Last news in Fakti

23 Април, 2024 05:51 5 626 43

Пеканов: Беше ясно, че няма да приемем еврото на 1 януари 2025 г.

  • атанас пеканов-
  • еврозона

Основната причина е инфлационният критерий

Както беше ясно от много отдавна, но все пак е жалко - България няма да се присъедини към еврото от 1 януари 2025 година. Това се случва поради една основна причина - инфлационният критерий, според който инфлацията трябва да е най-много с 1,5 процентни пункта по-висока от тази в "най-добре представящите се страни" - доста непрозрачен критерий, но най-вече - абсолютно неподходящ за нашето време. Това написа във Фейсбук Атанас Пеканов, бивш вицепремиер, цитиран от Фокус.

"Може и да е било целесъобразно критерият за инфлация да се измерва с абсолютна разлика от 1,5 процентни пункта спрямо така наречените най-добре представящи се страни-членки в други периоди - когато инфлацията навсякъде беше относително ниска. Но въобще не е толкова смислено да се замерва така след най-големия инфлационен шок в историята на еврото и периода на най-големи различия (стандартно отклонение) в инфлацията между страните-членки в историята… Един куп страни от сегашните членки не биха могли да влязат в еврозоната по този критерий днес.

Това поне ни дава малко повече време да развенчаем напълно глупавия аргумент, че участието в еврозоната автоматично и задължително води до нарастване на дълговете. В момента в някои от по-задлъжнелите страни, за които често се твърдеше, че са “фалирали" (каквото и да значи това) - например Гърция, Кипър и Португалия - се случва най-бързото и най-голямо намаляване на държавния дълг към БВП документирано въобще...", пише още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига

    48 7 Отговор
    с фалиралото евро на EС(СР)2. Целта е CBDC, цифрово евро, цифрови концлагери, и тотален контрол, власт. Съчетани със здравен и продоволствен геноцид. Трудно е да контролираш 8 милиарда, по-лесно е половин. Цифровото евро е въздух срещу ограбването на материалните активи на европейците, земя, унищожено земеделие и животновъдство,за да си пласират синтетичните храни и бръмбарите, ваксините без клинични изпитания. Ограбването чрез концесии мини, злато, вода, фото, перки. Чак ни сложиха "данък въздух", квотите. На последната Асамблея на ЕС ще се коментират рециклирани дрехи. Вписвайте Кеш и Лев в Конституцията, гответе се алтернативна система на разплащане. Единственото което може частично да спаси България е отказ от "дигитализация". Полша категорично отлага еврозоната.

    Коментиран от #22

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 9 Отговор
    И без референдум няма да приемем еврото 2025 г ‼️

    Коментиран от #7, #27

  • 3 Най добре

    49 13 Отговор
    Ще е вьобще да не влизаме.Нямаме работа там .

    Коментиран от #19

  • 4 ХАХАХА

    44 11 Отговор
    Не виждам защо това Евро е непрекъснато в устата на всички заемащи властови позиции ,а никой или почти никой не иска да се замени лева с Евро. Просто се налага политика във всяка сфера ,която хората не одобряват. И не знам защо на телефона ми Евро излиза с главна буква ,а лева не . Колко пък толкова е важно .?

    Коментиран от #6

  • 5 Радев+Путлер

    11 21 Отговор
    Тоя почна мнго да лъже
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 4 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    Щото все са ЕВРОатлантици,
    Леви евроатлантици,
    Десни евроатлантици и
    Ориент евроатлантици ‼️
  • 7 Какъв референдум

    13 38 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    за нещо което е одобрено и ще стане? Вас русофилите, за живи не ви броят тя "референдум" искала.

    Коментиран от #20

  • 8 От кога е одобрено еврото?

    36 7 Отговор
    Одобрено евро, от кого, защото не е от народа? От "дълбоката държава", от "блатото"? Със себе си правете каквото искате, но не го налагайте силово на другите. Не ни връщайте кам Диктатурите, дали е синя, червена, розова е Диктатура. Защото Европа не иска евро: Швеция, Швейцария, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Дания, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Великобритания докато беше член на ЕС. Ако искате евро, моля Косово, Черна гора, Македония ви чакат.
  • 9 един

    10 31 Отговор
    Всички русофили са против Еврозоната но както и Копейкин спестяванията им са в евро!Лъжат ви тук, че са против еврото,за да изкарат някоя "рубла" и веднага да я обърнат в евро!С две думи,не ни гледайте какво правим ами четете какво пишем!
  • 10 един

    7 11 Отговор
    "Беше ясно....",като свалихте поредното правителство ще е ясно,иначе възможностите да крадете от общите пари в Еврозоната намалят!

    Коментиран от #21

  • 11 Хайде де

    34 4 Отговор
    Откога долар, паунд, йена, франк, лев са русофилски. Срам нямате! Като ви отнемат кокъла и получавате когнитивен дисонанс.
  • 12 00001

    5 20 Отговор
    От 2007 се знае че не искат Евро, с лев Българските политици имат контрол и възможности за кражби и схеми от държавните финанси. Я въвеждане на Евро тези възможности за само обогатяване на Български политици изчезватл
  • 13 Ееееееееееееееее как

    28 1 Отговор
    По високи цени бием цяла Европа, без Лихтенщайн, но с тези некадърни политици и това ще стане.
  • 14 В Гърция

    21 4 Отговор
    като го искаха Еврото, какво стана?.След одит на Тройката 2012 г. се оказа, че са отпускани милиарди чрез подправени данни, с помощ на кредитни агенции, според Евростат. Не нас "евтина пропаганда". Кажете нещо за "черната сряда" и Великобритания? За разлика от ERMI, от който Британия излезе, от Еврозоната няма механизми за излизане. Място без изход се нарича капан.
  • 15 Защо от 2007

    21 2 Отговор
    не забранят офшорките, а? Защо не ги забранят? За 34 г. от България са изнесени 200 милиарда долара. Ами хайде, знаят се къде са, искайте ги, борете се с корупцията, това са парите на България! На крива ракета левът й пречи. Спират хранилката по еврофондове, това ви е проблемът със запазването на лева.
  • 16 бл.134 в Zап. парк

    6 4 Отговор
    Смешки ! Ще ги гледаме тия икономически тигри след няколко години! А , до тогава се въоръжете разюздано до зъби !
    И след изборите 5 бона минимална заплата
  • 17 Пет хиляди лева

    13 5 Отговор
    заплата. Отново е свързана пряко с подготовката за прием в еврозоната, не ми се обяснява. Инфлацията, която е частично изкуствена също, за да кажат, ето приехме еврото "няма инфлация", да, ама не, 60% инфлация. Какъв им е проблемът да сложат таван на цените? Защо в немските вериги, част от храните са по-ниски от в България. Просто е, управлявани процеси.
  • 18 факуса

    11 3 Отговор
    обясни що тез не приели еврото членики бегат от меда,и що наистина тез от зоната са огромни дългове,а на гърците колко стотици млрд опростиха и що,а испания и италия що не си плащат дълговете,франсетата и германците и те натам отиват,а защо ни зтриха конкурентни на техните производства кат фармацията стоманодобив и ред други сфери,държат се с нас кат сколония,назначили управляващи оставяйки ги спокойно да крадат,стига да са послушни

    Коментиран от #28

  • 19 факуса

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Най добре":

    а и не сме желани там,цялата ни история го доказва,ама продажниците взеха превес
  • 20 факуса

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Какъв референдум":

    ами тъкмо ще се преброим,щот нещатата коренно се променят,а забравяте дарвин и маркс
  • 21 факуса

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    щот онез в зоната не крадт ли,или забрави най пресно катарските куфари и то от най честните моралисти-в европарламата,издишате центавоси,хората не са слепи,само наплашени
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Опростиха

    8 3 Отговор
    ги на Гърция, защото така спасяваха кредиторите им, основно Германия и Франция. Те бяха наясно, че главниците никога няма да ги върнат, но им отпуснаха нови заеми, за да получават лихвите. Спасиха техните банки, за сметка на това им отнеха малкото останали материалните активи. Горе долу около тези процеси се крепи цялата финансова и икономическа система. Добре описана от Паркър в "Изровед на един икономически убиец".
  • 24 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 5 Отговор
    ПРЕЧКА ЗА ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО Е ............... "РЕВОЛЮЦИЯ"ТА НА ZEЛЕНИЯ ЧОРАП ............ ПО ZAПОВЕД НА КГБ ................. ФАКТ !
  • 25 на мен лично ми беше ясно

    7 3 Отговор
    още 2007 като влязохме в ЕС. Не мога да разбера защо още се говори по темата 17 години по-късно след като и на децата е ясно че БГ в еврозната никога няма да влезе. Едно че не ни искат, второ че олигархията ни не я урежда
  • 26 Васил

    7 1 Отговор
    И през 2030 няма да стане по простата причина че сме бананова република.
  • 27 Референдум

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    се прави по въпроси които обществото има достатъчно знание и може да вземе разумно решение. За Еврозоната, решението не може да се взима от Сульо и Пульо защото не разбират от икономика.

    Все едно да пуснат референдум дали да зареждаме АЕЦ-а с неруски уран или с руска нафта. Ясно е че идиотите ще гласуват за руска нафта щото е руска, нищо че АЕЦ на нафта не може да работи. Не всеки въпрос е за референдум

    Коментиран от #31, #32

  • 28 Ще ти отговоря

    3 8 Отговор

    До коментар #18 от "факуса":

    Правото да печаташ собствена валута е главният източник на суверенитет: затова правото да печаташ пари и да ги налагаш на другите се брани с оръжие, както прави САЩ по света, Брюксел в ЕС, или Русия в Донбас.

    Въпросът сега е в чии ръце искаш да бъде този суверенитет: в ръцете на Тиквата или в ръцете на Брюксел? Аз избирам Брюксел като по-малкото зло.

    Нашите управляващи ни плашат че отказвайки се от лева "ние губим суверенитет" и това е истина. Просто заравят да кажат че под "ние" те визират именно себе си а не вас простолюдието.

    Коментиран от #33

  • 29 13675

    6 0 Отговор
    Петканов, причината не инфлацията, а мързела, КРАЖБИТЕ, не желанието за работа и поставени КАЛИНКИ
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 7 Отговор
    За България, "влизането" ни в Еврозоната през 2025 г. ще бъде като поредната смяна на парите ни....За последните от 70 години сме имали 4 такива смени. Ниe oтдaвнa cмe въвeли Eврoтo, a cлeд 1. Януари 2025г., caмo щe прeмaхнeм бюрoкрaтичнитe фoрмaлнocти, oблeкчим cчeтoвoдcтвoтo нa бизнeca и oблeкчим бaнкитe oт двoйнaтa пaричнa cиcтeмa. Дoри и ceгa, нямaш никaкъв прoблeм дa тeглиш нa кacaтa в бaнкa Eврo, oт лeвoвaтa cи cмeткa. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    ...Цялата тази дандания около приемането на Еврото у нас ПОКАЗВА НЕЧИСТИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...
    • копи-пейст: "...правителството ще похарчи 10 МИЛИОНА ЛЕВА за разяснителна кампания за ползите от еврозоната...."
    За да се оправдае изразходването сега на тези 10 МИЛИОНА ЛЕВА, тарикатите ни разиграват театър със сценката "доброто и лошото ченге"!

    Коментиран от #35

  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Референдум":

    Да гласуваме за дкпетати може, а за парите си НЕ може ‼️
    Все едно да ти кажа :
    Ти нямаш познание как да харчиш парите си , АЗ ще ти казвам какво ТИ да правиш със СВОЯТА залата ‼️
    Доста НЕумно🤔
  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Референдум":

    Наистина проблемът с референдумите, както и с изборите е , че гласуват НЕграмотните и НЕкомпетентните ! То е така и на изборите!
    У НАС ДУМАТА МЕРИТОКРАЦИЯ Е ТАБУ‼️
    Но в случая иронията ми бе , че от нас НИЩО НЕ ЗАВИСИ ‼️
    ДО ТАМ НИ ДОКАРАХА
    ПОЛИ/ТУТКИТЕ НИ ‼️
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #28 от "Ще ти отговоря":

    Безспорно е хубаво България да си има национална валута, но проблемът е, че левът е неизлечимо болен, по точно финансовата ни система. Най-пресният пример е фалита на КТБ, през СЪЩАТА ГОДИНА, тази банка беше наградена като финансовата институция с най-добро корпоративно управление. Е-е-е???...Засега бордът ни пази от ЛЮБИМИТЕ БРАТУШКИ, но банка КТБ отиде зян, а какво щеше да ни се случи без борд, знаем от „управлението” на лебеда Жан от БСП...

    Коментиран от #34

  • 34 Хайл 14/88

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Глопаг,ти не разбра ли кой откраде парите от ктб??? Защо да е болен лева???? ЕВРОТО Е БОЛНО защото не е обезпечено с НИЩО и на еврото му трябват нови бу,дали за да може да съществува
  • 35 Хайл 14/88

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Щом като сме "вързани" към еврото за какво да си сменяме валутата тогава??? И КОЙ ТИ Е КАЗАЛ ЧЕ СМЕ ВЪРЗАНИ ЗА ЕВРОТО????? ЗА ГЕРМАНСКАТА МАРКА СМЕ ВЪРЗАНИ,НЕ ЗА ЕВРО НО НЕ ПРАВИШ РАЗЛИКА ЗАЩОТО 97 Г НЯМАШЕ ЕВРО.И НЕДЕЙ ДА ОБЯСНЯВАШ КОЛКО Е ХУБАВО ДА ПАЗАРУВАШ С ЕВРО.КАТО ИСКАШ ЕВРО ИДИ В БРЮКСЕЛ.НИЕ СИ ИСКАМЕ ЛЕВА...И КАКВО ОБЩО ИМАТ РУСНАЦИТЕ С НАШИЯ ЛЕВ ЩОМ РЕДОВНО ГИ СПОМЕНАВАШ??? ВЗЕМИ И ОБЯСНИ

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Хайл 14/88":

    Валутният борд е котва по време на буря, да не те завлекът вълните върху скалите и разбият кораба, но след това с котва не може да плуваш напред...Засега бордът ни пази от ЛЮБИМИТЕ БРАТУШКИ, но банка КТБ отиде зян, а какво щеше да ни се случи без борд, знаем от „управлението” на лебеда Жан от БСП...

    Коментиран от #41

  • 38 акуд

    0 0 Отговор
    единственото ясно е че Бойко и шишко и гумен Радев направих всичко възможно да не приемем еврото нито на 1 януари 24 нито на първи януари 25-та защото имат няколко милиарда за изпиране откраднати данъци от българите които приемането на Шенген няма да могат да изперат :)
  • 39 да ама не

    0 0 Отговор
    Пеканов също каза че от Кокорчо нищо не става слаб министър
  • 40 Киро

    1 0 Отговор
    Никакво евро, остава си Нашия Лев. Това трябва да се набие в тиквите на тези майцепродавци. Не виждат ли какво става в Европа?. Недай си Боже да вкарат цифровизацията, тогава жална ни майка!!. Всичките негативи на девалвиралото евро ще плащаме ние, не го ли разбраха тези соросоиди
  • 41 До другаря ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Явно още си запален по Мордехай Леви и вземи да се поограмотиш малко. Никакви "братушки"нямат намеса тук, а нашите комунисти + запада разиграха Играта през 1996-97г. И добре, че един Мислещ американец въведе Борда, иначе отивахме по дяволите. Същия този човек не Желае да приемаме еврото, защото потъваме завинаги.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове