се смята, че членовете на БСП са приключили връзката си с тази партия и са отпаднали от нея. Специално внимание трябва да се обърне на точка 7 от въпросния член, защото се отнася за такива социалисти, които системно нарушават програмата и устава на партията, обясни Дъбов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове