Last news in Fakti

19 Април, 2024 12:46 2 899 24

Защо ще доплащаме 6000 лева при лечение на Паркинсон? Проф. Красимир Минкин пред ФАКТИ

  • минкин-
  • красимир-
  • паркинсон-
  • болест-
  • доплащане

При над 90% от оперираните пациенти успяваме да превъртим часовника на болестта назад с 5-10 години , подобрявайки качеството им на живот, казва неврохирургът

Защо ще доплащаме 6000 лева при лечение на Паркинсон? Проф. Красимир Минкин пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дълбоката мозъчна стимулация като форма на лечение на напреднала болест на Паркинсон бе напълно безплатна от 2019 г., а от 1 януари 2024 г. струва 6000 лв. на пациентите. Решението на Здравната каса засяга и тези, на които предстои подмяна на батерията на вече поставено устройство. Устройството генератор подава по електроди към мозъка високочестотен ток, който въздейства на определени центрове и намалява значително неприятните симптоми на Паркинсон. Пред ФАКТИ по темата говори проф. д-р Красимир Минкин, специалист-неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, като именно неговият екип въвежда Дълбоката мозъчна стимулация (ДМС) в България през 2013 г.

- Професор Минкин, скоро отбелязахме международния ден за борба с болестта на Паркинсон, а в България вместо да се похвалим с успехите, говорим, че лечението се оскъпява. Защо?
- Имаме с какво да се похвалим в България, когато говорим за лечението на Паркинсон, защото, за наше щастие, България е една от най-развитите страни в лечението на тази болест в света и у нас има достъп до трите основни метода на съвременно лечение при пациентите с напреднала Паркинсонова болест - говорим за Дълбока мозъчна стимулация, инфузия с апоморфин и с леводопакарбидопа интестинален гел. Това са все скъпо струващи лечения и всяко едно от тези три лечения до 1 януари 2024 година беше безплатно. От 2019-а до 1 януари 2024-а и трите метода бяха безплатни. Сега, за съжаление, единствено ДМС от началото на 2024 година отпадна от списъка, в който лечението е на 100% реинбурсирано от НЗОК, а трябва да се доплащат 6000 лева. Все пак трябва да се вземе предвид, че близо 90% от цената на импланта – доста по-голямата част, продължава да се плаща от НЗОК.

- Тази промяна колко пациенти засяга и защо се стигна до това доплащане?
- Доплащането се породи от факта на увеличение на цените на медицинските изделия. Увеличение има както при почти всички продукти на пазара, така и при ДМС. Цената се качи с 6000 лв . Стана от 40 000 на 46 000 лева за незареждащите се батерии и от 60 000 на 66 000 лева за зареждащите се батерии. Това е причината НЗОК да реши, че трябва тези оскъпявания да бъдат за плащани от пациентите. Като цяло това засяга 20 пациенти, на които се осъществява първична имплантация, и други 10, при които ще трябва да се подменя батерията. Вече имаме доста пациенти, които са имплантирани в периода 2019 - 2024 година и при част от тях се налага да се подмени батерията.

- Значи в момента пациентите са поставени пред дилема. Така ли да разбираме…
- За една част от пациентите тези 6000 лева не са проблем, но има и такива, които се отказаха от оперативно лечение, защото не могат да си позволят сумата. От 2019-а до 2024-а пациентите не плащаха и една стотинка нито за импланта, нито за операцията.

- Но ето, че сега трябва да избират…
- Не бих казал, че това е дилема, а по-скоро дискриминация на метода. Защото ДМС е единственият от трите метода, при който имаме доплащане. Другите два метода, които не са толкова ефективни и много често имат повече усложнения, продължават да се реимбурсират на 100%. Просто сега пациентите, които са избрали ДМС, са поставени в по-неблагоприятно положение спрямо тези, които са се доверили на другите два метода.

- Колко е разпространена болестта на Паркинсон в България?
- У нас имаме около 12 000 пациента с Паркинсонова болест, но нямаме статистика, която да е основана на точни данни. Имаме 1000 - 1200 пациенти, които са с напреднала Паркинсонова болест и евентуално могат да използват някой от трите метода, за които говорих. За да се приложи един метод за лечение на Паркинсон, пациентът трябва да отговаря на строго определени критерии, т.е. да имат не прекалено напреднало заболяване - да са приковани към легло, но и да са с напреднала Паркинсонова болест, когато вече не им влияят достатъчно лекарствата. Пациентите, на които се осъществява Дълбока мозъчна стимулация са такива: между 5-ата и 15-ата година от началото на болестта.

- Това ли е абсолютно най-съвременното лечение, което се предлага както у нас, така и по целия свят ?
- Да. У нас се прилага от 2013 година. Вече имаме към 120 пациенти, които са имплантирали ДМС и в България спадаме към големите центрове за това лечение в Европа. Имаме вече богат опит с интервенцията до такава степен, че можем да я наречем рутинна. От тези 120 пациенти досега не сме имали сериозно усложнение. Ще се повторя, че ДМС е метод, който е напълно съвременен, беше напълно реимбурсиран от НЗОК, и вместо да вървим напред, ние се върнахме една крачка назад, предвид това, че е нужно доплащане. Това определено дискриминира по-бедните пациенти.

- Ако може да направим едно обобщение, да направим анализ и съпоставка за всичките години, през които пациентите се подлагат на тази интервенция, ефектът от нея какъв е?
- Много впечатляващ. За над 90% от оперираните пациенти - като всеки метод и той не е ефективен на 100% , защото не можем да говорим за излекуване, но при 90% от пациентите успяваме да превъртим часовника на болестта назад с 5-10 години, подобрявайки качеството на живот на хората. Такава е статистиката по света и у нас. Това не е само наше постижение. Като наше постижение бих определил самото въвеждането на този метод, защото през 2013 година беше много трудно и в продължение на шест години – до 2019 -а, се борихме да получим заплащане от НЗОК. Първите ни 30 пациенти трябваше да заплатят цената на целия имплант. Имаше и пациенти, които бяха с дарителски кампании, защото не можеха да си позволят сумата. Беше една много голяма борба през първите години. А сега се стигна до другия полюс. Доскоро казвахме на пациента, че ще бъде опериран за 0 лева, а сега сме крачка назад. Но по-скоро мисля, че това е недомисица на НЗОК и липса на диалог с нас. Смятам, че скоро ще бъде намерено решение на този проблем, тъй като не става въпрос за някакво гигантско обременяване на бюджета на НЗОК, който е над 8 милиарда лева.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предупредени сте

    12 10 Отговор
    Лъжат ви
    Това с електродите служи за управление на човеците през 5джи кулите
    Ваксините бяха активаторът за този пъклен план
    Кабалът иска да управлява животите ви
    Знаете хора
    Разоространявайте
    Не на сатанистите

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "Предупредени сте":

    Жалко, че професора не може да ти присади мозък!
    Иначе за консултация при психиатър, може да те запишат!

    Коментиран от #5, #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БЪЛГАРИН🇧🇬

    6 5 Отговор
    Поинтересувайте се, КАК СЕ ПРАВИ ЛЕКАРСТВО с ЧИСТА ДОМАШНА РАКИЯ И КОКИЧЕТА.
    На мой приятел майка му, се оправи, но нямам спомен как точно се прави.

    Коментиран от #10

  • 5 мдаааа

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Дори и да му присади , експеримента ше е с неясен край .. 🤭
  • 6 Мими

    6 4 Отговор
    Минчоооо и ти си професор , колкото аз ……., то сега ги правят на кило, седни си мойто момче, видях те как добре слугувашшшшш!!!!! Познай кой ти пише, хм…. за да не се пречкаш….ти знаеш
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Защото

    0 7 Отговор
    Ви треперят ръцете като броите парите и забравяте дали сте си платили. А всеки доктор трябва да има своя частна клиника. Иначе за какво се правил ,че учи медицина 10 години.
  • 9 И Киев е Руски

    7 2 Отговор
    Да ви е .. май.... гнус.. пе...и
  • 10 Има я, даже от кокиче правят лекарства

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Вземат се 100 кокичета и се накисват в 1 л. гроздова ракия и се оставят на слънце 40 дни.Прецежда се и течноста се налива в бутилка.В продължение на 15 дни се пие сутрин по една чаена лъжичка подсладена с една чаена лъжичка натурален мед.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Уса

    4 1 Отговор
    Честита ви демокрация ще плащате за всичко да видите,как живеем в сащ при десеторно по вихсоките цени за здраве.Спешна помощ-800$ само за здравей, после са хилядите,Застраховка-600$ на месец

    Коментиран от #14, #18, #19

  • 14 А заплатите

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Уса":

    на американските доктори са средно 40-50000$ годишно. Тук нашите Дофтори се мръщят за толкова НА МЕСЕЦ.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Уса

    0 2 Отговор
    Толкова получават медицинските сестри,като начало после някои стигат до 80-100 000 на месец и постоянно търсят,защото професията е прекалено рискована за здравето цял живот облъчване с чужди болести от всички видове.В България все още има доктори,но в сащ си внесоха пишмани от Азия за по ниско заплащане,че все пак рецесиите зачестиха
  • 18 Заслужаваш си го

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Уса":

    Стой си в САЩ и ни е все едно колко плащаш! Искаме си социалистическото здравеопазване и е време да си върнем привилегиите, че сме българи в България.
  • 19 КАжи им че наВХОДОВЕТЕ МНОГО БОЛНИЦИ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Уса":

    ИМА КРЕДИТНИ ЦЕНТРОВЕ НА БАНКИ ЗА ЗАЕМ НА МЕСТО.ТЕГЛИШ ЗАЕМ ...ЛЕКУВАТ ТА НЕ ТЕГЛИШ УМИРГАШ НА ТРОТОАРА ОТПРЕД.
  • 20 СЛОЖИ СИ АНТЕНАТА НА УЙФАЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    ДО НЯКОЕ СТАРО СД ИЛИ КАСЕТОФОН И ША ВИДИШ СЛЕД НАМАГНИТВАБЕТО ИМ ОТ ИЗЛЪЧВАНЕТО КАК ДОРИ КАТО СА ИЗКЛЮЧЕНИ КАК ПОЧВАТ ДА СИ СИ ТРЪГВАТ СПИРАТ......ПЪК ГОВОРИТЕЛИТЕ........ УСПЯХААА АЛЕН ДЪЛЕС ВА ОПРОСТАЧИ ТОЛКОЗ КОЛКОТО ДАЖЕ И НЕ Е И МЕЧТАЛ.....
  • 21 Стилян

    0 0 Отговор
    Този хирург взема заплата от3000лева на месец,затова клиента му плаща 6000 лева
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.