Last news in Fakti

8 Април, 2024 07:29 1 961 32

Тревожен ръст на онкологичните заболявания във Варненска и Добричка област

  • онкология-
  • болница

През последните години най-много се е увеличил броят на пациентите с рак на кожата

Тревожен ръст на онкологичните заболявания във Варненска и Добричка област - 1

С близо 10% се е увеличил броят на новорегистрираните пациенти с онкологични заболявания във Варненска и Добричка област през изминалата година. Това показват данните на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания във Варна, съобщи БНТ.

Лечебното заведение, което обслужва пациенти от цяла Североизточна България, вече разполага с обновена база, която отговаря на най-високите европейски изисквания.

Малко е мъглява обстановката по отношение на раковия регистър. Ние продължаваме да поддържаме такъв регистър при нас, докато в други болници такъв не се поддържа и тези цифри наистина са малко относителни. Правим това, което можем и което е по силите ни, поддържаме цяло звено в болницата, което се занимава с това, без да получаваме абсолютно нищо насреща", каза проф. Георги Кобаков - управител на СБАЛОЗ – Варна.

През последните години най-много се е увеличил броят на пациентите с рак на кожата, съобщи проф. Кобаков. Преди години той се е срещал сравнително рядко, днес е сред най-честите злокачествени заболявания. Нарастват и случаите на рак на гърдата при жените, на простатата при мъжете, както и колоректалният карцином. Според проф. Кобаков, това се дължи най-вече на по-голямата продължителност на живота.

"Колкото по-възрастен е един човек, толкова по-голяма е възможността да развие рак. Особено кожните карциноми. Те са почти неминуеми с възрастта", обясни проф. Кобаков.

Въпреки че липсва точна статистика, проф. Кобаков е категоричен, че зачестяват онкологичните заболявания при младите хора.

"50, 60-годишни за мен не са възрастни хора. Това са хора в разцвета на живота и биха могли да продължат един нормален, комфортен, качествен живот. Основните неща, които са необходими за лечението на пациентите, като цялостно обгрижване с всички мултидисциплинарни подходи, които са необходими при лечението на такива пациенти, тук ги имаме", каза проф. Георги Кобаков - управител на СБАЛОЗ – Варна.

Доскоро един от най-сериозните проблеми пред онкологията в България беше отливът на млади специалисти към болниците в чужбина. Днес много от тях избират да останат в страната. Д-р Моника Занева е сред най-младите лекари в онкологичната болница във Варна. Казва, че работата ѝ на онкохирург не е лека, но я мотивира любовта към професията и призванието да помага на хората.

Когато пациентът ти каже "благодаря" и знаеш, че си свършил работата си с желание и си помогнал на този човек – това е най-хубавото чувство, което можеш да усетиш в себе си. Онкологичните заболявания са бичът на нашето време и тепърва има още много неща, които да се преоткриват в лечението и в диагностиката", обобщи д-р Моника Занева – хирург в СБАЛОЗ – Варна.

Според проф. Кобаков все още липсва адекватно финансиране на онкологичните здравни заведения у нас, въпреки че вече се правят стъпки в правилната посока.

"Онкозаболяванията и обгрижването на тези пациенти трябва да бъде държавна политика. Това са много тежки заболявания, много трудоемки и финансоемки. Много финанси се хвърлят за лечението на такива пациенти. Но мисля, че си струва. Струва си, когато видиш светлината в очите на такъв пациент, когото изписваш и смяташ, че е вече здрав", заяви проф. Георги Кобаков - управител на СБАЛОЗ – Варна.

Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания във Варна вече посреща своите пациенти в обновена сграда. Тя разполага с модерен лекарски кабинет, зала за обучение на специализанти, нова чакалня и регистратура, а специализирана платформа осигурява по-лесен достъп на хората с увреждания.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрял

    12 1 Отговор
    Много яка статия тип филип димитров. Една статистическа цифра да бяхте сложили
  • 2 РЕЗУЛТАТ

    28 7 Отговор
    Това е от окраинското жито.

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Баш софиянец

    37 0 Отговор
    Никой не търси ПРИЧИНИТЕ. В последните години ръста на някои заболявания е притеснителен и никой не се интересува ЗАЩО се случва това.

    Коментиран от #4, #30

  • 4 Няма и нужда

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "Баш софиянец":

    Заемаме първите места по пушене пиене и затлъстяване

    Коментиран от #9

  • 5 Факти

    13 21 Отговор

    До коментар #2 от "РЕЗУЛТАТ":

    Как украинското жито води до рак на кожата? Русофил писател, не читател.

    Коментиран от #10

  • 6 Мда

    25 4 Отговор
    Всичко това с любезното съдействие на Небългарския парламенти и правителство и подкрепени от СЗО, Посолства и Акушерката на Европа.
    Жълтопавеници що ви няма на площада?
    50 лева толкова сте евтини
  • 7 Нда

    7 15 Отговор
    Комунистическиият Чернобил продължава нда убива българи.
  • 8 Закс

    31 2 Отговор

    До коментар #2 от "РЕЗУЛТАТ":

    Не само житото - каква храна ядем без да е третирана с препарати ? Какво пием - безалкохолни без ,,боички" или траещи с месеци продукти наблъскани с ...? Защо едни прибират парите, а други плащат сметката ...

    Коментиран от #15, #17

  • 9 Баш софиянец

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Няма и нужда":

    Може да има и други причини. Просто трябва да се изследва сепиозно, което никой не прави.
  • 10 ТролКопейка

    5 11 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Така са ми казали да пиша-Украинското жито води до рак на кожата!!!
  • 11 Да се знае

    16 1 Отговор
    Всичко е резултат от лошите условия на ТРУД. Къде са синдикатите нищо не правят.
    Преди няколко години ГЕРБ тихом мълком увеличиха допустимите часове на извънреден труд на работниците двоично. Сега работодателите извиват безнаказано рацете на хората.
    ГЕРБ да обясни . Защо увеличи часовете на извънреден труд .
  • 12 Утрова

    14 0 Отговор
    В Теклас Кърджали карат насила да се работи извънредно.
  • 13 Истината

    17 0 Отговор
    Някои следи ли за замърсеността на работното място в заводите. За финните прахови частици и другите норми
  • 14 Артилерист

    17 7 Отговор
    Според мен увеличаването на раковите заболявания ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА в посочените области, се дължи на близостта им до Украйна, където укронацистите използват америконски боеприпаси с обеднен уран. Нещо от сорта на радиоактивни облаци след аварията в Чернобил. Или първенството на сърбите по ракови заболявания в Европа, след като американците ги засипаха с боеприпаси с обеднен уран преди 25 години. Не отварям дума за американските атомните бомби над Хирошима и Нагасаки, а за техни опасни радиоактивни боеприпаси, използвани съвсем наблизо.

    Коментиран от #16, #20, #31

  • 15 Всеки да си иде на село

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Закс":

    Всеки да иде на село и сам да си произведе .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Град Козлодуй

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Закс":

    Вярно е
  • 18 234

    6 1 Отговор
    Към всеки построен хипермаркет да се предвидят и по две болници .Злото трябва да се изкоренява в зародиш.
  • 19 Четете бе

    5 6 Отговор
    Много глупости в коментарите. Интернет имате. Образовайте се. България е на едно от последните места в Европа по ракови заболявания на глава население. Топ 10 в света са, както следва - Дания, Ирландия, Белгия, Унгария, Франция, Холандия, Австралия, Норвегия, Словения и САЩ. Ако погледнете картата на света ще видите, че като цяло в тъмно червено светят Западна Европа, Северна Америка, Австралия и Япония. Това са най-богатите места, където хората живеят най-дълго. В статията изрично пише, че с възрастта тези заболявания зачестяват, но кой да чете.

    Коментиран от #26

  • 20 Специална Военна Опсерация

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Артилерист":

    Американците са направили 1030 ядрени опита, имали са учения в Невада, където са пускали по 70 атомни бомби.
    Руснаците, за да не изостават и те взривяват, около 900 бройки...
    Интересното е, че никой доктор не търси връзка с експерименталните препарати, дето ги натрапваше, майката на медицинският джихадизъм в Европа, а именно Урсула!

    Коментиран от #25

  • 21 абг

    5 2 Отговор
    Противотанкови снаряди с обеднен уран, експириментални течности...
  • 22 Вълк

    3 4 Отговор
    Поздрави от съветския Чернобил
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Оператор на права лопата

    3 3 Отговор
    Явно укpoпитeцитe са дyмнали нeщо сериозно в Укpия.
  • 25 Националист

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "Специална Военна Опсерация":

    Р00сия е държавата която жителите и не я интересуват,какви опити и с какво прави никой не знае всичко е държава партийна тайна
  • 26 Коментар до #19:

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Четете бе":

    Яж си хлебарките и не философствай
  • 27 Лили

    4 3 Отговор
    Ако искаме да няма онкологични болести трябва да се присъединим с Рашистан, и тогава журналистите ще пишат че вече нямаме ракови болести ,иначе ще ги обвинят че са иноагенти и затвор в Сибир. Толкова е лесно

    Коментиран от #28

  • 28 Факти

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "Лили":

    В Русия не могат да доживеят до дълбока старост, когато най-често се развива рак. За сметка на това имат най-много СПИН извън Африка. Всъщност, в една трета от Африка има по-малко СПИН, отколкото в Русия.
  • 29 az #СВО

    5 2 Отговор
    Ми що обеднен уран се изхвърли в атмосферата в бивша Украйна!

    Последиците не закъсняват...
  • 30 баш лъжеш

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Баш софиянец":

    наистина че не знаеш Казва се чернобил причината А ускореното развитие е мизерията защото статистика ще покаже че повечето са бедни хора което е и катализатор
  • 31 футболист

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Артилерист":

    тъй като се изисква време да се развие болестта то софия е мястото защото е близо до белград дето бомбардираха с обеднен уран и е далеч по близо от украйна Не става въпрос за бомби а за чернобил и онова поколение от 80 те дето яде марулите без предупреждение
  • 32 Да се прати на файзер статията

    1 0 Отговор
    Ако проверят колко пт тях са ваксинирани ще разберат от къде идва увеличението😉
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове